Dog.bg Форуми : Защо животните не трябва да ядат картофи?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Защо животните не трябва да ядат картофи? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 February 2012 - 12:53 AM

Saika за линковете виж на съобщения. А що се отнася до готвената храна и натуралната, тук има наистина такава тендеция.Непрекъснато се изземват кучешки храни( от всички марки) в магазините и недоверието е голямо. Сайтът на U.S. Food and Drug Administration помества списък с марките на изтеглените храни. Всички компании са в кюпа. Това значи,че храните им, не отговарят на стандартите и това,което са изписали като съдържание. Включително и тези ( последния писък на здравословното хранене)- органик и холистик, направени с продукти, годни за хора, без консерванти,оцветители,подобрители... Но! И този шум и суперлативи, били пореден рекламен трик.
Наскоро говорих с един американец в парка за кучета. Общи приказки. Той изреди какво бил правил през деня: –Пазарувал,прибирайки се, си купил хамбургер, после готвил за кучето и излезли на разходка. Неволно повторих:" Готви За Кучето!?!"- бях поразена. И човекът,който се храни с хамбургери,беше готвил на любимеца си,защото било по-здравословно.

#22 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 04:58 AM

Здравей :) единствените неща, които ме спират са как да я направя идеално балансирана с повече мазнина, по-малко протеин и бедна на въглехидрати, с всички позволени храни за кучетата, перфектното от 3 към 1 до 5 към 1 омеги, антиоксиданти, витамини, минерали, калций.......... :ud_009: :ud_009: .Mоже да направя пълна кръвна картина или изобщо някакви тестове след да кажем 3,4 месеца и да си ги правим по 2 пъти годишно!
А и оплакванията на доста хора, които хранят натурално , от рода на- лоша козина, окъсана и без блясък, по често акане, разтройства, непоносимост при храни...
Не съм хранила натурално, но не мога да се оплача, защото акото нормално, козината лъскава и мека, растем в горната граница за стандарта, обаче ще пробвам като за начало за известно време как ще мине, а ако изглежда по същия начин , много добре, ще си караме така.
Интересно ми е все пак защо много кучета изобщо никога по собствено желание не биха я яли, а по-скоро като моето биха гонили паднали чушчици или морковчета??Нашата е 70% риба е, ако е наистина толкова много риба що Сайка не я има за нищо и едва я мляска, а пък иначе и на коричка сух хляб се радва повече??
Ей го тази храна 70% риба и чувала 50 паунда 12кг. Е, как стана така че 10 килограма сьомга, зеленчуци и плодове струват тея пари като то сигурно 20 паунда е килото??? am другите добавки. Аз нямам против гранулите, но липсата на познания може да бъде понякога и по-опасна от тях! Ама аз искам да знам защо се получава такава разлика в цените на продуктите и на храните, след като има храни с по 70-80% месо, което не можеш да си го закупиш на цената на чувала с храната???Май стана много спам и скоро ще ни се скарат... :smile: :ea_103: :ea_103:
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#23 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 07:28 PM

''то сигурно 20 паунда е килото???'' излъгах , 40 паунда е... :dry:
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#24 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 07:49 PM

Да, стана малко спам. Та... за картофите. Кучетата нямат ензим, с който да ги преработват. Напрактика са неусвоими, затова и неполезни. Да речем, че 80% от кучетата, повръщат от тях, другите20% ги изхвърлят по най-бързия начин, от другия изход. Поради това, се използват за оказване на първа помощ, ако кучето е погълнало твърд предмет. Може да му се даде варен картоф или картофено пюре. Вътре образува,нещо като защитна възглавница около чуждото тяло и спомага за по-бързото му излизане, няма значение по кой път :smile: .Естествено винаги се търси съдействие и на лекар.

#25 Потребителят е офлайн   netware5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 09:24 PM

На мен нашият ветеринар ми каза още преди години, че кучетата просто не усвояват картофите. Независимо под каква форма - варени, суровии т.н. Не че са вредни, но просто няма смисъл да се дават, защото въобще не се усвояват. Демек картофите са просто баласт, пълнеж, който минава и заминава през организма на кучето без да остави нищо.
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 February 2012 - 09:31 PM

Добре бе, големи хора сте.
Кой пък е тоя ензим, който трябва специално за картофи?
И аз веднъж питах един вет и той ми каза - ами ако това беше вярно и кучетата нищо не усвояваха, картофите щяха да излизат цели бе, мойто момиче.

