Милият ми Салваторе е преживял нощта. Благодаря на всички, които го мислят. Много съм обезпокоена за него - чувствам се отговорна, че не му предоставих най-доброто и мисля, че това е от онези случаи, когато грешим като си мислим, че ги 'спасяваме' от улицата.
Знам, че тук ме разбирате защо толкова съм се фокусирала именно върху това коте, след като има толкова много други по улиците и най-вече 'мои' по клетки и стационари. И защо вместо да помогна на други, мрънкам тук всяка сутрин и вечер. Животът му е безценен, защото той е уникален. С всичките си мили номера, с начина, по който си играе - ужасно концентриран и много смешен, с това, че първи замърка от котилото, с чудните си оранжеви петънца, като мацнати тук-там с четка :)
Благодаря много на прекрасните хора и професионалисти от Добро Хрумване, които ме изтърпяват по няколко пъти на ден.
ln_none, знам, че ги мислите и се извинявам, че наруших графика си за обратна връзка, но нещо много се сдухах :( Както и да е, темата не е за мен.
Вчера се чухме както обикновено с ДХ - има диария, но с по-малко кръв (в понеделник преобладаващото съдържание е било кръв). Повръщал е по-малко. Изпражненията от нощес са без кръв. Хапнал е малко сам тази сутрин. Таря и Тил са добре, като цяло (да чукам на дърво). Продължаваме да му стискаме палци.
Имам лоша новина - Салваторе вчера е направил гърч и е имал много висока температура. В резултат на това има проблеми със зрението. Не може да си види гранулите. Все още не се знае дали е временно (дано!). Вече не знам какво да мисля...
Останалите две котета са на гладна диета, за да видят докторите как ще повлияе това на диарията.
Като цяло и тримата са жизнени. Споделете, моля, ако сте имали подобен опит като случилото се със Съли. Естествено, че докторите правят и невъзможното за него, но ще е полезно, ако някой сподели как се преодолели подобни проблеми.
Тази вечер го видях, хапваше. Всички доктори в клиниката са много угрижени за неврологичния проблем с очите.
Салваторе има нужда от вас и вашата енергия!
За съжаление Салваторе не е добре. Трети ден поред получава гърчове и не е на себе си. Ретината му е отлепена. а това явно е необратимо.
Лекарите ме помолиха да обмисля възможността за евтаназия, ако дойде момента. Това е невероятно тежко решение и засега ще постъпя страхливо и егоистично - ще изчакам още няколко дена.
Хващам се за сламки: може да го заведем на ядрено-магнитен резонанс, за да разберем кой дял на мозъка е най-силно засегнат. Но това е тежка процедура - прави се под пълна упойка, за да е абсолютно неподвижен. Освен това, не бих искала да разпространя заразата - той все още е излъчвател на този много силен щам на панлевкопенията. Ако ще помогне, ще взема заеми и ще действам - това решение предстои до няколко дни (ако Съли ни ги даде). Също така, ако здравето му позволи, обмислям да го заведем на специалист офталмолог, за да разберем пораженията върху ретината. Но това е по-малкият дявол, много по-страшно и животозастрашаващо са гърчовете...
Опитвам се да мисля положително. Фактът, че Елза си отиде сега ме кара да съм още по-внимателна в избора. Всеки бил на моето място знае колко е страшно да се правиш на Бог. Не искам заради моето малодушие Салваторе да страда - достатъчно сгреших като не му дадох естествена домашна среда, за да расте здрав...
Таря и Тил ядат с апетит, днес не са се изхождали, нощес някой от двамата е имал разстройство, но без кръв.
Тези гърчове е възможно да са причинени и от комбинация с котешки имунодефицитен вирус (котешки СПИН), но за съжаление няма да помогне дори и да разберем. А както знам от миналата година покрай едни котета, които осиновиха в чужбина, тестовете в България са 'бързи' и са за антитела, които болна майка може да предаде на децата си с кърмата, но без те да са болни. Естествено, че ще тествам Роузи с бърз тест, но няма смисъл да правим PCR тест в Германия за малките. Поне не на този етап - няма да промени лечението и шансовете му. Нека прескочи този опасен момент...
Ще съм благодарна на съвет, ако някой е бил в сходна ситуация.
Отдавна не съм писала, защото не знаех какво да пиша.
Новини има, най-различни :)
Салваторе е добре, изписаха го на 12ти септември и от тогава е у нас. С няколко думи - ще е на фенобарбитал до края на живота си, сутрин и вечер. Има т.нар. мозъчна слепота.
Но е абсолютен дивак :) търчи и скача, чак ме плащи. Би следвало лекарството да му действа точно обратноно, ама не. Много е гальовен и мъркащ, има нужда от много контакт с хора. Не отразява други котки, но му е любопитно. Не се заиграва с играчки, може би, защото не ги вижда. Ако е нещо дрънчашо или по-голямо, прояввява интерес, Т.е. като цяло си е съвсем обикновено сляпо коте - не му пречи въобще. Постояното има желание да е около хора (или да е пуснат от стаята, в която уж обезопасих всичко и много-много не смея да го пуска извън, че веднъж вече падна от 1.50м върху плочките по глава :(). Също така, все се стреми да се катери и да е на високо - но ми казаха, че това било нормално за слепите котета. Единственото неприятно нещо е че се мята да скача по хората и да се катери по дрехите. И се опитва да хапе и драска, ама това е лимитирано :)
Ето едно клипче от първите дни у нас:
А така изглеждаше преди изписването:
Този петък бяхме на контролен преглед. Принципно, ако до 6 месеца след гърча ня прави нови, може да пробваме да намалим постепенно и евентуално спрем приема на фенобарбитал. Относно слепотата - за съжаление няма подобрение. Може би вижда някакви сенки, защото много обича да се заиграва със сянката си върху стената. Евентуален малък шанс да възвърне зрението си има още около 2.5 месеца (до 4 месеца след загубата). Ето негови снимки, за да го видите вече пораснал :) https://picasaweb.go...57631/Salvatore
Засега му предстои поставяне на ваксина 'бяс' и чип. Д-рът потвърди, че е ок да му поставим ваксината. След това мисля да почна да му търся дом. Вече е почти сменил зъбите, те сиг е ок 6-месечен, така че, ако в следващите 3-4 месеца остане при мен, ще го и кастрирам (не искам да избързвам).
Не мисля, че тук има шанс, така че се надявам на късмет за чужбина, където биха взели коте-инвалид.
Тил се оказа... момиче :) Двете с Таря са в приемен дом при страхотни хора, надявам се да ни пишат (хората, ама може и котките :) Лека-полека се отпускат, Таря е по-дръпната. И на тях отчаяно търсим дом, вече пораснаха и скоро предстои кастрация.
Роузи замина за приют в Германия. Нямам новини дали е осиновена, но като знам как ми влезе под кожата, вярвам, че нейните хора бързо са я намерили. Хубавата новина е, че преди да замине правихме бърз тестза СПИН и левкемия и беше отрицателен, за щастие.
Пускам малко снимки на Торе.
Рaзходите за лечението на трите котета е 1,181.40 лв. Много благодаря на ln_none и приятеля й, които са оставили 50 лв в Добро Хрумване. Благодаря ви, приятели!
Салваторе е прекрасно котаче! Като го гледах на клипчето направо се изумих, защото не си представях, че ще е толкова див - изобщо не му личи, че е сляп. Скача и тича, все едно си вижда. Пожелавам му най - добрите стопани!
Лелеее какъв е пършинг тоя . Няма да е лошо приемната му майка да вземе да подобри малко условията в къщи - ще се пребие момчето на тоз хлъзгав терен !
Стискам му палци да възстанови дори и малка част от зрението си и да не прави повече гърчове!
" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди
Днес беше голям ден за Таря и Тил: направихме кастрацията. Понесоха я доста добре (пу-пу) и вече си щъкат. Искам МНОГО да благодаря на ln_none и приятеля й, който вече месеци ги гледат и които с невероятна лекота са постигнали страхотен прогрес с двете девойки. От плахи и страхливи котета, те са се превънали в съвсем нормални, заиграващи се и спокойни тийн мацки :)
Хора, нямам думи да ви благодаря! толкова ме радвате! Вече официално мога да кажа, че им търсим дом. Тук или в чужбина (ако някой подаде ръка).
В момента девойките си се държат съвсем свойски, макар и да са 'на гости' на брат си и злата мащеха (Фили). Торе много им се зарадва, ходи да ги души, а и те са много добронамерени към него.
Направих им малко снимки, извинете ме за лошото качество. Не исках да издевателствам безкрайно над котетата, много им се събра за днес.
Двете предпоследни снимки за специално за butci, тя си знае защо. Благодаря ти, жено!
Имаме една хубава новина със Салваторе. Бързаме да я споделим макар и нещата още хич да не са сигурни... Пишем си с дама от Германия, която е приемен дом към местен приют. В момента гледа няколко котки, на които търсят дом и е готова да вземе и Торе, който може да остане там колкото е нужно. Това е чудесен вариант за него, защото не бих го дала в приют. Дамата е много сърдечна, има опит със специални котки и доколкото мога да преценя, е прекрасен човек. Все още имам много притеснения (лекуващият ве каза, че е най-добре з аТоре да лети с придружител и то упоен :(, за да не получи пристъп от стреса, чудя се дали да го кастрирам тук, за да съм сигуна как се справя с упойката и ред други малки и по-сериозни притеснения).
Има и мъъъъъничък проблем с козната - 2 точици, една до окото и една до носа, които се притесних, че са гъбички. На брадичката има и нещо, което определиха като начален стадий на 'котешко акне'. Специалист отхвърли моите притеснения, за щастие и ми препоръча едни ампули за козина. Сега вкъщи имаме прекрасно ухаеща котка. Мисля, че се пристрастих. Ще слагаме този спот-он препарат около месец.
Правихме бърз тест за котешки спин и левкемия, за щастие- отрицателен. Коства ми бая нерви през 10те минути, докато чакахме резултата... А на него му коства три обръснати лапички и един хематом :(
Имаме и още една новина: от около 2 седмици, Торе е на хапчета фенобарбитал и то с намалена доза. Пу-пу, засега му понася добре. Стискайте му палци, моля!
В момента се с свил на котешко кравайче в краката ми, слънцето го огрява и мърка блажено :)
Прекрасен Торе, прекрасен...Ели, дано добрите новини не свършват!
I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair The least that I can do is Care.
Без да съм специалист или да съм се съветвала с такъв, мисля, че намерих обяснеие в това клипче за слепотата на Торе. Много често изглежда сякаш ме гледа или дори вижда. Тук това го наричат 'сляпо зрение'. Клипчето е на английски, но накратко: очите му виждат, но мозъка му не разбира, че вижда. При все това, може да заобикаля предмети и да се ориентира, но не осъзнава, че вижда.
Също така, сестрите на Торе са тествани за котешки спин и левкемия и резултатът за щастие е отрицателен. Напълно готови са за нови подвизи и домове. Желаещи?