Цитат
Първо-Искам да поздравя Атина за сладките кученца- да са й живи и здравички :wub: Но попринцип тази порода не я харесвам много защото съм чувала че са доста агресивни,някой който има доберман искам да го питам вярно ли е :blink:
Според мен кучето става такова, каквото го "извая" стопанина му. Имам предвид разбира се както го възпита. Не искам да давам пример с Дарк, защото това мнение, доколкото съм запознат се споделя от много специалисти по този въпрос (за какъвто аз не се смятам).
Вярно е, че
ДОБЕРМАНЪТ създава респект със своя външен вид и
сдържана агресивност (и Карл Фридрих Луис Доберман навярно е имал тази идея, когато е положил началото).
Но стопанина му е този който трябва да определи, докъде може да стигне поведението наречено ЗАЩИТА и кога да е "онова мило куче, което тихо и кротко си лежи на килима или си играе с малките дечица.
Ето и едно мнение на друг човек, написано назад във форума
http://dog.bg/forum/index.php/topic,3466.m...7.html#msg90477
Цитат
Всяко куче МОЖЕ да бъде обучено на защита. При някои е вродено, при други е въпрос на време да бъде придобито. От собственикът и неговият подход зависи как кучето ще изпълнява заученото. Според мен въпросът тук е кои са породите кучета, селектирани с годините за "лична защита"? Пред какъв проблем сме поставени днес?
Някъде писах, че кучето е е едно невероятно същество, което може да отрази перфектно нашите виждания и да изпълнява безприкусловно нашите желания при правилно изграден контакт, връзка. Избираме дадена порода, за да улесним нашата по-нататъшна работа. Всеки има своето мнение по въпроса. Едни избират американски стафордшир териер, защото мислят, че са изключително темпераментни и имат невероятна за размера си сила и непреклоним дух. Други избират малиноа, защото адаптивността и възприятията, интелекта и усвояването на нашите желания се осъществавя за изключително кратък период от време при минимални усилия от наша страна. Трети избират доберман, защото им харесва грацията на движенията му и бързата мисъл, съпроводена с точна и ясна преценка на дадена ситуация..
"По вкус и цвет, товоришь нет!" cheers
Ако целта на тази тема е да разгледа индивидуалните най-силни черти на селекционираните породи за лична защита и да определи индивидуалният и най-правилен подход за всяка една от тях, то това наистина е предпоставка за много, много труд.. 1super
Поздрави!
КУЧЕТО ПРИЛИЧА НА СТОПАНИНА СИ!!!