Декоративно зайче
Публикувано: 24 October 2008 - 11:32 AM
Пресни храни му давам зеле, морковче,круша, листенца от чушка и такива работи.Но забелязах че от крушите акото му става много рядко, като разтройство, ама не точно.И затова спрях да му давам круши.
И понеже знам, че сеното е полезно ,се опитвам да го науча да го яде , но е безрезултатно.Взех му на Gimborn , то толкова хубаво мирише , чак ти идва чай да си свариш от него ,така на билки мирише, обаче не-зайо не го поглежда.
Значи явно от мойте наблюдения е хубаво основно да се храни със суха храна, а така по- рядко да му се дават пресни храни, като не се набляга на тях.
Макар че зайо според мен много много не може да си прецени сам какво да яде. С каквото го храниш -това яде.Даже имаше и случай със салам-някой беше писал във форума ,че предишните му собственици са го хранили така.
А и още нещо-гранулките много помагат за зъбките,особено за такива случай пак като моя, дето зайо не поглежда минералните плочки или дръвчетата за дъвчене.
Публикувано: 24 October 2008 - 12:48 PM
От 3 дена си имам мъничко ангорско слънчице. Казва се Заяц Фют ( ;D ;D ;D) и беше на 28 дена като го взех от магазина :->)
Продавачът ми каза поне още един месец да избягвам да му давам зеленийки, защото стомахчето му не било укрепнало достатъчно.
Та, въпросът ми е: Какви клончета трябва да му давам да гризонти за да си пили зъбките. Имам от тия зелените гранулки, за които се споменава в предня пост, ама не съм го забелязал да ги яде...
В някъф сайт ча мини-зайчетата прочетох, че било хубаво да му се дават клончета от ябълка, сушени поне три месеца или препечен хляб, който също трябвало да се държи поне седмица...
И тия нокти.. Още са мънчки, ама зайчето на съседката... :o :zaek:
Моят е много непослушен и катгорично отказва да стои за снимка, но при първа въможност ще ви го покажа...
Да, още нещо исках да попитам:
Номално ли е зайчето да тича като откачено, в смисъл - стои си на едно място и изведнъж почва да бяга, спира за 5-6 секунди и пак пали гумите... Понякога го хващам, че си подскача на едно място на земята... B)
Та, това е. Усмивки и весел ден на всички :P
Публикувано: 25 October 2008 - 02:25 PM
Публикувано: 25 October 2008 - 03:45 PM
Сега говорих с продавача в магазина и той остана ужасно учуден, че зайчето вече си знае името, играе си с мен и се е адаптирало толкова бързо с обстановката.. У дома е от 21-ви октомври :yahoo:
Ох, на батко слънцето е той.. Вчера си намери нова играчка и нищи висящо не го интересува засега ;D
По грешка съборих едно празно шише от Девин и Фют като го видя, направо откачи. Голямото скачане около шишето, голямото гризане, блъскане и тичане.. Направо ме уморява от смях :yahoo: ;D B)
Ето го мъника:
http://img78.imagesh...dsc01755ed3.jpg
http://img136.images...dsc01758iv0.jpg
http://img222.images...dsc01766se0.jpg
Публикувано: 26 October 2008 - 01:48 PM
Astarandel - честит ти зайко. Много да се обичате :).
За зеленийките - да, рано му е още, щом е толкова малък. По-нататък започни да му даваш, добре изсушени и в много малки количества в началото.
Хляб сух - да, може също и препечен на тостера.
За клонки, плодове и т.н. - тук назад е писано много, прочети, а и на други места в нета има много инфо.
За зъбите - има различни крекери и минерални камъчета, сигурно вече знаеш, че за зайците е важно да има на какво да изпилват зъбките постоянно...В течение на времето ще видиш какво харесва и какво не...всяко животинче е различно. Мойта например минералните камъчета дето ги продават, не ги харесва хич... взимах няколко пъти различни, но всичките така си стоят и спрях вече да й взимам...
Крекери обича, но точно определени си харесва...
И твоето ще си има такива капризи и предпочитания, ще ги разбереш...
Колкото до тичането - абсолютно нормално е това, не се притеснявай ;D...нормално е също и да стои на едно място с отворени очи час примерно без изобщо да мръдне ;).
Много интересни животинки са, ще се убедиш...
Сега се опознавайте и свиквайте един с друг... зайците като цяло не са като кучетата и котките и с тях трябва да се действа много внимателно и с мноого любов, за да се отпуснат и свикнат с човека.
Публикувано: 27 October 2008 - 01:24 AM
Моят уж е мини клепоух, обаче е само на 8 месеца, а вече е по-тежък от котката ми, която е на 8 години!
Не е дебел, за големината си е добре, просто е огромен, де да знам... Другата седмица ще ходим на ветеринар малко профилактично, ама все пак и вас да ви питам... Вече си мисля, че са ми пробутали домашен заек, от тия, дето са за яхния :o Трета клетка сменям, по-голяма вече не мога да взема, защото няма да има къде аз да живея иначе. Какво е това чудо, не знам, но хич не е мини...

When the last moon is cast over the last star of morning
And the future has passed without even a last desperate warning
Then look into the sky where through the clouds a path is torn
Look and see her how she sparkles, it's the last unicorn
Публикувано: 27 October 2008 - 02:20 AM
Публикувано: 27 October 2008 - 02:23 AM
Цитат
С какви размери е твоето?
Аз вече се плаша, то още малко ще вземе да ме изяде някоя нощ... И без това се е научил да си отваря сам клетката и какъвто е огромен, не знам... ;)

Публикувано: 29 October 2008 - 09:32 PM

Публикувано: 08 November 2008 - 10:08 AM
Вет-а се шашна, гоним я и двамата, тя бяга, завря се зад едни шкафове там, едва я изкарах.
Целият кабинет стана в козина, топки косми имаше навсякъде от опитите ми да я хвана. Че се опитваше и да хапе на всичкото отгоре.
Как си позволих да нарушавам спокойствието на
принцесата като я водя на ваксина, направо се чудя :rolleyes: :o.
Публикувано: 08 November 2008 - 07:43 PM
Публикувано: 17 November 2008 - 11:24 AM