Случаят на Боко, предизвикал "Известени" коментари Follow up или до какво водят експериментите?!
Публикувано: 21 September 2011 - 02:16 PM
missi, в 21 September 2011 - 12:28 PM, написа:
Върху това може доста да се дискутира, при това безсмислено. Най-лошо е когато някой си навие на пръста да прави нещо "на всяка цена". Тогава страданието е гарантирано и за кучето, и за човека.
surgeon от известно време се опитва да прави тотална реклама на ЦВК. Няма лошо! Щом е доволен. Хората са направили възможното, според желанията на клиентите. Друг е въпроса доколко тези желания са ..... изпълнени с логика , а не с криворазбрана форма на състрадание, но и това е твърде дълга тема и пак безсмислена. Така, че .... хубав линк!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 22 September 2011 - 08:42 AM
Терапията му беше предизвикателство, което за някои е "beyond", за други невъзможен проект.
Явно всички ги вълнува имаха ли смисъл операциите? Самоцел ли е лечението на Боко? Експериментатор ли е докторчето?
Искам да ви попитам: ако не дай си боже, на нас хората се случи да сме в състоянието на Боко, отидем на лекар и той ни каже: единственият ти шанс са хирургични корекции, но ще следват няколко операции, доста болки..., алтернативата е цял живот да си на легло (с болки) или да те евтаназираме. Колко хора ще изберат последното??? Но като се казва на чужд гръб и евтаназията е малко. Криворазбрано състрадание?!
Понякога влизаме в ролята на бог и много лесно казваме кое животно ще живее и кое не. Това е високомерие. Аз се опитвам да съм професионалист, а не вездесъщ. Боко имаше шанс и му го дадохме.
По отношение на болките:
През цялото време Боко беше обезболен максимално, включително чрез епидурална инфузия на опиоиди чрез епидурален катетър. Последното позволява максимална аналгезия на задните крайници за дни! Това не означава, че не е изпитвал болки, но никога не спря да се храни и не съм го чул да вие от болки!
Сигурно много хора си мислят, че всико е за пари. Не знам кой и как е представял нещата за Боко, но клиниката ни най-вероятно е на загуба от лечението му. Просто от един момент нататък, мениджърите спряха приемането на пари по този случай.
За резултата:
За мен Боко е едно щастливо куче и колкото повече време минава, толкова по-добре се чувства. Радвам се, че не съм препоръчал евтаназия. Чрез корекциите са му спестени много болезнени артритни изменения в двете лакътни и тазобедрени стави. Има проблем в походката, но това не е заради болка - очаква се след резекция на двете бедрени глави. Левият му крак има фиброза на мускулите, което също пречи, но не е болезнено!
За рекламата:
Последното нещо, което искам е да дразня някой като рекламирам Централна Ветеринарна Клиника в този форум - твърде много "СКРИТ" и открит хейт и предразсъдъци има тук. За предубедените дори и успешна мозъчна трансплантация да извършим, пак ще сме некадърни и комерсиални. Статиите, които качвам са инфорамативни и образователни, изискват доста труд. Бих препоръчал на колегите да правят същото, вместо да убиват времето във виртуални съвети и лечение.
Всичко е въпрос на гледна точка. Така съм я видял аз.
Поздрави.
Публикувано: 22 September 2011 - 08:48 AM
AXEL Бултериерът, в 21 September 2011 - 10:00 AM, написа:
Камене,
съвсем любезно и без заяждане, те моля ПОВЕЧЕ ДА НЕ КОМЕНТИРАШ мои постове. Говоря и за VVC. Не че нямаш право на свободно мнение, но повечето ти коментари към мен са спам.
Не може да пишеш "аз не съм ортопед и не разбирам много, но да ви кажа"....и следва една педя мнение. Не е професионално и можеш да подведеш някой.
Пак казвам нищо лично, дори не се познаваме. По-добре да запазим добрия тон, с мълчание.
Поздрави.
Публикувано: 22 September 2011 - 09:57 AM
За разлика от хората, животните не изживяват драматично смъртта, затова не им приписвайте характеристики, които те нямат. Това би трябвало на Вас да Ви е по-ясно, отколкото на мен.
Тук става дума за една самоцелно преследвана идея и Вие сте направили това, което е било възможно според желанията на клиента. Повярвайте ми, говоря като човек, който е изпадал в състояние, в което е искал да направи всичко, без значение какво, само и само да надвие природните закони.
