Dog.bg Форуми : Новородено котенце

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Новородено котенце Изоставено от майката

#1 Потребителят е офлайн   Адриана Станчева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 July 2011 - 06:38 PM

Здравейте!
Днес докато с майка ми разхождахме кучето ми чухме едно малко котараче да плаче под един балкон. Помислихме, че някоя котка е родила в нечия маза и не обърнахме голямо внимание. Като се приближихме обаче видяхме едно бяло малко слепичко котенце да плаче.Огледахме се за майката, но от нея нямаше и помен. Гледахме и за други котенца, но беше самичко. Попитахме децата, които се бяха скупчили около него и се оказа, че са го милвали, а както е известно пипани от хората новородени котенца майката не иска да вземе повече. До него имаше купичка с мляко, но то е още прекалено малко за него- доколкото са ми казвали новородени бебета котенца се хранят с капкомер на 3 часа. Казаха ми също, че е добре да го разтриваме по дупето, защото те още не можели да пишат и майка им така ги ближела.Някакви други съвети можете ли да ми дадете за отглеждането му? Естествено- взехме го и сега сме го прибрала в нас. Майка ми вече веднъж го нахрани с капкомер и то цока. Надявам се това да е добър знак и да оцелее!
Ето и снимки на бебето:

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#2 Потребителят е офлайн   briliantbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:http://mybabycat.org
Публикувано: 07 July 2011 - 07:43 PM

Здравей :smile:

Браво, че сте го спасили. Най-важните неща при отглеждането са да го държите на топло. Бутилка с топла вода или ел. възглавница ще свършат работа. Сменяйте често бутилката. Хранете го или със специално мляко за бебета котета (купува се от ветеринари обикновено) или с човешка хумана за бебета от 0-6 месеца. Не му давайте прясно мляко, защото почти сигурно ще получи разстройство, а това е опасно. Храни се 7 пъти в денонощието на тази възраст. След като прогледне, 6 и т н. Разтривайте му коремчето и дупето с влажно памуче след всяко хранене. Аз в момента гледам 4 бебочета, така че ако имаш повече въпроси, пиши :smile:
Много късмет!

#3 Потребителят е офлайн   merlinspi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2011 - 01:58 AM

Моля за съвет!
Моята персийка Парис стана майка на 5ти юли.Родиха ни се три прекрасни малки котенца.
Аз и помогнах при раждането ,защото тя беше много объркана и изплашена.
Всичко мина нормално аз прекъснах пъпната връв на малките .
Едното бебе се беше заклещило(второто), но го изтеглих ,тя изяде плацентите облиза ги и ги закърми.Беше много емоционален момент за мен ......

При раждането претеглих малките.Едното беше 102 г.(първородното) второто 98г. и третото 92г.

Три дена след раждането две от малките наддават на тегло вече са 118-120г.
Котенцето което се роди последно обаче не надава на
тегло и в момента е 88г.

Говорих с ветиринаря днес и той ми каза ,че може да е генетично увредено и няма да преживее или другите котета да го избутват и да не може да се насучи.
Ако е вярно първото му твърдение ,то аз не мога да помогна с нищо , но ако е недохранване се чудя дали не мога да му помогна ,като го дохранвам с адаптирано мляко за малки котета.

Моля Ви за съвет!!!

Моля ви за мнение каквото и да е то .

Според вас мога ли да му навредя ако се опитам да го храня допълнително.Дали да не изчакам
още за да видя дали няма да почне да наддава само.

Страхувам се ,че ако не реагирам навреме то може да умре от глад.Или ако реагирам ще му навредя.
Много ми е притеснено за това бебенце и не искам да умира.Така или иначе трябва да постъпя някак в тази ситуация ,било то да проявя търпение или да го нахраня с адаптирано мляко,но нямам никакъв опит и незнам ,кое е правилното решение.
Затова ви моля за съвет
Това е бебето.Прикачена снимка
А това е майката.Прикачена снимка
User's Signature

Ако живота ти поднесе лимон , направи си лимонада !

#4 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 08 July 2011 - 02:02 AM

http://forum.dog.bg/...B0%D1%86%D0%B8/
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#5 Потребителят е офлайн   merlinspi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2011 - 02:03 AM

До Адриана Станчева .Прочети тук ще ти бъде от помощ.
http://www.znam.bg/c...%be%d1%82%d0%b5
Виж на 3та страница .
User's Signature

Ако живота ти поднесе лимон , направи си лимонада !

