четейки темата за важните периодични изследвания видях, че някои хора пишат, че седират кучетата си, за да им махат зъбния камък веднъж годишно. Та реших да отворя отделна тема за зъбния камък и да споделя моя опит по върпоса.
Аз имам 2 кучета - едното на година и 1 месец, а другото кара 9-ти месец. На по-голямата започна да й се образува зъбен камък и да има лош дъх. Пробвах да й мия зъбите с паста и четка, обаче без особен резултат. Някак си не ми хареса идеята да я упоявам, за да й изчистя зъбния камък и започнах да разпитвам за други варианти. Така попаднах на Plaque Off - продукт приготвен от морски водорасли, без добавени химии. От сайта на прозиводителите описанията ми звучаха доста обещаващо и реших да прочета из интернат на какво мнение са хората за този продукт. Видях доста противоречиви мнения едни хора пишеха, че са много доволни от продукта, а други пишеха, че изобщо не е подействало при тях. И така в крайна сметка поръчах прословутото водорасло и зачаках. Намерих го в eBay като потърсих за plaque off. След около седмица пристигна. Ето снимка на шишенцето:

В шишенцето има от прословутото водорасло на прах. Вътре в шишенцето има и лъжичка. Започнах да добавям по 2 лъжички в храната й веднъж на ден. Едно шишенце стига за около месец и половина в нашия случай (даже малко повече).
Резултатът беше доста впечатляващ!!! На втората седмица лошият дъх изчезна. Направо не можех да повярвам. Малко след 3-тата седмица зъбите станаха бели (по зъбите беше започнало да се натрупва плака и страничните зъби бяха жълти). А плаката по задните зъби е драстично намаляла. И мога да кажа, че вече плаката не ни е проблем.
Ще се радвам ако и други хора споделят как се справят с устната хигиена на техните кучета и котки.