Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#1741 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 March 2007 - 07:30 PM

Тони, сигурно ще дойда някой уикенд да ви видя какви ги вършите в Сириус. Кажи ми кога да дойда, като си и ти на тренировки или пък незнам, може и без да сте на тренировки просто да видя как са нещата. Мен малко не ме устройва този вариант събота и неделя защото ми е малко неудобно да пътувам постоянно всяка седмица до София и обратно. За това търся нещо за по-голям период уплътнено във времето обучение, но нищо не губя ако дойда. Може и да излезе нещо. Аз по принцип му развивам уменията за апорт (да не кажа че той си е роден да търси нещо и да го донася), а също така постоянно отработвам ходенето "наред" без повод, но всичко трябва в един момент да бъде систематизирано и подредено във вид подходящ за изпита. През следващите 9 месеца, мисля, че трябва да си научим за IPO-1 nok drink

#1742 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2007 - 09:19 PM

Цитат

Тони, сигурно ще дойда някой уикенд да ви видя какви ги вършите в Сириус. Кажи ми кога да дойда, като си и ти на  тренировки или пък незнам, може и без да сте на тренировки просто да видя как са нещата. Мен малко не ме устройва този вариант събота и неделя защото ми е малко неудобно да пътувам постоянно всяка седмица до София и обратно. За това търся нещо за по-голям период уплътнено във времето обучение, но нищо не губя ако дойда. Може и да излезе нещо. Аз по принцип му развивам уменията за апорт (да не кажа че той си е роден да търси нещо и да го донася), а също така постоянно отработвам ходенето "наред" без повод, но всичко трябва в един момент да бъде систематизирано и подредено във вид подходящ за изпита. През следващите 9 месеца, мисля, че трябва да си научим за IPO-1  nok   drink

tok4ev, ако искаш (и можеш) ела на 21-22.04.2007 г. вътрешен изпит BH и IPO на Клуб СИРИУС. Ние с Рекс няма да сме все още достатъчно подготвени за да се явим на този изпит, но и от "гледане" може много да се научи. До тогава се надявам и да са преминали нормално ваксинациите на Дарк (не сме слагали втора и трета ваксина заради лечението с антибиотик на ушите) и да сме там всички.

Моето мнение е, че само със собствени "сили", без помощ от треньор, ще е много трудно. Аз го виждам на тренировките. По този повод се сещам за една шега, която ми каза учителката ми по английски (през 1973 г. l) - някои от четящите тези редове може да не са били родени тогава.) Един българин решил да учи английски език без учител, само по транскрипции от речника. След една година той "перфектно" "знаел" английски, само че никой не го разбирал когато говори, а и той не разбирал, когато другите говорят.
Сега сериозно. Ако се започне без квалифицирана помощ, има голяма вероятност от неправилно заучаване на командите, и след това за да се поправи грешката, ще трябва "да се обяснява" на кучето, че например Fuss (фуус) (На ред! (да застане или да се движи до левия крак на водача)) - (основна и много сложна команда, която е в основата на почти всяко действие по време на изпит) - не е това, което до сега сме правили, а малко по-иначе. Става една, не ти е работа. Имам "горчив" опит с Рекс. Всъщност това го пиша не за да засегна някой, който може и сам да се справи с обучението на своето куче, а да предпазя други "новаци" като мен. Сега ми хрумва за тях да препечатам и това:
Поради немския произход на методиката представяме командите, които се използват в оригинал с техния български еквивалент:

1. Внимавай - Achtung (ахтунг) !
2. Остави!, Пусни - Aus (аус) !
3. Стой - Bleib (блайб) !
4. Донеси - Bring (бринг) !
5. Атакувай!, Дръж - Fass (фас) !
6. На ред! (да застане или да се движи до левия крак на водача) - Fuss (фуус)
7. Лай - Gib laut (гиб лаут) !
8. Тук - Hier (хиъ) !
9. Скачай - Hopp (хоп) !
10. Ела - Komm (ком) !
11. Не - Nein (найн) !
12. Внимавай - Pass auf (пас ауф) !
13. Не!, Не прави това - Pfui (фууй) !
14. Легни - Platz (плац) !
15. Седни - Sitz (зиц) !
16. Търси - Such (зуух) !
17. Напред! (когато придвижването е бавно; например при работа по следа) - Voran (форан) !
18. Напред! (когато кучето трябва стремиглаво да се насочи напред - Voraus (фораус).

Аз самият не съм немско-говорящ и използвам команди на английски, но това е личен избор, може и на български. Убедих се, че освен самите думи, голямо значение има интонацията, жестовете (особнно корекциите), дори движението на тялото. Видях как Николай - старшия треньор на клуб СИРИУС пред очите ми поведе Рекс без да са тренирали никога, а Рекс се подчиняваше, сякаш са тренирали заедно дълго време, при това, някои от командите на немски не ги е чувал никога, а правеше, каквото искат от него. Просто Николай успявяше да му покаже (и с думи и с жестове и с поощрения) какво иска от него като резултат. А това не се научава много бързо според мен.

Дано не съм отекчил публиката. ouu

tok4ev, ако не можеш да дойдеш на 21-22.04.2007 г., ела когато ти е удобно (събота и неделя от 11 часа). Ще отидем заедно. Добре ще е ако дойдеш с твоя красавец - да го видят (и "завидят", както се пее във фолклора) защото тук няма много чистокръвни добермани (да не кажа, че не съм виждал такива в София от доста време).
Стана много дълго май, хайде за сега чао, после .... b)

Прикачени файлове

#1743 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2007 - 11:15 PM

ето за лека нощ малко от борбите l) dribble dribble dribble d)

Прикачени файлове

#1744 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 08:32 AM

Знам, че е много важна методиката на обучение. За това аз се опитвам да предпазвам от грешки и себе си и кучето си. За ходенето наред съм се научил от гледането на филмчета как се прави и успоредно четене на точния метод. Отначало без лакомство скрито в юмрука ти нещата не стават. Започва се ходене в кръг за да не се отделя от левият ти крак т.е. когато вървите в кръг той се опитва да догони левият ти крак респективно ръката (лявата) в която се крие лакомството. След това се започва с леки изправяния и когато видиш че кучето е готова да те изпревари пак "наред" и завиваш. Тогава то пак залепва до крака ти да не би случайно да те изпусне. Много скоро MAGIC разбра за какво става дума и вече изпълнява командата когато и да го повикам, защото знае че нещо се крие в лявата ми ръка. Стана много лесно. Аз отделям много време на моето куче и съм сигурен че от него ще стане един страхотен ученик. Много е изпълнителен и винаги внимава, за да разбере какво се искса от него. Отделям много време и на себе си в четене и изучаване на техниките на предпазване от грешки на себе си и кучето. Това е най-важно. Да се предпазва кучето от грешки. А за апорта му хвърлям разни предмети, след което по моя команда го пускам да ми донесе предмета. Командите "долу" "Седни" "на място" сме ги отработили достатъчно добре и правилно. Кучето знае че всичко е до следваща команда. Без команда нищо не се прави. Опитвам се да работя правилно (въпреки че съм новак) и смятам, че като отидем някъде при някой който работи с кучета ще оцени това. Но разбира се минало е много време в резмисли, четене и гледане на филмчета докато разбера какви са правилните методи, а после и да ги приложа. Вероятноста от грешки обаче в случай на стопанин новобранец са много ГОЛЕМИ. Всичко изисква много внимание и изучаване. Най-важното е стопанина да познава психиката на кучето си и да може да го предвижда и спира в случаите на допускане на нежелана грешка. Това става с много време прекарано с кучето. Сигурно ще дойда на 21-22.04.2007 стига да не излезе нещо друго дотогава.

#1745 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 08:38 AM

За заучаването на командата "наред" това със повода и силното издърпване на кучето когато се отклони съм го отхвърлил тотално. Тук някъде из форумите на дог.бг го имаше като метод. Не стига че не върши работа ами и ефекта е обратен в психиката на кучето. Дори ми се наложи да сменя командата. Може би върши работа при немските овчарки, но за доберман - АБСУРД!

#1746 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 09:35 AM

tok4ev ти какви лакомства използваш за поощрение?

Някои използват нарязани на тънко кренвирши.
Онгъл ми препоръча като лакомство Schmackos - на Pedigree. Като имам предвид какво количество трябва за един час активно обучение, май че кремнвиршитe са по-добрия вариант. На следа например се разходва около 500 - 600 гр. защото се залагат хапки на разтояние около 25 см. на обща дължина 50 - 300 метра - зависи от напредъка на кучето. Някои лекари обаче твърдят, че състава на кренвиршите не е подходящ за кучешкия стомах. По това за съжаление не съм наясно, може би Тайсън ще се произнесе.

