Публикувано: 28 November 2008 - 10:14 AM
Вижте драга госпожо, аз нямам общо с клуба, в смисъл нямам родословен доберман, но разбирам техния начин на мислене!
Най-основно, защо всички те са за селекция и заплождане на родословни кучета, по правилата на клуба: правилно подбраните родители, с направените необходимите им здравни изследвания гарантират в много по-висока степен от междусъседското развъждане здраво поколение точно във стандарта на породата и е единствен начин за гарантиране на порода, а не просто оприличаване на нея!
След това, защо са за продажбата на кучета, а не тяхното подаряване - често виждайки малко куче, хората се подават на импулс взимат го, но след време се оказва, че не са преценили възможностите си, било като време, пари или каквото щете и или кучето се оказва на синджир на двора, натирено на улицата или бог знае какво...а когато за да се сдобиеш с такова кутре ти даваш определена не малка сума, то ти си обмислил това свое решение, както и това имаш ли възможност следващите поне десет години да дадеш най-доброто на това животно!
Дори да се пренебрегне, че селектираното развъждане е определено по-скъпо занимание от междусъседското, приемете заплащането като оценка на самото куче, а не като печелбарство, просто защото в България, никой освен зоомагазините и фермите не печели от подобна дейност!
И вижте в този форум има раздел да пазим и развиваме породите! Вие лично как без да следите родословие и генотипа на своето куче, без да имате оценка за неговите работни качества и екстериор ще пазите и развивате така обичаната от вас порода?!
Като си раждате и подарявате на когото се сетите кутре ли?!
И не ме разбирайте погрешно-аз също имам две кучета, едно не родословно, което обичам безкрайно и едно родословно, което обичам нито повече, нито по-малко от първото!
Ако всички братя и сестри на второто ми куче се гледат в отлични условия, то братята и сестрите на първото ми куче, поне половината от тях, завършиха точно на верига в двора на село, а започнаха от леглото на новите си стопани...хората не си бяха преценили възможностите и как да го направят, като ридобиването им беше импулс? и някак случайно тези кутрета бяха подарък или бяха придобити за по 100тина лева?!
Има изключения, аз самата съм такава, кучето ми и до ден днешен се гледа както и новото бебе, но не би ли ви тежало на съвеста, ваше бебе да завърши на улицата или на верига един метър?!
Точно заради любовта на всички хора тук към породата и желанието да я ПАЗЯТ И РАЗВИВАТ те имат единен начин на мислене. Този пък начин на мислене ги обединява в един клуб и ги прави съпричастни в едно дело.
Ако вие не намирате разумността в идеята на този клуб, нормално е хората да ви репликират като KOKO_ko.
п.п.извинявам се за дългия пост!