Публикувано: 11 November 2011 - 10:56 AM
Два са основните проблеми и то не само с тази порода и не само с тези набедени специалисти.
Първо, от около 20 години насам всяка една многопородна организация (каквато е FCI, AKC, UKC и т.н. като и подопечните им от типа на БРФК) не са нищо повече от едни, както аз ги наричам, търговски дружества.
Под маската, че са организации на ЛЮБИТЕЛИ, те размножават кучета основно за правене на пари. Опошлени са изложбите, опошлени са „научните” им мероприятия, опошлени са така наречените им „комисии по развъждане”, „комисии по стандартите” и т.н. А причината е основно една – меркантилността и ламтежа за правене на пари за сметка на животното, наречено най-добрия приятел на човека.
Второ, тотално спекулиране с термини от рода на „кинология”, „развъждане”, „репродукция” и т.н.
Почти всеки се думка като орангутан в гърдите и заявява „Аз съм развъдчик”, а ако го попиташ за нещо от развъждането, се вижда че е абсолютен лаик. И фактите го доказват. Не е необходимо да си учен, но не може да се занимаваш с РАЗВЪЖДАНЕ, а всяко твое действие да показва, че движещия фактор за теб са парите.
Писал съм преди време за известни „развъдчици”. Държа да отбележа – не само са членове на БРФК, но и малко повече. След като женското им куче е родило, те не казват: „имам 5 кученца”, а доволно заявяват „вече имам 4 000 лева”. Веднъж на един такъв му умря кученце и когато му съобщиха новината по телефона и аз го попитах какво е станало, отговорът бе „току що изгубих 800 лева”. Е, долу горе такъв е принципа на всичките тия дето се изкарват капацитети, а не са нищо повече от дребни тарикати и пресметливи търгаши.
Жалко, че скрити зад названия като „федерация по кинология”, „развъдник”, „развъдчик”, „кинолог” и т.н. спекулират с доверието на хората от една страна и вредят тотално на това, което наистина е кинология.
Хареса ми коментара на Весела, че от незнам си колко години следи състоянието на породата амстаф. Това е похвално, но какво от това, Весела! Със своите знания и информация можеш ли да съдействаш за изринването на всевъзможната паплач, обявила са за развъдчици. Можеш ли да направиш така, че породата, ако не в глобален аспект, поне в границите на страната ни да се развива така, както трябва да се развива всяка една порода. Извинявай, но нищо не можеш да направиш. И няма да можеш, защото ти се една, а те са много. А знаеш ли какво означава обединение на корумпирани некадърници ?!
Членувам в една организация на специалисти по поведение на кучето, която има за една от основните си цели да разкрие какъв мошеник и колко вреден за поведението на кучето е Сизър Милан. Същия този, когото тук 99% издигат в култ. Знаеш ли колко писма от видни зоопсихолози, от пострадали хора и от цели институти по поведение са написани в разобличение на този човек. И в крайна сметка какво? Нищо! Милан си продава книгите, Нешънъл Джеографик му правят филмите, а клетите наивници – да му мислят.
В едни свят, където Ценностната система е „правене на пари” и то на всяка цена, няма механизъм, който да спре тези изродени човешки създания.
Единственият начин е, чрез масово пропагандиране, образование и „отваряне очите” на хората. Но това не става чрез изяви по форумите. Особено, когато един изтъкне порочни факти и веднага куп обединени около правенето на пари некадърници скочат върху него и буквално го „разкъсват” с техните си факти и аргументи.