Самоед
Публикувано: 08 April 2010 - 11:46 AM
Като съвет, ако мога да дам, който да е валиден за всички - минимум храна, максимум движения. Свободни движения, кученце без повод, игра в парка с други кучета - много е важна кучешката социализация, много. Не ги ограничавайте в контактите с себеподобни, напротив - търсете места за разходки с кучета, пускайте ги да се закачат с по големите, да се гонят, да играят колкото им се иска.
И любов ... галете ги. Поне аз вярвам, че самоед приема човешката обич и я показва, обичаното куче има друг поглед, друга вътрешна нагласа, аура, която се усеща по излъчването на едно едно куче - красота, елегантност, в същото време много топлина и доверие.
За командите - при мен най използваните команди са - "НЕ" и "При мен" ... обаче тази втората, хич не я изпълняваме като хората, само да има нещо по интересно наоколо - хич и за нищо не ме броят, чува, вижда, разбира, знае ... вдига глава и отива да провери каквото и да е там, после се връщат. Има голяма разлика между поведението на малкото кученце и на голямо куче - имайте го и това предвид. Малките очароват с бързо научаване, запомняне, схващат бързо каквото се иска от тях и все едно ... само дето не говори, така разбиращо гледат с тези хубави очи. Само след няколко месеца стават далеч по непостоянни в изпълнението, по самостоятелни, увеличават си много периметъра в който се движат, не знаят и нямат страх от нищо - нито от коли, нито от други кучета, нито от хора. Не им се доверявайте на 100 %, освен ако не сте напълно уверени че може да ги контролирате от разстояние, но бих казал че при самоед никога няма 100 % сигурност - едно куче от другата страна на улицата ще го накара да я пресече, все едно е на парад. Водете ги на повод до местатата за разходка, там не ги изтървайте от поглед, а ако започнат прекалено много да се отдалечават и това започне да ви притеснява - ползвайте "дългата ръка" - едно въже за простиране 20 метра като дълъг повод е повече от полезно, за да може да има контрол дори и на голямо разстояние, а и вие да сте по спокойни.
Публикувано: 08 April 2010 - 11:51 AM

Най добре би било да се направят за всяко куче отделна тема - така по лесно ще се следят.
Колко тежи Сибирия в момента ? А Сървайвър и Каро ?
Публикувано: 09 April 2010 - 07:21 PM

Най добре би било да се направят за всяко куче отделна тема - така по лесно ще се следят.
Колко тежи Сибирия в момента ? А Сървайвър и Каро ?
Каро е 12 кг някаде, не ми е много точен кантара но е + - 300 гр. разлика :) не е дебел никак даже много си е строен

Публикувано: 11 April 2010 - 12:11 AM

Публикувано: 12 April 2010 - 02:31 AM
Ще запомня за винаги тази изложба. Не че Angel Ayona Kewin е моето куче, но се гордея с групата на потомците и BISS на специалка на куче, излезнало в ринг с 8 потомци в почти всички класове - шест поколения от четири различни женски кучета, българско развъждане от развъдниците Slavena fon Branddorf, Snejna Mechta и Snow Sisi. Всички до едно с отлични оценки !
Клас бебе женски
Kira of Snow Sisi - много перспективен
Kisi of Snow Sisi - много перспективен, Club Champion baby /женски/ 2010
Клас бебе мъжки
Karo of Snow Sisi - много перспективен
Sibirian of Snow Sisi - много перспективен, Club Champion baby /мъжки/ 2010, Best baby of Breed, BIS baby
Клас млади- женски
Noxy of Snow Sisi - отличен
Интермедия мъжки
Angel Spark of Snow Sisi - отличен, CAC
Открит женски
Aleksandria Snejna Mechta - отличен, CAC, Club Champion /женски/ 2010, BOS
Клас открит- мъжки
Mark Imperial Slavena fon Branddorf - отличен, CAC
Всички те са синове и дъщери на едно куче - Angel Ayona Kewin, на тази изложба - отличен, CAC, Club Champion /мъжки/ 2010, BOB, BISS !
Малко снимки на Кев, а утре всички останали и цялата изложба

Публикувано: 12 April 2010 - 02:39 AM

Много успехи и занапред!!!