Цитат
В конкретния случай никой не е изисквал от Вас да влизате в ролята на Бог. Вие сте изпълнили желание на клиент, не сте направили избор вместо него. Нали не искате да ми кажете, че цялата Ви клиника ще предприеме финансиране на такива операции само и само да покаже колко дОбри сте?! Живеем в практично време и .... простете, че съм скептик по въпроса. Професионализмът Ви се ограничава в това да обясните на клиента всички възможности около състоянието на кучето. Изборът остава за него, не за Вас. Дали сте дали шанс на Боко е спорен въпрос. Вие сте изпълнили задълженията си като лекар, независимо от това доколко е било ефективно това изпълнение и какви са резултатите. Професионализмът стига до тук, за което е платено подобаващо. Дали е било предизвикателство ... сигурно.... то при това състояние и диагноза друго няма какво да е ....

Извинявам се за черния хумор, но сега Боко може да съперничи с Робокоп по отношение на скелета си. Само не ми обяснявайте колко безпроблемно се живее с чуждо тяло в организма! Казвам го от личен опит. Попитайте хората с подменени стави, с пирони и всякакъв вид "помощни" материали, поставени в телата им дали не ги боли и колко химия употребяват за да не ги боли и за да приеме организма тези тела!
Дали изборът за Боко е бил правилен или не, няма какво да се обсъжда. Това е било решението на попечителите му и няма какво да се обсъжда. Задайте си само въпроса защо в Загреб са отказали да вземат кучето за рехабилитация при осигурени средства (поне така се пише из ФБ)? Сега щяла да се търси клиника в Германия. Ще я намерят. В това съм напълно убедена. Никой не отказва да му се плаща за положен труд. То е ясно, че Боко няма да ходи нормално, няма да има нормален живот и винаги ще има нужда от обгрижване. Дано на Роси Тодорова (мисля, че така се казва осиновителката) да й стигнат силите и когато се наложи да може да взема правилните решения, независимо от емоционалната си обвързаност. Когато са намесени емоциите решенията винаги имат спорен характер. Сега кучето е доведено до състояние на вегетация. Това се вижда и от клиповете. Щом това състояние удовлетворява собственика и предишните попечители - ок, тяхна работа. Дали е хуманно ...... позволете да не се съглася. За хората не можем да вземаме решения от такъв характер, поне към животните бихме могли да проявим повече състрадание и отговорност, но .... това е личен избор и въпрос на ценностна система,а и не на последно място зависи от възможността ни да успеем да разграничим чувства от разум.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 22 September 2011 - 10:19 AM
И един съвет към колегата от ЦВК-никога ама никога не сравнявайте кучетата със хората. Няма смисъл да обяснявам защо. Достатъчно добър специалист сте за да ме разберете.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 22 September 2011 - 11:03 AM
Ако все пак искаш да си обективен "пишещ" не се води по непотвърдени слухове, твърдения и т.н. За да имаш обективно мнение по случая- ела поговори с мен, с Росица, виж Боко . Само за това, че ти си мислиш , че някой си прави реклама и това те вбесява, недей да препоръчваш евтанзия с лека ръка. И не го прикривай под една педя дълги философски писания.
Аз лично уговорих физиотерапията на Боко в Загреб, когато имаше нужда. Поради технически причини не можа да замине навреме. След като започна да ходи и тича , аз казах , че няма смисъл и това е единствената причина той да не замине. Никой не му е отказвал. Ако някой е написал друго то не е вярно. За пръв път чувам, че ще пътува за Германия. Прати линк към това моля. Разграничавам се от всичко друго освен публикуваното в сайта на клиниката. Иначе всеки може да си пиша каквото иска.
Пластинити, които виждаш на снимките са свалени, ако това е най- големия проблем на Боко. Но ти няма откъде да знаеш , седейки вкъщи, пишейки мнения.
В момента Боко не е на обезболяващи и не вегетира, нищо такова не се вижда на клипчетата. Може би за теб "нормален живот" е кондиция , при която да може да спечели медал на олимпиадата??
Dessy, щом не мога да сравнявам хората с животните , тогава и ти не казвай кое е "хуманно", ясно ти е от къде идва думата. Можеш да кажеш , че не е "анимално".
Явно щом кучето няма да изживее "смъртта драматично" , няма какво толкова да му мислим?!
Ще ти разкажа действителна случка:
Куче на единадесет години с чернодробен проблем , което не се повлиява от 14 дневна терапия във ветеринарна клиника. Поддържа висока температура, не се храни, повръща, слабее. Смяната на лекарствата не дава ефект. На собствениците им е споменато, че заболяването може да не е лечимо и да помислят за евтаназия. Те се съгласяват, но го отлагат всеки ден, защото емоционално са обвързани. След два дни кучето показва драстично подобрение, сваля температурата и започва да се храни. Умира ТРИ години по- късно от съвсем друг проблем.
Това което искам да ти кажа е , че ние не сме роботи и чувствата и разума са част от едно цяло. Ежедневно се сблъсквам с това в работата си- трябва да уважавам емоциите на стопаните и да взимам разумни решения, които са добри не само за пациента , но и за тях. Понякога има етични или морални казуси , които правят нещата трудни за всички.
Сега може би ще разбереш защо се ядосвам на такива като теб, които дистантно налагат кое е добро и кое лошо. Защото ти не просто изказваш мнение- ти го налагаш. Бъди по- умерена моля, защото нещата имат много гледни точки.
Публикувано: 22 September 2011 - 11:09 AM
D-r Koko, в 22 September 2011 - 09:19 AM, написа:
И един съвет към колегата от ЦВК-никога ама никога не сравнявайте кучетата със хората. Няма смисъл да обяснявам защо. Достатъчно добър специалист сте за да ме разберете.
Д-р Коко,
благодаря за мнението.
В момента Боко е по-жизнен, игрив, наддава на тегло, не е ленив и въобще проявява признаци на щастлив живот. Не приема обезболяващи. Значи всичко е ок.
Ако се наложи ежедневна терапия можем лесно да го приспим нали? След година, две, десет?
Поздрави.
П.С. Кучетата не се оперират от кучета, затова решенията, които взимаме са ЧОВЕШКИ. Неизбежни са сравненията. Нито кучетата са хора нито нещата в двата вида медицини са еднакви.
Публикувано: 22 September 2011 - 12:48 PM
surgeon, в 22 September 2011 - 11:03 AM, написа:

От изказването Ви, разбирам, че очевидно много съм Ви засегнала и ядосала. Е, няма да се извинявам за това. Не съм коментирала професионалните Ви качества, защото считам, че не мога да си позволя такива коментари. Просто не съм Ви колега, но пък мога да коментирам темата за болката и това правя. Вие не можете да знаете какъв опит имам в тази посока и не можете да коментирате дали да имам или нямам мнение по въпроса. В тази посока всеки от нас има мнение. Темата е поставена точно за "философстване", а не за реална дискусия, защото ако искахте мнение от колеги или морална подкрепа, едва ли щяхте да използвате точно форума. Темата е поставена от Вас, а не от собствениците на Боко. Дали са истини нещата, които се тиражират във ФБ не мога да знам. Точно затова съм ги поставила в скоби. Факт е, че се коментират суми за лечение, които са доста високи, но пък бидейки запозната с реалността не изключвам такива стойности. Нормално е да са такива. В чужбина биха били в пъти по-високи. Темата не е поставена за да коментираме кой колко е платил и защо. Няма какво да обсъждам в тази посока нито с Вас, нито с Росица. Четох нейните постове във ФБ, а и не считам, че тази част от темата ме касае пряко. Не съм дарител, нито съм попечител. Те да се изясняват. Вие я поставихте уж за да изясните "известни коментари". Значи няма какво да се оплаквате, че има и противоположни на Вашето мнение. С това смятам да приключа обясненията по повод емоционалната част, касаеща Вашето "познаване" на моята личност и разбиранията ми.
Не знам защо считате, че "налагам" мнение. Това, че имам аргументи, които Вие не можете да оборите не означава, че го налагам, а че то просто си остава един контрапункт на Вашето.
И не ми обяснявайте как с лека ръка препоръчвам евтаназия. Това решение и избор са СТРОГО лични. Те се вземат в резултат на много обстоятелства. ТОЧНО ЗАТОВА ПРИЕМАМ ИЗОБРЪТ НА ПОПЕЧИТЕЛИТЕ И СЕГАШНАТА СОБСТВЕНИЧКА, но това не значи, че той би бил мой избор и това казвам. Нищо в повече, нищо в по-малко. НЕ ГО НАЛАГАМ КАТО ИЗБОР НА НИКОГО. Да го наложа като такъв ще означава да поискам някаква законова промяна. Да Ви успокоя - нямам такива намерения! Споко!
Мога да Ви разкажа много такива истории като Вашата и от личния си опит с животните, а също и такива, в които съм съжалявала, че не съм взела адекватното решение навреме и съм подложила животното на излишни мъки за да успокоя съвестта си, че съм постъпила правилно. Е, и?! С какво това ще промени нещо по темата "Боко"?!
Д-р Коко обобщи нещата в точно две изречения.
Цитат
Това е смисъла и за мен нещата се изчерпват с това обяснение. Не виждам място за коментар по отношение на ВЕЧЕ НАПРАВЕН ИЗБОР. Дискусия има докато все още не е направен такъв избор. Ако искате по някакъв начин да оправдаете собствените си решения бих искала да Ви успокоя, че никой с нищо не Ви обвинява. Напротив, както вече написах, Вие сте направили това, което е пожелал клиента. Направили сте го според възможностите си, знанията си и професионалния си опит. Няма нужда от оправдания или обяснения на Вашата дейност като лекар, нито от обяснения относно заплащането. То си е Ваша работа и засяга само Вас и клиентите Ви. Аз също съм се грижила за кучето си в продължение на 10 месеца с ясното съзнание, че е обречено, но съм поддържала живота му и качеството му точно до момента, до който това е било възможно и знаете ли, дори за секунда не съжалявам, че трудния ми избор не е бил повлиян от емоционалното ми натоварване, защото не бих си простила дори и за миг да оставя съществото, което е било до мен в изключителни моменти от живота ми да живее в състояние на постоянна апатия и дискомфорт, загубвайки елементарните форми на нормален живот за него, само защото много ми е мъчно и много ме боли. Аз съм от хората, които биха предпочели собствената си евтаназия, ако със съществуването си ще натоварвам близките си и ще линея в легло до обезумяване. Моят доктор също сътвори невъзможното за да поддържа качествен живота на кучето ми и да ми помогне да преодолея този труден момент и никога не съм си позволила да му правя безсмислена реклама по форумите, защото него хората си го познават и търсят. Опитвам се да Ви обясня, че когато един човек е добър в професията си, рекламата от какъвто и да е характер може да му донесе само отрицателен ефект.

Публикувано: 22 September 2011 - 03:05 PM
д-р Коджабашев, в 22 September 2011 - 12:54 PM, написа:
Ей сега и Вас ще Ви погне колегата Ви, че си налагате мнението.

Сега ще ни дадат и обяснението на термина "извратено".

Цитат
Явно щом кучето няма да изживее "смъртта драматично" , няма какво толкова да му мислим?!
Не предполагах, че ще се наложи да си обясняваме, че една дума освен корен има и значение. Също така, значението бива специализирано и тривиално. Да, коренът на думата означава "човешки", но той кореспондира само със специализираното значение, касаещо нещо, което се отнася до човека. А във социалните и обществени отношения се има предвид характеристика, притежавана само от човека. В този смисъл състраданието и милосърдието са присъщи на човека и точно затова има термин "хуманно отношение".
Господин surgeon, чудя се защо не използвате този опит като го опишете в научна статия. Според мен, случаят си заслужава и сигурно с колегите си бихте коментирали по съвсем друг начин темата. Това си е опит, който сигурно би имал по-дълбок отзвук в професионалните среди, отколкото сред обикновените хора.

Публикувано: 22 September 2011 - 06:14 PM
отговорите ти станах твърде дълги, разводнени, и ще ме прощаваш- трудни за следене на мисълта. Не съм тук да си чеша езика, така че ти предлагам да спрем по темата. Каза си мнението, благодаря. Ако продължиш значи искаш да спамиш.
Ти можеш да не обвиняваш , но определени хора в този форум го направиха, макар и не съвсем явно - "известни коментари". Най- вероятно в случая ще останат безмълвни. Поста ми със случая на Боко е за тези, които спекулират и клеветят. И не е реклама, а самозащита и разясняване.
Относно постването в няколко раздела на статията: обемът на този форум е твърде разтегнат, има хиляди категории и секции. Не смятам че винаги е лесно да намериш нещо потънало в някоя тема. Здравословните проблеми на йоркшира и санбернара са малко различни. Пуснах темата в разделите на породите страдащи от това заболяване - от там по преценка на съответния модератор винаги може да я изтрие, сложи във важни или каквото иска. Статията е доста разяснителна за хора , чийто животни имат този проблем. Може само да помогне , дори в 100 раздела да я сложа. Далеч не е реклама на нашата клиника- например не извършваме всички описани техники .Във Варна правят ТТА например. Но няма как да знаеш колко добра операция могат да ти направят колегите в ОВК ако не прочетеш някъде.
Радвам се, че не ни мразиш :)
Поздрави.
Публикувано: 22 September 2011 - 06:21 PM
д-р Коджабашев, в 22 September 2011 - 11:54 AM, написа:
Докторе,
предполагам , че преди време и 3 часова гръбначна операция за пареза ти изглеждаше "извратено".
Радвам се , че после си промени мнението.
Поздрави :)
Публикувано: 22 September 2011 - 09:48 PM
Публикувано: 23 September 2011 - 03:28 PM
д-р Коджабашев, в 22 September 2011 - 08:48 PM, написа:
Не ми е изглеждало никога извратено. Напротив, Лично аз съм водил пациенти в чужбина за да им се направи такава операция, която сега Вие правите тук. Но не съжалявам за думите си и отново ще повторя, че случаите БОКО, МИМА, и подобни са далеч извън представите ми за нормално. Не смятам, че мнението ми е единствено правилно, но държа на него.
Д-р Коджабашев,
за да имаш мнение съм сигурен , че си се запознал със случая. Според теб Боко вегетира ли? Имаш ли пациенти в практиката , които ходят по- лошо от него и без операция?
Разбирам гледната ти точка, но не знам защо слагаш Боко и Мима под общ знаменател?? Като лекар би трябвало да разбираш каква е разликата между експериментална терапия "създаване на крака", на пациент без такива и да лекуващ пациент с костни деформации с добре известни конвенционални хирургични техники.
Когато трябваше нашата клиника да даде мнение за случая Мима, ние единодоушно препоръчахме евтаназия. Двата случая включват сложни операции, но са концептуално разлчини. В единия имаше и обществен натиск, който вече може да придаде извратеност на медицинския аспект на случая.
Ако пренесем случая в друг контекст- има ли граница колко операции могат да се извършат на пациент с множество травми? Ако има повече от 3 счупвания да не ги оперираме? Или ако Боко имаше проблем само с единия крак, операцията е ок, иначе като цяло вече е "извратено"?
За Боко бих казал, че не е обект на експеримент, претърпя тежки корективни операции, но в момента се придвижва доста по- добре. Да не говорим, че ако не беше усложнението с мускулната фиброза на левия крак, нещата като походка щяха да бъдат още по- добре. Не виждам защо толкова се набляга на етичния момент в случая.
И на мен следния случай ми идва в повече, но са го извършили в много елитна американска клиника:
http://popartpet.com...iumphs-triumph/
Не искам да живея в Америка, където има цели общества с handicapped хора и животни. Не ми харесва обаче и ветеринарна грижа с отношение от рода- "абе то е много сложно", "часовникарска работа...", "само мъчите животните" и т. н.
Поздрави.
Публикувано: 23 September 2011 - 09:39 PM
Целите са нещо важно. Желанието за развитие е похвално и следва да се толерира. Не говорим за това, обаче. Много обичам една известна поговорка - "Пътят към Ада е постлан с добри намерения". Както вече писах, считам, че темата следва да я развиете в научна статия и да представите резултатите на научен форум. Едва тогава усилията Ви няма да бъдат напразни, а и аспекта ще се промени. Идеята е много простичка. Ако след хиляда операции и примерно година престой по разни клиники и рехабилитация едно животно ще може да възстанови поне на 50 % присъщия му начин на живот, без химията да е скапала организма му, значи усилията са си стрували. Показвайки клиповете не можете да убедите никой, че кучето си живее страхотно. Хич не ми се искаше да давам примери от човешкия свят, но пък мисля, че така по-добре мога да "илюстрирам" позицията на "опониращите ви" . Един Стивън Хокинг вегетира като физиология, но научните му занимания го правят невегетиращ. Какво се случва с Вашия Боко при положение, че не може да упражнява елементарните за живота на едно куче неща - да ходи нормално (забележете, не казвам правилно), без да пада от умора, на повече от 10 м, да играе от време на време дори с мухите, да упражнява някаква своя компаньонска функция (пак забележете дори не споменавам за типичната "работна функция", характерна и търсена за тези кучета). Той може ли да се развива ментално според вас така, че да компенсира този физиологичен дискомфорт?! Ще го научат да брои до 10 ли или да имитира охранителната система ?! Това е разликата в позицията на хората когато решението е свързано със съдбата на хора и тогава, когато става дума за животни, чийто живот е трайно обвързан с този на хората.
Предполагам, че не това е целта Ви, но така представена позицията Ви повече прилича на вариация на тема "Вижте какво можем в нашата клиника". Чудесно ! Правите страхотни операции! Сигурно сте върха! Сигурно впечатлявате колегите си или пък предизвиквате завист, все тая. Ако сте искали да докажете, че решенията са правилни от етично или морално естество заради "известни коментари", по-добре се откажете. Няма как да стане по простата причина, че говорим за субективни разбирания и различни ценностни системи. Можете да докажете само, че бихте приели всякакви "предизвикателства" стига те да Ви дадат възможност да направите нещо, което не е правено в България или най-малкото е авангардно, извинявайки го с някакви морални категории. Щом това Ви кара да се чувствате горди - добре. Гордейте се - вие сте страхотни хирурзи ! Просто не очаквайте бурни овации и възгласи "аааах"