Цитат
1. На каква възраст е препоръчително да се вземе доберман в апартамент?
2. Ще гризе ли мебелите, докато се научи на дисциплина?
3. Може ли да се вземе по-късно - на 8 м. например?
4. С какво се храни? Може ли да яде само гранули?
5. Може ли малък мъжки доберман да заживее с възрастно мъжко хъски? Ще се държи ли властно като порастне? Ще влиза ли в конфликт с това куче?
6. Може ли собственика да го обучи без да го води на специално обучение?
7. Има ли проблем, ако стопанина отиде на екскурзия в чужбина за две седмици и го остави на роднини/хотел? Ще се храни ли нормално? Ще се подчинява ли на човека, който го гледа?
8. Какви са най-често срещаните болести при добермана?
9. Може ли да се вземе мъжки доберман, а след 2 години още един? Ще се давят ли?
10. Колко развъдника има в България и кои са те?
11. Колко е нормалната цена за малко мъжко доберманче?
Ще се пробвам да ти отговоря, но се надявам и друг да го направи след мен (П.П. Виждам, че вече КОКО_ко го е направил, докато и аз пиша), защото отговорите на някои въпроси са лично мнение.
1. Няма определена възраст. Аз бих си взел куче м/у 2-3 месечна възраст (т.е. препоръчителна възраст е тази).
2. Ако е бебе кучето, ще гризе всичко, което му хареса, както всяко друго младо куче. За целта една клетка би свършила идеална работа, в която да го затваряте когато ви няма, поне докато порасне и придобие правилни навици, без да го биете, за неща които върши защото е бебе. Ако искате да не прави нещо в къщи - ами не му давате физическата възможност да го прави.
3. Може и на 8 години ако искате, но друга е тръпката да го вземете на 2-3 месеца. Тогава става вашето си куче.
4. Може и е препоръчително да се наблегне на качествени гранули. А отвреме-навреме смесени с месо, консерви или варени зърнени култури става идеалното меню. Но само качествени гранули е по-добре отколкото всичко друго без гранули.
5. Може. Зависи от хъскито как се отнася към други мъжки, самия Доберман и първоначалното му възпитание, което ще получи. Ако всичко е наред може и да няма кнфликт.
6. Добермана е куче, което много лесно се учи, ако човек си има понятие как да го прави. Собственика да го ВЪЗПИТА сам - може, но за някои неща в ОБУЧЕНИЕТО трябва помощ от втори човек. Обучението в група с други кучета е също важно нещо, ако се търси висок резултат.
7. При добре възпитано куче - не би трябвало да има никакъв проблем.
8. Няма често срещани болести.
9. Много зависи от възпитанието на кучетата. Има примери и за двете крайности.
10. Досега в България знам само за един - "из онгъл" в Русе.
11. м/у 500 и 1500 Евра.