Ранена котка в Кърджали нужда от логистична и финансова помощ
Публикувано: 07 January 2012 - 05:40 PM
Малко след като изтече кръвта, котана дойде при мен, избърса си нослето в ръката ми и остави още една бледа кървава следичка. В понеделник ще я водя в Добро хрумване за преглед на носа.
Наистина, не изглежда да се е угрижила от това, че има кръвотечение. Лакомее си, гушка се, общува.
Публикувано: 07 January 2012 - 07:09 PM

Кръвта,като количество не мога да кажа колко е,но й запълва устата и й потича от носа на тънки струйки. И пак казвам,на нея сякаш изобщо не й дреме...

Life Sucks,And Then You DIE!
It's such a brutal planet,it's such a living HELL!
Публикувано: 07 January 2012 - 08:17 PM
Чела съм за случаи, в които не им понася на котките. Реакции - най-различни. Отдавана съм се ровила за това нещо, но имам бегли спомени. За кръвоизлив не помня. Но ... хм?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 07 January 2012 - 09:05 PM
Докато говорих с Elizd преди малко по телефона, на маца пак й потече кръвчица. Случи се по време на игра с една играчка мишка. По това, което Arha казва, се ориентирам, че сега като че ли кръвта е по-малко - устата не се пълни и специално този път само нослето почервеня, без да се стичат струйки. Мисля, че локализирах откъде потича - от дясната ноздра. Доколкото знам, при първоначалния преглед в ДХ са установили, че точно тази ноздра е подута и в нея има полип. В понеделник ще говоря с докторите и се надявам да стигнем до повече яснота относно причината.
Публикувано: 07 January 2012 - 09:19 PM
trontinia, в 07 January 2012 - 09:05 PM, написа:

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 07 January 2012 - 09:48 PM

А тук ми се стори голям, да, както и на другите снимки:
http://forum.dog.bg/...ttach_id=435219
Щом е след появата на кръвоизливите значи не ще да има общо.
А щом е купен от теб - не е притеснително да е объркан с кучешки

Публикувано: 07 January 2012 - 09:55 PM

И не е голяма,стандартна си е. Аз по-малки не съм виждала поне...
Не мисля,че има връзка с кръвоизивите,защото е закупена след появата на няколко кръвотечения.
Не е и стара,защото скоро съквартирантката ми я купи специално за Леми,с нейни си пари.
И да попитам само,при последия кръвоизлив,в устата й не е имало кръв,така ли? Защото при нас наблюдавах винаги едновременно и в устата и в носа... Устата й винаги беше пълна,без да изтича от нея,а носът й винаги беше наквасен,но не винаги течеше от него...
Ааахаха...не съм ядосана ве,ама нетът ми е отврат....

И айде моля.....имаме кучета,ама и бая котки са минали през нас....

Публикувано: 07 January 2012 - 10:12 PM
Arha, в 07 January 2012 - 09:55 PM, написа:
В устата имаше съвсем малко, по-скоро като че ли се беше стекло от носа към долните зъбки, и всъщност само около тях имаше мъничко. На обяд, при първото кръвотечение, също като че ли беше от носа, в устата тогава не видях - и да е имало, не е била, както ти казваш, пълна.
По повод нашийника - може би изглежда голям, защото и писана има много тънко вратле. Разбрах, че в ДХ са казали, че изглежда стар и може да се махне, но сега в понеделник ще питам дали да го оставя. Arha, горе-долу преди колко време е сложен?
Публикувано: 07 January 2012 - 10:50 PM
А нашийника изглежда стар,защото има цепнатинки по него,но той си е така,не се е нацепил от старост...Предполагам е за по-добро освобождаване на веществото в него...
Ооообаче,не се сещам кога е сложееен..... Ще звънна на съквартирантката утре да питам...

И котаната наистина е деликатна и дребна,то за това каишката изглежда грамаданска ...

Публикувано: 08 January 2012 - 12:35 AM
Arha, в 07 January 2012 - 11:50 PM, написа:
А нашийника изглежда стар,защото има цепнатинки по него,но той си е така,не се е нацепил от старост...Предполагам е за по-добро освобождаване на веществото в него...
Цепнатинките на каишката са за еластичност.Всички котешки нашийници(обикновени и противопаразитни) имат еластична част,обикновено е ластик.Това позволява на котката да го изхлузи от шията си,ако се закачи,докато се катери и муши на всевъзможни места.Успех на прекрасната писанка!

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
Публикувано: 08 January 2012 - 01:04 AM

И ако опитът не достигне своята цел, поне ще имаш честта, че си го предприел
Публикувано: 08 January 2012 - 01:19 AM
Цитат
Аа...така ли било...е добре....образовах се още малко начи...

Публикувано: 09 January 2012 - 10:51 AM
Бяхме на преглед, установи се, че има ранички и в двете ноздри. Докторите допускат, че кръвта идва от носа, а не от устата. Към лечението ще се включат и капки Ксилометазолин (детски, 0,05%), които ще се капят 10 дни. Като приключим с капките, ако се наблюдава кръвотечение през следващите три дни, ще се направи посявка от нослето, за да се отграничат евентуалните микробни или гъбични причинители.
Антибитикът (Марбоцил) ще се пие още четири дни, така че лечението с него да стане общо 10 дни. Продължава и приемът на Орунгал, като ако през тази седмица няма кръв, ще се обадя в ДХ следващия понеделник за нови инструкции

Продължава да се обмисля и хипотезата за прекаран херпес вирус, който да е отслабил епителната тъкан в носа и това да причинява неприятностите. Ако евентуалната посявка не покаже микроби или гъби, най-вероятно е причината да е херпес. Лошото е, че изследване за вируса не може да се направи, освен ако не е активен в момента.
Споменато беше и предположението за високо кръвно, но общото състояние на Леми като че ли изключва тази хипотеза - т.е. тя си хапва, не е омърлушена.
Беше обезпаразитена отново, тъй като в копропробата имаше единични яйца от глисти. Каишката я сложихме обратно на вратлето, за всеки случай.
Иначе маца се кротна, буйства само за храна. Качила е тегло, сега е 2,790 кг. Не обича да седи сама в стая, дори и да си почива на канапето или на някой стол, предпочита да е там, където има човек. Нощем е плътно до мен, мърка и показва коремче. Не съм чувала нова кашлица.
Много благодарности на всички, които се интересуват от милата мячка! Тя наистина заслужава.
Публикувано: 18 January 2012 - 07:56 PM

Днес бяхме с мъничката на пореден преглед. Миналата седмица няколко пъти й тече кръв от носа, а две поредни сутрини кашляше. При всички преслушвания в ДХ не се чува нищо обезпокоително от дробчетата, ходихме и на рентгенова снимка в ЦВК (поради съмнения за астма) - всичко изглежда ок. При днешния преглед се установи, че дясната ноздра вече изглежда добре, но лявата е подута все още. Повторихме обезпаразитяването. Прибрахме се и след минути й текна кръвчица. Беше спряла за няколко дни.
Остават хипотезите за изкаран херпес или калици вирус, които да са отслабили тъканта в нослето и да са засегнали гърлото. В скоро време предстои посявка. Възможно е и да има високо кръвно (което да обяснява кръвта). Общо-взето има вероятност тези кръвотечения да продължат и занапред и по-скоро да се овладяват с капки. Хубавото е, че поне количеството на кръвта не е много.
Иначе котана е все така прекрасна, социална... Вече ловува пръсти на крака, ръце; лакомията е донякъде овладяна - пак си плюска, но не е безкрайно възмутена, когато някой друг яде. Липсата на крачето почти не се забелязва, не й пречи да галопира :)
Струва ми се обаче, че откакто сме се върнали днес, проявява признаци на разгонване - почна да се дупи и мъркоти едно гърлено такова. Говорихме, че още е рано да се мисли за кастрация, но все пак утре ще попитам отново.
Публикувано: 18 January 2012 - 08:57 PM
И кашлянето се появаваше доста рядко....
Колкото до разгонването - нищо чудно да се започва ... горко ви ... особено,ако се окаже,че е от гласовитите дами...

Публикувано: 18 January 2012 - 09:12 PM

Друго нещо, което искам да питам е, дали си забелязала определени ситуации, в които потича кръвта - при мен няколко пъти се случи след или по време на игра да се окървави дребната, та се опитваме с докторите да намерим тенденции някакви...
Публикувано: 19 January 2012 - 12:00 AM
Второ - кашлицата. Може да не е кашлица от дробовете, а просто да и се стича кръв в гърлото.
Може просто да е със слаби капиляри - нали на някои деца така им тече кръв - често и без контрекна причина?
Пак казвам, сигурно пиша пълни глупости, но щом и ветовете не могат категорично да кажат какво е...
А може ли малко снимчици, а?

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.
Публикувано: 19 January 2012 - 02:41 AM
Второ,опитах се да направя някаква връзка с кръвоизливите и действията на котката,но не успях - кръвта потичаше и в случаите,в които Леми просто си седеше на леглото и си дремуцаше...
Трето - не намерих и връзка с кашлянето,защото то винаги се появяваше отделно от кръвотеченията и не в близък период с тях.
Четвърто - това със слабите капиляри и аз съм го предполагала и не мисля,че звучи изобщо глупаво.
Пето - не виждам да има нещо общо с храненето,защото котката не е преяждала при нас системно.. Може някой път да съм й сипала повече,но не е имало кръв около този период...
Това мога да кажа аз и дано информацията да помага някак,ако ще и малко...

Публикувано: 19 January 2012 - 11:58 AM

Цитат
Може би това допринася за отхвърляне на теорията за високо кръвно, доколкото разбрах, ако има хипертония, кръвта ще се появява в моменти на по-превъзбудено състояние на организма, както хората хипертоници вдигат кръвно в определени емоционално или физически натоварени ситуации. Ще говоря с ветеринарите, но и ще продължа да я наблюдавам. Забравих да спомена, че друг случай, в който потече нослето, беше докато си чистеше усърдно муцуната, т.е. пак е имало някакво дразнение.
Цитат
Не съм напълно сигурна, че съм разбрала правилно, но вчера докторката ми каза, че вследствие на прекарани херпес или калици в детството, може да са се образували някакви рани, които след това стават на по-груба и изпъкнала тъкан, която пък на свой ред опъва съседни части от лигавицата и я прави слаба и съответно това обяснява кръвта. Не знам дали може да кажем, че има слаби капиляри без конкретна причина, по-скоро слаби вследствие на боледуване (тук вече си измислям малко, не знам дали това е правилно), още повече, че има не само кръвотечения, но и кашлица.
Цитат
При мен също, както при Arha, двете неща се проявяват отделно, мисля, че не може да има дразнение в гърлото от кръвта, пък и тя вече в устата кръв няма, само нослето аленее. Но пък и на мен ми се струваше докато слушах кашлицата, че е по-скоро гърлена, а не по-дълбока.
За преяждането - не й давам повече храна, отколкото трябва за деня, ползвам мерителна чашка за сухата и давам малко от консерва, за да си изяде лекарствата.
Сега ще ви издам една тайна. Вкъщи Леми всъщност се подвизава под друго име, моят приятел я кръсти с гордото Швепси Пърпора