Dog.bg Форуми : проблем с възпитанието на едно хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

проблем с възпитанието на едно хъски Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 January 2012 - 04:51 PM

Здравейте.Имам хъски на 10 месеца и имам някои сериозни проблеми с обучението му.Първия и най-важния е че не винаги се подчинява на името си.Тоест щом я извикам при най лошия случай не ми обръща внимание,при средния само ме поглежда,проверява има ли нещо интересно,и или продължава да си души или се спуска стеткавично към мен и ме подминава.Втория проблем е че не позволява на хората да я милват и скача върху тях и третия е че когато види друго куче целия свяг около нея се истр ива и нейната цел е да го стигне.Успявам да я удържа,но ако я испусна има да я гоняя и нищо не помага да я хвана.Може ли няколко съвета как да избегна тези проблеми,защото не успявам сама.
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2012 - 07:05 PM

Защо сте си взели хъски и колко кучета (какви) сте гледали преди това?
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#3 Потребителят е офлайн   Дизел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2012 - 08:06 PM

Показване на мнениетоАриел, в 04 January 2012 - 07:05 PM, написа:

+1
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 04 January 2012 - 09:38 PM

Показване на мнениетоАриел, в 04 January 2012 - 07:05 PM, написа:

Харесали, взели - какво значение има ?! Да своенравни са, да имат характер, да трябва търпение. Но след като emito_99 пита значи има нужда от помощ а не от упреци !

Ще карам по същество, след като до 10 месечна възраст, кучето не е свикнало с командите - значи нещо не е направено! Няма я връзката със стопанина и желанието да се връща при него по команда. Това означава, че трябва сериозно да се започне работа с кучето, за усвояване на основните команди.
За целта има много варянти, но най - подходящ е ( дълъг повод и нещо много вкусно за награда )

Упражнението е следното - кучето е на дългия повод ( дългия повод се използва с цел, да има контрол върху кучето). След като вече се отдалечи от Вас, подайте словестната команда *която Вие използвате* и ако кучето не реаргира, подайте командата пак, придружена с леко подръпване на повода, за да привлечете вниманието на кучето. След това го повикайте отново, ако не тръгне, затичайте се в посока обратна на кучето и когато то тръгне след Вас и стигне до Вас веднага получава лакомство, играчка, *(задължително словестна похвала от ваша страна И много радост)*. След което пускате кучето отново да се разхожда на дългия повод и повтаряте упражнението - ежедневно, ежечастно, повтаряте го на всяка една разходка, колкото и да е кратка тя. Докато не постигнете желания резултат.

Втория проблем, който сте описали ме навежда на мисълта, че кучето приема дадената реакция ( опитите за милване ) от страна на човека , като знак за игра и затова започва да скача.
Решението е отново положителна методика. Прекратява се моментално всякакво отношение спрямо кучето ( не се гледа, не се гали, не се бута - ако ви досажда ) с една дума игнорирайте го ! Когато се успокои, правите нов опит ако кучето почне пак да скача се повтаря горе посоченото упражнение, ако се държи спокойто получава, словестна похвала, много радост, и най - вече целта на упражнението, да бъде милвано !

Третия проблем ще бъде най - трудоемък ! Но не се плашете всичко може да се преодолее ! Ще започна с това, защо го прави.
Явно Вие не и представлявате достатъчен интерес, и когато види себеподобен/а кученцето Ви се възбужда, става по - любопитно, започва да му се играе - Разбира се всичко това е нормално, но трябва да има граници.
За решаването на този проблем, най - основното нещо, което трябва да направите е да започнете обучение. Да започнете да градите връзка с кучето. Да се превърнете в център на неговото съществуване ( образно казано ) а това се постига, с време, нерви, желание от ваша страна, няма да Ви лъжа - ще трябва да работите много, много да поущрявате кученцето си, да го спирате от нежелано поведение и много търпение и време.

С тези 3-ри прости стъпки, с постоянство, време и желание, сигрен съм ще постигнете желания от Вас резултат !

Поздрави от мен, желая Ви успех и се надявам да съм успял да Ви помогна доколкото мога : )))
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   minch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2012 - 10:47 PM

Нпълно съм съгласен с казаното по-горе. Единственото което бих добавил е, че трябва да наблюдаваш как кучето реагира на тези "упражнения" и да ги модифицираш за най-добър резултат. Все пак всички кучета си имат индивидуални характеристики и това, което работи при някои при други е неефективно. Успех!

#6 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 January 2012 - 11:50 PM

Много ви благодаря за съветите.А относно това за дългия повод-опитвара съм,но не се получава,защото повода се оплита около нея,тя го мисли за играчка и се опитва да играе с него.Тя много рядко се среща със себеподобни,и най-вероятно заради това е развила някои от тези проблеми.Опитвам се да и уреждам среши с други кучета,но неуспешно,защото ямам приятели,пък какво остава да намеря за нея дружки.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Дизел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2012 - 12:04 AM

99 след никнейма ви, набора ви ли е?
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Дизел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2012 - 12:04 AM

99 след никнейма ви, набора ви ли е?
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 05 January 2012 - 08:39 AM

Аролски :ba_025: почти няма какво да се добави!
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2012 - 04:38 PM

Здравейте.Одавна не съм писала защото се занимавах с възпитанието на моята палавница.Имаме напредък.Научихме се на някои неща,но само ако има дълъг повод и гранулки ги правим,но с течение на времето да се надяваме и те няма да са ни нужни.А ето какво сме научили-Първо отивам на стадиона,слагам и дългия повод и го давам на приятелката ми-та ми помага.След това я поставям на растояние,така че повода да стои свободно.Подавам командата стой-изпълнява.След това се отдалечавам и и казвам да дойде,след като го направи я хваля,но не и давам гранули,защото следва още-казвам и да даде здрасти да ме пипне,да седне и след това да легне.След като изпълни всичко я хваля и и давам гранули.За сега това сме научили.Какво мислите?Как е?
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   svetlio84 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2012 - 05:33 PM

Това което си направила ми много харесва само един съвет когато даваш трудни задачи я възнаграждавай по-често с лакомство :ae_085: :ae_085:

#12 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2012 - 07:12 PM

Аз а възнаграждавам след всяко на правино нещо но по малко,а след като изпълни всичко и давам повечко.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 09 January 2012 - 08:50 PM

Това е похвално emito_99 Но играй повече с кучето, когато останеш доволен/а от него дай му награда лакомство и играй с него, забавлявай го !
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2012 - 08:56 PM

Така и правя.Понякога вместо гранули и давам някаква пръчка или нещо такова и играем.
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   minch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 January 2012 - 07:53 PM

Дотук- похвално. Много е важно да оставяш на кучето време, в което да прави каквото си иска, без да го тормозиш с команди. То трябва, освен командите, да познава и света около себе си. ;)

#16 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2012 - 09:37 PM

Да естествено.Аз винаги преди да започнем с командите или след тях я пускам да се разхожда,и като и стане скучно идва при мене и се заиграва.Но сега пък изникна още нещо.Когато не отидем на стадиона или като си тръгваме започва да скача и да се инати и загучвам около половин час докато я укротя.И така всеки път когато не и угодя на акъла.Може ли някъкъв съвет.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 11 January 2012 - 09:55 PM

да, не и угаждай :). Какво точно парви, че трябва да я укротяваш? Ако скача и се опитва да тича, когато е на повод и си тръгвате, със строг тон и се скарай. "Не", ако трябва я накарай да седне, докато не се успокои. Лошият вариант е, ако легне на земята и не иска да ходи, но май не попадате в този случай. Освен това аз нарочно бих пропускала някои разходки на стадиона, точно за да коригирам това поведение. Сега е момента да и покажеш, че не винаги става това което тя иска и трябва да се държи прилично :)
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   emito_99 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 08:58 PM

Не мога да пропускам разходки на стадиона,защото точно там протича цялото обучение ,но също и играта.Има нещо в нея което си нямам и идея как да премахна-Пускам я и играем.След това я пускам свободно,като си тренирам някои стъпки от танците,но тя като види нещо да скача се втурва върху него и се опитва да скочи да го захапи е да го събори.Така направи днеска и с мене,разпори ми усната,но не мога да и се скарам,защото моментално след като го направи избягва на някъде.тОВА ПОВЕДЕНИЕ Е ОПАСНО СПОРЕД МЕН.
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   minch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2012 - 10:10 PM

Не е нужно да чакаш кучето да направи нещо в момент, в който ти не можеш да реагираш. Предизвиквай тези му реакции и ги корегирай. Накарай някой да скача и да дивее, дръж кучето на повод и в момента в който реагира (или перфектния вариант-преди да го направи, когато още се кани да го прави) дръпни рязко повода и кажи "НЕ!".

#20 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 January 2012 - 08:59 PM

Показване на мнениетоemito_99, в 04 January 2012 - 04:51 PM, написа:

Здравейте.Имам хъски на 10 месеца и имам някои сериозни проблеми с обучението му.Първия и най-важния е че не винаги се подчинява на името си.Тоест щом я извикам при най лошия случай не ми обръща внимание,при средния само ме поглежда,проверява има ли нещо интересно,и или продължава да си души или се спуска стеткавично към мен и ме подминава.Втория проблем е че не позволява на хората да я милват и скача върху тях и третия е че когато види друго куче целия свяг около нея се истр ива и нейната цел е да го стигне.Успявам да я удържа,но ако я испусна има да я гоняя и нищо не помага да я хвана.Може ли няколко съвета как да избегна тези проблеми,защото не успявам сама.

Не съм чела предишните коментари, но ето какво мисля аз!

Въпроса с идването не е толкова сложен колкото изглежда - просто на кучето не му е грам интересно с теб и затова бива там където му е интересно! С това не целя да те обиждам, а да ти кажа, че трябва да направиш така че на кучето да му е интересно при теб - кучето не идва- тичай в обратната посока и го викай! То ще тръгне на секундата, защото са любопитни, защото обичат тичащи неща и обичат да им обръщаш внимание! Кучето идва и ти веднага даваш награда! Няма хъски, което да не тръгне да тича след стопанина си просто любопитството им трябва да се дразни! Да кажем, че по някакво супер странно стечение на обстоятелствата кучето ти не реагира на тичането ти, което е невъзможно или например на теб не ти се тича - няма проблем! Аз пълнех пластмасови кутийки от дъвки с малко гранули и като си извикам кучето, клякам на земята и почвам да тракам с кутийката и да го викам с Ела! Отново любопитството - какво е това нещо, което трака така и аз още не съм проверил/а - идва, даваш награда! НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО Е :ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО КУЧЕТО ДОЙДЕ НА КОМАНДА ЕЛА ТИ ТРЯБВА ДА ГО НАГРАДИШ, НЕЗАВИСИМО КАКВА ГЛУПОСТ Е НАПРАВИЛО ПРЕДИ ТОВA! Ако ти отидеш да си го вземеш, щото прави някоя мизерия тогава му се караш! То трябва да свързва идването при теб с хубави неща, а не с бой и наказание!
За втория проблем, не е проблем, просто казвай на хората да не я пипат и дразнят, нека първо тя да ги подуши, да отиде да се запознае и тогава! Просто се превъзбужда от вниманието! Ако е малка това е нормално, нека се успокои и тогава! Или можеш да я накараш да седне и тогава да я погалят, за да знае, че вниманието се получава когато е кротка!
Третия проблем, също не е проблем, нормално е за едно малко куче всички кучета да са по-важни и интересни, това се нормализира с времето! Ако можеш я пусни, остави я да се наиграе и като се измори сама ще дойде при теб! Или я пускай само с възпитани кучета, които се връщат, за да прихване това поведение! Или пробвай тракането с кутийка от първия въпрос!
Аз моя почнах на 5 месеца да го пускам, защото се бях наплашила, че много бягат, но го пуснах при кучета и си направих експеримент, дали ще дойде и го викнах въпреки кучетата, и той понеже не можеше да се отърве от тях мина под една пейка, за да дойде при мен, тогава разбрах, че ще стане "човек" от него! хахах, търпение!
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни