Персийско коте, след подстригване с упойка не излиза от упойка, в депресия
Публикувано: 15 December 2011 - 06:58 PM
Чакам да родя първото си дете до няколко дни и това накара мен и съпругът ми, да решим да подстижем нашата персийска принцеса.
Сали се казва, на 3 години и едва 2,300кг. Никога не е била подстригвана, никога не е била упоявана :(
Завдохме я във вторник - 13ти дек, на ветеринар и той се опита да я подстриже без упойка, но не се получи :( каза ни, че ще я приспи за 1ч. докато я подстриже, а ние да я вземем след 3часа, вече абсолютно събудила се.....Така и направихме... прибрахме Сали вкъщи в доста лошо състояние - ходеше зле, падаше, повръщаше, напишкваше се ....така цели 24часа. После спря да повръща. Седи си само в нейната къщичка, колибка и не иска да излиза. Не пие вода и не яде :( Така вече е следващите 24ч и повече дори.... :( Звънях на няколко доктори да се консултирам, включително на този, който я упои и казват, че най-вероятно говорим за неврологичен шок или бавно излизане/изтрезняване от упойката ;(
Много съм притеснена, много се обвинявам и ми е ужасно напрегнато. Моля, споделете дали е нормално такова поведение и до кога да чакам да се съвземе :(
Благодаря!
Публикувано: 15 December 2011 - 07:38 PM
Публикувано: 15 December 2011 - 09:48 PM

За нас е удоволствие да работим за вас !
www.vitabg.com
Публикувано: 15 December 2011 - 09:58 PM
Публикувано: 16 December 2011 - 12:17 PM

А то че коте в това состояние,говори че не му понася упойка.Моят персиец след кастрация сьщо беше умурлушен и сьнлив ,но лекар ми го даде само след това като се увери че собудисе нормално.Мисля че тя ще се совземе ,но тоят лекар- щях да забравя пьтека кьм него.
Публикувано: 16 December 2011 - 06:47 PM
Потърсете отговорност от лекаря!!! Дори не е погледнал котката, а е решил, че е нормално, съдейки по това, което писахте.
Не знам какъв е процента на животните, на които не им понася упойката...до таква степен. Но поне можеше да се опита да помогне.
Кой е лекаря?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 16 December 2011 - 10:05 PM
Много съжалявам още веднъж, бъдете силни!

Публикувано: 16 December 2011 - 11:55 PM
Vesela_5, в 16 December 2011 - 11:05 PM, написа:
Но пък вече има такива упойки,на които има антидот,лекарите ги знаят и при особени случаи обикновено използват тях.На моята кучица преди време използваха именно такава упойка и като видяха,че е зле и сложиха антидот и се съвзе животинчето
Моите съболезнования.От личен опит знам какво е да загубиш любимеца си без време

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
Публикувано: 17 December 2011 - 08:20 AM
.Още повече като остригахте козина ,това сьщо е стрес .Много му дойде на коте.Но все пак трябваше веднага да утидете на лекар.Успокояващи можаха да смегчат стреса и всичко можеше да се розмине.
Публикувано: 17 December 2011 - 12:05 PM
Аз имам персийка(много деликатна също), която в последните години постригвам задължително поне 1-2 пъти в годината.Причината е, че тъй като имам много животни, нямам физическа възможност винаги да я реша всеки ден и т.н адекватни грижи, а и така повече ми харесва, защото става много галиовна и мила.Нещото, което не мога да проумея е как е възможно ветеринарен лекар да му дойде на акъл да приложи пълна упойка само за едно подстригване?!На моята в началото и биеха някакъв седатив(нямам идея за име), но е нещо много леко и щадящо и идеята е просто да се успокои животинката и да се предотврати евентуален шок от страх и т.н.Има и хапчета на билкова основа(използват се най вече, когато предстои дълго пътуване или посещение при ветеринар и т.н), които просто успокояват, но тъй като те се дават по схема, която продължава няколко дни, аз предпочитам инжективно, защото е по бързо.Разказвам това, защото не е нещо невиждано или ненормално, просто обаче явно е въпрос до ветеринарен лекар, достатъчно компетентен, знаещ какво прави и най вече преди да се предприема някаква стъпка трябва много внимателно да се прецени ситуация, общо физическо състояние, килограми и т.н и т.н.
Извинявам се, че пиша, когато вече е късно...Но моля всички останали...Хора информирайте се предварително, питайте, обсъждайте и най вече претендирайте професионализъм от доверените ви лекари..ако ли не...сменяйте.И аз лично бих потърсила сметка на виновника, въпреки, че предполагам сега въобще не ви е това в главата.
Още един път наистина много съжалявам, че така се е получило.

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 17 December 2011 - 04:22 PM
grigo009, в 17 December 2011 - 12:05 PM, написа:

Точно за това писах и отново във форумът, тъй като аз наистина преди да я заведа да я подстрижа се порових да прочета какви са рисковете, дали е много опасно (подразбира се, че е, но все пак я водя в добра клиника, имах известно доверие).
Напомням, че причина да подстрижем котенцето ми е/беше, защото чакам всеки момент да родя и искахме вкъщи космите да намалеят (макар и сега да си казвам, че бих чистила всеки ден), затова не бих се занимавала да търся сметка на ветеринарят. Може да е допуснал конкретна грешка, не знам.... единстветното, за което аз го обвинявам е, че не се обърна към мен с опасения за теглото на котето, че има такава вероятност ..... да ме прати на друго место, където биха го направили без упойка... не знам :(

Публикувано: 17 December 2011 - 08:51 PM
grigo009, в 17 December 2011 - 12:05 PM, написа:
Защото е по-лесно. Защото напълно упоеното животно не мърда и ти си вършиш работата, при това бързо. Защото не са чести подобни трагични случаи. Защото постоянно обясняват, че упойките не вредят, дори ако се налага да се прилага пълна упойка два пъти годишно за стригане, до живот. Защото рядко се търси отговорност, защото трудно се доказва вина. Защото се клиент е по-важната дума от пациент. Ей за това.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 17 December 2011 - 09:08 PM

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 17 December 2011 - 09:20 PM

Публикувано: 17 December 2011 - 09:49 PM
Лекуващ доктор на моята котка е д-р Димитър Димитров - Анимо Люлин (работи и в Анимо Младост и дава дежурства и в Централна Ветеринарна Клиника).
На 5ти ноември я водихме последно на обстоен преглед, обезпаразитяване, годишна ваксина, температура, килограми... всичко. Доктора каза, че Сали е супер здрава, само дето е по-дребничка, но било често срещано при женски персийки.
Тогава говирихме за това, че чакаме по Коледа бебе и той предложи евентуално да се подстриже котето, но да се пробваме без упойка, ако седи. За месец и нещо четох из форумите и бях на ясно, че има известен риск от упойки, но да се води при лекар и в клиника намалява риска.
Уговорихме дата и час за 13ти в 11ч. като отидохме аз и мъжът ми, за да може той да я държи, беше си освободил целия ден, за да бъде там и да помага. Котето обаче не седеше мирно и доктора каза, че няма да може да си свърши работата и може да я нарани с машинката. Каза - налага се да сложим упойка, не исках, но се налага....
И Господ ми е свидетел, как ми трепереше ръката и как не исках да подписвам съгласие за упойка, но когато попитах - докторе, имате ли опасения, че може да стане нещо той каза - "Имал съм само един смъртен случай, тя е на 3години и не мисля, че ще има усложнения, но съм длъжен да ви помоля да подпишете." И ей .......

Така се случиха нещата.... в 14ч. си прибрахме котето, събудило се от упойка, но доста зле, дрогирано.... Бяха ни предопредили, че деня ще е така и до към 24ч ще се съвземе. Това продължи обаче... на другия ден звънях на този доктор - той каза "най-вероятно е депресия, не я води, за да не стане по-лошо".
На другия ден същото - "Още ли е така, ами ... депресия е, щом не повръща, а пишка, това е добре....изчакай до утре, ако не се оправи, тогава елате...."
Тук е моментът да кажа, че се обаждах в още две клиники с т.нар. медицински въпрос - да идваме ли с котето или да идва доктор при нея, вкъщи.... всички ми говориха за депресия

Само няколко часа по-късно обаче тя почна да се влошава, беше вече 23 и нещо и тръгнахме към Централния Медицински Център. На слизане от таксито, повърна в одеалцето си и после е била жива за още 1 мин, но докторът не успя да я спаси :(
Каза, че е имала белодробна емболия.
Публикувано: 17 December 2011 - 09:50 PM
Като има проблем, се ходи на лекар. Не се чака "отшумяване на проблема от само себе си' вкъщи, не се въртят телефони, защото кристалните кълба са само в приказките.
Не искам да вменявам вина на стопанката, но е факт, че грешката е нейна, ничия друга. Както и да - свършен факт.

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 17 December 2011 - 09:54 PM
kitana, в 17 December 2011 - 09:50 PM, написа:
Като има проблем, се ходи на лекар. Не се чака "отшумяване на проблема от само себе си' вкъщи, не се въртят телефони, защото кристалните кълба са само в приказките.
Не искам да вменявам вина на стопанката, но е факт, че грешката е нейна, ничия друга. Както и да - свършен факт.
Дано си написала този пост преди да видиш поста на стопанката.