nadety90, в 06 October 2010 - 08:58 AM, написа:
Най-накрая стигнахме до истината.
Усмихвам се ... вие всеки ден стигате до истината. Преди ден, в горните ви постове, обвинявате хората с родословни кучета, които си ги пускат където намерят и въдят кученца без родословия. Уж искате да не е така ... на следващия ден с две ръце подкрепята тези хора, които искат да си правят каквото си искат с родословните си кучета и мразят да им се диктуват правила.
Написах ви - истината за всяка една порода е една - породно развъждане в рамките на киноложки клуб, по строго определени правила. Истината е в ринга, защото там и само там се виждат предимствата и недостатъците на развъждането, стига да можеш да ги видиш, за което освен четене и писане по форуми се иска и познания, и самоедско сърце.
Когато нямате такова, нямате и мнение. Вие нямате смелост да се изправите срещу такива хора в защита на уж любимата ви порода, да им кажете - ама как така ще правите каквото си искате, не ви ли е срам да мислите така ? Не, вие с лека ръка отхвърляте мненията си и потривате доволно ръце - ей, наредиха ги, това е истината. Утре ще се видите с тях на измислени "самоедски" срещи и ще бъдете първи приятели и няма да им кажете - вие грешите, не трябва да се прави така, не трябва да правите каквото си искате, вие имате породни кучета, записвайте се в клуб, ходете на изложби, развъждайте по правилата, за да има порода.
Аз го казвам. Не се боя да кажа, че такъв начин на мислене е вреден. Не за хората, а за кучетата. Че хората с породни кучета трябва да членуват в киноложки клуб по порода, да си решават проблемите на клубно ниво, да спазват елементарни правила при развъждането, да имат развъдници и да работят за доброто на породата, създавайки стабилна популация. И конкуренцията не е в цените на кученцата, а на изложбения ринг - той е истината, а не парите. Но когато не можеш и не разбираш едно нещо, няма как и да го оцениш, защото не можеш.
Когато един ден имате куче с родословие и искате да развъждате, ще търсите за вашето любимо момиче най доброто и няма и да помислите да го пускате на случайни партньори в парка. И това време ще дойде, ако сте истински запалена по породата. Тогава ще давате мило и драго да заплодите на най добрия мъжки и нищо няма да ви спре, защото ще знаете че е за доброто на нейните, вашите поколения. И ще заставате гордо до новите собственици и ще се радвате и страдате с тях на изложби, защото там освен радости има и болка от неуспешно развъждане, не добра връзка, ниска оценка. Тогава си припомнете думите ми, те идват не от желание за налагане на мнение, а от нещо, което се нарича опит и желание да предпазя не хората, а бъдещите поколение кученца от съдба в изолатори и приюти, където неминуемо попадат наследниците на тези без документи. Хората са хора, те ще се оправят, но кученцата с нищо не са виновни и ако само един човек се вслуша в думите ми и има породно куче и се запише в клуб и започне да посещава изложби, регистрира си развъдник, това значи десетки бъдещи спасени - цена, която за мен няма равна и за която съм съгласен да бъда обиждан и наричан всякак от хора, недопринесли с нищо за любимата ми порода - толкова могат. Което е странното, че ви разбирам, защото и аз съм тръгнал от там и все още помня времето, когато казвах - бе как някой ще ви казва какво да правя с кучето си ... но човек се учи, стига да има желание да се научи, стига да има самоедско сърце, както написах, отворено не само за собственото му его и куче, а за цяла една порода. Когато това липсва, човек си сменя мнението и "истината" всеки ден, защото за него истината е една - неговото собствено куче. Отворете първо сърцето си за породата, тогава ще откриете това, което търсите. Някои хора не успяват цял живот, факт е, но важното е да сте на правилен път.
Пътя е ясен, всичко останало зависи от вас. Пък дано един ден видя вас и ваши поколения на изложби пожелавам ви го от все сърце.