Публикувано: 26 November 2010 - 01:11 PM
Е ... пак сте се изпокарали без нищо ... а уж сме най миролюбивата порода !
За Роял Канин ...
Роял Канин са производители на една от най качествените храни с голямо продуктово разнообразие. В някои от храните им, особено в специализираните, които са предназначени за немска овчарка, боксер и други има съставка, наречена меланин, която помага за пигментиране на косъма в основата му.
Така че въпроса не е да храните с Роял Канин, а с правилната храна на Роял Канин.
По времето, когато Кевин беше по млад ме бяха предупредили по същия начин да не храня с тази марка - оцветявала. Ходих до Самбс - фирмата вносител, препоръчаха ми Роял Канин за средни породи, дори написаха писмо до централата си в Франция, откъдето потвърдиха че при хранене с тази храна не би трябвало да има промяна на цвета на косъма. Изяли сме няколко чувала - не е имало проблем.
Като в допълнение - не случайно тази марка е предпочитана, препоръчвана и е спонсор на почти всички изложби на Клуб Дого Аржентино. Имам приятели, които си хранят там кучетата от години с тази храна и никога не са имали такива проблеми.
За къпането и белия цвят ...
Бялото е най трудно за поддържане. Както казвам - винаги може да бъде още по бяло, а оттенъците са многобройни. Вашето кученце никога няма да бъде самоедски бяло, в дълбочина. Допълнително структурата на косъма ви е по различна - ще го установите, ако погалите един самоед и едно хъски. Дали можете да го къпете с Ал системс или Биогрум или марки на други шампоани за бяло куче - да, няма никакъв проблем. Въпроса е другаде - как къпете, колко често, какво целите с къпането ... груминга при нашите кучета е цяла наука, всяко нещо се прави с цел, къпе се в ритъм, не всеки път се ползва шампоан, имаме основно къпане, поддържащо къпене, подхранващо ... и всеки, който се занимава с поддържане на куче за изложба знае, че с едно или две къпания преди изложба нищо не става.
Ако това са ви скъпи марки и кученце не ходи на изложби, както ви е написал Лозев - можете да къпете спокойно и с "Па - па" , аз ще допълня и с "Бочко" - резултатите са чудесни и напълно удовлетворителни. Ако искате кученце да "блесне" бързо, можете да използвате и катранен сапун с задължително третиране с балсам или маска за козината - катранения сапун измива страхотно, но изсушава косъма и за това е хубаво да има подхранване и защита и не е хубаво да се използа при всяко къпане.