Ето го Schmackos - на Pedigree. Дарк и Рекс много го харесват. "Казват", че могат да изядат килограми и пак, нищо няма да им "стане". dribble dribble dribble

Прикачени файлове

#1747 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 12:34 PM

Ха ха ха........ b) И моя агент не им прощава на бисквитките на Pedigree. Пробвали сме ги всичките видове, но скоро не съм му вземал от тях. Наистина бързо свършват. Аз ги чупя на 2 на 3, дори и на 4 части. Но по-удобно ми е да взема малко салам и да го нарежа на дребни кубчета. И така например от 20-30 грама салам правя 50-60 кубчета и така... Даже миризмата на салама толкова силно го привлича и така я обича, че става бърз като стрела и прецизен като швейцарски часовник по време на изпълнение на командите.
Иначе аз по принцип, когато не се учим избягвам да го пускам от повода по време на разходка на оживени места или на места където не съм сигурен в контрола си върху кучето. Ако го пускам, вече не му свалям повода, а го пускам да се влачи. Така няма никакви проблеми. Хем свободен, хем като му викна и изпълнява всичко.
А другият му живот - там където живеем е свобода и пак свобода. Къща, двор и много гори наоколо, в които като се разхождаме повод не се използва никога. d) 1super

#1748 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 01:01 PM

Дарк е много готин cheers Ама един съвет - шинирай му ушите!
Те сигурно така или иначе ще се изправят , но въпроса е как.

#1749 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 06:29 PM

Здравейте пиятели b)
Имам една новина - днес един мой приятел взе едно от двете черни женски кучета на Онгъл и сега съм го оставил да преосмисли щастието да имаш малко куче b) b) dribble dribble . Ако до един - два дена не ми поиска палатка ( обещал съм му я няма как ) значи и жена му е влязла в веселбата b) .
При мен нещата вървят добре за момента , но срещам труност с ходенето на повод. Когато е без него не се отделя от мен , като я закача се запъва като магаре на мост . Тоk4ev от къде се сдоби с тези филмчета ? И на каква възраст започна да учиш MAGIC " наред " ?
Във Варна аз поне незнам да има клуб като " Сириус ". s) Ако някой може да ми помогне с литература , филми или каквото и да е инфо за ПРАВИЛНО обучение на куче ще му бъда изключително благодарен worthy . Просто не искам да допускам грешки , които допуснах с предното си куче , а и нови. Отделям много време на ЮТА , но незнам да ли вървя в правилна посока.
Поздрави на всички и се надявам скоро да се видим cheers
User's Signature

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.

#1750 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 07:38 PM

Akela - първо свикни малката ЮТА да не се страхува от ходенето на повод. В началото те се страхуват като ги вържеш, а като го пуснеш почва да обикаля като муха без глава, но поне е сигурно в себе си. Не знам дали сте минали през този етап или сте точно на него. Чувстват се несигурни. Мисля, че сте точно там. Тук ти трябва да проявяваш абсолютно хладнокръвие да покажеш, че нищо страшно не се случва и постоянно да подканваш малката да ходи, в началото с разни лакомства , а после с хвалби. За хвалба доберманите много добре възприемат галенето в частта от предната плешка - тази при холката (ако мога така да го нарека) по посока на слабините. А думата "браво" е задължителна. Искам да ти кажа, че в началото всичко трябва да е чисто и просто една игра за кучето. Отклоняваш ли се от играта - правиш грешка на този етап. Вземай и любими предмети по време на разходка, например свиреща топка или нещо от сорта и си играй със малката като постоянно я викаш при себе си. Тук е момента да разбере какво значи "към мен" или както решиш да и викаш и се опитай всичко да вкарваш в играта. Още е прекалено малка да ходи "наред" това е по интелектуална задача и кучето поне според мен трябва да стане на 6-7 месеца за да почне да разбира. Засега свиквайте само да се движите с повода докато спре да се притеснява. После постепенно ще започнеш да я водиш накъсо с повода. Скоро ще ти пратя линкове за филмчета за да видиш как ги обучават хората. А вие сега просто се наслаждавайте на младоста и всичко под формата на игра. Като дърпа някой парцал или играчка не и я дърпай много просто я подразни и я пусни. Да излезе победител. Добермана трябва да се надъхва, че е роден победител, но това няма нищо общо с възпитанието и кой е шефа. За това след време към 5-6 месец след много много игра ще разделите дресурата от възпитанието. Дресурата по 15-20 мин. на ден, а през другото време игра. Възпитанието трябва да е както се вика "желязна ръка в кадифена ръкавица". Изследвай психиката на кучето си. Понякога то има нужда от кураж. Сега ти майка ти баща.

#1751 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 08:01 PM

Здравейте доберманисти.

