васето,теорията ти е много интересна,но....само като теория.За съжаление,безплатен обяд няма никъде!За да се стигне до продаването на малките кученца,трябва да се мине през плащане на транспорт до страната,в която е избраното мъжко куче(защото все още популацията в България е малка,и защото избора на "таткото" не се ограничава само до това да го видим на снимка и да го харесаме,а се определя и от ред други критерии),плащане за заплождането,разходи по качествено хранене и грижи за бременната кучка,разходи за храна на малките,ваксини,купиране на ушите и опашката...и чак след това се стига до раздаването на малките.Всички тези разходи са за сметка на развъдчика.
Предполагам всеки е стигал до "задънена улица",когато е искал нещо,което не може да си позволи,но тук всичко опира до начина на мислене.
Цитат
цената всеки си я определя сам,просто изказвам мнение че ако се доближи поне малко до тази на неродословен доберман,всеки би взел родословенот там нетърсенето на неродословни добермани ще породи незаплождането им от там и изчезването им.така всички собственици на родословни добермани ще допренесът до изчистване от неродословни екземпляри.
Точно заради това не съм съгласна с мнението ти-защото винаги ще има Развъдчик и "развъдчик"....единия залага на качеството,а другия на количеството.Идеята ми е,че ако един родословен доберман е да речем 400лв.,то неродословния ще е 100,или 60,или 20...и пак ще има хора,които си казват-защо да дам 400 за куче,като мога да дам по-малко?и пак ще има собственици,които се "чувстват като негър през 50-те".Защото има много собственици,за които родословието е само една ненужна хартия,на която пише нещо си,което не ги интересува,и нищо повече.Но само и единствено родословието е гаранция за произхода,съответно за характера,екстериора,здравето и предаваните белези в потомството.Описанието "чистокръвен доберман",което често срещам в обявите ,не означава абсолютно нищо!И аз мога да кажа,че съм еди-каква си,ама къде ми е доказателството за това?Никой от съфорумниците не осъжда друг за това,че има неродословно куче,а за това,че го запложда и продава/подарява малките като ги представя за добермани.Но този "развъдчик" не е запознат нито с особеностите на породата(екстериор и темперамент,описани в стандарта на породата),нито със селекцията и избор на подходящ "татко",нито с правилника за развъждане и т.н.Така че продаваните/подаряваните от него кученца ще са само бледо копие на Доберман-и като вродени качества,и като екстериор,и като здравословно състояние,и като наследственост,която ще предадат на свойте кученца.Точно заради такива "развъдчици" се гледа с лошо око на Добермана,както не веднъж StormBringer каза,че съдбата на тези кучета е в двора на верига или се оказват на улицата-било заради проблеми със социализацията,заради наследствени заболявания или по някаква друга причина(решаваме,че вече не искаме кучето,за което сме дали там някакви си пари и толкова).И после слушаме истории за полудели на 3-тата или 7-мата година добермани,за нахапани собственици и други кучета и т.н.,които са ни до болка познати,и които нямат нищо общо с действителността.
Така че решаването на проблема(защото проблем определено има) е в личния избор на бъдещия собственик,в това той да обича породата(а не само своето куче),да се примири,че кучето му не е подходящо за създаване на потомство и това,че няма да стане майка/баща не е болка за умиране,а напротив-ще допринесе за развитието на породата в България.