проблем с възпитанието на едно хъски
Публикувано: 04 January 2012 - 04:51 PM
Публикувано: 04 January 2012 - 09:38 PM
Ариел, в 04 January 2012 - 07:05 PM, написа:
Харесали, взели - какво значение има ?! Да своенравни са, да имат характер, да трябва търпение. Но след като emito_99 пита значи има нужда от помощ а не от упреци !
Ще карам по същество, след като до 10 месечна възраст, кучето не е свикнало с командите - значи нещо не е направено! Няма я връзката със стопанина и желанието да се връща при него по команда. Това означава, че трябва сериозно да се започне работа с кучето, за усвояване на основните команди.
За целта има много варянти, но най - подходящ е ( дълъг повод и нещо много вкусно за награда )
Упражнението е следното - кучето е на дългия повод ( дългия повод се използва с цел, да има контрол върху кучето). След като вече се отдалечи от Вас, подайте словестната команда *която Вие използвате* и ако кучето не реаргира, подайте командата пак, придружена с леко подръпване на повода, за да привлечете вниманието на кучето. След това го повикайте отново, ако не тръгне, затичайте се в посока обратна на кучето и когато то тръгне след Вас и стигне до Вас веднага получава лакомство, играчка, *(задължително словестна похвала от ваша страна И много радост)*. След което пускате кучето отново да се разхожда на дългия повод и повтаряте упражнението - ежедневно, ежечастно, повтаряте го на всяка една разходка, колкото и да е кратка тя. Докато не постигнете желания резултат.
Втория проблем, който сте описали ме навежда на мисълта, че кучето приема дадената реакция ( опитите за милване ) от страна на човека , като знак за игра и затова започва да скача.
Решението е отново положителна методика. Прекратява се моментално всякакво отношение спрямо кучето ( не се гледа, не се гали, не се бута - ако ви досажда ) с една дума игнорирайте го ! Когато се успокои, правите нов опит ако кучето почне пак да скача се повтаря горе посоченото упражнение, ако се държи спокойто получава, словестна похвала, много радост, и най - вече целта на упражнението, да бъде милвано !
Третия проблем ще бъде най - трудоемък ! Но не се плашете всичко може да се преодолее ! Ще започна с това, защо го прави.
Явно Вие не и представлявате достатъчен интерес, и когато види себеподобен/а кученцето Ви се възбужда, става по - любопитно, започва да му се играе - Разбира се всичко това е нормално, но трябва да има граници.
За решаването на този проблем, най - основното нещо, което трябва да направите е да започнете обучение. Да започнете да градите връзка с кучето. Да се превърнете в център на неговото съществуване ( образно казано ) а това се постига, с време, нерви, желание от ваша страна, няма да Ви лъжа - ще трябва да работите много, много да поущрявате кученцето си, да го спирате от нежелано поведение и много търпение и време.
С тези 3-ри прости стъпки, с постоянство, време и желание, сигрен съм ще постигнете желания от Вас резултат !
Поздрави от мен, желая Ви успех и се надявам да съм успял да Ви помогна доколкото мога : )))

и
техните собственици

Публикувано: 04 January 2012 - 10:47 PM
Публикувано: 04 January 2012 - 11:50 PM
Публикувано: 05 January 2012 - 08:39 AM

Публикувано: 09 January 2012 - 04:38 PM
Публикувано: 11 January 2012 - 09:37 PM
Публикувано: 11 January 2012 - 09:55 PM

Публикувано: 12 January 2012 - 08:58 PM
Публикувано: 12 January 2012 - 10:10 PM
Публикувано: 13 January 2012 - 08:59 PM
emito_99, в 04 January 2012 - 04:51 PM, написа:
Не съм чела предишните коментари, но ето какво мисля аз!
Въпроса с идването не е толкова сложен колкото изглежда - просто на кучето не му е грам интересно с теб и затова бива там където му е интересно! С това не целя да те обиждам, а да ти кажа, че трябва да направиш така че на кучето да му е интересно при теб - кучето не идва- тичай в обратната посока и го викай! То ще тръгне на секундата, защото са любопитни, защото обичат тичащи неща и обичат да им обръщаш внимание! Кучето идва и ти веднага даваш награда! Няма хъски, което да не тръгне да тича след стопанина си просто любопитството им трябва да се дразни! Да кажем, че по някакво супер странно стечение на обстоятелствата кучето ти не реагира на тичането ти, което е невъзможно или например на теб не ти се тича - няма проблем! Аз пълнех пластмасови кутийки от дъвки с малко гранули и като си извикам кучето, клякам на земята и почвам да тракам с кутийката и да го викам с Ела! Отново любопитството - какво е това нещо, което трака така и аз още не съм проверил/а - идва, даваш награда! НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО Е :ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО КУЧЕТО ДОЙДЕ НА КОМАНДА ЕЛА ТИ ТРЯБВА ДА ГО НАГРАДИШ, НЕЗАВИСИМО КАКВА ГЛУПОСТ Е НАПРАВИЛО ПРЕДИ ТОВA! Ако ти отидеш да си го вземеш, щото прави някоя мизерия тогава му се караш! То трябва да свързва идването при теб с хубави неща, а не с бой и наказание!
За втория проблем, не е проблем, просто казвай на хората да не я пипат и дразнят, нека първо тя да ги подуши, да отиде да се запознае и тогава! Просто се превъзбужда от вниманието! Ако е малка това е нормално, нека се успокои и тогава! Или можеш да я накараш да седне и тогава да я погалят, за да знае, че вниманието се получава когато е кротка!
Третия проблем, също не е проблем, нормално е за едно малко куче всички кучета да са по-важни и интересни, това се нормализира с времето! Ако можеш я пусни, остави я да се наиграе и като се измори сама ще дойде при теб! Или я пускай само с възпитани кучета, които се връщат, за да прихване това поведение! Или пробвай тракането с кутийка от първия въпрос!
Аз моя почнах на 5 месеца да го пускам, защото се бях наплашила, че много бягат, но го пуснах при кучета и си направих експеримент, дали ще дойде и го викнах въпреки кучетата, и той понеже не можеше да се отърве от тях мина под една пейка, за да дойде при мен, тогава разбрах, че ще стане "човек" от него! хахах, търпение!