Радвам, се че Akela се е проявил като добър вербовчик и глутницата се е увеличила още. bravoS bravoS bravoS

Хайде да предложим на Онгъл да организираме един семинар на 28 - 29 април - на тема например "Въведение в обучението на младите кучета от работни породи" . Може да покани и лектор, както прецени той. Предлагам темата да е по-отворена и за други кучета от "работните породи" за да има повече участници, за да се плати на лектори, зала, ако трябва или полигон и т.н. За датата предлагам тази, защото ние с Дарк преди 15 април няма да можем да дойдем заради ваксинациите, а на 21 и 22 април с tok4ev имаме намерение да посетим вътрешния изпит на клуб Сириус в София. Може би като място В.Търново е добре, но може струва ми се да е и в Русе, там Онгъл може да осигури даже и хотел за хора с кучета (бяхме там). Е банята е обща за етажа, но ще групираме кучетата по пол и няма страшно. l) l) l)
Такъв семинар може да организираме и в София, но първо ще е далече за повечето от Вас, пък и специалистите за породата доберман са във вашия край.
Хайде от мен идеята, да я обсъдим и .... Пък на срещата всеки (ако иска) може да донесе кой каквито материали има, за обмяна на опит.

#1752 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2007 - 09:33 PM

Аз съм "за". Винаги съм го казвал, казах го и на Онгал когато се видяхме за последно. Коментирахме аз да проверя евентуално тук някъде около В.Търново за място където можем да се съберем. Имам идеи, трябва само да ги проверя. А щом в Русе има къде значи имаме стабилен вариант ако не излезе нещо по-добро. Това за лектора ми хареса като идея. Нека направим един уикенд някъде посветен на кучетата, за да обменим малко инфо дето се вика.

#1753 Потребителят е офлайн   pippo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2007 - 07:28 PM

Тони, идеята ти е страхотна!!! Много ми се иска да направим нещо такова, но незнам аз дали ще мога да дойда ако е в Русе или В. Търново. Тоест ще мога да дойда където и да е, но незнам дали ще мога с Фредо, защото все още нямам кола и пътувам с автобуси или трябва да ангажирам майка ми. За мен специално ще е най - удобно в София или Пловдив, но никой не е длъжен да се съобразява с мен!

#1754 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2007 - 07:33 PM

Aз също съм " за" . Щом всички го искаме - ще се получи super best . Предложени те дати от tonyg58&REX&Dark са добри но трябва да се организираме по с време защото мисля , че там някъде се пада Велик ден. И ще има много мераклии за почивка.
User's Signature

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.

#1755 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2007 - 10:34 PM

pippo ако дойдеш "някак" до София с Фредо, после можем да пътуваме двамата с кучетата с мойта кола. Тя е малка, но става. rungrey

Akela Великден е на 8 - 9 април

#1756 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 19 March 2007 - 10:37 PM

Цитат

Хайде да предложим на Онгъл да организираме един семинар на 28 - 29 април - на тема например "Въведение в обучението на младите кучета от работни породи" .

Идеята е страхотна, бих се радвал на такъв семинар и ще направя всичко възможно да дойда. Като съвет - направете го в София, ще дойдат повече хора, а и в клуб Сириус в момента има много млади кучета, така че предполагам ще бъде интересно за всички !

Успех и ако мога да помогна с нещо, казвайте ! 1super

#1757 Потребителят е офлайн   tonyg58ampREX Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2007 - 10:57 PM

Цитат

Цитат

Хайде да предложим на Онгъл да организираме един семинар на 28 - 29 април - на тема например "Въведение в обучението на младите кучета от работни породи" .

Идеята е страхотна, бих се радвал на такъв семинар и ще направя всичко възможно да дойда. Като съвет - направете го в София, ще дойдат повече хора, а и в клуб Сириус в момента има много млади кучета, така че предполагам ще бъде интересно за всички !

Успех и ако мога да помогна с нещо, казвайте ! 1super

Аз също смятам, че в София ще има повече участници с кучета от работните породи, а и можем да поканим за лектори Председателя на клуб Сириус Иван Танев и Старшия треньор - Николай Василев. Но при този вариант на мен не ми е ясно следното:

1.Ще могат ли да дойдат с кучетата си "доберманистите" от триъгълника Русе - Варна- В.Търново, които никак не са малко вече?
2. Къде в София можем да ги настаним да спят с кучетата? Може би някой хотел (за кучета) ще направи отстъпка? Не зная, не съм проверявал това.

#1758 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2007 - 08:32 AM

И София става. Аз идвам, за мен не се притеснявайте. Поинтересувайте се и кажете какво може да се направи по организацията!
d)

#1759 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2007 - 04:23 PM

Ето една снимка, която снимахме вчера. Много е лошо качеството, защото е правена с GSM, но много ми харесва на тази снимка, а и да видите колко е пораснал... d) w)
Вече сме на 9 месеца, висок 68см. и дълъг 68,5см. (ако правилно съм го измерил) Тежи 35 - 36 кг. (което според мен е малко за тази му възраст, но може и да не е) и.... друго май няма bgflag

Прикачени файлове

#1760 Потребителят е офлайн   pe4eniq135 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 20 March 2007 - 10:42 PM

някой турсили мужки доберман за разплот w)

• (208 Страници) +
  • « Първа
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни