Доберман
Публикувано: 08 July 2008 - 06:22 PM
www.ongaldobermann.com това е сайта на единствения за момента развъдник за Добермани в Бг(за съжаление още не е завършен напълно)

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"
Публикувано: 12 July 2008 - 03:14 PM

;) :blink:
май обарках не трябваще тук да го слагам,съжелявам
Публикувано: 14 July 2008 - 04:08 PM
Публикувано: 14 July 2008 - 09:43 PM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 15 July 2008 - 08:40 AM
...аз съм против продажбата на кучета в зоомагазини и заблудата, че с хубава храна и работа може да стане нещо!
Да може но се нарича случайност!
Мисля, че в клубния форум не трябва да се толоерира покупката на кучета от зоомагазин!
1. Нинаква информация за родители!
2, Никаква ваксини - пестят пари!
3. Кучкарниците произвеждащи подобни кучета са под сякаква критика - животните гледани в тях са
в клетки като за зайци без никакво движение. НЕ СЕ ВЗИМАТ ПОД ВНИМАНИЕ НИКАКВИ РАЗВЪДНИ ПРАВИЛА!!!
4. Докато се продадат кученцата се гледат в аквариуми - всички сте виждали - ужасно е!
5. Какво да очакваме от подобни кучета - освен да допълним улиците с няколко нови екземпляра!
МОЖЕ ДА ВИ СЕ СТОРИ ЖЕСТОКО, НО ТОВЕ МОЕТО МНЕНИЕ!!!
НЕ НА ЗООМАГЗИНИТЕ!!!
ТУК НЯМА МЯСТО ЗА ТОЛЕРИРАНЕ НА ЗООМАГАЗИНИ!!
В СЛУЧАЯ ДВАМАТА СЕ ЯВЯВАТЕ СЪУЧАСТНИЦИ НА ЕДНА УЖАСНА ТЪРГОВИЯ С ЖИВИ ТВАРИ!

Публикувано: 15 July 2008 - 01:09 PM

Публикувано: 15 July 2008 - 01:23 PM
Ако съвета беше насочен към всички ОК, но в случая говориш само на него!
Човека е щастлив, че е постъпил глупаво и той това не го знае!
Аз го знам защото съм постъпвал така няколко пъти, знам защото познавам лично човек който внася кучета и зарежда около 12 зоомагазина!
Темата за храната и гена е дълга и недоказуема по принцип и не мисля да я разисквам с теб!
А такъв зоомагазин за който говориш - просто не съществува в България!
Няма как да не съм краен, след като съм твърдо против зоомагазините и начина има снабдяване и разплод на "стоката"!!!!!!!
Отдавна трябваше да са забранени съгласно закона за защита на животните!

Публикувано: 15 July 2008 - 01:31 PM
Цитат
без какъвто и да било опит за заяждане-това не е точно така
ако ДНК или РНК са с променена нуклеотидна последователност-това е мутация.иначе както писа alexy-фенотипа(външните проявени белези) е резултат от взаимодействието на генотипа(унаследената от родителите наследствена информация) и околната среда(в дадения случай-качеството и количеството на приеманата храна)
това е възможно,тъй като от родителите всъщност не се унаследяват определени белези,а възможността те да се развият в потомството при определени условия в следствие на синтезираните в организма белтъци(с най-различни функции),или на взаймодействието им,под "ръководството" на записаната в ДНК информация,но тя си остава непроменена и се предава непроменена в поколението
ако нуклеиновите киселини(изградени от нуклеотидите) в състава на ДНК се променяха постоянно,от родители кучета може би щеше да се пръкне октоподче или нещо друго и кучето всеки ден щеше да бъде с нов цвят на козината,очите и т.н.

Публикувано: 15 July 2008 - 02:08 PM

Публикувано: 15 July 2008 - 03:11 PM
комбинативната изменчивост е следствие от комбинирането на гените на родителите в потомството(получава се при случайното разпределение на хромозомите в половите клетки при образуването им,кросинговъра и при случайното комбиниране на половите клетки при оплождането)-с една дума има ужасно много вероятности за комбинации на родителските гени в потомството-но те са унаследени от родителите,просто се комбинират по различен начин и продуктите от реализирането на наследствената информация в новия индивид си влияят по различен начин.НО наследствената информация си е непроменена

Публикувано: 17 July 2008 - 12:14 PM
Публикувано: 17 July 2008 - 01:48 PM

Публикувано: 17 July 2008 - 05:08 PM
Цвят Изабела-продукт на ревцесивния ген за червен цвят ,а синия-рецесивния ген за черно.Тези гени са автозомни,т.е.не зависят от пола.Ето защо защо в потомството може да има разпадане на белега цвят,при условие че и двамата родители трябва да са носители на гена за разпадане.
Следователно,изабеловите и сивите добермани не са рядкост.Както може да се види от таблицата,във формулата за унаследяване на цвета няма тайна-може лесно да се постигне(или избегне) този генетичен "феномен".При определени знания и умения може целенасочено и съзнателно да се произведе определено оцветяване.
Съчетанието на 4 съществуващи окраски(фенотипа) с 9 възможни генотипа дават 81 възможни комбинации на разпадане.Разработена е специална таблица за окраската,в която всеки от четирите възможни цвята е с номер от 1 до 9.
Всеки доберман притежава 4 локуса в молекулата на ДНК ,които определят цвета.Минимумът за определяне на цвета е наличието на 2 гена(за цвят и за разпадане),но тъй като кучето има два родителя,то получава по 2 копия за всеки.За обозначаване на гените се изпозлват 4 символа:"В"-ген за черен цвят,"b"-ген за червен цвят,"D"-ген за липса на разпадане и "d"-ген за разпадане.Така,за да дъче кучето черно е необходимо да има генетическа комбинация BD,т.е.неразпадане на черното.При комбинация bD,имаме неразпадане на червеното.Комбинация Bd-разпадане на черното или с други думи-синьо.А при разпадане на червеното bd-цвят Изабела.
Но,както се спомена по-рано,кучето има не 2 гена,а двойни копия:по един от всеки родител-два гена за цвят и два гена за разпадане.Те не могат да влияят едновременно на определянето на цвета.
Ако допуснем,че кучето получава от родителите двойката Bd(черен и червен цвят) и Dd(едновременно ген за разпадане и липса на разпадане)- BbDd,се получава неразпадане на черното.Гените B и b не са разносилни помежду си,както и D и d.Генът за черен цвят B има по-силно влияние от гена b,когато са в комбинация(аналогично при D и d).Гените B и D се наричат "доминантни",а b и d-"рецесивни".Затова в комбинацията BbDd се получава черен цвят(BD).Гените b и d присъстват,но не оказват влияние.
При комбинация bbDd-bb са равнопоставени и определят червен цвят.Във втората двойка Dd оказва влияние само доминантният ген D(за неразпадане).И тук имаме съчетание bD,или червен цвят.Ако втората двойка е dd(при bbdd)-имаме bd,т.е.разпадане на червеното(цвят Изабела).
Както се вижда определянето на окраската на потомството е относително лесно.За това е необходимо да се знае генотипа на родителите.Това става възможно при многогодишни наблюдения на всеки от предците или по пътя на опита."
Източник сайта на IDC
...в текста има някои неточности,предполагам с цел по-лесното разбиране и избягване на прекалено задълбочени обяснения.