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 12 April 2010 - 02:36 PM

от 3-ти до 7-ми май ще има изложби всеки ден не съжалявай важното е да оздравяваш бързо пък ще се видим на следващата специалка

Изложбата наистина беше много готина, пркарах чудесно и на едно място видях страхотни кучета, както и нашия тати

Дог искам да те питам Каро като е бил на тази изложба, има ли право да се състезава пак през май месец на следващата в същата категория?
Публикувано: 12 April 2010 - 03:37 PM
Въпроса е по скоро вие самите като собственици да си отговорите на въпроса дали искате да посещавате изложби, защо го искате и убедени ли сте, че това е вашия път - това е основен въпрос при собствениците. Просто - изложбеното куче не е типичния домашен любимец, подготовката и грижите за това отнемат много време, както и пари. И нерви, естествено ... бе доста луд трябва да си, за да започнеш да се занимаваш активно с това.
С порастване на кученцето, ако то не е учено и подготвяно, започват не малко проблеми. Казано честно, в повечето от случаите хората започват да посещават изложби, когато малките им са бебета, с възрастта тези хора стават все по малко, защото ... наистина това е мания и като всяко едно нещо, ако искаш да има успехи, трябва да се прави професионално и с нужното знание и разбиране - тренировки, къпане в ритъм, редовно сресване, хранене под контрол, правилни движения, за да може презентацията ви в ринга да е на ниво.
Малко кученце се представя по един начин, възрастно куче по съвсем друг ... ако искате едно куче като възрастно да се представя отлично, с него трябва да се работи от малко. Много по трудно е да се учи, когато е вече голямо, но не е невъзможно.
С други думи - трябва да си доста луд, за да се занимаваш и да имаш и си поставяш високи цели. В крайна сметка, човешкия фактор тук е немаловажен - има хора с прекрасни екстериорни кучета, които не посещават изложби и кучетата им са щастливи домашни любимци, има и хора, които имат не толкова добри кучета, но с непрекъснато ходене на изложби успявят да ги наложат. Всичко е ... и съвсем не малко реклама, ако мога така да кажа. А и ... света на породното развъждане не е розов, не всеки ви е приятел, често новите хора се сбълскват с ... не всичко е розово, честно.
В крайна сметка всеки търси сам за себе си отговора защо. Ако мога да ви бъда някакъв какъвто и да е пример, преди 6 години, когато започнах тази тема не знаех какво е самоед и почти не бях виждал на живо, никога не съм се интересувал от изложби, не знаех какво е породно развъждане. Факт - след близо 5 години работа виждате резултата. Повярвайте ми, не е лесно, не е, не е, болката върви заедно с радостта, след най хубавото почваш да се готвиш за най лошото, а пътя ... не е постлан с рози, а с тръни. Вървиш, ревеш, но се научаваш да вървиш напред заради това, което обичаш.
Но ако имате желание, ще помогаме с каквото можем. Удоволствие е да видиш любимото си куче като победител на расата му - удоволствие от добре свършена работа, от положения труд, от удовлетворението, че си на прав път.
Публикувано: 12 April 2010 - 03:57 PM

Можеше и по добре, аз лично не съм доволен и от Саша, и от Кевин. И двамата могат много повече и могат да изглеждат в пъти по добре, но ... е трудно да подготвиш кучета за един ден като груминг най малко. Това, което вие виждате - бели, сресани и прекрасни кучета, коства не малко време и нерви - къпане, ресане - с дни, а не с часове.
Възрастно куче се подготвя за изложба поне четири - шест часа минимум, дори и да е редовно поддържано. Този бял цвят - ако не къпеш редовно, добива тъмен фон, стои матов, жълтее и с едно къпане не става, трябва да се къпе в ритъм и по дни. Има различни видове къпания - поддържащо, избелващо, основно ... всеки от тях с различни неща за козината - било то балсам, маска за козината, шампоан, употребяват се и други неща. Най общо взето в случая, понеже не поддържам в момента кучета в изложбена кондиция, за да заведа тези двамата на изложба, цяла седмица ... къпя и реша, в нас всичко беше ... вода и в косми, а последната вечер до 4 часа сутринта - това е при положение че все пак имам опит, суша с професионална машина и реша като робот, без да мисля ...
Лудост си е това нашето, но пък като ти излежда добре кучето - изпитваш удовлетворение от това, което си свършил. Важното е да знаеш, че винаги може по добре

Публикувано: 13 April 2010 - 04:09 PM
Не мога да съм пример за никой - аз извеждам малки кученца след втора ваксина, имал съм две бебета, които съм взел от развъдници, с които съм работил - Саша и Нана, Кев си дойде с ваксините. И двете след втора ваксина са били навън, не са хранени с гранула, а с естествена храна. Въпреки че Кевин израстна на гранула, от доста време и той също е на такова хранене. А и аз съм луд - кучетата ми един ден в седмицата не ядат, независимо колко са големи, а и често ядат по съвсем малко на ден в продължение на няколко дни, като в тези дни им увеличавам натоварванията - било то упражнения или разходки. Да не си мое куче ... Саша след това я дадох на други хора, после стана така, че си я откупих обратно - и до ден днешен не яде и не иска да яде гранула, а и не и даваме, Нана си има вече дом и хора и свикна с гранулираната храна. За гранулираните храни мога да препоръчам само тези, които съм пробвал - Нутра нугентс, Пурина сьомга, Роял канин - нямам лични наблюдения за други храни, но и тези избягвам да препоръчвам - не е важно с какво храните, а как се чубства кученцето. Но определено в казуса с какво да заместя естествената храна - споровете са много, всеки сам си взема решението. За себе си съм си го взел - храня с естествена храна, с добавки в зависимост от сезона, гранула почти не давам. Повече за храните можете да прочетете за храненето в подфорума по темата.
На възраст 5 - 6 месеца - изследвате калций/фосфор и то ще си покаже ...
Къпане - когато вие решите. Всичко зависи от това с какво къпете, как къпете, как сушите и с какво сушите. Като бебе няма за какво да го къпете, освен ако не е на изложба, но ресането е задължително. То пак зависи, защото .. отивам в един фен и той ми показва как реше кученцето - взел един гребен гребло и го прокарва отгоре, отгоре .... ама нищо не реше

Отделяйте поне един ден в седмицата за хигиена на кучето от малко - решете го няколко часа, докато ви заболят ръцете. Ако по тях няма мазоли от ресане - значи малко . Само така ще можете да се справяте добре при възрастни кучета.
За къпане - с две ръце за Аll Sistems, поне за хората в София, понеже познавам водата тук и съм пробвал какво ли не. За сушене - силно препоръчвам машина за сушене на кучета, а не сешоар - ще се родите с такова нещо, къпането и сушенето стават удоволствие и за човека, и за кучето, да не говорим че пази и козината - честите къпания не са проблемни, проблемно е сушенето и препаратите, които се използват.
Нещо ми се повреди галерията снощи и не успях да кача снимките, съжалявам. Опитах се да я оправя, но нещо не става и ще видя как да я оправя днес или утре.
Публикувано: 13 April 2010 - 11:18 PM
Лично аз съм хранила Нокси и Ира около два месеца с Роял Канин ветеринарната серия и няма оцветяване на косъма.
Също така давам по един средно голям морков всеки ден и не съм забелязала да се отразява върху цвета на козината.
Публикувано: 14 April 2010 - 10:05 AM

Но е факт - един и същ вид гранула от един производител може да се "харесва" от едно куче, а друго куче, дори и от същата порода може да не го яде с апетит и да не му влияе добре. За това и предпочитам да не давам съвети за марки храни, всеки човек може и трябва сам да си открие най добрия хранителен режим на своето куче. Риба и ангнешко, дори и да е гранула - поне това съм установил по мои наблюдения за моето куче.
Иначе универсалната храна е естествената, която се приема еднакво добре от всички.
CVETKA, за моркови не зная, но мойте за ябълка всичко правят ! То не са танци, тропане с крака, гушуне, говорене ... само да не взема ябълка в ръка ...