Цитат
Какво е нормална цена?
Според мен нормална цена е цената на която всеки и решил ,че си заслужава да купи куче от определена порода, развъдник, кръвна линия и тази цена е нормална за целите, които си е поставил.
Ако е за домшен любимец - също , има нормална за всекиго цена,-т.е.цената ,която всеки е решил,че ще плати, за това, което търси и иска.
Който иска куче, без значение за каква цел, трябва да знае според мен следното:-има разходи, по въпросното куче, които минимум са :
-цената на ваксините и обезпаразитяващите- всяка година, задължителни разходи, могат да достигнат годишно за 1 бр.куче повече от 50 - 60 лв.
-цената на аксесоарите- панички,чашки,постелки,кошници, контейнери , дюшечета,клетки,каишки, намордници,играчки, кокали за гризкане-може да е около 60-80 лв годишно , а и в пъти повече
-цената на храната-определено това е съществено перо, според големината и нуждите на кучето, ако средно изяжда чувал от 15 кг месечно/за средна и голяма порода/,по около 100лв за чувал, х 12 месеца-това е около 1200лв.Говоря за храна с отлично качество, не за ерзац храни,от които после да лекуваш кучето
-разходи за ветеринар-изобщо не се знае какви могат да бъдат те
И тук не говоря за развъдни животни,където има :
-цена при закупуване
-разходи по транспорт , докато пристигне
-цени за участие в изложби
-цени на пътните разходи,докато участвате по изложби в страната и чужбина
-цени на разходи ,свързани с размножаването-цена на заплождане, цена на цезарово, цена на прегледи на бебетата,докато закрепнат, и т.н и т.н.
А -забравих да включа цената на ежедневното чистене,ресане,фризиране,груминг аксесоари и козметика
И кое е нормална цена-всеки си решава сам.
Но-когато питат-,,Ама защо при вас цените са такива?,, , и аз искам да попитам- ,,А знаете ли колко труд и средства коства появата на едно бебе?,,
Любовта не се брои, тя цена няма.Но ако няма любов към животните, нищо няма да се получи- ще има любов към парите само, а това не е развъждане, а печалбарство.Затова такива развъдници не просъществуват дълго-няма на какво да се държат.