ar4i1, в 05 October 2010 - 11:24 PM, написа:
flamme_froide много сте прав поставихте ги на мястото им но за съжаление не им изнася да ви разбират защото интересите са преди всичко дог.бг взема за покриване на женски самоед по 1000-2000лв. дори опложда една и съща женска самоедка 2 пъти за една година и бебетата се продават по 1000лв. като топъл хляб това ли се нарича опазване на породата за пари всичко ще се изговори за да се намали конкуренцията са готови на всякакви спорове във всички саитове за самоед но жалкото е че не само при самоедите няколко човека диктуват правилата и намират всякакви причини за да намалят конкуренцията а при всички клубове е така 5-6 човека си развъждат кучетата и си ги продават и не допускат никаква конкуренция дори да имаш родословно куче и да одговаря на всички изисквания не ти дават развъден сертификат излизат със всякакви извинения например трябва да видим и двете кучета и да преценим ама на едното главата му била голяма или опашката по къса абе не става нищо че си бил на 10 изложби и това куче е спечелило при 10 съдии това няма никакво значение щом одговорника по развъдна деиносттт казва че на кучето главата била по голяма нестава намерете си друга женска и така като ходиш даваш си пари за членство всяка година за да се издържа клуба даваш си парите за изложби и изследвания на кучето дори се налага за иследването за тазобедрена дисплазия и за наследствени очни болести кучето ти да е под упоика и да трепериш дали ще се събуди понеже всяка упоика е риск да не се събуди кучето а си го изгледал от бебе и си дал толкова много от себе си да израсте и да го възпиташ да си рискучаш живота на любимото куче уж да го развъдиш по правилата в един момент разбираш че всичките ти усилия и средства са били напразни и когато си кажеш маината им на всичките и си заплодиш кучето те изкарват ферма търгаш и какво ли още не защото повечето хора вече не пасът трева и могат да си направят сметка че всичко в тази държава е измама и изложбите и клубовете всичко е бизнес но със хвърляне на пясак в очите на хората които не са се зблъсквали с нашите клубове и са си решили да си гледат домашен любимец за кеф трябва да им се промиват мозаците и то за пари разбира се срещите на самоеди били за да се разплождат безпородни бели кученца абе хората отдавна не пасът трева хора гледаите си любимците и се радваите на живота защото е много кратък всеки да прави кои каквото ще и както намери за добре хората животните трябва да се обичаме и да си помагаме а не да се съдим има само един съдник на този свят БОГ които забавя но не забравя
Само с пари развъждане не става и никога не е ставало и няма и да стане. Само с пари - нищо не става, става с отлични кучета. Но въпрос на ценностна система - едни гледат парите на другите, но не виждат какво стои зад тях. Не виждат отличите поколения, не виждат добрите кучета. Не че синовете и дъщерите на моето куче са най добрите, нямам и никога не съм имал такива претенции, но те са отлични представители на своята порода, горди, пристъпващи в ринга с достойнство, никога плашливи, никога с наведени глави, никога хапещи, никога страхливи. И заставам зад всяко едно кученце, поколение на моето куче и съм казвал неведнъж - по всяко едно време съм готов да си откупя което и да е мое поколение, на цената на която е купено, без да питам, без да задавам въпроси, без оглед на състоянието му.
Иначе - колкото и пари да ми дават, а са ми давали и продължават да ми пращат мейлове и да ми се обаждат по телефона, не пускам кучето си на случайни кучки и случайни хора НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА. В България работя с един развъдник и той може да разполага с кучето ми когато и както реши собственичката му - така съм решил и така ще бъде. За всички останали - Кев има прекрасни поколения, които сега излизат по ринговете, всеки който иска, може да ги види и да прецени и да ги ползва за разплод. Ние не ги крием, напротив - както виждате, мотивираме хората да посещават изложби, да показват кучетата си, да се гордеят с тях, защото те са не само отлични домашни любимци, а и отлични представители на своята порода. И съм горд, че тези кученца се "грабят" като топъл хляб, горд съм с тези хора, защото те са отделили от средствата си и не си купуват кучета без родословия, а се ориентират към породни такива. Ориентират се към изложби, надигат глави да посещават чужбина, да трупат опит, разпитват за бъдещи връзки кой с кое е по добре, как става и защо, записват се в клуба, тръгват да регистрират развъдници. От всички кученца и всички изложби нямаме НИТО ЕДНО С ОЦЕНКА ПО МАЛКА ОТ ОТЛИЧЕН ! НИТО ЕДНО !
Е, не всички хора са така ... за моя жалост има и такива с чудни кучета, които не се интересуват, но нищо не мога да направя, единствената ми утеха е че кученцата са добре гледани, от това по важно няма. Те ще заминат по паркове на случайни скачки и един ден ще вадя от изолаторите кучета, приличащи на породата с очите на моето куче, но това няма да интересува тези хора, ще интересува отново мен и доколкото мога, ще се опитвам да предотвратя това, набивайки в главите им - породно развъждане, изложби, документи, родословия на малките. А който не иска да се занимава с това, по добре да кастрира - няма нищо срамно в това, напротив - и това го казвам, независимо дали дадени кученца са "мои" или не - отговорността пред бъдещето е много по страшна, отколкото егото да "прави секс", който води до поколение без родословия.
Иначе ... парите броите. Това можете. Не броите мъката по починалите такива, не броите какво е да си погребваш децата, не броите болката . Нямам проблем аз - кастрирам, евтанизирам, мъкна трупчета, погребвам, плача, вдигам глава и продължавам. Заради мъртвите, защото ги помня, дори и когато собствениците им са забравили вече за тях и заради живите, заради кучето ми и заради породата. Наричали са ме как ли не, така че нищо не ме учудва, а и не ме интересува. Обиждайте, няма проблем.
Тепърва ще работя. Тепърва тръгва развъдника ми, тепърва ще внасям кучета. Тепърва все повече хора ще търсят породни кучета и ще бягат от обявите за случайни връзки. Това направихме, не само аз, а и много други хора, не само в този форум - всички заедно - обърнахме колелото, то вече се върти в другата посока , все повече хора питат - а то има ли родословие и кои са родителите му. Случайни излъганите започват да кастрират, а само за миналата година в клуба са записани повече хора, отколкото предните години, на специалките самоед вече не е по един в клас, а по няколко. Така се прави конкуренция, тя е там, на ринга, не е в обявите за продажба на неродословни кучета и в парите. И все повече хора няма да си купуват "бели кученца", а кварталните развъждачи все по евтино ще продават. Само в момента има записани 8 ( осем ) човека, които чакат за кученца и не си купуват от обявите за домашно размножени - евала на такива хора, поклон пред тях ! Чакат от половин година, баси ... чакат и не си купуват от обяви. Заради такива хора си заслужава .
Ако имате породно куче - развъждайте и показвайте в ринга производството си и от все сърце ви пожелавам то да е класно и да има отлични оценки - в България имаме нужда от добри кучета и тепърва ще имаме.
Само така ще има порода, само така.
А какви ви са проблемите с клуба, не зная и не мога да давам коментари. Членувам в този клуб от седем години, плащам си членския внос, познавам всичките му правилници, спазвам ги, като не ми е ясно нещо - питам и винати съм срещал съдействие и помощ. Твърдя, че правилника ни е много либерален, лично аз съм радетел за по строг контрол и изисквания за допускане до разплод, но това са си лично и единствено мое мнение.
Те ги маймуните на изложби - красота !
Club Show 2009
Club Show 2010