#6 Потребителят е офлайн   Адриана Станчева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2011 - 11:22 PM

Благодаря от сърце и на трите ви за съветите и за статиите, които ми показахте. Бяха ми доста полезни и научих много неща. Имам обаче няколко въпроса. На колко дена според вас е котенцето? Искам също да попитам до кога е рисковия период? Ако успее да доживее до месец това означава ли,че сме прескочили трапа и котенцето е оцеляло? Също ме интересува и кога проглеждат. В момента сме го изолирали, защото имам женско куче и се притеснявам да не го зарази с нещо. Храня го с Frisolac, тъй като в петък не успях да открия котешко мляко, но в понеделник ще отида да търся - днес получи разстройство и една жена от Варна ми каза, ако и утре има да сменям храната. Не знам причината дали е от самото мляко или от това, че съм му дала прекалено много. Аз го храня докато не се успокои и не спре да мърка. Като го видя, че започне да се мие, да се протяга и да преде за мен е знак, че се е наяло и че няма смисъл от повече. Много се надявам да оцелее. Котенцето е много красиво и сладко и заслужава да си поживее и да радва някое семейство.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Адриана Станчева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2011 - 11:33 PM

merlinspi, честно казано не мога да ти дам професионален съвет, тъй като никога през живота си не съм имала котета и не съм се грижела за тях. Ако аз бях на твое място щях да наблюдавам ден-два да видя дали котето стига до гърдите на майката и суче. Ако наистина е изблъсквано от другите може да го храниш ти. Едно момиче от Варна така е изгледала 13 котета миналата година и е изгубила само едно. Ако искаш мога да ти дам телефона й да се свържеш с нея и тя ще ти каже най-добре как да постъпиш. Пиши ми на лични и ще ти го дам.
Поздрави и дано котенцето да оцелее!Съдейки от майката ще стане много красиво :smile:

#8 Потребителят е офлайн   briliantbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 10 July 2011 - 06:19 AM

Здр.

Котенцето е много сладичко. На мен лично ми е трудно да определя възрастта, защото някои котенца започват да проглеждат на 8я ден, други, на 2 седмици. По мое мнение, котето е на около седмица.
За рисковата възраст, от личен опит стигнах до извода, че при котенцата най-рисковите са първите 3 седмици и особено веднага след проглеждане, но най-добре ветеринарите да кажат.
Според мен трябва да вземеш мерки за разстройството. Като лекарство давам или Ентерол или Смекта в млякото.
Едно от котенцата ми получи разстройство от прехранване. Ако искаш засечи горе долу колко изяжда за колко време. Мога да ти изпратя таблицата, по която аз се ориентирам.
Може да има и редица други причини, като твърде топла или хладка храна и т н. Дано да успееш да намериш специализирано мляко, защото то е балансирано и обикновено няма проблеми.

Дано това помогне :smile:
Поздрави и ще чакаме новини.

#9 Потребителят е офлайн   netware5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2011 - 08:26 PM

Средностатистически котетата проглеждат между 9-тия и 12-тия ден от раждането. До навършване на 3 седмици не могат да оцелеят без майка или заместител на майката. Това означава - хранене с биберон с котешко сухо мляко или човешко бебешко такова, топли бутилки и стимулиране на пишкането и акането. В живота си съм отгледал напълно едно такова коте.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   malko kote Икона

Публикувано: 26 July 2011 - 12:54 PM

Здравейте,

Търся спешно котка - майка кърмачка. Само докато си отворят очичките котенцата и малко заякнат. Бяха 4 котенца и вече две починаха, тъй като си нямат майка. Намерих ги изхвърлени в кашон и въпреки че имам куче в къщи ги прибрах. Храня ги с капкомер, но ми казаха, че шансовете им са минимални, ако не намеря майка кърмачка. Моля ви, ако можете да ми помогнете. Само за кърмене-после ще си ги заведа на вилата. Пишете ми. Благодаря ви.

П.С. Звънях и на различни фондации,приюти, на за съжаление няма за котки...........

#11 Потребителят е офлайн   Адриана Станчева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2011 - 10:50 PM

Здравейте пак от мен! :re_037:
Имам една страхотна новина - котенцето оживя :af_089: Много се бях притеснила с това разтройство, но ветеринарят ми каза, че явно правя млякото прекалено гъсто и затова така се е получило. Беше прав- започнахме да му го даваме по-воднисто и всичко се оправи. Сега в неделя малчуганката прави 1 месец, откакто я взехме и вече искаме да я захранваме. Искам да попитам всички, които са гледали едномесечни котенца как са ги захранвали.Четох в интернет, че може да им се дава по малко сварено пилешко месце, специална кашичка или гранули за 1- 6 месечни котета накиснати във водичка, но все пак искам да ви попитам и вас за съвет, а и да ми кажете по колко пъти на ден и какъв грамаж да й давам от специалната храна. С млякото четох, че трябва да се продължи до 2 месец някъде, за да си получи организма необходимите неща и котаранка да стане здрава и силна. Иначе малката е много палава- тича напред- назад, скача ни по ръцете и ни хапе настървено :wc_055: Сега ми е смешно, защото зъбките й са много мънички, но си представям какво ще стане след няколко седмици. Пращам ви и снимка да я видите колко голяма и хубава е станала :zz_223: Много благодаря на всички за съветите! Помогнахте ми и благодарение на вас човек, който никога досега не беше се грижил за коте успя да отгледа едно новородено такова. Пак се обръщам към вас, защото знам, че ще ми дадете хубав и полезен съвет.
Поздрави и целувки,
Адриана

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#12 Потребителят е офлайн   butci Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 August 2011 - 11:52 PM

Поздравления за усилията и грижите,които полагате за малката красавица! :rc_036:
В тази тема можете да намерите малко информация за захранването,а може да има и други,просто за тази се сетих.
Аз ги хранех по 3-4 пъти на ден,но те си имаха и мама.Слагах им и колкото изядът - толкова.Ако и давате специална суха храна за бебета можете да пробвате да не я киснете,"моите" дребоси направо така я проядоха.
Успех на малката пухкавелка!
User's Signature

" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди

#13 Потребителят е офлайн   briliantbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 04 August 2011 - 07:06 AM

Толкова се зарадвах, като видях колко е пораснала котанка! Браво! Страхотно се справихте. Захранването си е трудничко с някои котета. Бебетата, които в момента гледам дълго време отказваха даже да помиришат пастет. Хапваха само малко сварено пилешко. Не им давах много, защото качеството на пилешкото не е добро и не знаех как ще им се отрази. Свикнаха с пастет с вода. В началото им давах да оближат лъжичка с пастет, после и сами започнаха да се справят. Давах им и паучове, но мисля че не ги засищаха добре. Като, че ли вариантът да се хранят с гранули за тяхната възраст е най-добър. Аз им ги разтварям в кисело мляко. От както се хранят с гранули много бързо растат. Браво още веднъж! :rc_036: Ще си я запазите ли? Има ли си име вече? Спокойно вече можете да я учите на котешка тоaлетна, достатъчно голяма е. :smile:

#14 Потребителят е офлайн   bluesky Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 August 2011 - 07:08 PM

Эдравейте,имам малко котенце на един месец.То беше иэоставено и го отглеждам аэ,малко късно отвори очите си (около 17 тия ден ако не се лъжа) и все още няма эъбки.Като по малко мяукаше повече,а сега много бърэо эаспива,но се чудя эащо е постоянно сънливо.Като го храня эаспива в ръцете ми още преди да е свършило.Между другото го храня с кисело мляко раэредено с малко вода и спринцовка,до около 20 тия ден му давах прясно мляко с ниска масленост.Не можех да си поэволя сухо мляко тъй като струва над 40 лв а аэ съм беэработна.Планувах след първия месец вече да му давам и суха храна но няма эъбки.Исках да попитам кога горе долу ще му пораснат эъби и кога най късно трябва да эапочне с друга храна?

#15 Потребителят е офлайн   briliantbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 August 2011 - 07:24 PM

Здравейте,

от моя опит дотук не е нормално да няма зъби на тази възраст, както и да не е игриво поне малко. Опитайте се да го заведете на ветеринар скоро за да се разбере какво му е. Ако няма някакво вродено заболяване сигурно няма да е трудно да му се помогне да се развива по-бързо. Ветовете знаят най-добре. :rc_036: затова че сте го спасили и късмет. Пишете скоро, стискам палци.

#16 Потребителят е офлайн   bluesky Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 August 2011 - 09:27 PM

Проблема е че расте бавно,все пак неможа да суче от майка си.То все още неможе дори да върви както трябва,люлее се.На един месец е ама отговаря на най много 15-20 дни.Мисля че ако се смени храната ще наддава по бърэо,дали мога да му давам някакво пастетче въпреки че няма эъбки?

#17 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2011 - 11:20 AM

Опитай да даваш размит с млякото пастет. Аз мисля, че в киселото мляко няма нужните съставки, за да расте здраво и едро. Може да греша, но мисля, че това е основната причина за бавния растеж и липсата на сили.
Има мляко Беафар - 14 лв., една кутия ще стигне докато се захрани с твърда храна. И мисля, че ще му даде сила и всичко, което му е нужно.
Внимавайте с прехода към нова храна, може да получи разстройство, което е опасно за толкова малко коте. Правете го плавно.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#18 Потребителят е офлайн   bluesky Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 08 August 2011 - 09:14 PM

Благодаря эа съветите но мъничето почина днес.Аэ се провалих в отглеждането му,надявам се повече никога да не ми се налага да се грижа эа толкова малко коте,иэобщо не е лесно.Доста се бях привърэала към него и ще ми липсва :rf_011:

#19 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2011 - 10:10 PM

Бебето е било недохранено заради киселото мляко.
Следващият път ще се справите, само че не ползвайте прясно или кисело, а специално мляко за котета.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   bluesky Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 09 August 2011 - 07:13 AM

Показване на мнениетоbushkata, в 08 August 2011 - 10:10 PM, написа:

Бебето е било недохранено заради киселото мляко.

Эа съжаление така се окаэа,а толкова исках да иэрасте эдраво и да си го эапаэя.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни