Доберман
Публикувано: 31 May 2010 - 10:21 AM

Публикувано: 31 May 2010 - 12:31 PM

Малко критични, но имам няколко въпроса. Без да се заяждам разбира се, чисто приятелски

Тези кучета като домашни любимци ли ще се гледат? Всичките за един човек ли са? След като имате вече мъжко куче, защо купувате още мъжки? Освен ако не са ви подарени, но аз се сещам, че и подарък съм отказвал, затова питам. Мислите ли, че тези мъжки ще бъдат използвани като производители в България? Ще ги водите ли по изложби?
Според мен е по-добре да давате пари за да купите най-доброто или да заплодите с най-доброто вместо да купувате вероятно останалите непродадени кучета от подобна връзка (след малко ще я коментирам) при положение, че вече имате и други Добермани. Ако сте ги взели за домашни любимци, изложби или работа всичко е ОК, но ако са взети с цел селекция и развъждане, сте си поставили трудна задача, поне според моите виждания.
В коментар на връзката и конкретно на родословието ще кажа, че аз лично много бих премислил дали да взема куче с такова родословие. Като индивидуалности родителите са добри, но като цяло такава връзка е нож с две остриета. Дефакто Zedor и Paloma са почти 100%-ви брат и сестра. Сравнете родословията им! Такава връзка е оправдано да се прави, в редки случаи, само между двете най-добри кучета по дадена линия и то при перфектно познаване на проблемите на дадената линия и породата като цяло. Освен, че при тази връзка се е получил тесен инбридинг, на ниво почти брат/сестра, отделно и Zedor и Paloma са инбридингови кучета с висок коефициент на инбридинг - по линия на Fedor и Walis Niki, и баща им Baron Nike (инбридинг III-II), който е син на Prinz + Gino Gomez (на ІІІ-ти пояс при Zedor и на ІІ-ри пояс при Paloma), който е инбрийднат внук (II-II) на Prinz. Тук искам също да спомена, че за Fedor казват, че е преносител/carrier/ на vWD синдрома /три са степените - clear, carrier и affected/, който е свързан с невъзможност за съсирване на кръвта. При инбридинг на него и ако има и други засегнати кучета в родословието е вероятно този проблем да се появи в поколението. Дано не се случва.
И един съвет - не ги дръжте за която и да било част на тялото, когато ги представяте в стойка. Това не е нито голдън или лабрадор, нито ловно куче и т.н., а Доберман. Забравете за измисления начин, по който се представят масово кучета по CACIB-ите. Изглежда грозно, когато кучето е хванато например за опашката и муцуната, докато водача го представя.
Надявам се кученцата да са живи и здрави и да опровергаят моите съмнения!
Поздрави! И обичайте си ги! Добермана е семейно куче. Не е да стои затворено, само в клетка, в уловията на масовия развъдник.
Публикувано: 31 May 2010 - 05:56 PM
и тези от Zedor del Nasi - Paloma del Nasi
кафявия мъжки от Power Playboy od Telepa-Belucci Di Casa Montenegro го загубихме
тези 4 добермана се отглеждат от мен и още един човек привърженици сме на породата и ги гледаме в големи дворове кадето служат и като кучета пазачи,пуснати са целодневно и имат стай с много добре уплътнени колиби , хранят се с най добрите възможни храни и условията им са сравнително добри в по преден пост се вижда част от двора на едната двойка
аз ще се занимавам с обучение ,изложби (имат такива предпочитания повечето от които искахме да си вземем кучета от blackironwarriordoberman-Betelges -altobellodobermann)
още няма планове за развъждане нека пораснат пък ще мислим
още една кучка предстои да се вземе от Xox di Altobello- Gama & Black Iron Warrior
Black Iron Warrior развъдник в Рума Сърбия
Публикувано: 31 May 2010 - 06:02 PM
Публикувано: 31 May 2010 - 10:35 PM
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ТОЗИ ПОСТ!
Аз съм аматьор, като всички Вас, но все пак малко съм чел тук-там по разни списания и книжки разни неща; писани от хора "луди", които "вярват, че има суша, защото са я виждали".
Човека е писал в 10.36, сега е 22.34. НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА КАЗАНОТО ОТ НЕГО ДО МОМЕНТА...!
Публикувано: 01 June 2010 - 12:16 AM
Публикувано: 01 June 2010 - 04:38 PM

Публикувано: 01 June 2010 - 04:52 PM

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 01 June 2010 - 08:47 PM
Публикувано: 01 June 2010 - 11:30 PM
В историята на Добермана, според достъпните на мен източници тесен инбридинг-брат Х сестра /инцест/ е правен с определена цел, съвсем епизодично и изключително мотивирано. Като пример - Elisir di Campovalano - за да се пръкне това куче, са отговорни абсолютно съгласувано и съвместно : Пиерлуиджи Пецано- развъдник dell Citone, Габриеле Проспери- развъдник di Campovalano и Пиеро Калиандро/лека му пръст/- развъдник di Villa Casteli.
Искам да кажа, в подкрепа на горното, че това е нещо много деликатно и са малко хората в СВЕТА, които могат да предприемат такива действия спрямо една порода и нейните почитатели.
В нашия случай - кучетата представени от Danidi, явно става въпрос не за развъждане, а за РАЗМНОЖАВАНЕ на животни от един и същи вид.
Ще се радвам да чуя мнението и на другите участници във форума.
Публикувано: 02 June 2010 - 12:25 AM
още са малки и първо се иска да пароснат след това да се обучават посещения на полигони ,изложби и тн .и ако някои ден решим да имаме поколение ще се допитаме до клуб ,клубчета ,клубари и те ще решат нали е такава системата при нас
поправете ме ако греша
Публикувано: 02 June 2010 - 10:07 AM
Изглежда не го храните с хубава храна.То и няма как ,де,предвид бройката на четириногите ,които имате...

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.