Цитат
Няколко пъти съм го писал. Теглене на тежести и натоварване на кучето след завършване на растежа, при самоед това е на около година - година и два месеца. Аз лично не препоръчвам на никой да започне по рано с теглене на каквито и да е тежести или прекалено голямо натоварване. Особено в този период, който сте вие - кучето все още расте, оформя се. В момента единственото нещо, което можеш да правиш е колкото се може повече да тича и да играе само. Само - колкото му душа иска. Не разходки на повод, а игра с други кучета. Разходките на повод не са разходки за кучето. От една страна - социализация - то трябва да може да си играе, да приема други кучета, да знае статуса си в глутницата. Той е любопитен, много, знам,че си го забелязал. Иска да отиде при всяко куче, да го подуши, да си играе. Когато се подгонят, забележи как се изстрелва с висока скорост - краката се сгъват, мускулите са опъват след това и пак и пак - това не можеш да го постигнеш с разходка на повод. Рязката смяна на посокота, когато се гонят - също натоварва. Допълнително това, което ти казах - "разговора" с други кучета също е много важен за неговото израстване. Ние, хората си говорим с думи. Кучетата си говорят с техния си език - поза, размахване на опашката, лай, скимтене. В момента, ако го наблюдаваш внимателно, ще видиш как той като отива към по голямо, възрастно куче главата му е долу, привежда се и захожда едно такова .. по внимателно. Кучето трябва да има статус както и в къщи - при хората, така и навън за да може да общува нормално с другите кучета.
Май се разписах ... но това е основното - в момента игра и възпитание. Идва зима - бъдете колкото се може повече навън, остави го да се радва на снега. Купи си здрави, топли обувки и шапка - колкото е по студено навън, толкова повече самоед не спира да тича и му се играе, а от очите му струи толкова радост, че и на теб няма да ти се прибира b)

Вход

Горе
Цитиране +