Публикувано: 18 January 2007 - 12:13 PM
Стойката е образеца на всички добродетели на кучето. Тя трябва да е перфектна, да е ... как да го кажа - просто прелест, да казва - ето, това съм аз, вижте, аз съм САМОЕД !
Тя е отражение на психиката на кучето, на неговото вътрешно АЗ. Спокойствие и увереност не се постигат с едно или две излизания в ринг. Трябва да се работи от малко, да свиква, да има желание, радост да се покаже, да иска да го прави.
Като за начало първи урок - стой. b) Не бързайте да ги поставяте в стойка и да искате от тях нещо, ако те не знаят какво е това. Малките са много игриви, а дори и като пораснали нашите кучета си остават любопитни, искат всичко да знаят и да разберат, да видят всичко или да подушат всичко. Дори и като възрастни трудно застават на едно място, затова от малки трябва да бъдат научени да спират и да стоят на едно място. Просто стой - и стои, без да мърда. Не търсете веднага стойката, нека първо се научат да спират.
Спрете ги, погалете ги. Ръцете ви говорят, и то много на всяко едно куче. Кучето не бива да бъде удряно или бито с ръце, никога, още повече доброто изложбено куче. Това е много важно - никога не ги наказвайте с бой с ръце.
Погалете го, говорете му, а докато говорите, леко си отдръпнете ръцете от него - то трябва да остане неподвижно, да не скочи веднага нанякъде. Така секунди като за начало, наградка веднага. И така от три до пет пъти, но не повече в началото. Просто отделяйте време по малко, пет минути като начало, за да се научи да спира, докато вие сте до него, да стои мирно и да не мърда.
Стойката идва след това. Тя ще ви включва изтегляне на задните крака, нагласяване на предните, погледа нагоре, гърди ... не мислете, че е толкова лесно. Ринг дресурата е много важна, тя е елемент на общото възпитание на кучето и се постига след време, било с работа с вас или с хендлера.