Цитат
На мен, като на човек, който не разбира много - много ми се вижда голяма разлика между едновремешните кучета и сегашните. На снимка трудно се преценява, но като че ли първите са били по - дребни и не толкова космати, дори формата на муцунката ми се вижда малко по - различна. Резултатът от работата на селекционерите е много красив! Умишлено ли е избягвано черното или просто това си е работа на гените?
Разбира се, че има разлика. Съвсем нормално е, имайте предвид, че има огромна разлика в начина на живот на самото куче, в посоката на развъждане, в в самата цел на съществуването на породата. От работно куче в тундрата, гонейки стадата с елени, участник в лова, куче за впряг - в един момент това престава да е неговото съществуване и става домашен любимец. Мисля, че съм го писал по напред в темата - в първия стандарт на породата е записан и силно изразен ловен инстинкт, който в последствие отпада и днес кучето е приятелски настроено към други животни, по скоро любопитно, отколкото с инстинкт за задържане или захапване. Липсата на агресия към подобни също е част от съвременната селекция, както и красивата и дълга козина - тя не би била функционална в тежки климатични условия. Имайте предвид, че днес самоед е много популярна порода - съществуват няколко големи центъра за неговото развъждане, ако мога така да се изразя - Англия, скандинавските страни, Русия, Съединените щати, Канада, Австралия, както и различни типове в породата, формирани следствие на работа с различна кръв. А и има стотици развъдници - всеки с собствено виждане за това как и какъв трябва да бъде самоед. Стандарта е една рамка, в която всеки проектира своето собствено виждане за това как трябва да изглежда кучето. Не мислете, че куче с родословие и куче с родословие дават идеала на породата - развъждането е доста сложен процес, в който няма как да предскажеш с абсолютна точност какво би се получило.
Белия цвят в началото е търсен и налаган, след това - въпрос на гени. Кралица Александра получава от г-жа Скот бели бебета самоед и ... и тогава е имало вестници и списания, разбира се, и кученцата бели като сняг стават много популярни. Понякога съм си мислел какво ли би било станало, ако и бяха подарили Peter the Great, но историята не може да се променя. Бели като снега - имайте предвид, че това са годините на арктическите експедиции и всички се възхищават от смелостта на полярните изследователи и на техните най добри помощници - кучетата. Самоед не е просто порода, това е духа на севера, това е начин на живот, възхищение и преклонение пред дивата природата. Така е и до днес и така и ще бъде завинаги, докато има хора, които обичат тези кучета - спомена за великото покоряване на полюсите, за силата на човешкия дух, за експедициите на Нансен, Амундсен, Скот, Пири, Джаксън ще живеят чрез тези кучета и ще се помнят.