maria11111, в 02 November 2011 - 05:49 PM, написа:
lidiya, в 01 November 2011 - 08:30 PM, написа:
vano, в 01 November 2011 - 06:08 PM, написа:
Цитат
И според Вас 2-3-ма члена колко геннен материал могат да закупят и да отглеждат правилно?
И каква е разликата дали тези 2-3 -ма члена са в клуб или в киноложко дружество. Те пак ще си развъждат същия генен материал, само дето ще ги администрира кинолжкото дружество. Не ме разбирайте погрешно - аз не съм за клубове с 2-3 ма члена, особено когато тези клубове са регистрирани само и единствено за гласуване. Но е тъпо и да се слагат лимити. Каква е разликата между 29 и 31 човека. Просто работата на клубовете не е да се занимават с развъждане. Развъждат развъдниците - клубовете администрират и контролират дали се спазват правилниците за развъждане, грижат се за популяризираето на породата в България и указват помощ на развъдчиците при развъждането на тази порода, грижат се за организирането на специалки, работни изпитания и семинари за повишаване познанията на развъдчиците на породата и толкова.
Цитат
За всяка порода се търси "подобрител", но нали затова се счита, че шоу-клас са кучетата, които са най-близко да приетия стандарт.
Абсолютно точно, само дето това не го определя 1 човек, както казвате ОРД-то, защото ако се определя от един човек, то всички кучета ще са от типа, който той харесва. Именно затова се изискват няколко оценки от няколко различни съдии. Но когато тези съдии не са тесни специалисти по породата - оценките им едва ли са толкова меродавни. Именно за това се правят специалките. Но вие това си го знаете.
Какво пише за оценяването:
Цитат
ОТЛИЧЕН - присъжда се на куче, което се доближава дo идеалния стандарт за породата си, представено в превъзходно състояние, показващо отпечатък на хармонична цялост и предлагащо един балансиран темперамент, "от класата си", с брилянтна походка. Превъзходството на тези качества спрямо породата позволява да не се забелязват някои малки несъвършенства при възприемането на типичните характеристики на неговия пол.
Мислите ли че 99% от кучетата в Бг са отлични??? Тези оценки не ги дава клуба. Ами титлите??? Нормално ли е при условие че в България на изложби се явяват по 1-2 кучета в повечето породи, да се присъжда титла при всеки два CAC-а, като се има предвид, че на изложба се дават по 8 CAC-а за всяка порода? Кому е нужно кучета на 15 месеца и 2 дена да стават шампиони на България. И как да не си мисли човек, че всичко се прави заради продажбата на сертификатите. Ами останалите измислени титли - гранд шампион, млад гранд шампион, балкански шампион, млад балкански шампион и различните там сертификати на Молдова, Черна Гора, Грузия, Свазилент и Ванату, които са шампионски, ама не баш. С тях не може да се участва в клас шампиони на изложби извън Бг - е тогава за какво са? Това нормално ли е? Колко клуба или членове на клубове се възпротивиха на тази практика?
И това е само един аспект на така наречената кинология - изложбите. И дори не е пълен.
Да не се впускаме в проблемите на ловната кинология, в работните изпитания, в спорта с кучета, в обществената позиция на БРФК по въпросите с бездомните кучета, с безконтролната търговия с кучета по тържища и пазари, по проблема с така наречените борби с кучета (САО, БОК и т.н.).
Ние българите сме странни хора - като сме на маса сме много ербаб и си казваме всичко, ама като трябва да застанем с името си зад някаква позиция, го правим само когато това ни отърва. Готови сме да погазим честта и достойнството си само и само да не ни се развали бизнеса, наречен кинтология - а на думи всички го правим в името на кучето.
Извинявайте, но аз и Вие различен български език ли използваме? Или Вие, четете само първата и последната дума от всяко мое изречение в мой пост?
Някъде да съм споменала, че съм на различно мнение от Вашето за това, че куче няма ли титли след западната граница на бившата Югославия си е просто ала-бала?
Ма кой в света се впечатлява, че кучето е CH BG, SER, Monte Negro и подобни? Еми те вече и руснаците и украйнците не се впечатляват, може би към китайците да се ориентираме, защото и българите не се впечатляват от такива титли, макар и не разбиращи.
А да там с ловната кинология и работните изпитания сте по-супер зле и от нас дето гледаме такива някоя временна фолкзвезда или плейметка да се фука. Ама то си ваш проблем, че не сте си сложили ред.
Еми за безконтролната търговия не сме си сложи вред нашата си къщичка ама да вземем първо да подредим Министерства, Агенции и контролни организации. Защо да си дават труд? Да изгонят едните, та да властват другите, дето идинственната им разлика е, че се наричат по-друг начин иначе са си все с едни и същи похвати.
Последния Ви абзац е действителността.
Повечето дето тук писателстваха в тази тема са хора дето във времето са яли от "баницата", но сега искат по-голямо парче или цялата "баница".
Няма нищо общо с лйбов към кучетата, с кинология, генетика и всякакви такива "идеалистични помисли". Просто кой колко по-бързо да си възвърне вложенията и да е на печалба.
Пък после били сме по-различни от зоомагазините, зооборсите, фермите и така нататък. Броят се на пръсти различните, масата е точно такава, прикрита зад уж легитимно, чистопородно развъждане.
Така сега да се опитам да обясня така, че да ме разберете правилно за численността на клубовете. 30 човека имат хипотетично възможност да си закупят кучета от водещи развъдници, и тези кучета да не се преплитат още в графа grandparents, та даже и в графа great grandparents. 4-5 члена в никакав случай нямат такава възможност, нека не се лъжем истинската кинология е само много скъпо хоби. Ако клуба разполага с малък брой членове, респективно с малък брой геннофонд, се получава, че на айде да не е на 2-рата, но на трета година се заплождат кучета който са си роднини по ІІ-ра, ІІІ-та и т.н низходяща линия, което в 2% от случайте дава нещо супер, но в 98% от случайте такава изненада неприятна може да се получи, че да сте тема №1 години нарад по спецеализираните форуми.
Превеждам реален пример за повече яснота: в БНККПЙТ има 21 члена, 96% от кучетата са от развъдник Йорк Анастасиа, братя, сестри, братовчеди по Х-линия, 4% различна кръв не са ни вече достатъчни, тъй като и тя е използвана вече. Какво трябва и е редно да направим според Вас?
Лидия аз като член на клуба притежаващ 4 кучета York Anastasia не съм видяла в родословията си нито едно близкородствено развъждане,напротив зная кучета с кръв придобита от заплождания навън (световни и европейски шампиони)ако това за теб не е кръв,и ако това не е принос за Бг йоркшири в очакване сме ти да направиш по-голям принос
Аз съм горд собственик на едно такова куче.
От друга страна добрият развъдчик знае ,че в инбидинга е ИСТИНАТА и при првилен инбридинг процентите са 98% в положителни посока .А ти като собственик на развадник колко кучета произведе и показа на изложби или колко чужда кръв внесе.Разбрахме че не си фен да Бълканските изложби затова немогат да те забравят в Италия и Германия
305705_2246078685038_1640298655_2292599_707346560_n1.jpg
INT.CH.ANASTASIA YORK CHRISTIAN LACROIX
CH.BULGARIA
CH.MACEDONIA
CH.MONTENEGRO
KLUB CH.BG.2009
GRAND CH.BG
BALKAN CH
KLUB CH.BG.2010
INTERNATIONAL SHOW 12.12.2010 Sofia -Bulgaria CAC, CACIB, BOB, BOG, BIS
CH.SERBIAN
CH.TURKEY
О предполагам точно поради тази причина заплождаш 2 пъти с този мъжки една и съща женска без да пропускаш разгонване? Въпросната женска трябвало да се запложда непременно на всяко разгонване, защото иначе правела фалшива бременност и било вредно за здравето й, ако не се запложда на всяко разгонване.
И ме подлудихте да направя родословия на ІІ-рото кучило за 2011, защото аз отказвах да ги направя, защото заплождането не стига, че беше против Правилника за развъждане, но и скачката беше обявенна след като се бяха родили кученцата и то защото аз те попитах, тъй като информацията беше дошла при мен и след скандали благоволи да попълниш документацията.
Единствения член си за когото всичко свързано с правила и документи е излишна простотия, единствения член си, който от миналата година има да плаща родословия към клуба.
Знаем всички мнението ти за българските изложби, които са винаги нагласени, даже и 2 кучета в ринга да има и когато печелившото не е твоето, знаем, че за теб всички български съдии са измислени и нищо не разбират и задграничните ти посещения на изложби се заключават до това не по-далеч от Ниш и то след като си получила предварителна информация дали ще имаш конкуренция и все "световно класни" изложби.
Всички знаем, че размножаваше преди да станеш член на клуба и никога не те интересувало кинологията и зора ти да те приемем в клуба беше единственно с цел кучилата ти да имат родословие, с мисълтта да продаваш на по-високи цени. "Кинологията" ти се свежда до това да се ражда онова дето се търси на пазара, а не това дето се приближава до стандарта. И количество да има, какво значение качеството.
Да видим до къде ще стигне "кинологията ти", като си заплодиш няколкото родословни женски и останалите неродословни женски с един и същи мъжки. И после какво? Колко мъжки имаме в клуба, които могат да заплождат по Правилник?!
И не ми обяснявай за родословията и какво пише в тях и още по-малко за титлите на йоркширските териери на членове от клуба. Все едно да ми се хвали някой с титлата шампион на Кипър дето я взел на таз годишната изложба в Албена, а ако иде в Кипър дали ще я вземе. Примерно.
Май нещо не си наясно, че няма клуб с по-изрядна и по-подредена документация и знам кой какви каши забърква с тайничката мисъл, че няма да се разбере. Ето затова исках всеки да си регистра развъдник, да като стъпи на криво да плюят развъдника, а не Клуба.
Знаеш ли, че няма проблем Федерацията да назначи проверка на Клуба?
И как пък реши, че съм собственик на развъдник?
Това ти какво мислиш за инбридинга си е твоя работа. Решено и прието на ОС на Федерацията и гласувано с мнозинство, инбридинг няма да се признава, не че не го правиш де факто, а де юре друго да казваш.
Като не ти изнася дал Господ клубове и Федерации по света.
И нещо много ти е къса паметта по отношение на твоето приемане за член на клуба и колко ти е легитимно членството.
По отношение на изложбите аз моето решение съм си го взела още през 2007 година.
Отишла съм и тук и след сърбо-хърватската граница, видяла съм, решила съм, че това лицемерие не е за моя свят и точка.
Не като някои дето се прегръщат и целуват по изложби и щом се обърнат с гръб почват да се плют, мазнят се на съдии и плащат за титли, а после плюят по тях.
Понеже за теб Жоро Ефтимов е некъдърен съдия и нищо не разбира и са написани глупости в оценачния лист на Anastasia York Christian Lacroix PK 09127/07 на специализираната ни изложба през 2010 и нямаш доблестта в очите да му го кажеш.
За да не се чустваш "ощетена", като секретар на клуба и като организатор на изложбата ще подам още утре атестация и ще поискам 5-членна комисия да оцени отново Anastasia York Christian Lacroix PK 09127/07, и ще поискам двама от членовете на комисията да бъдат задължителното за породата: Екатерина Динева и Антоанета (да ме извини, че не й знам настоящата фамилия) и 3-ма ол раунд съдии. Това е съвсем законно и ще бъдеш длъжна да представиш кучето, при отказ ще се счита, че не може да имаш претенции. И не се съмнявай, че Федерацията няма да спази правото на атестация.
Жоро си има много недостатаци като човек, това е нормално, но е от малцината съдии които чете и се интересува от породи и гледа възможно максимално да съди. Ние с него житейски сме имали много преракания, даже и в момента ми е сърдит и не ми говори, но аз на бялото не мога да кажа, че е черно.
И още нещо дето не знаеш, УС на клуба реши той да ни съди на специализираната изложба.
и
И не ни поиска пари, защото уважава Мария Цанева и въпреки, че се караме с него непрекъснато аз си го считам за приятелче, то истинските приятели са за това да си казват истината.
Как не те е срам да ми отваряш устата в интернет пространството?! Докато ти не се намъдри в Клуба, всичко си беше по правила и цареше мир, спокойствие и разбирателство, но ти с твоя интригантски, печелбарски манталитет с това да настройваш този срещу онзи създаде само хаос и всеки всеки да мрази останалите.
Бяхме от малцината клубове в които нямаше интриги. Ти ги създаде.
Твойто "членство" в БНККПЙТ приключи, аз ще си поема отговорността за това, че съм изготвила документ с неистинско съдържание за приемането ти в Клуба в разрез с Устава на Клуба и в разрез с Устава на Федерацията. Вината си е моя, че се поддадох на натиска на член на УС и удоволетворих желанието му. Моята вина си е моя и ще си понеса последствията.
Утре сутрин с атестацията ще внеса и обяснението си във Федерацията и ще бъде свикано ОС на Клуба за да си каже решението по отношение на мен и на члена на УС.
Няма да позволя елемент, който се интересува единственно от печалбарство и се крие зад Клуба да интриганства и да поставя под въпрос труда на останалите членове и въобще членството на Клуба във Федерацията.