Публикувано: 13 June 2007 - 03:26 PM
Здравейте, болонисти,
И аз вече съм горд собственик на един двумесечен болон. Мъжка болонка, искам да кажа.
У нас, както правилно отбелязвате, вече е много весело и май тепърва ще става още по-весело. Но тъй като имам опит с две кучета, които умряха на достойна възраст, отдавна не съм гледала бебе кученце и ще си радвам на всякакви съвети.
На първо време искам да попитам специалистите няколко конкретни въпроса:
1. Ветеринарният доктор ме посъветва да изчакам с къпането до 5-6 месец. Вие какво ще ме посъветвате? Предните ми кучета ги изкъпвахме веднага след третия месец, и ги сушахме със сешоар, минаваше без проблеми. Тоест, грешка, първият звяр - порода улична превъзходна го изкъпахме веднага, защото го прибрах от улицата на 40 дена, но нали си беше мелез миличкият, не настина. Вторият, бордер коли, имаше много гъста козина и нямаше да може да изсъхне сума време, та изчакахме да поотрасне. А господин болонезерът какво да го правя?
2. Под очите кученцето има петна от "сълзи" - така го взех, но от очите видимо не тече секрет и няма слепвания. Леко подстригах козината около очите, но с какво трябва да ги чистя, как и на колко време?
3. Рошльото трябва да бъде сресван, но с какво е по-добре - гребен или четка, и кога да започна?
Това е засега, ще бъда благодарна за всякакви съвети. Такова активно бебе не сме имали, играе по цял ден - ей, и на играчки ни случихме, имаме засега три, но тези, които са от плътна гума, специално за кучета, той нещо не ги харесва. Предпочита да гняви нещо мекичко - най-добре човешки крайник, разбира се b)
И за първи път имам куче, което спи по корем, разперило лапите настрани. Изобщо - веселба... b) b)