Цитат
Нали имаше тема за това?
Все пак за по-специално обучение е нужно да се развива злобата на кучето, да се стимулира да хапе без страх!
Не искам да те разубеждавам, но наистина е сериозно, особено ако пострада някой невинен!
Скоро имаше неприятен инцидент с ротвайлер, сигурно и неговия стопанин е бил 100% сигурен, че може да го контролира и затова го е пускал свободно!
Здравейте приятели, :blink:
Дали наистина да не прехвърлим това обсъждане в темата ТРЕНИРОВКИ?
Но относно казаното до тук бих искал да споделя и моето мнение.
Напълно подкрепям казаното от
StormBringer.
Обучението по спортна дресура - в часта му
ЗАЩИТА всъщност е обучение по развиване на
КОНТРОЛИРУЕМА ЗЛОБА в кучето. Но наистина
КОНТРОЛИРУЕМА.
Това аз го разбирам така:
1.Кучето преследва бандюгата, (дори ако се е скрил зад препятствие), настига го ако той бяга и ако той не спре, го задържа чрез захапване,
но не за гърлото, а за дрехата (ръкав, палто и т.н.) Това къде ще захапе бандюгата трябва да се учи със системни тренировки. Самото обучение започва с т.н. салам, после с ръкав и т.н.;
2.Ако бандюгата спре на място или е повален от кучето на земята,
то трябва да спре да го хапе повече, да се отдалечи от него на около половин метър (или по-малко)
и със заплашителен и респектиращ, включително със злобен лай да го принуди да не мърда, докато не пристигне водача на кучето, който да задържи и неутрализира бандюгата. Ако нарушителят отново почне да бяга, се повтаря т.1.
Всъщност обучението в клуб Сириус по отношение на задържането се състои основно в това. Ние с
Рекс ходихме при тях около 6 м.
Отново искам да подчертая важността на това, което каза
StormBringer - към подобно развиване на умения за задържане (т.е. според мен
КОНТРОЛИРУЕМА АГРЕСИЯ може да се пристъпи едва след като кучето е показало достатъчно доказателства за това, че безпрекословно се подчинява на всяка команда на стопанина си (особено забранителните) и той може да го възпре от атака към човек или друго животно във всеки един момент от действията по защитата. (такова е и мнението, което съм чувал в СИРИУС)
В противен случай е възможно стопанина на кучето да има сериозни проблеми с някой изяден индивид.
Споделям и това което
StormBringer каза за това, че злобата (аз бих я нарекъл контролирана агресия) може да се развива още при малкото куче. За това се използват описаните по-горе салам и ръкав. Тогава кучето първоначално възприема агресията да хапе и да дърпа салама или ръкава като игра със стопанина си, а още по добре е вместо стопанина да бъде друг човек т.н. фигурант, за да може в последствие, след напълното овладяване на послушанието, да се премине към по-агресивно поведение на кучето към т.н. фигуранта, включително т.н. контролируемо захапване.
Впрочем в нета има доста филмчета на тази тема.
Разбира се
AnubisA , всеки може да възприема своя вариант на действие на кучето при защита, и да обучи своето куче на това, което иска. Нали всъщност
великия Karl Louis Dobermann - създателят на породата е целял точно това. А описаното от мен е елемент от т.н.
спортна дресура, като с уменията си в тази дисциплина кучетата се явяват на състезания. При тези състезания няма значение дали кучето има родословие или не - допускат се кучета и с и без родословни свидетелства.
Три от снимките към този пост са от заниманията ни с
Дарк, а четвъртата е на
she_wolff .