Dog.bg Форуми : Самоед

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (162 Страници) +
  • « Първа
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Самоед

#2041 Потребителят е офлайн   Svetoslav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 August 2007 - 08:49 AM

Идва зима d)

#2042 Потребителят е офлайн   Samoed`LoveR Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 August 2007 - 11:19 AM

Сега ми отговори жената от София с 8те малки, че майката се казва Тина, а бащата Алекс.. r)

#2043 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 05 August 2007 - 07:00 PM

Цитат

Идва зима d)

Да, нашия любим сезон. Днес беше прекрасно време .. лек дъжд, хлад ... голяма игра беше, Кевин целия мокър до кости и кален, но пък здраво уморен. А аз наблягам на чай с ром, че премръзнах навън и станах целия в вода.

Но пък си заслужаваше - и двамата обичаме лошото време. 1super

#2044 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 August 2007 - 08:00 PM

Цитат

Сега ми отговори жената от София с 8те малки, че майката се казва Тина, а бащата Алекс..  r)

Вижте ... написах ви - отговорете си вие на въпроса какво точно искате и защо. Съвета, който ви дадох бе и си остава същия - не бързайте, не купувайте кучета по обяви, преди да сте видели родителите на малките и да сте погледнали родословието им. Поставете ПОРОДАТА на първо място, преди вашето желание.

Всеки един самоед трябва да има родословие. Искайте го. Вижте родителите, поговорете с хората. Е, има и кученца без родословие - факт. Там покупката си е на ваш риск и желание, аз не мога и не искам да ви казвам какво да правите - вие сте достатъчно голям, за за вземате решения сам.

Не се съобразявайте с мен. Аз съм луд фен, сънувам самоеди. Не приемам и не адмирирам размножаването на кучета, идеята - хайде бяло с бяло, бели бебета, търсят се, ще ги продадем скъпо - това не е развъждане, а размножаване. Не го подкрепям, защото така се лъжете вие - феновете, които сега влизат в породата. Вие обичате и сте се влюбили в една мечта, наречена самоед. Дори и ника ви е такъв. Защо бягате от нея ? Защо искате да си вземете случайно куче от случайни родители ? Защо да не направите нещо истинско за породата ? Защо трябва да минавате през дивата радост на това, че имате куче "самоед", за което сте дали не малко пари, след това да се разочаровате, като разберете, че за да заплождате вашето куче трябва да имате родословие ? Защо един ден трябва да се чудите какво да кажете, когато обичаното от вас момиче има малки - и да там ще стигнете, повярвайте, и те също са без родословия ? Ще ги продавате отново на нови любители, обеснявайки им че е самоед, само че тогава вече ще сте навлезнали в породата, ще знаете, че има изложби, че за да влезе едно куче в разплод трябва да има оценки от тези изложби, че ПОРОДА - това не е просто бяло куче, а куче с установен стандарт, племенна книга, характер, поведение ?

Решението е ваше. Каквото и да направите, обичайте кученцето си. С родословие или без, то ще има нужда от любовта, желанието за общуване и игра с своя стопанин, ще има нужда от своето ново семейство.

Желая ви от все сърце успех в вашето решение.

#2045 Потребителят е офлайн   Toni80 Икона

Публикувано: 06 August 2007 - 10:05 AM

Здравейте!
Чета този форум доста активно от около 10 месеца, но едва сега реших да се включа. Харесвам много северните породи - прочела съм всичко, което сте написали за самоедите, хъскитата, маламутите и т.н. Има много полезни неща, за което сърдечно благодаря на всички! Но има и нещо, което ме изумява-"разделянето", което правите между животните. Никога не съм мислила, че хора, които обичат кучетата могат да разсъждават по този начин, но явно е факт. Разбирам и уважавам желанието ви да запазите качествата на дадена порода. И въпреки всичко разсъжденията ви на моменти ми напомнят Хитлер...
Казвате, че трабва да се купуват само кучета с родословия, но не казвате какво тогава трябва да се случи с всички останали вече родени животинки, които се продават в магазините и по обяви. Ако всички хора разсъждават като вас те са обречени никога да не намерят дом. Съгласна съм, че всеки има право на мнение и това е причината, поради която исках да споделя моето.
Аз лично избрах куче без родословие, което освен че изглежда чудесно е послушен и верен приятел. Нямах никакви финансови ограничения, когато я купувах, просто съм против изложбите, което най-вероятно нямаше да хареса на собствениците на "родословните родители".
Така че съветът ми към всички, които тепърва ще си купуват куче от каквото и да е порода е да следват сърцето си, а не сертификатите, които ще ви дадат.
Пожелавам на всички щастливи мигове с вашите любимци!

