Не разбирам с какво направих лошо впечетление. Явно с това, че самоедски срещи се наричат специализираните изложби. Да, така е - това е единственото място, където се виждат и събират представителите на която и да е порода, за да могат да бъдат сравнени, да може да се направи анализ на състоянието на дадена порода, да може да се види развъждането, работата на отделните развъдчици, да се сравнят линии, да се видят перспективи. За това има и каталог, всеки, който се интересува, може да види дадоно куче в ринга кое е, кои са родителите му, от кой развъдник е произведено и да направи връзка с стопанина му.
Който иска да развъжда да ходи на изложби и т.н ... - изложбите са за всички, не са само за развъдчиците. Лично аз си мисля, че би било хубаво да са задължителни или хората да са задължени да покажат кучетата, които се водят в племенната книга на България поне веднъж на две години, но това си е само мое мнение. В случая - в клуба ни работят хора на доброволни начала, тичат, опитват се да организират изложби, да канят съдии от чужбина - въпрос и на уважение към клуба, към хората, към породата, към кучето. Това не може и не трябва да се замества с срещи по парковете, защо - написал съм го в предните ми постове. А и не чакайте пред вас да се организира изложба - за една изложба пътуват хора от цяла България все пак, а Пловдив е на един хвърлей място от София. Организират се и ще дойдат хора от цяла България, дано да са повече и да направим хубава специалка и дано самоедите да са най многобройната група.
Сами виждате какво се получава от такива срещи. Взели кучета от където намерили, за по евтино и започват да изкарват кинологията виновна, че я нямало, развъдчиците виновни, че развъждали, от девет кладенеца вода ще се докара, само и само да се докаже, че бяло куче е самоед. Вместо вие, хората с прекрасни родословни кучета да бъдете защитници на тази порода, да убеждавате тези хора да си кастрират кучетата, да им кажете че са сгрешили, изведнъж излиза, че развъдчиците са грешни, че развъждат и продават. Да се стигне до там, че човек с кученце на няколко месеца, събирал си пари за куче с години по неговите думи да обеснява, че развъдчицата му е търговец - това нормално ли е ? И как едни хора могат да чакат с години, търпеливо да си събират пари, да питат, да разпитват, да чакат, а други не могат ? Сама казвате, че и вие сте пример - значи може, нали ? И какво общо имат кучетата - ами нищо общо нямат, то до хора опира. Ако купувачите ги няма, няма да има и продавачите - важи за всичко, не само за кучетата. Но не би ... отиват да си купуват ето това

и после - юруш на "самоедски" срещи, където никой не им казва - "Извинявайте, така не се прави, така не се пази порода", напротив - ау, колко е хубавичко, ау, колко е беличко, ама то същото като твоето, ама те не се различават, аз моето го взех за без пари на далавера, ех тия развъдчици какви са, как са ти продали твоето за толкова пари, печелбари мръсни, само парите гледат, само на изложби ходят титли да събират ... до там се стига, както виждате. И като им кажеш - кастрирай, всички скачат обидени, че неговото не е по долу от нашите кучета и как така нашите можели да имат поколение, а тяхното не ! И кръга се върти, защото се мълчи. Защото никой не им казва - не, така не се прави ! Защо не дойдат да ни го кажат това на специалките, когато показваме поколения кучета и как вие, хората, събирали си пари, за да осъществят мечтите си, може да ги слушате и да търпите да обиждат по този начин развъдчиците ви и труда им, бащите и майкита на вашите кучета, които са ходили на изложби, за да бъдат гордо показвани, да обиждат вашите мечти, вашата обич към породата ? И съм лош, защото не го търпя ... Защитавам любимата ми порода, правилния начин на избор на куче от породата, правилното отношение към него, правилния начин на поведение на човек с породно куче, правилния начин за оценка, правилното място за среща на кучета от породата - на специализирана изложба.
А иначе ходя на "самоедски срещи", колкото и да ви е чудно. Ходя, от България бяхме двама човека на Втората световна самоедска среща - до един хора развъдчици и хора с родословни кучета, до един отговорни хора, лектори от цял свят - удоволствие да слушаш и да разбереш, че си част от нещо наистина голямо и истинско, че не си сам, че това, което правиш има смисъл и се разбира и споделя от общност и хора, достойни за уважение, някои и от тях за преклонение, развъждайки над 30 години !
За изложбите ... хора сме. Не винаги всичко е честно, разбира се че понякога има и некоректни съдии, има и такива, които не разбират от дадена порода, но съдят, има и пристрастни, винаги има един победител ... в крайна сметка една изложба нищо не решава. Отиваш на втора, трета, пета - ако и останалите съдии решат, че не става - какво толкова, всеки от нас се прибира у дома с най хубавото и обичано за него куче - неговото. Самия аз неведнъж съм се възмущавал на съдийски решения и не казвам, че всичко е идеално. Но все пак истината за изложбите е една - за съжаление, в 21 век, когато е трудно да потърсим други маркери за породно развъждане, този начин на сравнение е единствения, който може да ни даде някаква посока не само откъм екстериор, но и към характер. И отново - в 21 век се е променил нашия начин на живот, който неминуемо влияе и върху кучетата. Не зная кой е правилния начин, не съм гуру или ясновидец, който да вижда в бъдещето, днешните популации имат съвсем не малки проблеми, вече видими различия между отделните линии, между работните и шоу кучетата, здравни проблеми и не зная какво би станало след 100 години, но зная, че благодарение на този начин на развъждане ние, хората, пазим тази порода от 1909 година, ако не се лъжа, тогава е първия самоед клуб и всички ние, които сега членуваме в клуб, сме продължители на тази традиция и трябва и има защо да се гордеем с това - времето е показало, че това е правилния начин. Няма друг кой да защитава породата, разберете го, ако не ние. А тя все повече ще има нужда от защита поради голямата си популярност и красота, поради чистия си обоятелен самоедския характер, тези кучета все повече ще бъдат размножавани на случаен принцип - кой, ако не ние, трябва да защитава запазването и съществуването и ? Кой ? Тези с купените кучета от битака и да искат, не могат. Тези, които са несъвестни и не членуват в клуб - и да искат, не могат. Не казвам, че тези групи не си обичат кучетата, напротив, но колкото и да ги обичат - не могат да запазят това, което имат, не могат да запазят породата, времето го е доказало.
Могат само тези, които развъждат по правилата. Защото не са важни титлите и шоуто, важни са поколенията. Защото моментната слава отминава бързо, а те остават. И за един развъдчик няма нищо по хубаво неговите поколения да са не само по паркове и градинки, а там - на ринга, където им е мястото, изкъпани, наресани, показвани така, както се показва самоед. За да може да се види неговия труд, за да може да се покаже уважение към него и към неговия избор за връзка, неговите кучета, неговата любов.
Няма среден път. Има верния път, пълен с трудности - който има сили, желание, страст, уважение, обич към породата - стъпва на него и го върви и дано тези хора да стават повече. Който не може - не си купува куче от измислени обяви, ако си е купил - кастрира, не размножава и си гледа кучето с любов, писах го - няма нищо нито страшно, нито срамно в това. Няма други принципи, освен породно развъждане. Хората могат да имат и сто истини, всеки си има негова си, но за породата истината, доказана с времето е една - сигурно за кой ли път - отговорни хора, членуващи в клуб, кучета вписани в племенна книга, спорт, изложби, породно развъждане - това е породата, не друго.
Друга истина няма.