Dog.bg Форуми : Кучето ми беше нахапано от съседско такова

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето ми беше нахапано от съседско такова Каква точно е процедурата с жалбите

#1 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 August 2011 - 10:14 AM

Кучето ми беше жестоко нахапано преди няколко дни от кучето на съседа. То е агресивно, винаги е вързано, но е без намордник. Засекли се във входа пред асансьора и онова без нищо да каже, просто се хвърлило и не пуснало... :dh_188: Поисках да поговоря с човека, да му слага намордник, поне във входа, аз слизам там с бебето на ръце (количката не се събира в асансьора) и с кучето. Ако пак се случи подобна засечка, ще се окажа в доста кофти ситуация....Съседът обаче отказа, започна да ме заплашва, че ще пусне кучето в/у мен, че съм щяла да съжалявам, че живея в този блок и тн...Не искам да се разправям (то няма и полза...с луд на глава не се излиза), искам да подам жалби с/у него и по законен начин да го накарам да "обезоръжи" песа си. Къде да отида? При кварталния...в РИОКОЗ или...?
Благодаря предварително за инфото.

#2 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 August 2011 - 11:12 AM

Здравейте! За кой град/община става въпрос. Жалба/сигнал се подава към общината, в която живеете. В София има нова наредба от 04.07.2011 г. В нея се споменава, че има мобилни групи, определени от кметовете на всяка община в София. Може да видите списък с лицата в мобилната група от вашата община, ако сте от София:

Мобилни групи по общини, София

Може да прочетете Наредбата:

Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни любимци /кучета и котки/......

Цитирам част от тази наредба, която се отнася за безотговорното поведение на стопанина на това съседско агресивно куче:

"................ Чл. 11. На обществени места собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:

1. Да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучето - домашен любимец, проявена на обществени места и не допуска ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.

2. Да не оставя кучето - домашен любимец без надзор, да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му...."

"..... Чл.15. Забранено е умишленото провокиране от собственици на кучета - домашни любимци, водещо животните до агресия или поведение, нарушаващо спокойствието и безопасността на други животни и хора по време на разходка или в жилищни сгради в режим на етажна собственост...."

"............ Мерки при агресивно поведение от страна на куче - домашен любимец

Чл.20 (1) При регистриран подаден писмен сигнал за случай на нападение от куче -домашен любимец с известен собственик и/или адрес на отглеждане срещу човек или друго животно, се извършва проверка на място от представители на мобилната група по смисъла на § 1, т. 9 от допълнителните разпоредби на настоящата наредба, които процедират, съгласно изискванията на ЗВД и ЗЗЖ;

(2) При нанесени от кучето - домашен любимец телесни повреди,
проверяващите органи изготвят протокол по образец - приложение „б" от настоящата наредба. При необходимост се изискват медицинско ср-детелство и свидетелски показания;

(3) Кучето - домашен любимец по ал. 2 на чл. 20 от настоящата наредба може да се отнеме от собственика, съгласно чл. 426 от ЗВД и въз основа на изготвен от проверяващите органи протокол, съдържащ основанията за отнемането му, подписан от минимум 2/3 от членовете на комисията. Кучето - домашен любимец се настанява в общински приют.

(4) В общинския приют се сформира комисия, която извършва анализ на поведението на кучето - домашен любимец, която включва:
- управител на приюта;
- Ветеринарен лекар на приюта;
- със съдействието на ветеринарен лекар от ОДБХ.

(5) Комисията по ал. 4 на чл. 20 от настоящата наредба изготвя индивидуален протокол, който потвърждава или отхвърля агресивното поведение на кучето, след което се процедира, съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните.

Чл.21. При подаден писмен сигнал за нападение и причинени телесни повреди от домашно куче с неизвестен собственик с/или неизвестен адрес на отглеждане, районната администрация се обръща за съдействие за установяване на адреса и собственика към ОДБХ и съответното районно управление на полицията. След установяване на адреса и собственика се процедира по реда на чл.20 от настоящата наредба...."

".... Административно - наказателни разпоредби

Чл. 22. (1) Контролни органи по смисъла на наредбата са Кметът на Столична община или упълномощени от него длъжностни лица.

(2) Неправителствени организации могат да съдействат на органите по ал. 1 на чл. 22 от настоящата наредба при осъществяване на контролните им правомощия.

Чл.23. (1) Контролните органи по чл. 22, ал. 1 от настоящата наредба извършват проверки по постъпили писмени молби, жалби и сигнали за нарушения на наредбата, подадени от държавни органи, физически и юридически лица, като анонимни сигнали не се проверяват.

(2) Контролните органи:
1. Установяват самоличността на собственика на животно - домашен любимец, със съдействието на полицията;
2. Имат право да извършват проверка след осигурен достъп от страна на собственика в недвижими имоти, в които се отглеждат животни или се предполага, че се отглеждат или третират животни-домашни любимци. В случаите на отказ от страна на собственика на имота проверката се извършва на основание на съдебно решение и съдействие на общинска полиция.

(3) При констатиране на нарушения по тази наредба контролните органи:
1. Съставят констативни протоколи и дават предписания със срокове и отговорници за отстраняването им;
2. Съставят актове за установяване на административни нарушения;
3. Налагат глоба срещу фиш. При отказ от страна на нарушителя да заплати глобата, му се съставя акт по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/;

(4) Въз основа на съставените актове за установени административни
нарушения се издават наказателни постановления от кмета на Столична община и/или упълномощени от него длъжностни лица..."

Най-вероятно да му направят проверка при подадена неанонимна ваша жалба и го предупредят, съставят протокол и глобят 50 лв. с фиш при първо предупреждение. А по-нататък зависи от него и от хората, които се разминават с неговото куче дали ще подават жалби при конфликтни и агресивни ситуации.

#3 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2011 - 01:24 PM

Благодаря много, заемам се още сега. За София става дума.

#4 Потребителят е офлайн   Mutt lover Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 31 August 2011 - 09:31 AM

:db_046:Аз на твое място щях да взема един метален прът и докато съседа го няма да убия кучето му докато е вързано.После бих казал че не съм направил нищо с кучето,твърде страшно било за мен да се доближа до него.

#5 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2011 - 09:37 AM

Показване на мнениетоMutt lover, в 31 August 2011 - 07:31 AM, написа:

:db_046:Аз на твое място щях да взема един метален прът и докато съседа го няма да убия кучето му докато е вързано.После бих казал че не съм направил нищо с кучето,твърде страшно било за мен да се доближа до него.

Ти пък направо пръщиш от простотия.Я по добре си запази глупашките съвети за себе си. :eg_033:
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#6 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 31 August 2011 - 11:46 AM

:af_089: :ab_041: :ab_041: Направо е по - луд / проз , и от мен . :ab_041:
Радвам се че има такива . :ab_041:

#7 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 31 August 2011 - 11:55 AM

Показване на мнениетоemilvr, в 31 August 2011 - 09:46 AM, написа:

:af_089: :ab_041: :ab_041: Направо е по - луд / проз , и от мен . :ab_041:
Радвам се че има такива . :ab_041:

Покани го да ти стане съсед, че да ви е по-весело и радостно.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#8 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2011 - 03:19 PM

Малиииии какво се е заформило тук.
И така да разкажа какво стана та да знаят и др в същата ситуация.
Ходих при кварталния, то едно кюфте...мързи го да диша. Ама прие жалбата, дошли при съседа и той ги омотал, че моето ги нападнало, че не знам какво и що...ядосах се и на др ден със фризьорката и кучето ми цъфнах там. Ето жената да ти разкаже за заплахите, а ето и моя добродушко да му натъпчеш раните с антибиотик и да го нахраниш, че от стрес пак не иска да яде. Полу-изгони ме, не бил кучкар и не бил и съд...свидетели не му трябвали. Та ченгетата не ги търсете, те не стават за тая работа....
В общината, еколожката ме прие в извънприемно време, щото бях с бебето и каза, че ще се заеме сериозно - хубавото е че кученцето ще бъде ваксинирано и чипирано...явно не е било. Ще носи и намордник във входа за да не стават инциденти в тясното.
Ходих и до НВМС и от там ми дадоха номерче да си следя случая, още няма рез-т, но за 3 дни толкова...ще чакам още.
Мисълта ми е че и в общината и в НВМС (която вече е в МЗХ) хората са учтиви, разбиращи и реагиращи (надявам се), но поне не ми се подиграха като кварталния...

#9 Потребителят е офлайн   Ch@Rlie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2011 - 04:21 PM

Здрвей, и аз скоро минах по подобен ред заедно с един мой приятел. Аналогична ситуация - кучето го шиха и беше много време в стрес. Все пак уипет срещу пит, ползван за бой, можете да си представите, добре че бяга бързо уипетчето та се е отскубнало.
Ходихме в полицията, подиграха ни се, че и доста грубо, все пак приеха жалбата ни.
После доста време разговаряхме с шефа на екоотдела към общината, не беше любезен, но свърши работа донякъде. Изпрати екип да провери адреса, оказало се, че не са чипирани и двата питбула там и тъй като собственика нямал пари ги предал доброволно в местния приют тъпака.
Това, което не ми стана ясно, е кой аджаба преценява дали едно куче е агресивно и налага съответни мерки, защото реално в общината заявиха, че това не зависи от размер порода и т. н., но от какво зависи не казаха и кой го преценя.
Т.е. ако собственика си беше платил чиповете нищо не биха могли да му кажат. Явно кучето трябва да убие човек и тогава да се приеме, че е агресивно и да се вземат мерки.
Действието се развива в Бургас.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2011 - 05:17 PM

Иии едва ли не си доволна . :eg_033: ( Дани )

Адреналина който идиота ти е дигнал , ще се върти до безкрайност в кръвта ти , и ще те трови физически и психически .
Мн хора умират от това ...
Лекарството е "отмъщение " , може и след 10 г , но чак когато му го върнеш двойно , ще усетиш
особено чувство което не може да се замени с нищо .

#11 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 01 September 2011 - 10:22 PM

Danyto, ако повече хора действат като теб, има надежда да се промени нещо тук :ba_025:
Хубаво е, че еколожката е приела нещата сериозно - когато има документ, чие е кучето и съседът ти е наясно, че носи наказателна отговорност (пък и могат да го глобят), нещата са доста по-различни.
А за кварталния - нямам думи. То кое ли е тяхна работа и за кое ли стават. Защо не пуснеш една жалба срещу него до началниците му с описание на държането?
Пожелавам ти да се разреши проблема благоприятно. И куч да се възстанови бързо. :rc_036:
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#12 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2011 - 02:09 PM

gabipap, мислех да се оплача и от кварталния, но те тъкмо сложиха нов. Онзи предишния беше още по-зле...(представяш ли си, искал ми е акт 16 за къщички на бездомни кучета и разрешение за строеж...)
Емо, не ми прилича на годините да правя мръсотии на белокос човек, а и кучето му също с нищо не ми е виновно...за това мн ми се иска институциите да работят... :ae_085:

#13 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2011 - 05:15 PM

Не става дума за кучето . Най мързеливо - пусни интрига пред съседите , че си чула че ги псува , примерно ... и глей сеир.

Полицията не и е работа да дресира кучета , да гони коне , диви свине и др.

Лепни му магнит на електромерът , и се оплачи анонимно в Енергото , че се краде във входът ток .
Нали искаш институция да работи за теб ? :ab_041:

#14 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2011 - 06:09 PM

Може малко да се отклонявам,но не винаги полицаите са мудни и си затварят очите.Наскоро един идиот с халосни патрони гърмя през мрежата по кучетата в клетката за разхождане.Веднага звъннахме на 112 и до 7 мин. две патрулни коли кацнаха в парка.Като вкараш елемент на заплаха и към бебето и стрес за него от кучето,тогава вече стават доста по-ангажирани.Нали се сформираха патрули на общинска полиция?-е,именно за подобни проявления са.А когато кучето ти е наранено от някой и го докажеш,то е,като да посегнат на лична собственост и си има конкретните параграфи за какво нарушение и санкциониране ще се процедира.Биеш камбаната,разлайваш кучетата и тоя бял ден да не види,докато не си подвие опашката и озапти кучето повече да не напада.А за последното-да не се повтарям,но е ясно,че стопанинът си носи отговорността за него и тоягите са за собственика единствено.
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#15 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2011 - 05:50 PM

Емо, в случая бъркаш институцията с монополиста...Но ако някой ден изгаднея, ще ти пиша специално за още мръсни номерца... :md_064:

#16 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2011 - 06:12 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 02 September 2011 - 05:15 PM, написа:

Не става дума за кучето . Най мързеливо - пусни интрига пред съседите , че си чула че ги псува , примерно ... и глей сеир.

Полицията не и е работа да дресира кучета , да гони коне , диви свине и др.

Лепни му магнит на електромерът , и се оплачи анонимно в Енергото , че се краде във входът ток .
Нали искаш институция да работи за теб ? :ab_041:

Емо, понякога наистина не разбирам, кога се майтапиш и кога си сериозен :)
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2011 - 03:55 PM

От общината ми се обадиха вчера и ми казаха следното: ако господинът дойде, можем само да дадем препоръки да носи намордник вътре във входа. Случката не била навън и те нямали как да докажат кой прав и кой крив...Ако било се случело навън, по-друго нещо ама...и тн и тн. Общо взето нищо не можем да направим...само ако кучето му не е регистрирано и чипирано ще го санкционираме...Евентуално да чакам да ни нахапе пак, или др съсед да изпищи като нас...
А за какво бяха тия шумни кампании и наредби срещу вс възможни кучета...като когато имаме нужда от тях са неприложими и общо взето тр да ми се случи 100 пъти, че да има ефект...пу.

#18 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2011 - 05:22 PM

Владо , майтапя се на процент - 30% майтап .

И кво ?
Сега лудият ще си лудува , умните ще си умуват ?
Толкова ли няма 1 бр. мъж в тоя вход, да му звънне на вратата , да му тръсне 1 бр. тупаник в окото , 1 в носа , и да си иде ?
Аз не съм такъв , но навремето е имало 1 мой дядо където е можел да ходи прав с/у картечница . ( и са го убили естеств, )

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2011 - 05:30 PM

Danyto, ами постави се на мястото на санкциониращия. Наистина трябва да е доказуемо. Да има свидетели или друго доказателство. Как да стане иначе? Ами всеки може да каже, че моето куче е нахапало неговото, ако ми има зъб.

#20 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 02:58 PM

Мил, аз явно не обяснявам добре, но свидетели има...съседите са чули кучетата и как мъжете се карат. Освен това по-голям док-во от дупките по врата на моето куче...
А заплахите към бен бяха навън и там вече свидетели бол...
Проблемът е в това, че се е случило вътре, не навън...Кучето на съседа може да се разхожда във входа и да си хапе наред, щото е вътре....И не обвинявам еколожката...тя ми влиза в положението идеално...ще повторя за неразбралите, но СОС предлага и приема всякакви шеметни наредби, които недоизпипва и после...."ние си вършим работата, ама надолу по веригата..." Така че - еколожката не ми е виновна с нищо....(подчертавам дебело)

Емо, мъже във входа има, на мен не ми се плащат глоби за побой и не ми се носят цигари у панделата...(ако ме разбираш) А и наистина предстви си само как мъжа ми поступва белокос човек, на годините на дядо му....не върви... :ea_103: А и не е това начина, ако беше това, щяхме да сме в джунглата още...

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни