Dog.bg Форуми : Съвет за корекция на агресия ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Съвет за корекция на агресия ? Телетакт Оцени темата: ***** 1 Гласове

#101 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 September 2011 - 10:38 AM

А второ и трето ще има ли?..че наближава обяд... :db_046:

#102 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 10:58 AM

Закон за защита на животните: "
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на този закон:
1. Агресивни кучета са кучета, проявяващи спонтанна агресивна реакция срещу хора или животни, която може да доведе до нараняване или смърт ".

Диколкото помня имаше и някакво определение, че за агресивна реакция се смята, когато кучето нападне друго куче или човек без да бъде предизвикано.

Мисля, че идеята на обучението съвсем изключва спонтани прояви на агресия - напротив - там всичкио става по команда.
Отделно - "Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:
...
4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;"

Така че коментарът за хората обучавищи кучета и спортните клубове ми се струва излишен.

Друг е въпросът, че ние тук разбираме от всичко и всеки сам си избира как, на какво и колко да обучава животното си. Но от това спасение няма.

#103 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2011 - 11:12 AM

Добре,съгласен съм,вече не мисля като Аролски :ab_041:
Но-о-о,ето това:

Показване на мнениетоaldald, в 16 September 2011 - 10:58 AM, написа:

Закон за защита на животните: "
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Отделно - "Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:
...
4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;"

идва да рече,че ел. нашийниците МОГАТ да бъдат използвани.
Хайде сега всички каки,твърдящи обратното,да си променят те мнението.И да се извинят :db_046:

#104 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 September 2011 - 11:13 AM

Именно, aldald.
Друг е въпросът колко добра е тази дефиниция, но тя не включва защита от никакъв вид.

#105 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 September 2011 - 11:22 AM

Показване на мнениетоArolski9111, в 15 September 2011 - 08:56 PM, написа:

Показване на мнениетоkoniarska, в 15 September 2011 - 08:28 PM, написа:

4. увеличаване агресивността на животните чрез селекция или обучение в агресивност към други животни и хора;

А тази точка какво значи - че всички клубове за спортна дресура и хора занимаващи се с обучение в защита нарушават закона, така ли ?
И че никой няма право да учи своето или чуждо куче на защита ?
Поправете ме ако греша !

Поправям те - грешиш. За съжаление цитиращата го горе закона просто не го познава и цитира с "сopy - paste" каквото и е угодно и си го тълкува както и е угодно ...

Не е забранено. Както и не е забранено да обучаваш своето куче чрез дресировъчни методи, които имат за цел то да придобие или развие ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества.

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:

4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;

#106 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 11:34 AM

Тълкува си го доста правилно.
Ти пък не четеш постовете.

#107 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 16 September 2011 - 11:59 AM

Показване на мнениетоdog.bg, в 16 September 2011 - 09:22 AM, написа:

Показване на мнениетоArolski9111, в 15 September 2011 - 08:56 PM, написа:

Показване на мнениетоkoniarska, в 15 September 2011 - 08:28 PM, написа:

4. увеличаване агресивността на животните чрез селекция или обучение в агресивност към други животни и хора;

А тази точка какво значи - че всички клубове за спортна дресура и хора занимаващи се с обучение в защита нарушават закона, така ли ?
И че никой няма право да учи своето или чуждо куче на защита ?
Поправете ме ако греша !

Поправям те - грешиш. За съжаление цитиращата го горе закона просто не го познава и цитира с "сopy - paste" каквото и е угодно и си го тълкува както и е угодно ...

Не е забранено. Както и не е забранено да обучаваш своето куче чрез дресировъчни методи, които имат за цел то да придобие или развие ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества.

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:

4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;

Аз ли криво копирах, или криво разбрах.Пише забранява се, т.е. не се споменава в изключение на еди какви си случаи,от което следва,че забраната е без изключения,нали така?А в това,което е цитирано от теб,също не е уточнено,та ти също си го тълкуваш ,както ти е угодно. :tb_195:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#108 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 12:21 PM

Проблемът е, че всички явно твърде много разбираме от писане на закони, от тълкуването им, от прилагането им. Всеки си чете частта, която му изнася и останалата част е без значение. И най-тъпото е, че хората в институциите, отговорни за създаването и прилагането на тези закони също не са съвсем наясно, "какво е искал да каже поетът". Ще ви дам пример, който е встрани от темата за телетакта. Когато найнакрая приеха Наредбата за за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община, веднага се емнаха да ходят разни обинари по градинките и да дебнат, кой как си разхожда кучетата. И глоба за куче без намордник - опаа 50 лв. И аз възмутено и огорчено звъня на дадените телефони на Столична да питам - как така ще ме глобят за без намордник, след като те са писали или намордник или къс повод. Жената на телефона ми вика -НЕЕЕ - не четете правилно -трябва и 2-те ако сте над 10 кг. Бе аз че съм доста над 10кг е ясно, ама мога и да чета. и след 10 минутен спор, тя се съгласи с мен, че може само 1-то. Ама на всеки ли в парка да обяснявам граматиката?
А по повод ЗЗЖ - кой определя методите, по които ще си обучавам аз кучето на охранителни качества. Ми аз като един виден психопат, мога да си го тряскам с ток и винкел -всеки път, когато не ми хареса как гледа и ще си викам, че го обучавам.

#109 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 12:35 PM

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните, министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната определят с наредба правилата за обучение на кучета.
Тоест това трябва да се опише в специална наредба и затова е изключено от общата норма. Не знам дали има такава все още.
Малко е порочно да се четат някакви откъслечни изречения от закон. Пък и това, че някой е глупав и не знае какво означава "или" не значи непременно, че формулировката в наредбата е лоша. Не че няма лоши формулировки, но тази конкретно е ясна, де. Просто прекалено много тръбене имаше за тези намордници и в преса, и навсякъде, и всички си мислят, че е останало в крайния вариант.

ПП: Имало наредба, бе, глей ти:
http://www.econ.bg/l...%B5%D1%82%D0%B0

#110 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2011 - 01:04 PM

Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:
1. всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или трайно увреждане на здравето му или стрес;
2. действия по чл. 151 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
3. нарушаване на принципа на добрата практика по отглеждане на животни, когато това води до вредни последици за здравето на животните;
5. използване на строги и електрически нашийници, електрически остени, химически дразнещи или увреждащи субстанции или на технически уреди, помощни средства или приспособления, които целят да се повлияе върху поведението на животно, като му се причинява силен страх и болка;
6. организиране на тренировки и състезания по настилки, които увреждат крайниците;
7. използване на животни за филмови снимки, реклама и изложби, при които им се причинява болка, страдание, увреждане или стрес;
8. принуждаване на животни към усилия, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес;
9. излагане на животни на температурни или други неблагоприятни атмосферни влияния, недостиг на кислород или ограничаване на свободното им движение, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес;
10. изоставяне на животни;
11. използване на живи животни за хранене на животни, с изключение на тези, чиято биология го изисква;
12. лишаване на животни от почивка;
13. подлагане на физическо натоварване на болни, наранени или стресирани животни;
14. пускане на свобода на животни, които са отглеждани от хората, в случай, че предварително не са подготвени за оцеляване в естествена среда;
15. ампутиране или кастриране с помощта на еластичен пръстен;
16. пълно или частично ампутиране на части от тялото или отстраняване на органи на животни;
17. подковаване на копитни животни с вредни подкови;
18. отглеждане, използване и умъртвяване на кучета и котки за добиване на кожи и месо, за производство на храна, както и внасяне и изнасяне на кучешки и котешки кожи и месо;
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;
20. отстраняване на нокти, зъби и гласни връзки;
21. излагане в магазини, заведения за обществено хранене и други увеселителни или питейни заведения на всички видове бозайници, примати, птици и влечуги и на опасни декоративни животни;
22. извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни;
23. сексуално малтретиране на животни.
(3) Действията по ал. 2, т. 16, 19 и 20 се допускат, когато:
1. извършването им е необходимо по ветеринарномедицинско предписание или процедурата се налага, за да се запазят животът, здравето и доброто състояние на животното;
2. процедурата е предназначена за научни и изследователски цели в съответствие със Закона за ветеринарномедицинската дейност;
3. стерилизацията или кастрацията е необходима за ограничаване на размножаването на животни;
4. са извършени според изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча;
5. процедурата е необходима за:
а) предотвратяване на значително нараняване на животните;
б) защитата на други животни.

1. ограничаване и ликвидиране на заразни болести по животните;
2. професионална борба с вредни гризачи;
3. лов и риболов, извършвани според изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите;
5. медицински експерименти и лекарствени изпитвания;
6. поставяне на "спъвачки" на овчарски или скитащи кучета с цел ограничаване на възможностите им да преследват дивеча.

#111 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 16 September 2011 - 01:05 PM

Брей, и тук ко пише :md_064:

Чл. 13.
(1) Не се разрешава:
1. използването на методи за обучение, които причиняват наранявания или има вероятност да доведат до отклонения в здравето на кучетата;
2. принуждаването на кучета към ненужни усилия, които им причиняват болка, страдание и/или увреждане;
3. използването на помощни средства или приспособления, строги, стегнати и/или електрически нашийници, електрически остени, химически дразнещи или увреждащи субстанции;
4. обучението на кучетата без почивка, съобразена с тяхната възраст и физическа натовареност.
(2) Не се разрешава подлагане на обучение или физическо натоварване на болни и наранени кучета.
http://www.econ.bg/l...%B5%D1%82%D0%B0

Мил,благодаря за линка.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#112 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 01:08 PM

Показване на мнениетоmil_, в 16 September 2011 - 12:35 PM, написа:

Пък и това, че някой е глупав и не знае какво означава "или" не значи непременно, че формулировката в наредбата е лоша. Не че няма лоши формулировки, но тази конкретно е ясна, де. Просто прекалено много тръбене имаше за тези намордници и в преса, и навсякъде, и всички си мислят, че е останало в крайния вариант.

О, аз с голямо облекчение прочетох това ИЛИ и съвсем не казвам, че наредбата е лоша ( идеална ми е на мен). Просто ми се иска, като ме прехвърлят през 3 телефона, за да се добера до служител, който е в течение с наредбата и прилагането й - той да може да ми разясни, каквото е нужно, а не да си спорим има ли "или" или няма. В края на краищата - това е част от работата му. Ще ми се и законите и наредбита да не са само отчитане на дейност. След седмица обиколки по парковете - сега навсякъде пак е "наакано". И какво като ми обикалят от 9 до 17.30. Ми аз си разхождам кучето до 8 и след 19.00. Няма кой да ме глоби. Докато не се стегнем всички - няма да се оправят нещата.

Благодаря за линка!

#113 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2011 - 02:43 PM

Всичко е ОК , но според мен , някак не е редно да се осъждат хора които търсят начини и способи да се справят с даден проблем на кучето си , а в същото време , простака от село да речем, направо си гръмва кучето , че му е изяло една кокошка.....можело да повтори.....и то точно такива хора хал хабер си нямат , че спорите за някакви си запетаи или съюзи.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#114 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 02:48 PM

Простакът от село подлежи на наказателна отговорност по НК, а не по ЗЗЖ. Няма никакво значение какъв хабер си има от нашите съюзи. Надявам се мисълта ти, която малко трудно схващам, да не е, че някой тук толерира простаците да си гърмят кучетата.

#115 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2011 - 02:59 PM

Подкрепям абсолютно казаното от дог.бг дотук в темата, не за друго, но съм ставала свидетел на случки, които са най разнообразни и лично с очите си съм видяла, че ефект и полза Има от подобни помощни средства.
Тук в Италия са/ бяха забранени със закон(казвам 'бяха', защото от дог.бг в тази тема разбрах, че е паднала забраната :tb_195: ), но въпреки всичко, всички продължаваха най упорито да си ги ползват.Най вече при обучение на ловни кучета(поне оттам аз лично разбрах за съществуването на подобен продукт).При наличие на протичащите закони и най вече наказанията при нарушаване, направо съм се чудила, как им стиска?!.Хващала съм не едно и две ловни кучета в моя имот с подобни нашийници и всеки път побеснявах(комплексни мотиви), но основния беше точно, защото не бях съгласна с използването на ток за обучение.След това се заинтересувах(тъй като не бях много наясно) какво, кога и как и изненадващо открих, че точно поради наложената забрана , хората са си измислили един милион разрешени от закона и със същата, че и по добра функционалност алтернативни продукти :ba_025: .НЕ ВЕДНЪЖ ги споменавам, но вие си знаете ток, та ток и туйто :dry: .Има на принцип на звук, на принцип на мирис(това е прикрепена ампула, която, когато стопанина реши подава дистанционно команда и ефекта е интензивно изпръскване под формата на облак) има комбинирани и т.н и т.н.Тези на принципа на звук или различни видове звукови сигнали, са доста ефективни и за приyчаване и изпълнение на команди тип 'ела тук'(примерно, когато кучето е някъде извън полезрението поради един или друг мотив).Въпрос на информираност и желание. Въобще доста е обширна темата, защото колкото хора има на тази земя, толкова различни ситуации, виждания и търсени ефекти има, а гледам вие задълбахте в законовата част :ud_009: .Ми щом тук в Италия, която има едни от най жестоките наказания при хващане на нарушител, нямаше особен ефект забраната, в България ли?!Може , може, кой знае...
Съветвам всеки, който е решил да опита с подобен тип помощни средства, да се поинтересува от предлаганите алтернативни варианти, които по мое скромно мнение са доста подобрен и функциониращ вариант на обикновенният ел.нашийник :md_064: .Съветвам от сърце да се направи справка със специалист, които да покаже/научи правилното използване, защото наистина има голяма вероятност да се получи точно обратното на търсения ефект, при неправилен подход и следване инструкции напосоки ей така за идеята.
Бих допълнила и , че въобще Hе е за подценяване възможността да подадеш команда, когато си на голямо разстояние от кучето и дадена ситуация.
Това е личното ми мнение.Които е съгласен супер, които не е..Здраве да е.
Хубав ден на всички. :rc_036:

p.с...Ма след всичко изчетено дотук се замислих...Да не би тези Българските ел. нашийници да са нeкви по различни и садистични от тези, които аз съм срещала в Италия :ud_009: ?!Тези тук е като едно неприятно погъделичкване или ущипване(не ме питайте от къде знам, ма знам)...Българските да не би да бият 220 волта?!Щото виждам, че го наричате и електрошок... :ud_009:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#116 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 03:15 PM

Daniel F. Tortora’s study

“Safety Training: The Elimination of Avoidance-Motivated Aggression in Dogs

Статията и резултатите са публикувани в специализираното издание на австралийската ветеринарно медицинска служба през 1983 г.

Tortora показва елегантен и прост подход към коригирането на това, което той нарича "мотивирана агресия". Според Tortora, тези кучета обикновено страдат от липса на обучение и предвидимост в живота си. Те се държат, като че ли очакват да им се случат лоши неща, като единствения начин за тях да се предодврати това е чрез агресия. Когато техните разочаровани собствениците прибягват до наказание след факта, кучешките очакванията са подсилени, създава се обратна връзка и агресия на кучето ескалира.

Tortora предлага като средство за защита от тези чести, опасни и трудно преодолими форми на агресия обучението на кучета да се състои в неагресивни социални навици, като за ниво на послушание се определят от упражнения, зададени от Австралийския киноложки клуб като ниво на първоначално обучение. Той прогнозира, че вероятността за агресивно поведение след обучението ще бъде обратно пропорционална на броя на усвоените за послушание упражнения куче. Програмата включва също обучение на кучета с сигнал за безопасност, който е бил използван за засилване на доброто поведение и изграждане на доверие у кучета.

Tortora избира из между 146 агресивни кучета представителна извадка от 36, с които работи.

Всички упражнения са били усвоявани с електронен нашийник с две различни нива на стимулиране. Кучетата са били обучени да изпълняват 15 различни команди , като постепенно се повишават нивата на трудност. Те са включвали начални основни команди като : седни, легни, ела, място, донеси и други с повишена трудност. Когато командите са били усвоени, те са били практикувани в реална среда. Кучетата първоначално са били обучени от опитни треньори. След като кучетата са били в състояние постоянно да изпълняват упражнения под разсейване без електронната яка, обучението е прехвърлена на техните собственици, които са използвали електронната яка само колкото е било необходимо за упражнения или корекция.

Tortora заявява, че кучетата могат да бъдат безопасно върнати на собствениците им, защото: "Обучениет, предизвиква промени за дълъг период, може би дори постоянни промени. Тези промени в поведението лесно се прехвърлят от треньор на собствениците на кучета. "

Много хора са загрижени, че стресът на елекетронната яка обучение ще направи страхливи или агресивни кучета. Докато кучетата отработят изпреварваща реакция като част от обучението на програмата на Tortora, то техният страх е изчезнал по време на следващите етапи. След прегле на тези резултати, Tortora заявява: "Изглежда, че въздействието на сигнала за безопастност направи кучетата по-малко страхливи като цяло предвид предвидимата среда"

Колко ефективно е всичко това ?

Кучетата са били проследени 3 години след края на обучението, но кучетата не са проявявали агресивно поведение.

Заключението на Tortora гласи, че програмата:

„Доведе до пълно и трайно премахване на агресия във всички от 36-те тествани кучета. В допълнение, тя произвежда изключително устойчива психика като отговор на отбягването на агресивно поведение и значително увеличение в емоционалната стабилност”.

#117 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 03:23 PM

Ясно е,че който иска да ги ползва ще го направи.Интересно ми е какъв % от тези хора,ще потърсят професионална помощ при използването им.И също така какви могат да бъдат последиците както за животното,така и за човека при неправилното им използване.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#118 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2011 - 03:40 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 16 September 2011 - 02:23 PM, написа:

Ясно е,че който иска да ги ползва ще го направи.Интересно ми е какъв % от тези хора,ще потърсят професионална помощ при използването им.И също така какви могат да бъдат последиците както за животното,така и за човека при неправилното им използване.

Е Деси ти пък...Питаш за последици при неправилно използване...Аз бих си позволила да предположа две основни:
1.Затвор и зверски глоби за стопанина(според зависи от законите и прилагането им в страната, в която се случи някоя случка)+ опити за рахабилитация на нароченото за агресивно куче, до доказване, че няма шанс.
2.Евтаназия на кучето+ естествено първата част от точка 1.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#119 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 03:51 PM

Показване на мнениетоgrigo009, в 16 September 2011 - 02:59 PM, написа:

p.с...Ма след всичко изчетено дотук се замислих...Да не би тези Българските ел. нашийници да са нeкви по различни и садистични от тези, които аз съм срещала в Италия Качена снимка ?!Тези тук е като едно неприятно погъделичкване или ущипване(не ме питайте от къде знам, ма знам)...Българските да не би да бият 220 волта?!Щото виждам, че го наричате и електрошок... Качена снимка

Същите са, grigo009, абсолютно същите. Също пробвал, защото не бих бил на място, където някой мисли или прави умишлено нещо лошо на куче.

Просто пишат наизуст ...

10 х и поздрави на Италия !

Качена снимка

#120 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2011 - 04:18 PM

Ами и аз пробвах.
Пробвала съм го и на кучето ми - не тока, а вибрацията - при това не на пълната степен, а на 50%, защото не знам какво чувства то. Ефектът беше, че изпълни командата мигновено, НО седна в краката ми(явно безопасно място) и стоя там дълго. Това ме навежда на мисълта, че все пак му се причинява стрес. Макар че същия резултат имам и когато го закача с дългия повод, който се влачи след него. За мен лично в момента не е обосновано причиняването на този стрес - говоря за моето куче. То обаче е младо и за сега не проявява агресия или други драматични непослушания. Ако дойде момент, в който не мога да го контролирам с нашийник и команди, по-добре ток отколкото рани от сбиване или по-голяма беля.

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни