Доберман
Публикувано: 02 January 2012 - 12:03 PM

Публикувано: 05 January 2012 - 07:07 PM

Публикувано: 21 January 2012 - 02:36 PM
Вкъщи отскоро си имаме нов член - красавецът Ахил на 10 м.

Все още се опознаваме, но засега е много послушен и мил. Ходим на кучешко училище и се учим заедно. Всъщност той вече е научен, но сега учат и мен

Досега не съм имала куче и някои неща не са ми много ясни. Ще се радвам, ако има кой да отговори на въпросите ми .
Искам да попитам за храненето - сега го храним по два пъти дневно с гранули Белкандо супер премиум.
Грамажът който е посочен на опаковката дневната дажба ли е ?
Когато го взехме ми казаха да му давам 2 Х 300 гр. на ден, но ако на опаковката е дневният прием се опасявам, че е възможно да го прехранваме

Другото което бих искала да питам е за къпането - гледан е навън, а в последните месеци в клетка в хотел за кучета и не ухаеше много приятно както се досещате

Още в деня в който дойде вкъщи го изкъпах ( избяга мокър и унас стана "лебедово езеро"

Колко често мога да го къпя без да му навредя и има ли някакви специални шампоани като за нашите красавци ? Някой от вас да е имал проблем с пърхут и съответно да знае лек ?
Извинявам се за многото въпроси (имам още към 1000

Оррааа, имате лично съобщение от снощи. ;)
Публикувано: 21 January 2012 - 04:12 PM
На чувалчето пише дневната доза, изчислена в таблица според възрастта и килограмите. Разпределяте я в 2 хранения. Намаляте или увеличавате по ваша преценка, зависи от метаболизма на кучето и колко е активно.
Аз знам, че доберман не се къпе често, зимните месеци пък изобщо не. Моята маймуна е къпана за 1 год. общо 3 пъти, като единия път беше заради една голяма кал. Купила съм Baephar за възстановяване и чувствителна кожа с масло от макадамия, отпред има йорки на шишето, слагам по мъничко и плакна обилно. И пак си се размирисва на куче след седмица, ама какво .. на шах ли да ми мирише

Публикувано: 26 January 2012 - 12:10 PM
Относно къпането: в началото ползвах един шампоан специално за малки кученца (докато беше бебе) белгийски с незнам си какво вътре и още нещо -19лв

Добермана не е куче, а човек, поне той така си мисли !!!
Публикувано: 01 February 2012 - 09:24 PM
Публикувано: 02 February 2012 - 06:28 PM
ivanov_km, в 01 February 2012 - 07:24 PM, написа:
Понеже аз съм един от тези дето имат развъдник и се чувсвам длъжен да отговоря.
За много неща си прав като това,че този дето е взел куче което не е клубно е луд любител,няма да скрия факта че и моето първо беше таково за което много съжалявам.
Но я кажи какъв ще е този компромисен вариянт в който цената на кучета да е такава че да ти е удобно на тебе да се грабнеш от Сандански и да доидеш при мен в Свиленград да си вземеш кученце и двамата да сме доволни но имай предвид че аз съм се грабнал този път от Свиленграз и съм ходил до Белград да заплождам,помисли дали са били малко пътните и хотелите за кучето и за мен,ами ако се е развалила колата както се и развали ами ако кучето не роди да не дава господ,много такива теща има които хора като теб не обръщат внимание но искат да си вземат хубаво куче и то без пари.Хубаво куче без пари няма аз дадох тази година 3000 лева за куче и така както върви това дето си го оставих от моята женска може да стане по хубаво,никога няма 100 процента гаранции какво ще стане кучето за това се взима куче с родословие за да имаш ясен поглед какво може да се очаква от него спряма кучетата които са в родословието.
А ето и оринтировачни цени които надявам се модератора да не изитрие защото все пак това е форум а не сайт за обяви-цена на клубно куче за момента са 800-1000-1200 в зависимост от родителите и естествено разходите по заплождането.
А ако някой се обади на мен и ми каже аз съм, примерно от София и трябва да дойда до Свиленград много си ми далече намали малко,дерекно затварям телефона,защото веднага ми става ясно какви грижи ще получи това куче.
Ако имаш някакви предложения с удоволствия ше ги обсъдим или оспорим
Поздрави на всички,скоро ще ви зарадвам с малко снимки на двете нови надежди Тара и Бела

п.с.
клубно и родословно е едно и също защото ако не е клубно няма как да има родословие
Публикувано: 02 February 2012 - 06:50 PM
Темата за това дали да се дискутират открито цени, при положение, че са само ориентировъчни, е обсъждана многократно в други подфоруми, без да се стигне до единно мнение. Лично аз смятам, че трябва да има някаква яснота. Например на сайта на немския доберман клуб в секцията "Често задавани въпроси" си пише: "Ако желаете доберман кученце, пригответе си поне 1000 евро". И в това няма нищо лошо. Не е нужно развъдниците да падат на нивото на борсите и да слагат етикет с цена на всяко кученце като на щайга картофи, просто хората трябва да знаят долу-горе колко може да им струва, и всеки да си преценява. Куче се гледа с любов, ама и с доста пари.
Отделно, не смятам, че българските развъдници има от какво да ги е срам. Цената им (ви) е съвсем разумна за това, което давате насреща като качество.

Публикувано: 02 February 2012 - 08:25 PM
oppaaa, в 02 February 2012 - 04:28 PM, написа:
ivanov_km, в 01 February 2012 - 07:24 PM, написа:
Понеже аз съм един от тези дето имат развъдник и се чувсвам длъжен да отговоря.
За много неща си прав като това,че този дето е взел куче което не е клубно е луд любител,няма да скрия факта че и моето първо беше таково за което много съжалявам.
Но я кажи какъв ще е този компромисен вариянт в който цената на кучета да е такава че да ти е удобно на тебе да се грабнеш от Сандански и да доидеш при мен в Свиленград да си вземеш кученце и двамата да сме доволни но имай предвид че аз съм се грабнал този път от Свиленграз и съм ходил до Белград да заплождам,помисли дали са били малко пътните и хотелите за кучето и за мен,ами ако се е развалила колата както се и развали ами ако кучето не роди да не дава господ,много такива теща има които хора като теб не обръщат внимание но искат да си вземат хубаво куче и то без пари.Хубаво куче без пари няма аз дадох тази година 3000 лева за куче и така както върви това дето си го оставих от моята женска може да стане по хубаво,никога няма 100 процента гаранции какво ще стане кучето за това се взима куче с родословие за да имаш ясен поглед какво може да се очаква от него спряма кучетата които са в родословието.
А ето и оринтировачни цени които надявам се модератора да не изитрие защото все пак това е форум а не сайт за обяви-цена на клубно куче за момента са 800-1000-1200 в зависимост от родителите и естествено разходите по заплождането.
А ако някой се обади на мен и ми каже аз съм, примерно от София и трябва да дойда до Свиленград много си ми далече намали малко,дерекно затварям телефона,защото веднага ми става ясно какви грижи ще получи това куче.
Ако имаш някакви предложения с удоволствия ше ги обсъдим или оспорим
Поздрави на всички,скоро ще ви зарадвам с малко снимки на двете нови надежди Тара и Бела

п.с.
клубно и родословно е едно и също защото ако не е клубно няма как да има родословие
Много благодаря за подробния отговор. Може би останах малко неразбран ни най-малко не искам да се търсят варианти за компромиси и за пазарене с идеята на мен да ми изнесе цената. Дори и да ми бъде обявена цена от 3000 лева за "пале" няма да си позволя да се пазаря с цел намаляване на обявената цена:). Всеки един човек занимаваш се с развъдна дейност е най-наясно с разходите си и няма начин аз да се пазаря с него защото това е едно неуважение към него. Единственото което исках да разбера каква е ориентировъчната сума която трябва да си приготвя за едно такова превъзходно куче и благодарение на Вашият отговор сега съм на ясно с това. Пожелавам на Вас лично и на всички любители на тази великолепна порода много успехи в отглеждането и предприетите начинания!
Публикувано: 03 February 2012 - 12:04 AM
oppaaa, в 02 February 2012 - 06:28 PM, написа:
Признавам без бой, че допреди 20 дни нищо не разбирах от родословия и клубове ! Не ми се е налагало и не съм се интересувала, макар че обичам кучета и котки. Паспорт и родословие ми звучаха еднакво !

Сега вече знам много неща, защото изчетох всички теми в раздела за доберман. Ама абЦолютно Сички !

Радвам се, че макар и несъзнателно, а и малко случайно, попаднахме на родословно куче.
Оказа се, че първият собственик не може да го гледа повече и тоя сладур се озова затворен в тясна клетка на открито в хотел за кучета. Мъжът ми (който е фен на породата от малък) го е купил, естествено без да ми каже, но както и да е, веднага след като разбрах за "незаконния му син"

Аз толкова послушен куч като него, досега не съм виждала ! Постоянно искам да го мачкам и гушкам.

Още в първия ден разбра, че си има негово легло и на дивана и по леглата ни няма работа.
Много е умен, с една бисквитка го научавам на нови номера. Мъжът ми не е очарован от дресьорските ми мераци и каза, че скоро щял да стане, като пуделите от цирка, ХАХАХХАХ

За "легни", "стани", "ела", "редом", "на място" няма смисъл да казвам, доколкото прочетох, всички тук си възпитавате кучетата !
Единственият ни проблем е, че не иска да стои сам. Плаче, вие, лае, къса щори, бута мебели, абе голяма драма става...и погром също

Последния път му оставих по една блуза от мен и мъжа ми (така четох), само моята беше търкаляна по земята, но не я беше скъсал. Сигурно е ридал неутешно над нея

Някой от вас има ли подобен проблем и как се справяте ?
П.П. Мога ли от настройките да си направя часовника във формат 24 часа ?
Публикувано: 03 February 2012 - 08:42 AM
А малкият наистина е чудесен.
Ето една тема от подфорумът за възпитание, която ще ви е полезна.
По мъничко се започва, ще свикне.

Публикувано: 03 February 2012 - 11:00 AM
Тези дни започнах да прилагам някои от съветите в темата(изчела съм я цялата), но засега, той е моята сянка.

Ако 20 пъти изляза от стаята и той идва след мен. Понякога, като го видя, колко сладко си лежи, ми става жал да ходя по другите стаи, дори и да имам работа, щото той веднага скача.
Даже в 1-2 часа през ноща, идва с мен до спалнята за да се увери, че отивам да спя, а не излизам някъде. Тогава се връща сам в другият край на апартамента, ляга си в леглото и няма проблем. Сутрин след като мъжът ми го разходи, пак си ляга и спи докато не стана, по никакъв начин не ме притеснява. Явно е спокоен, когато има някой у нас, макар че съм в друга стая и то доста далече от него.
Има всички симптоми на "страх от раздяла" и се надявам, като свикне с нас да нямаме тези драми.
Аз съм малко Хитлер в дисциплината

Публикувано: 08 February 2012 - 08:56 PM

Публикувано: 08 February 2012 - 09:23 PM

Сутринта беше направил всекидневната дроП.

За първи път прави така, когато има някой вкъщи. Аз бях в спалнята, но и моята и неговата врати са отворени. Т. е. той много добре знае и вижда, че съм там.
Иначе е много артистичен, още като ме видя да идвам и се просна по очи на земята с муцуна м/у лапите забита в пода

Скарах му се, пратих го в леглото наказан и като оправих (след не повече от 5 мин) го пуснах да излезе.
Не знам дали знае, че е правил беля и се чувства виновен или стои така от страх, че му се карам без да знае защо ?! Дали има ефект да повишавам тон след белята, а не по времето докато я върши ?!
Това го преглътнах ! Да кажем, че свиква с дома си и вече се опитва да прави номера. Все пак е голям и явно преместването му беше стрес в началото, затова е кротувал, а аз се заблудих, че е послушно агънце

След малко обаче, докато говорех по телефона, го фиксирах как отиде до един стол, най-безцеремонно си двигна крака и се изпика на елечето, което беше метнато на стола

Лелееееееееее, виках, кряках, нареждах, говорих, по носа го чукнах, направо откачих. Той естествено заби муцуната в пода и пак пледира "виновен"

Досега само два пъти е акал вкъщи , но беше през нощта и много не съм му се карала, защото едно, че не съм го хванала на местопрестъплението и второ, че беше съвсем в началото, когато аз от мерак го попрехранвах и е възможно да не е имал друг избор.
Днес сутринта обаче, мъжът ми го изведе и си е свършил работите навън. Защо направи тоя номер не ми е ясно ?

Дали защото преди това му се карах или нещо му замириса елека, който беше нов и още неизпран ?
После цял ден се правих, че не го виждам, а той само ме побутва с муцуната по ръцете и ми се вре в краката. Аз обаче бях Джелязната лейди