Картофите са въглехидрати. Тайнственият ензим, който служи за усвояването им, е амилаза, в действие влиза и тайнственият хормон инсулин. И двете неща се секретират от тайнствената жлеза панкреас.
Та опираме до въпроса - имат ли кучетата панкреас?
Древен мит е, че нямат.
Друг е въпросът, че въглехидратите не са най-добрият източник на енергия за кучетата. Те си имат амилаза, но само в стомаха, за разлика от човека, който има и в слюнката, което подготвя сложните захари за разграждане. Специално картофите са въглехидрат с висок гликемичен индекс или т.нар. бърз въглехидрат, кучетата могат да ги усвояват с наличната им амилаза.

#27 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 February 2012 - 09:39 PM

Аз робувам на един друг мит, който нито съм се старала да анализирам, нито да се замислям аджеба истина ли е. Просто съм си го приела и това е.
Та, този мит е, че ако давам някакви картофи задължително ги пасирам или ги правя на много дребни късчета. Може да е съвършена глупост, но просто си го правя.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#28 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 09:52 PM

Този пък мит е следният:
Картофите съдържат скорбяла. Преди да се започнат изследвания на т.нар. гликемичен индекс се е считало, че продуктите, съдържащи скорбяла (сложна захар) се разграждат бавно.
Изследванията на гликемичния индекс изненадващо показват, че това не е така и храни като бял хляб, макарони и картофи, макар да са сложни захари, имат висок гликемичен индекс - бързо се разграждат и постъпват в кръвта във вид на глюкоза. Така че това не е нужно, би било нужно ако се отнася до храни с нисък гликемичен индекс (бавни въглехидрати), тъй като би ги подготвило за по-лесно усвояване (тази подготовка при човека върши амилазата в слюнката).
Проучванията за гликемичен индекс са съвсем нови, едва от последните две десетилетия, затова някои неща вървят все още по инерция.

#29 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 10:01 PM

От описанието на храната за кучета на Бош

Adult Fish & Potato - храна за кучета над 1 година с риба и картофи
...
Оптимално разтворено и лесносмилаемо картофено нишесте което доставя ценна енергия, като източник на въглехидрати.
ADULT FISH & POTATO е също подходящ за чувствителни кучета.
....
-нежни към стомаха и лесни за възприемане (картофи)

http://www.bosch-tie...ult_fish_potato

Иначе и аз съм чувала и чела какви ли не легенди за това колко отровни са картофите за кучетата - щели да ослепеят от едно картофче. :md_064:

Не че с това трябва да се хранят де, ама чак пък отровни...

#30 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 10:12 PM

Както стана дума в началото на темата, може да бъде отровен суров картоф или обелките от него заради соланина. Както за кучетата, така и за хората, особено ако е прорасъл или позеленял.
И понеже назад се питаше кое пък куче би яло сурови картофи - ами познавам такива, които ядяха и обелките. Кучета всякакви ...

В състава на сухите храни картофите заменят зърното в грейн-фри формулите. Картофи - бърз въглехидрат без глутен.

#31 Потребителят е офлайн   ivanov_km Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 10:29 PM

Така де но да подценяваме интелекта на кучето, както и неговият инстинкт за самосъхранение. Кучетата действително имат навика да поглъщат всевъзможни глупости но не и храни. Няма как да накараш нормално куче да яде суров картоф, а още по-малко прораснали обелки. Някой от вас виждал ли е куче да яде гъба ? Моето куче никога не е яло дори гъба опечена в пържола, а да не говорим за сурова. Гълтала ми е като пале един чорап, е тогава се поболях, а изрода на др. ден го повърна.

#32 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2012 - 10:35 PM

Показване на мнениетоivanov_km, в 08 February 2012 - 10:29 PM, написа:

Няма как да накараш нормално куче да яде суров картоф, а още по-малко прораснали обелки.

Ама твоето куче не е вся и все.
Виждала съм кучета да стоят до стопанката си докато готви и да чакат обелките, пък едно мое куче скоро се нальока с белина. Познавам кучета, нагълтали камъни и топки за тенис.
Куче да се отрови с нещо изядено не е чудо невиждано.
Така че това са просто предупреждения за стопаните на неразумни кучета, които ядат обелки.

#33 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 February 2012 - 10:54 PM

А едно от моите кучета изкльопа всичките си витамини барабар с тубата. Направо бях потресена и ужасена от евентуалните проблеми. Слава Богу просто ги изхвърли, но продължава да плющи глупости - макари с конци, картонени опаковки от лекарства, паста за зъби .... изобщо не ми го побира мозъка защо го прави, но го прави. На един приятел лабрадорите гълтаха камъни. :dry:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#34 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2012 - 05:26 AM

Показване на мнениетоrimela, в 08 February 2012 - 03:01 PM, написа:

От описанието на храната за кучета на Бош

Adult Fish & Potato - храна за кучета над 1 година с риба и картофи
...
Оптимално разтворено и лесносмилаемо картофено нишесте което доставя ценна енергия, като източник на въглехидрати.
ADULT FISH & POTATO е също подходящ за чувствителни кучета.
....

Иначе и аз съм чувала и чела какви ли не легенди за това колко отровни са картофите за кучетата - щели да ослепеят от едно картофче. :md_064:

Не че с това трябва да се хранят де, ама чак пък отровни...

Погледнах и съдържанието.
В тази храна, нежните към стомаха картофи, са най-хубавото.
Незная дали знаеш, че зад условното "poultry meat mill" и изобщо зад всяко "mill",всъщност стоят продукти, които не са годни нито за човешка,нито за кучешка консумация. Това са мъртви и умъртвени птици (или съответните животни), кости, крака, нокти,кръв, сухожилия,черва с всичко в тях, пера.... Ако мислиш, че има пилешко, не трябва да пише "poultry meat mill", a само "Chiken". Така и за рибата, и за всяко останало месо.
А отбелязаното" други":
Miscellaneous:
Meat content or content of protein sources of animal origin
означава това :ЛИНК

И ок, мир между народите! :smile: Картофите са полезни, случайно са изпуснати от здравословното меню на кучето. Пък и щом вет го твърди...
Друг вет, беше дал съвет за варения картоф или пюрето, за бързо изхвърляне на погълнато, чуждо тяло...И стана. Може и случайност да е...
Всъщност, картофите, като кучешка храна, са най-малкия проблем.Дори никакъв, за да има спор :smile:

#35 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 February 2012 - 08:33 AM

Да уточня, за да не стане грешка - нито хваля тази храна, нито коментирам състава й, нито я рекламирам. Не съм хранила кучето си с нея.

Темата, поне както аз я разбирам, е за картофите и дали те са вредни или опасни за кучетата.
Според производителите на тази храна - не са нито вредни, нито опасни.
Доколко те и всичко останало, включено в състава й, е полезно - това е друга тема.

Цитат

Това са мъртви и умъртвени птици (или съответните животни)...

Това не го разбрах що за довод е. Ясно е, че няма как да бъдат бъдат живи? :dh_188:

Споровете на тема "суха храна VC натурална" са дълги и безплодни, така че едва ли има смисъл да се заформя поредната дискусия. Информация има достатъчно, рекламни и агитационни материали в "нет"-а - също, така че всеки може да чете и да си решава.

Хубав ден на всички!
:re_037:

#36 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2012 - 09:09 AM

Добре- пояснявам,макар да е написано.М ъртви и умъртвени животни, негодни нито за човешка,нито за кучешка консумация, са животни за екарисаж. Умрели във ферми от болести, зоопаркове, убити по пътищата, евтаназирани... Един вид,трупове с придружаващите ги гадости. Съжалявам,че звучи толкова варварски, но е това.

Цитат

Според производителите на тази храна - не са нито вредни, нито опасни

Според производителят на тази храна, произхода на съдържащото месо и протеини- не са нито вредни,нито опасни. :smile:

#37 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 February 2012 - 10:33 AM

Много е досадно всяка тема да се превръща в едно и също, едно и също.
Има си теми за гранули. Има си теми за натурално хранене.
И прааас! У картофите!

Да се върнем на картофите.
Готвените картофи по нищо особено не се различават от хляба и ориза.

#38 Потребителят е офлайн   ivanov_km Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 February 2012 - 10:38 AM

Тук се засяга усвоемостта на картофа от кучешкия организъм също така стана ясно, че картофа се слага като пълнеж в сухите храни. Определено той се явява нищо повече от баласт но може да е полезен по някакъв начин за храносмилателният тракт, да стимулира перисталтиката. Определено трябва ветеринар да ни изнесе една лекция. То е повече от ясно, че не бива да се дават особено сурови картофи на кучетата. А тези хайвани не знам в ирата ли не знам и аз какво ги кара да поглъщат всевъзможни боклуци. Аз имам спомени при мен да са поглъщани чорапи, части от въжета, вестници, сълфетки и в неограничени количества фасове. Много се притеснявах особено от фасовете разговарял съм с ветеринари и никой не можеше да ми обясни защо го правеше кучето това. Фасовете се консумираха и на 14 годишна възраст! Сега по повод картофите и присъствието в сухите храни, както и на ориза, житото и всичките други прости и сложни въглехидрати пораждат въпроса защо плащаме по 8 лева килограм храна като в този килограм е бъкано с тях?

#39 Потребителят е офлайн   Damond Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2012 - 04:46 AM

Да споделя какво каза нашият ветеринар.
Тара се храни с Орижен, струва ми около $15 на месец, тъй като й давам по 1/4 купа на ден. Преди ядеше по-голямо количество ($22) гранули с варено пилешко за вкус, но се оказа, че има повишени чернодробни ензими и ветът предложи да променя съотношението протеини-въглехидрати, добавяйки варен ориз или картофено пюре. Само да уточня, че под картофено пюре се има предвид сварени и намачкани картофи с малко мазнина и сол. А, да, другият проблем - имаше ниско ниво на натрия, защото не поема достатъчно сол.
И двете неща ме озадачиха, но след като замених част от гранулите с посолени ориз/картофи, всичко се върна в норма.
Варените картофи, както и вареният ориз се усвояват много добре от кучетата и се разграждат без проблем. Доказателство - липса на промяна в телесното й тегло, след като намалих гранулите и вкарах ориза. Дори екскрементите се подобриха като консистенция и започна да си изстисква сама аналните жлези, които се запушваха всеки месец преди това.

Офтопик - по въпроса с гранулите в US. Да, има страшни боклуци, продават се обикновено в евтините вериги. В Уолмарт ми е "любимата" храна - състои се основно от царевица, не зная дали има някакво месо въобще, пък било то и от нокти и пера. Веднъж попитах един човек, който я купуваше, защо не направи на животното си качамак или царевичен хляб...хем ще знае какво слага вътре, хем резултатът няма да е различен. Царевицата в евтините храни допринася и за наднорменото тегло на кучетата тук, както и липсата им на движение. Тях ги возят до парка в кола, за да се разходят там?!

За суровоядството - не съм убедена, че някои от декоративните породи са способни да се оправят със сурово месо. Стомасите им не са привикнали на нещо подобно и ще си докарат проблеми. Човек съсщо е ял едно време месото сурово, но ако пробвате сега, стомахът трудно ще се справи...Това, разбира се, е гледната точка на стопанин с дребно куче с рефлукс и повръщане, предполагам, че някои по-едри породи ще са ОК.

#40 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2012 - 09:29 PM

В случая коментирах линк на rimela, не евтината кучешка храна в САЩ.

Цитат

Точно пък тази храна,е най-неубедителния пример, за високата хранителна стойност на картофите. Идеята на производителите, използващи подобни съставки, е да направят евтини храни. Нищо друго! Претендиращите, че се съобразяват с пълноценното хранене и здраве на кучето, обикновено не съдържат, както (доказано вредните) житни съставки, така и картофи!
http://www.justwheat...t-life-dog-food

Разтърсих се в тукашни сайтове и форуми за спорните картофи.По-скоро на варените,такива, в кучешкото меню.Информацията (много,малко :smile: различна, от известната ми) :
Картофите не влизат в списъка на ASPCA в опасните за кучето храни, но това не означавало, че са съвсем безвредни и препоръчителни за пълноценното му хранене. Мнение (не просто на вет), на вет-кучешки диетолог:“ Кучето е хищник и като такъв, не произвежда достатъчно амилаза, за да преработи и асимилира напълно въглехидратите, на които картофите са богати.“ За приемлив състав по-скоро се имат сладките картофи -също кореноплодни, (имат общо име, но са от различни семейства) . По-хранителни и непричиняващи стомашни разстройства,газове и други проблеми с хранносмилането, каквито може да предизвика, широко познатия картоф, при някои кучета.
Срещнах и мнение на ветеринар,който препоръчваше диета с варените картофи (неежедневно),за кучета с наднормрно тегло.
Общо взето-доста противоречиво - и за, и против. Препоръката, като цяло, беше за пестеливо използване както на нормалния, така и на сладкия картоф в кучешкато хранене.

П.П. Известно е,че при топлинна обработка над 120* C,картофите стават вредни с огромното си съдържанието на акриламид. Канцероген,причиняващ тумори на стомаха и увреждане на централната нервна система. За жалост,опитите са правени с кучета.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни