Публикувано: 06 April 2010 - 12:03 PM
О, те сега очароват - на тази възраст, бебешката, всичко запомнят много бързо, всичко знаят, не се отделят много от хората си, изпълняват - чудо са. Бъдете по умни от тях - постоянно повторение на команди, не се успокоявайте че всичко знаят - бързо "забравят", когато има нещо по интересно от стопанина и командите му или са ги правили няколко пъти.
Учете се и вие заедно с тях. Следете ги, те си показват всичко, свиквайте да подавате команда само като ще бъде изпълнена, заедно усвоявайте не само командите, а и взаимния контакт с кученцето, опитвайте да виждате света през неговите очи - така ще ви бъде по лесно, а и повярвайте - ще има време, когато ще забравя "командите" - такива са си. Не зная дали има разлика при всички кучета в зависимост от това дали са мъжки или женски, но при мен Кевин е по неподатлив на команди, Саша повече приема и изпълнява с удоволствие. Но и тя, като мерне нещо, трудно я спирам, за това с цялото си нахалство ползвам за разходки една детска градина до нас, поне е затворена отвсякъде и ми е по спокойно, когато ги пусна да тичат, че иначе само на повод - не си е работа за тях, не мога да ги уморя никак, кипят от енергия. След час някъде игра, като са се натичали свободно, почват да изпълняват с по голямо желание и повече спокойствие, но сме далече от добре възпитани кучета - правя сравнение примерно с едно лабче на няколко месеца, с което вървим нормално и в крак и без повод доста дълги разстояния, с немската ми овчарка - коренно различна кучешка психика, но на мен такива ми харесват - някакси истински, непокорни, само с команди и натиск "изпълнявай" не става, искат уважение и разбиране.
За стойка - ако ще водите кученцето сериозно на изложби, по добре не опитвайте сами. За да го научите него, първо вас трябва някой да научи какво точно да искате от него, как да застава най добре и правилно, от коя страна да се води - не че не можете да се справите и сами, когато има желание всичко може, въпроса е да ви е по лесно и на вас, и на кученцето. Потърсете услуги на професионални хендлери или на хора, които редовно извеждат кучета, които да ви покажат как и защо "на живо", за да може после вие да затвърждавате наученото заедно с малкия.
Ще ви пусна линкове довечера да видите как тренират малки кученца от нашата порода.