#2046 Потребителят е офлайн   Макси Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 August 2007 - 11:20 AM

Когато реших да си взема куче (самоед в моя случай), изчетох една камара материали и сайтове на развъдници, за да съм наясно с характера на породата, а също и с различните здравни проблеми. Но ако искам да съм сигурна, че кученцето, което взимам, ще отговаря на характеристиките на породата, трябва да си наясно не само кои са родителите на твоето куче, но и по-далечните му предци.
Трудно ми е да обясня - това е третото ми куче, предишните ми кучета бяха едното смес между пудел и още някакво, другото чистокръвен дакел. Обичах и двете, макар че бяха много различни по характер, а дакела и видно зверче, което е хапало всички в къщи, включително дъщеря ми, която тогава беше на годинка и нещо. Все пак, сега като гледам самоеда, виждам разликата в характера, която си обяснявам точно с това целенасочен подбор на желаните качества. Любов към семейството ми, но и чувство за собствено достойнство. Това съчетано с пълна и абсолютна липса на агресия, дори и в случаи когато е нормално да се озъби (поне от досегашния ми опит, особено с дакела). Все пак това е куче и то доста сериозно като размер. Трябва да го изпиташ, за да го разбереш.

#2047 Потребителят е офлайн   Макси Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2007 - 01:45 PM

Максо се сдоби с екзема - сутринта го водих на доктор. Дали не е тръгнало от жегите? Я кажете случвало ли ви се е? От няколко дни се пощеше по единия хълбок - където козината е най-дебела, но си мислех, че може да е осил, въпреки, че не можах да напипам нищо. Нямаше ме два дни и тая сутрин какво да видя - той успял да си оскубе едно парче кожа към 3 см в диаметър. Доктора каза - екзема и ни даде мазило, но не каза от какво може да се е получило. То и аз забравих да питам, понеже Максо още като видя вратата на клиниката и се запъна, та се наложи да го нося на ръце вътре, пък вече не е толкова лек.

#2048 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2007 - 09:22 PM

Цитат

Здравейте!
Чета този форум доста активно от около 10 месеца, но едва сега реших да се включа. Харесвам много северните породи - прочела съм всичко, което сте написали за самоедите, хъскитата, маламутите и т.н. Има много полезни неща, за което сърдечно благодаря на всички! Но има и нещо, което ме изумява-"разделянето", което правите между животните. Никога не съм мислила, че хора, които обичат кучетата могат да разсъждават по този начин, но явно е факт. Разбирам и уважавам желанието ви да запазите качествата на дадена порода. И въпреки всичко разсъжденията ви на моменти ми напомнят Хитлер...
Казвате, че трабва да се купуват само кучета с родословия, но не казвате какво тогава трябва да се случи с всички останали вече родени животинки, които се продават в магазините и по обяви. Ако всички хора разсъждават като вас те са обречени никога да не намерят дом. Съгласна съм, че всеки има право на мнение и това е причината, поради която исках да споделя моето.
Аз лично избрах куче без родословие, което освен че изглежда чудесно е послушен и верен приятел. Нямах никакви финансови ограничения, когато я купувах, просто съм против изложбите, което най-вероятно нямаше да хареса на собствениците на "родословните родители".
Така че съветът ми към всички, които тепърва ще си купуват куче от каквото и да е порода е да следват сърцето си, а не сертификатите, които ще ви дадат.
Пожелавам на всички щастливи мигове с вашите любимци!

Здравейте !

Разбира се, че всеки има право на мнение. Според мен кучето няма място в зоомагазините - то не е стока и не трябва да се продава по този начин, в кашони, в аквариуми, без документи, внасяни или изнасяни на килограм. По темата можете да разгледате форума, дискутирали сме я неведнъж.

Относно родените животни от междублокови връзки - помагаме и ще продължаваме да помагаме всяко едно кученце да има дом и стопанин, който да го обича, възпитава и да отговоря за него. Тези кученца винаги ще бъдат в повече от кучетата с родословие, въпроса или по скоро проблема е защо ги има. Опитваме се да образоваме доколкото можем - че трябва "да роди" не е причина за заплождане на кучето на всяко разгонване, че да ... за да е мъж, не е причина кучето да се пуска на всяка кучка. Каква е целта на това размножаване и защо се прави ? Цел няма, въпроса е в егото на самия стопанин - ние, хората, правим така, значи и те трябва. Но тук разликата е, че кучето е животно, то не е човек. Къде е отговорността на човека като такъв, на човека, който обича и се е влюбил в своето куче, в своята любима порода ? Дали ако той размножи многократно своя любимец или любимка, това е добре за породата, при положение, че не се цели развитие, не се търси породност и присъщ характер ?
Виждал съм агресвен "самоед" към хора, и то женско куче, което го разхождат с намордник. Виждал съм "самоед" побойник, който непрестанно търси да се сбие с някое куче, независимо дали е мъжко или женско - да, има и такива кучета, всъщност има ги в всяка една порода.

Ако някога древните хора не са водили ЖЕСТОК подбор, не би имало породите. Вземете северняците - това са работни кучета. Впряг. Върши работа, тегли - живее и продължава рода, ако му се отдаде шанс. Не върши работа, не тегли - няма работа в впряга, няма храна за него. Злобно - в студа кучетата са спяли вътре в юртите, кой ще пусне агресивно куче при семейството си ? Днес ние изтъкваме нашата обич към тях, за да ги очовечим, но дали това е правилния подход ? Какво ще спечелим и какво ще загубим ? Ако цената на това е да спечелим по голям брой кучета, но да загубим породата, то какъв е смисъла ? Без водене на племенни книги, без точно и ясно виждане в развъждането - как след време нашите деца ще кажат, че това е самоед ? А ще има самоеди, защото има хора, които ги обичат и именно тази любов, съчетана с осъзната отговорност пред бъдещите поколения пази породата от толкова години.

Разбира се, че всеки следва сърцето си. Казвал съм го много пъти - любовта не е нещо, което се измерва. Дано има повече хора като вас и да обичат кучетата си, независимо какви са и откъде са. Но същевременно трябва да има и хора, които освен любов към кучешкия род, да признават и поемат отговорност за неговото бъдеще, за това породите да бъдат съхранени, за да не се загуби това наше, човешко наследство.

А изложбите не са задължителни, те са по желание. Няма такива собственици на "родословни" кучета, които да предпочетат тяхното куче да се гледа зле някъде вързано на синджир и да "ходи" на изложби пред това то да има хубав дом с любящи хора - поне аз такива хора не познавам. Изложбите не са всичко, няма нищо по важно от кучето. А обичания самоед личи веднага - то искри от щастие, излъчва толкова обич, че света около него е по хубав.

Когато обичаш една порода, то се радваш, когато виждаш кучета от нея. Къде другаде можеш да срещнеш толкова нейни представители, освен на киноложка изложба ? 2005 година пътувах до Австия, само за да гледам самоед ринга. Световното в Познан - 116 кучета, бели рингове ! Европейското в Загреб - радост за всеки фен ! Стоиш и гледаш, наслаждаваш се на красиви кучета, на това, че любимата порода има бъдеще - трябва да имате самоедско сърце, за да го разберете.

Поздрави !

#2049 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2007 - 09:37 PM

Цитат

Максо се сдоби с екзема - сутринта го водих на доктор. Дали не е тръгнало от жегите? Я кажете случвало ли ви се е? От няколко дни се пощеше по единия хълбок - където козината е най-дебела, но си мислех, че може да е осил, въпреки, че не можах да напипам нищо. Нямаше ме два дни и тая сутрин какво да видя - той успял да си оскубе едно парче кожа към 3 см в диаметър. Доктора каза - екзема и ни даде мазило, но не каза от какво може да се е получило. То и аз забравих да питам, понеже Максо още като видя вратата на клиниката и се запъна, та се наложи да го нося на ръце вътре, пък вече не е толкова лек.

Случвала се е, лекува се и преминава бързо. Най хубаво е да направиш изследвания, от тях ще кажат най добре причината, а и кой антибиотик ще е най добре, ако се налага. При мен се бе получило точно под сгъвката на опашката, но се бяхме къпали в язовир Искър предишната седмица и реших, че може да е от това.

Възможно ли е да са гъбички ? Котето бе одраскало Кевин по муцуната и стана като точица без козина. Мина с някакво мазило, но след като мина, му сложиха и ваксина против гъбички. Да чукна на дърво, оттогава нямаме проблеми с такива неща.

#2050 Потребителят е офлайн   Макси Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2007 - 05:42 AM

Днес ше мина пак през клиниката и ще попитам. А се съмнявам и от още нещо - нали децата го бяха ръсили с пръст и аз го къпах, но сега гледам - на това място не съм стигнала до самата кожа и има остатък от пръстта. Да не го е дразнило, дразнило, докато е станало плешиво. А иначе не е малко петънце - кажо мажа, вървя по местата, където мога да разтворя козината до кожа без да ровя и ми се стори около 10 см дълго, но тясно. Ще мажа до понеделник и ще се носиме пак на ръце в клиниката.

#2051 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2007 - 12:02 PM

Ако има екзема или гъбички, не трябва да се къпе или реше.

До понеделник би трябвало да проличи дали минава. Винаги съм се учудвал на възстановителните сили на кучетата, а при самоед са уникални. По принцип самоед е много здраво куче, не боледува, понася добре температурни разлики, има много здрава имунна система. Не си спомням някога да сме имали температура, или да съм му давал хапчета за нещо.

Дължи се на аборигенната селекция и северния произход - там са оцелявали най силните и най здравите. Природа ...

#2052 Потребителят е офлайн   Макси Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2007 - 06:35 PM

Лекарката не го подстрига, за да не му разваля фасона, но аз като видях оголеното място, изрязах малко козина наоколо, да виждам какво и как се променя. Май започва да минава - едното място определено се е успокоило и има нормален розов цвят. Това, което е по-голямо, иска още. Да си призная, аз преди да прочета, че не трябва да се реши, го разресах около местата - където гребена не минаваше, просто подстригах. Надявам се, че не съм направила поразия.

#2053 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2007 - 06:52 PM

Не си, разбира се. Няма нищо по важно от неговото здраве, козинката ще порасне и точно след няколко седмици няма да личи.

А ние изчезваме на море. Ще пиша какви ги вършим на плажа b)

#2054 Потребителят е офлайн   Svetoslav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2007 - 07:45 PM

Снимки ! 1super d) d) d) victoryVVV

#2055 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 August 2007 - 12:06 AM

Върнахме се вече. А морето си е удоволствие за кучето b)

До скоро нямаше желание за влиза в водата. Отиде до вълните на брега, хоп, намокри се и навън ... стои и ги лае, явно му бяха непознати. Сега се заех да видя дали можем да го преодолеем и стана супер. Започнахме да тичаме двамата по брега, после леко влизаме в водата ... отначало се дърпаше, после свикна и започна да влиза сам. Оказа се, както предполагах, че му е непознато и като разбра, че няма проблем - не мога да го извадя от водата. Тича като бесен на плажа, засилва се сам, влиза, тича по брега, ляга в водата. Хвърля му шишето с минералната вода - като ретривър, влиза и го вади, идва, оставя го и почва да лае да му го хвърлям пак - стана му любима игра. b)

Прикачени файлове

#2056 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 August 2007 - 12:09 AM

b)

Прикачени файлове

#2057 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip