Доберман
Публикувано: 20 February 2011 - 12:00 AM

Публикувано: 21 February 2011 - 01:23 PM
ние бяхме доста щастливи, че от почти половин година никой от никъде не бе звънял за бедстващ доберман. Но ето че в събота на телефона ми бе жена от софийско село, която прибрала "смешна хрътка". "Хрътката" тичала из селото вече от месец - явно поредното изхвърлено в покрайнините на София животн. Не давала никой да се приближи до нея, но от липса на храна и няколко срещи с местните глутници нещата се влошили и животното накрая се предало на същата мила дама, която му спасила де факто живота.
След известно разглеждане дамата разпознала в суперкльощавие младеж доберман, на който не са купирани нито опашката нито ушите. След като отидохме до там аз видях, един симпатяга на около година, на ръст сравнително добре развит, но ужасно слаб, с гъбички, известен рахит на задните крака, добре нахапан по муцуната, задните крака и ушите.
Гъбичките и другите подобни знаем как да ги борим. Но момчето е като солетка! Отсякъде стърчат кокалесте. Иначе е малък феномен - не знае никакви команди, но на разходка изобщо не се нуждае от повод - ходи редом като залепен и само тика муцуна в крака ми.
Аз отдавна не съм имала подрастващи у дома. Позабравила съм какво беше... Той има нужда от друг тип храна /аз имам само за Senior dogs/ и още повече, че е загубил маса и ако спешно не се вземат мерки може да остане тотално недоразвит. Тук има доста хора с подрастващи тъй че давайте съвети за храненето да не го изпуснем и да окепазим това хубаво животно. И други съвети се приемат. Аз ще почна начално обучение седни, легни и т.н., надявам се да успея да го науча на гонене на пръчка... какви други упражнения ще са полезни за него?
Предварително благодаря за съветите ви!

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 23 February 2011 - 05:21 PM
А ако успееш да го научиш да играе с играчка и да я връща, че той ще е готов спортист

Евала, че си спасила още една животинка!
Публикувано: 23 February 2011 - 05:26 PM

Грахче, след всички "твои" теми, които съм прочела знам, че младежът ще се чувства добре при теб и че ще направиш най-доброто за него!

Публикувано: 23 February 2011 - 05:43 PM
Публикувано: 24 February 2011 - 01:03 AM
Ще дам само един пример върху който може да се замислш-преди 3 години iz Ongal произведе куче на име Фиона което нямаше реализиран собственик както твърдиш че е добре да има но човека се надяваше да се намери добър собственик за доброто куче което е произвел и се оказа че новия собственик съм аз,а дали е попаднало в добри ръце всеки който ме познава може да даде своето мнение ,за това аз мисля да произвеждам добри кучета с надеждата за добри стопани,защото ако се ограничим до две,три или пет кучета годишно къде ще сме на картата,а нали целта е да има повече красиви кучета за да има популярност породата в България

Публикувано: 24 February 2011 - 01:29 AM
Но който чувства, че се обръщам към него е хубаво да се замисли Аз лично го имам впредвид... темата беше как кучета с родословие при новите си стопани в БГ се развъждат извън всякакъв клуб и защо това се случва. Не съм споменал имена и засягам всички, които са развъждали досега, и които ще развъждат вбъдеще...... ти даваш за пример Фиона, аз пък мога да дам други примери... но няма да се впускам в тях засега... то лошо няма, ама поне да не се оплакваме от нерегламентираното развъждане... Надявам се скоро да има събрание, на което да обсъдим всички въпроси, които касаят както породата така и всеки един от нас. Надявам се на промяна, защото всичко, което се случва досега е в ущърб не само на мен и на теб, а на абсолютно всички любители на породата.
П.П. Целта е да имаме ако ще малко да са, но истински Добермани, а не просто повече красиви кучета, въпреки, че въобще не ми харесва това говорене в множествено число, защото в устата на някои лесно преминава от множествено в единствено. Но това също е дълга и дълбока тема.
Публикувано: 24 February 2011 - 01:42 AM
Мисълта ми беше, че няма достатъчно хора за качествено гледане на кучета. И колкото по-популярна става породата, толкова повече ще се злоупотребява с нея и толкова повече добермани ще виждаме изхвърлени, осакатени, бити, немили-недраги да скитат и пр.
За развъждането не съм капацитет да се обаждам, вие си знаете.

Публикувано: 24 February 2011 - 02:03 AM
Писах че темата е голяма защото има много за обсъждане,а аз нямам време за форума но бих се радвал да се срешнем скоро всички и да обсъдим всичко свързано с правелното развиване на породата

(сори за правописа свикнал съм на маймуница)
Публикувано: 24 February 2011 - 03:32 AM

Публикувано: 24 February 2011 - 04:36 AM
oppaaa, в 23 February 2011 - 11:08 PM, написа:
В името на спора да речем, че не ни е грижа за не-родословните и добермано-подобните, а само за "качествените" кучета.
Мисля, че tok4ev искаше да каже (да ме извинява, че го тълкувам), че ако в България за 1 година има (например) 20 човека, които искат доберман кученца и имат парите да си купят.
- 5 от които ще гледат кучето като зеницата на окото си и според правилата за запазване на породата
- 5 от които ще го гледат добре, без да им пука за породата и без да заплождат
- 5 от които ще го гледат добре, без да им пука за породата и ще заплождат в разрез с правилата
- 5 от които ще го гледат зле
и има кучила от общо 10 кученца, то развъдниците ще могат да подберат най-добрите стопани за тях. Но ако има 30 кученца, критерия ще трябва да бъде занижен или да се търсят стопани на случаен принцип.
В дългосрочен план ти като развъдник сигурно разбираш ефекта от безразборното развъждане, започнало от родословни кучета и търкалящо се по наклонената плоскост надолу - да, те няма да са като твоето и моето, но ще има масово некачествени и евтини кучета, достъпни за търсещия, а също и такива с нестабилен и лош характер. Добермана не е куче за всеки комплексар, ще се случват инциденти с добермани, пак ще се засилят настроенията и предразсъдъците срещу породата, ще сме на топа на устата на всякакви общински забрани и пр.
П.П. Като гледам как се разви съседната тема май си прав, нищо не може да спре безразборното плодене. Една справка по малките обяви и на човек му иде да си скубе косата. Нейсе ...

Публикувано: 24 February 2011 - 06:16 PM

Публикувано: 25 February 2011 - 01:50 AM

качвам една снимка на моята хипопотамка,снимана преди няколко дни за да я видите каква е дебелана

Публикувано: 25 February 2011 - 06:55 AM

(освен ако не си я прехранил много)

Моето диване е леко подрискано, не знам дали от преяждане или от лека настинка, но по-скоро първото. Тъкмо позаглади косъма и сега пак трябва да внимаваме с яденето.
Иначе социализацията върви по ноти, не се страхува, смело се запознава с нови кучета, играе си, само някой като й е извън категорията, пък много нахалства, тя се изправя на задни крака и с предните го тупа по главата, да го изпъди

И вече не трепери в студа, както преди, а щъка навън и под нулата.

Публикувано: 28 February 2011 - 09:03 PM

Не съм искал да засегна и обидя някого.
niakoik, с ей това не мога да се съглася
Цитат
Никой клуб няма право да ограничава развъждането, на когото и да било, по каквато и да било причина, ако използваните кучета отговарят на минималните изисквания за качество.
Всеки развъдчик обаче има моралното задължение да ограничава развъждането си дотолкова, че да може да намери за всяко едно от кученцата си, добри и отговорни стопани. Иначе е просто търговец.
Всичко написано от теб, по-нататък, е абсолютно вярно.

Публикувано: 01 March 2011 - 02:23 AM
Като се родят 10, а ти си намерил 4 човека за кучетата, какво ще правиш с другите. Ами следващия път като заплодиш и пак стане така? Или ще заплодиш, ако има на кой да ги дадаеш? Ами ако няма? Какво правим? И как се търсят такива хора, само по семинарите и сбирки на кучкари не се намират. Аз пак ви казвам - за да има развитие добермана, трябва да има реклама, а за реклама трябва популация, но не на какви да е, а на качествени кучета, които имат и характер и екстериор!