Доберман
Публикувано: 17 March 2007 - 07:30 PM
Публикувано: 17 March 2007 - 09:19 PM
Цитат
tok4ev, ако искаш (и можеш) ела на 21-22.04.2007 г. вътрешен изпит BH и IPO на Клуб СИРИУС. Ние с Рекс няма да сме все още достатъчно подготвени за да се явим на този изпит, но и от "гледане" може много да се научи. До тогава се надявам и да са преминали нормално ваксинациите на Дарк (не сме слагали втора и трета ваксина заради лечението с антибиотик на ушите) и да сме там всички.
Моето мнение е, че само със собствени "сили", без помощ от треньор, ще е много трудно. Аз го виждам на тренировките. По този повод се сещам за една шега, която ми каза учителката ми по английски (през 1973 г. l) - някои от четящите тези редове може да не са били родени тогава.) Един българин решил да учи английски език без учител, само по транскрипции от речника. След една година той "перфектно" "знаел" английски, само че никой не го разбирал когато говори, а и той не разбирал, когато другите говорят.
Сега сериозно. Ако се започне без квалифицирана помощ, има голяма вероятност от неправилно заучаване на командите, и след това за да се поправи грешката, ще трябва "да се обяснява" на кучето, че например Fuss (фуус) (На ред! (да застане или да се движи до левия крак на водача)) - (основна и много сложна команда, която е в основата на почти всяко действие по време на изпит) - не е това, което до сега сме правили, а малко по-иначе. Става една, не ти е работа. Имам "горчив" опит с Рекс. Всъщност това го пиша не за да засегна някой, който може и сам да се справи с обучението на своето куче, а да предпазя други "новаци" като мен. Сега ми хрумва за тях да препечатам и това:
Поради немския произход на методиката представяме командите, които се използват в оригинал с техния български еквивалент:
1. Внимавай - Achtung (ахтунг) !
2. Остави!, Пусни - Aus (аус) !
3. Стой - Bleib (блайб) !
4. Донеси - Bring (бринг) !
5. Атакувай!, Дръж - Fass (фас) !
6. На ред! (да застане или да се движи до левия крак на водача) - Fuss (фуус)
7. Лай - Gib laut (гиб лаут) !
8. Тук - Hier (хиъ) !
9. Скачай - Hopp (хоп) !
10. Ела - Komm (ком) !
11. Не - Nein (найн) !
12. Внимавай - Pass auf (пас ауф) !
13. Не!, Не прави това - Pfui (фууй) !
14. Легни - Platz (плац) !
15. Седни - Sitz (зиц) !
16. Търси - Such (зуух) !
17. Напред! (когато придвижването е бавно; например при работа по следа) - Voran (форан) !
18. Напред! (когато кучето трябва стремиглаво да се насочи напред - Voraus (фораус).
Аз самият не съм немско-говорящ и използвам команди на английски, но това е личен избор, може и на български. Убедих се, че освен самите думи, голямо значение има интонацията, жестовете (особнно корекциите), дори движението на тялото. Видях как Николай - старшия треньор на клуб СИРИУС пред очите ми поведе Рекс без да са тренирали никога, а Рекс се подчиняваше, сякаш са тренирали заедно дълго време, при това, някои от командите на немски не ги е чувал никога, а правеше, каквото искат от него. Просто Николай успявяше да му покаже (и с думи и с жестове и с поощрения) какво иска от него като резултат. А това не се научава много бързо според мен.
Дано не съм отекчил публиката. ouu
tok4ev, ако не можеш да дойдеш на 21-22.04.2007 г., ела когато ти е удобно (събота и неделя от 11 часа). Ще отидем заедно. Добре ще е ако дойдеш с твоя красавец - да го видят (и "завидят", както се пее във фолклора) защото тук няма много чистокръвни добермани (да не кажа, че не съм виждал такива в София от доста време).
Стана много дълго май, хайде за сега чао, после .... b)
Прикачени файлове
-
post_29_1168237770.jpg (46.51K)
Брой сваляния: 68
Публикувано: 17 March 2007 - 11:15 PM
Прикачени файлове
-
DVC00157_158.JPG (42.54K)
Брой сваляния: 69
Публикувано: 18 March 2007 - 08:32 AM
Публикувано: 18 March 2007 - 08:38 AM
Публикувано: 18 March 2007 - 09:35 AM
Някои използват нарязани на тънко кренвирши.
Онгъл ми препоръча като лакомство Schmackos - на Pedigree. Като имам предвид какво количество трябва за един час активно обучение, май че кремнвиршитe са по-добрия вариант. На следа например се разходва около 500 - 600 гр. защото се залагат хапки на разтояние около 25 см. на обща дължина 50 - 300 метра - зависи от напредъка на кучето. Някои лекари обаче твърдят, че състава на кренвиршите не е подходящ за кучешкия стомах. По това за съжаление не съм наясно, може би Тайсън ще се произнесе.
Ето го Schmackos - на Pedigree. Дарк и Рекс много го харесват. "Казват", че могат да изядат килограми и пак, нищо няма да им "стане". dribble dribble dribble
Прикачени файлове
-
schmackos.jpg (14.89K)
Брой сваляния: 72
Публикувано: 18 March 2007 - 12:34 PM
Иначе аз по принцип, когато не се учим избягвам да го пускам от повода по време на разходка на оживени места или на места където не съм сигурен в контрола си върху кучето. Ако го пускам, вече не му свалям повода, а го пускам да се влачи. Така няма никакви проблеми. Хем свободен, хем като му викна и изпълнява всичко.
А другият му живот - там където живеем е свобода и пак свобода. Къща, двор и много гори наоколо, в които като се разхождаме повод не се използва никога. d) 1super
Публикувано: 18 March 2007 - 06:29 PM
Имам една новина - днес един мой приятел взе едно от двете черни женски кучета на Онгъл и сега съм го оставил да преосмисли щастието да имаш малко куче b) b) dribble dribble . Ако до един - два дена не ми поиска палатка ( обещал съм му я няма как ) значи и жена му е влязла в веселбата b) .
При мен нещата вървят добре за момента , но срещам труност с ходенето на повод. Когато е без него не се отделя от мен , като я закача се запъва като магаре на мост . Тоk4ev от къде се сдоби с тези филмчета ? И на каква възраст започна да учиш MAGIC " наред " ?
Във Варна аз поне незнам да има клуб като " Сириус ". s) Ако някой може да ми помогне с литература , филми или каквото и да е инфо за ПРАВИЛНО обучение на куче ще му бъда изключително благодарен worthy . Просто не искам да допускам грешки , които допуснах с предното си куче , а и нови. Отделям много време на ЮТА , но незнам да ли вървя в правилна посока.
Поздрави на всички и се надявам скоро да се видим cheers

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.
Публикувано: 18 March 2007 - 07:38 PM
Публикувано: 18 March 2007 - 08:01 PM
Радвам, се че Akela се е проявил като добър вербовчик и глутницата се е увеличила още. bravoS bravoS bravoS
Хайде да предложим на Онгъл да организираме един семинар на 28 - 29 април - на тема например "Въведение в обучението на младите кучета от работни породи" . Може да покани и лектор, както прецени той. Предлагам темата да е по-отворена и за други кучета от "работните породи" за да има повече участници, за да се плати на лектори, зала, ако трябва или полигон и т.н. За датата предлагам тази, защото ние с Дарк преди 15 април няма да можем да дойдем заради ваксинациите, а на 21 и 22 април с tok4ev имаме намерение да посетим вътрешния изпит на клуб Сириус в София. Може би като място В.Търново е добре, но може струва ми се да е и в Русе, там Онгъл може да осигури даже и хотел за хора с кучета (бяхме там). Е банята е обща за етажа, но ще групираме кучетата по пол и няма страшно. l) l) l)
Такъв семинар може да организираме и в София, но първо ще е далече за повечето от Вас, пък и специалистите за породата доберман са във вашия край.
Хайде от мен идеята, да я обсъдим и .... Пък на срещата всеки (ако иска) може да донесе кой каквито материали има, за обмяна на опит.
Публикувано: 18 March 2007 - 09:33 PM
Публикувано: 19 March 2007 - 07:28 PM
Публикувано: 19 March 2007 - 07:33 PM

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.
Публикувано: 19 March 2007 - 10:37 PM
Цитат
Идеята е страхотна, бих се радвал на такъв семинар и ще направя всичко възможно да дойда. Като съвет - направете го в София, ще дойдат повече хора, а и в клуб Сириус в момента има много млади кучета, така че предполагам ще бъде интересно за всички !
Успех и ако мога да помогна с нещо, казвайте ! 1super
Публикувано: 19 March 2007 - 10:57 PM
Цитат
Цитат
Идеята е страхотна, бих се радвал на такъв семинар и ще направя всичко възможно да дойда. Като съвет - направете го в София, ще дойдат повече хора, а и в клуб Сириус в момента има много млади кучета, така че предполагам ще бъде интересно за всички !
Успех и ако мога да помогна с нещо, казвайте ! 1super
Аз също смятам, че в София ще има повече участници с кучета от работните породи, а и можем да поканим за лектори Председателя на клуб Сириус Иван Танев и Старшия треньор - Николай Василев. Но при този вариант на мен не ми е ясно следното:
1.Ще могат ли да дойдат с кучетата си "доберманистите" от триъгълника Русе - Варна- В.Търново, които никак не са малко вече?
2. Къде в София можем да ги настаним да спят с кучетата? Може би някой хотел (за кучета) ще направи отстъпка? Не зная, не съм проверявал това.
Публикувано: 20 March 2007 - 04:23 PM
Вече сме на 9 месеца, висок 68см. и дълъг 68,5см. (ако правилно съм го измерил) Тежи 35 - 36 кг. (което според мен е малко за тази му възраст, но може и да не е) и.... друго май няма bgflag
Прикачени файлове
-
Magic_9_months.JPG (34.23K)
Брой сваляния: 113