tai, в 24 March 2012 - 08:35 AM, написа:
Категорично против съм, каквато и да е порода куче да не е на повод, защото кучо си е живо същество и няма гаранция, че нещо няма да го провокира (та дори и най - доброто куче на света)! При всички случаи се прави категорична забележка на собственика с предупреждение, че ако втори път кучето се забележи без повод се подава жалба. Нося спрей в джоба си, който действа и при дъждовно време, но едва ли е най - удачният вариант при наличие на вятър, а и ми е жал да го използвам. В настоящия момент взимам кучето в ръцете си, после собствениците на едри породи се сърдят, че не оставям кучето си да играе с тяхното, видя ли куче без повод за мен собственика се нуждае от сериозна доза възпитание, най - малкото е безотговорно и просташко! Най - много ме е яд на стопани - жени, които се подхилкват подигравателно, когато разхождат без повод едрите си породи и си мислят, че ако кучето им нападне моето ще могат да го удържат. За секунда стават белите, за секунда!
Мисля, че не е редно да се слагат всички кучета под един знаменател. Защото аз мога да дам 100 % гаранция, че моето куче не е конфликтно и не напада. Съответно бих искал то да може да се движи свободно ( говоря за определените места, а не навсякъде). Нужно е всеки един от нас да носи юридическа отговорност за действията си ( включително и за кучето си ), както вече казахте то е живо същество и трябва да се отнасяме като такова спрямо тях.
Това, че има индивиди, които наподобяват Хуманоиди и не осмислят нуждата от ефективен контрол над животното си, това е вече друга тема на разговор. Подобни хора трябва да си носят съответните санкции, както е в цивилизованите държави.
А относно това как да се предпазим от агресивни кучета, една телескопична палка или спрей вършат достатъчно добра работа. Но принципно при наличието на такива кучета, не е нужно кучето да страда, заради хора, които не са положили усилие то да не бъде агресивно, а както вече казах те да си носят съответната отговорност пред правораздаващите органи.
НООО при наличие на опастност за живота и здравето на човек, а и на неговият домашен любимец ( който е част от семейството Ви ) прибегнете до нужните мерки да запазите здравето и живота си.