Помощ !!! 8 месечна старонемска овчарка
Публикувано: 25 August 2011 - 12:42 AM
Публикувано: 25 August 2011 - 08:41 AM
Сериозно - на много места пише, че хляба не се усвоява от кучетата, макар че зверовете по села и паланки основно с това се изхранват. Моето обича много. Четох и една статия, според която нашия хляб съдържа консерванти, които са вредни за кучето. Като цяло хлябът ми се струва неестествена храна за животното. Аз дава изсушена филийка понякога, но по-скоро като лакомство. А за супата - за бульон ли говориш или за супа, дето я хапвате и вие - кучетата не харесват подправки, солта е вредна (то и за нас), лютото - примерно черен пипер също ги дразни. Отделно може да не му мирише "както трябва" и затова да не яде.
Колкото до гранулите - те обикновено са овкусени и "парфюмирани" и затова кучетата ги харесват повече - ако храниш с висок клас гранула - то получава всичко необходимо - витамини, минерали, калций, балансирани протеини/мазнини. Кучето расте здраво и силно, развива се хармонично - козина, мускулатура, СТАВИ - това при НОК е много важно. Има марки висок клас храни, които не са чак толкова скъпи, а и количеството което даваш не е голямо - моето 40 килограмово добиче трябва да яде по около 400 грама силна гранула на ден. Ако искаш виж тази тема - http://forum.dog.bg/..._0&#entry973723 или мога да ти кажа аз с какво храня и колко ми струва.
А месото-това си е най-естествената им храна.
Ако все пак не искаш да храниш кучето със суха храна - прочети за натуралното хранене. Опитай различни неща и виж, какво ще й се услади.
При нас минава номера с пакет ориз сварен с пакет пилешки шийки - стига му за седмица, но давам и гранули на другото хранене. Давам пилешки фенери, телешки кокали - сурови, понякога сухар с кисело мляко, извара, понякога царевично нишесте - но аз наистина ги давам като допълнителна храна.
Ако обаче храниш по този начин - трябва да си сигурен, че получава допълнително и всички витамини и минерали, които са нужни! Кучето ти е още младо и правилното хранене е много важно.
Това е моето мнение де.
Публикувано: 25 August 2011 - 02:13 PM
Публикувано: 25 August 2011 - 04:30 PM
Моето мнение съвсем не е меродавно и се базира най-вече на опита с моето куче (който не е голям) и на многократно обсъждане на въпроса с далеч по-опитни кучкари, някои от който гледат изложбени кучета и се интересуват много от качествата на храните.
Но все пак - храните, които се рекламират и продават масово, особено в супер и хипермаркети ( а не в специализираните зоомагазини), обикновено са нискокачествени.
Например Дарлинг е храна произвеждана от Пурина - по магазините струва около 39 лв з 15 кг.
Про план е храна също произвеждана от Пурина, но цената и е 120 лв за 14 кг мисля.
Дори да погледнем само цената, без състава, става ясно, че Дарлнг е ниско качество храна.
И може би наистина е по-добре тази храна да не е основното меню на кучето. Но тези храни са добре ароматизирани - а кучето "яде" повече с обоняние отколкото с вкус. Вероятно това е една от причините да отказва другата храна и да се "глези" за гранули.
Има и друго - в жегата много кучета спират да ядът изобщо.
Публикувано: 25 August 2011 - 04:40 PM
Моите обожават пил.дробчета 1,80 е пакета за двете ми овчарки стига за 2 хранения.Добавяйте някое морковче,картофче(сварени) към ориза,някое сварено яйце(без черупката),извара,кофичка кис.мляко.Не хранете с човешки манджи,защото в тях има много подправки ,които са вредни за кучето-особено солта.
Покажете кучето да го видим
Публикувано: 25 August 2011 - 04:58 PM
Публикувано: 27 August 2011 - 01:42 AM
Публикувано: 27 August 2011 - 10:05 AM
Victor_, в 27 August 2011 - 01:42 AM, написа:
Ами честито - да е жива и здрава кучката! Все по-игрива и смела да става! Пожелавам ви само прекрасни моменти заедно.
Мисля, че голяма драма правим от темата с храненето. То, ако се замислиш - остана ли нещо полезно - и гранулата е химия, и месото е с хормони, и зънените храни са торени. Моето куче яде по-добра и по-скъпа храна от мен. вече няма фонд "и аз съм човек" - има фонд" имам си куче". Ама -Ха. Глезльовци!
Да хапва манджи там, само вземи някакви добавки - витамини, калций...
За пилешките кокали съм чувала единствено, че тръбните( от бутчетата) кости се чупят на остри парчета и има опасност да прободат стомаха или червата. Не знам, дали е вярно и не ми стиска да пробвам. Но фенери и шийки давам доволно. Давам и телешки кокали - лопатки и пищяли (или както там се казват), ребра. Първо се занимава дълго с тях-което ми дава време да свърша нещо, второ му са много вкусни, трето - изходният продукт е ОК. В тези жеги, като се разтрои - един телешки кокал затяга положението.
Жегата определено кара кучетата да намаляват или спират храната - дори моята ламя днес се цупи на закуската. Няколко хъскита от нашата глутница не са яли 2-3 дни. Може и диария да получи - не се плаши, стига да не продължи дълго и да се обезводни. Щом не иска да яде не я насилвай - тя си знае. От глад няма да умре. А можеш да й даваш малко храна когато се разхлади -през нощта.
За козината не знам - би трябвало да почне да се подготвя за зимната, а не да пада. Но и това може да е от жегата. Четох някъде, че руснаците правели експерименти - за да докарат по-гъста козина на кучетата, ги държат на студено. Така че явно не зависи толкова от годишните времена, колкото от температурите в момента -животното се приспособява.
А какво стана - още ли е плашлива или се поотпусна?
И да - вземи качи снимки да я видим тая мома!
Публикувано: 27 August 2011 - 03:35 PM
Калцият може би е излишен - след като вече израстне до нормален ръст. Тя така или иначе е сменила зъбетата и е изправила ушите на тази възраст. Ама това най-добре да каже някой вет - който види кучето и знае с какво го храниш. Ти мушкай по някой морков и други зеленчуци -сурови в менюто. Ако и да не стигат - поне са полезни.
Искаме снимкииии! Ако трябва качи ги в Picasa или другаде и пусни линк.
Публикувано: 27 August 2011 - 05:33 PM
Но всякакви подправки и сол вредни за кучето,так че избягвайте ги,не чи ще умре ,просто те се почувствителни кьм тях и тяхното обоняние.
И не хубово да давате оцветена кучешка храна.
Публикувано: 29 August 2011 - 12:13 AM
Публикувано: 29 August 2011 - 09:06 AM
Victor, не знам кое е нормално за НОК, но предполагам в определени граници това важи за всички едри породи. За ризена ми казаха следното - сега той расте най-вече на височина усилено и към 10 месец е почти достигнал ръста на възрастен индивид. Оттук нататък ще трупа маса (мускули) и ще разширява гърба. Тичането във всички случаи е полезно. Колкото повече - толкова по-добре. От рано. Постепенно натоварването ще се увеличава, защото и кучето ще се развива и ще става по-издръжливо. При нас до голяма степен глутницата върши това и виждаме как кучетата започват да търчат и да се заиграват повече и по-дълго. При теб ти ще трябва да инициираш тези игри. Приучи я с топката - да гони и да ти я носи. Друга играчка, която считам за много полезна е дебело въже - като това ( http://www.zoozona.n...15/id/3015.html ) - кучето ми го "разкъсва" и "убива" постоянно. Много се забавлява. Полезно е и защото се учи да захапва на задните зъби, а ако знаеш как си го пази - дърпа и не пуска. Ако имаш възможност и плуването е хубаво - но в началото бавно и полека, за да не се изплаши и да не иска да влиза.
Публикувано: 29 August 2011 - 10:50 AM
ira67, в 27 August 2011 - 03:33 PM, написа:
Абсолютна глупост.Задължителни за какво на аналната жлеза?Бихте ли обяснили.Относно солта,неправилно е да се казва ,че солта е вредна.В прекомерни количества да,но то кое не е вредно в прекомерни количества.Солта е жизнено важна за потдържане на водно-солевия баланс при бозайниците,особенно при тези които използват потенето за охлаждане.При кучетата не така но те пък я отделят чрез урината.Хубаво е ако може кучетата да употребяват калиев хлорид а не натриев ако храните с домашно приготвена храна.Ако храните с висок клас кучешка храна не ви трябва да добавяте нищо освен шепа движение,щипка възпитание и любов на вкус.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 29 August 2011 - 11:00 AM
Публикувано: 29 August 2011 - 04:18 PM
Публикувано: 29 August 2011 - 04:56 PM

Вход

Горе
Цитиране +