Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#521 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 November 2005 - 08:34 AM

Ами не е вярно... Използва се за по-добър захват! Дали ще е в борба за определяне на територия, за издигане в йерархията, или просто ще "държи" пръчка с предните лапи - използва ги! Изтъркват се, дори понякога се чупят самите нокти... Аз съм си мислила да ги пиля, но не съм рискувала, защото все още не знам къде е живеца и ме е страх да не го нараня - като знам как боли... Тъй като във вестника моят ресор бяха "танцуващите мечки на циганите" и организацията Четири лапи горе долу знам за какво става въпрос при рязане на ноктите и засягане на живеца. Страшно опасно е!

#522 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 10:19 AM

Предните пети пръсти не се купират, купират се задните. Всъщност, ако се спазва терминологията и принципите на ветеринарната анатомия, това не е пети, а първи пръст. На предните лапи се купира понякога при кучета, работещи в армията. Най-добре е това да стане в рамките на първите три дни след раждането. Същото важи и за опашките.

#523 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 10:41 AM

Аз заден пети/ първи пръст не съм виждала... bl) Има така ли? Но в книгата пише, че се режат предните, заедно с опашката! Въпросът ми беше сега прави ли се? Независимо дали е екстериорен или работен индивида? Или само при работните се прави? Благодаря!

#524 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 11:25 AM

Качена снимка
d)

#525 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 01:19 PM

Цитат

Предните пети пръсти не се купират, купират се задните.

Точно така! Защото те са излишни вече,те дори не са свързани пряко с костта на крака,защото вече са закърняли!Някога са им служели,но вече са излишни....

#526 Потребителят е офлайн   kris_tashev Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 04:00 PM

За два дена изчерох всичко в доберман форума и сега ми се привиждат добермани навсякъде,а и на колегите им бръмнаха главите че само за това им говоря. почвам вече да мисля за мъж на Джина която видяхте в гардероба. Тя вече е с паспорт,ваксини,максини и всичко както си му е реда. в силвър центъра много добре се отнесоха с нея. Проблема с козината на гърба най-вероятно ще се окажат бълхите и ще видим фронтлайн как ще се справи. Чувал съм че кафяв доберман е най-добре да се чифтосва с черен.

#527 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 04:21 PM

Крис, не се чифтосва ей така просто, защото си решил... s) Много малко хора в Света имат това право! Надявам се думите ми да не те огорчат, но нито ти, нито аз имаме добермани... Нашите са такива само по сърце, а твоят се доближава и екстериорно! Но това далеч не означава, че трябва да й търсиш мъж! Те нямат потребности като нашите! Джина няма право да бъде заплождана! Не се сърди... Тя няма родословие - документ който доказва произхода й и евентуално би продал бебетата... Повярвай, хората се борят с векове, за да чифтосват определени линии, за да пазят и развиват дадена порода, за да развиват само добрите и силните индивиди! Щом си прочел темата си видял истински добермани на снимка! Те нямат нищо общо нито с Джина, а за Макс да не говоря... След като едно куче няма документ с който да защити факта, че е от дадена порода, това означава, че някога, някой от развъдчиците и по-скоро такива като мен и теб, които от криворазбрана любов към кучето мислят за бебета са сгрешили и са заплождали безразборно, без да мислят. Сега благодарение на тях ние имаме Джина и Макс... Които със сигурност в потеклото си имат индивид, който не е доберман. Следователно те не са от тази порода... Хората специално селектират индивиди за разплод! Да ти разкажа случай... Добър развъдчик дълги години търси мъжки с правилна глава, устойчив характер и тяло, отговарящо на стандарта... Когато му се ражда такъв обаче, се оказва, че той е болен от Тазобедрена Дисплазия (придава се наследствено)... Толкова години е чакал да го има, а без да се замисли отива и го кастрира... Боли, но това е истината! Ако обичаш една порода и искаш да работиш за развитието й, трябва да умееш да отсяваш най-доброто - всичко останало е ГРЕШКА!!! ВРЪЩАНЕ НАЗАД!!! Ами ако Джина е болна? Ако има страх и го предаде генетично на поколенията си? Ако има сърдечна недостатъчност? Ако майка й е имала дисплазия (това е много тежка болест на ставите) ти само ще обричаш тези животинки - бебетата... s) А хората на които ги продадеш, ако изобщо успееш да намериш купувачи ще продължават да развъждат и така в България ще се напълни с едни кучета като нашите, които просто приличат на добермани, а и са болни и с отклонения в поведението... Аз обичам тази порода! Знаеш - луда съм по нея! Искам най-добрите индивиди да бъдат в България и да се гордеем с хубави, породисти животни, които по хубост надминават стандарта... А ти? Наистина, не искам да кажа, че Джина е грозна и слаба! Напротив! Казах ти - страст ми е кафевият цвят, а и винаги съм мечтала за женска... w) s) Много е хубава... Просто не знаеш нищо за родителите й, нямаш как да докажеш че е доберман, не знаеш дали гените й са носител на болести и други отклонения... Ако обичаш тази порода, помогни й! Тя сега има нужда от нас! Надявам се, че не съм те разстроила!!!
Поздрави, Крис!

#528 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 04:23 PM

КРИС, помогни ми да работим за любимата порода!!! Заради Джина! Заради Макс!!! Породата има нужда от нас... ПОВЯРВАЙ!!!

#529 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 04:39 PM

s) d) ... Ми да си приберат бездомно... Кучето не е играчка - то е отговорност! Кучето е скъпо удоволствие! Не всички могат да си го позволят! Някои спестяват с години!!! Кучето не е вещ, която трябва да е достъпна за всеки! То не е търговия! Не е средство! Не е печалба, нито битак!!! Като нямат възможност да си го купят как ще имат възможност да го гледат? Кучето не е просто задоволяване на собственото аз, не е комплекс за избиване... Кучето е любов! Не всички са способне да обичат... Помисли! Знам, че първо ще реагираш емоционално! Аз бях същата! По същият начин съм реагирала... Помисли! Ще говорим пак...

#530 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 05:28 PM

Mad Max , мислиш ли че всички кучета ,които виждаш по улиците (говоря за домашните) са чистопородни!? Не нали,но тяхните стопани си ги обичат! От твойта теория ,излиза,че в България има по 20 кучета от всяка порода, всички останали са някви мелези.... bl) ! Според твоята теория , мойто куче също не е дакел,въпреки,че познавам и съм виждала майка и ,и баща и!? Нека това не звучи,като заяждане ,ни най-малко!Наистина е важно да се пазят и развиват породите,но не е гаранция,че ако два чистокръвни добермана се чивтосат,няма да излезе някое страхливо бебе или нещо друго..! d)

#531 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 05:51 PM

<dakel_fenka>, разбирай ме както искаш! ПОРОДИСТИ СА ЕДИНСТВЕНО КУЧЕТАТА КОИТО МОГАТ ДА ДОКАЖАТ ПРОИЗХОДА СИ С ДОКУМЕНТ... Да, според мен ти нямаш дакел, имаш куче, което прилича на дакел! Това е! Защо трябва да те боли? Мен не ме боли от този факт... Това не ми пречи да си обичам кучето и да си го гледам като доберман, макар че не е! Какво като майката и бащата на кучето ти са дакели? А техните? А по-техните? Всички предци? Ако беше така сега щеше да имаш родословие!!!

kris_tashev, съжалявам че те нараних.. Не ми се сърди! По отношение на постинга ти! Още в началото ти казах - кучетата са кучета, хората са си хора - двете понятия не ги смесвам! Ако искаш да имаш куче - вземаш го безплатно, прибираш го от улицата, намираш го, подаряват ти го. Имаш КУЧЕ! Ако искаш да имаш породист представител, да развъждаш, да създаваш, да работиш за породата (и имай предвид че това не е никак печеливш бизнес, напротив - блъскаш на загуба през цялото време и пак си вътре!!!) си купуваш куче от специализиран за породата развъдник, знаейки какво искаш - работа или екстериор... Има и "евтини" представители на породи с родословия - вече от теб зависи какво искаш и как ще го постигнеш... Истината винаги боли, но като я приемеш, разбираш кое е правилно и кое - не!

#532 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 05:53 PM

Не оставайте с впечатление, че Mad Max е расист, сноб, или безсърдечен човек. Сигурно не сте изчели всички спорове, в които е участвала, и затова не можете да усетите как този разговор се превръща в част от една голяма тема и то не само от този форум - за отговорността на хората към тези, които опитомяват. Няма нищо лошо или осъдително домашните ни любимци да нямат родословие. Безотговорно е, ако ние продължаваме тенденцията. Наред с казаното от Mad Max, ще задам прост въпрос: Какво смяташ да правиш с кученцата на своята доберманка?
Не ме разбирай погрешно, не ти държа сметка. Но на този въпрос трябва да имаш сигурен и категоричен отговор, преди да решиш да "развъждаш" малки. Още повече, че животното не е човек, то ще е щастливо с твоята любов и никога няма и да помисли да преживява терзанията и мъките на човек, сблъскал се с факта, че по една или друга причина не може да има деца. В случая това няма да бъде проява на расизъм. Ти няма да си я лишил от нищо, няма да й причиниш болка, душевен дискомфорт. Обичаш я, не защото евентуално ще има кученца, нали?
Ако повечето хора подхождаха така отговорно към домашните си любимци, проблемът с бездомните кучета нямаше и да сме го чували.
Ако кучето ти роди примерно 6 кученца (а може да са повече...) и ти успееш да дадеш 2-3 в добри ръце, ще можеш ли да изхраниш и гледаш останалите КАКТО ТЯБВА? А малките (всички) са грижа на собствениците на женската - тоест първит вет прегледи, обезпаразитяване, ваксини са изцяло твоя грижа. Имаш ли тази възможност? И ако се нагърбиш с това, какво ще правиш с женските и мъжки кучета в дома си? Ще продължиш ли да ги множиш в нарастваща прогресия? Докога?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#533 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:05 PM

Крис, ти ще се справиш.. Въпросът е че ще дадеш кутретата на хора, които също ще мислят като теб.. Те също ще се "влюбят" и също ще "развъждат"... Не можеш да им въздействаш на тях - какво те ще направят с поколенията - никой не знае... А с техните поколения? Един доберман ражда 12 кученца... 12 по 12 по 12... Къде отива сметката? Не обичай собствената си нужда да обичаш - не е това начина, повярвай! Минала съм от там... Откакто се помня има куче около мен... Повярвай!

#534 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:13 PM

Хм, "ще се справиш"... Криси, ти си оптимист. А в това "дали ще се справиш" влиза и задаването на този въпрос на всеки следващ по веригата, който евентуално би взел кученце. И убеждаването му, че не трябва "да развъжда", защото между събирането на две кучета и развъждането на дадена порода - разлика от земята до...
Всъщност, Крис, ти защо искаш доберманката ти да има кученца?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#535 Потребителят е офлайн   kris_tashev Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:15 PM

аз мога да ти кажа че имам повече практика от теб с кучета,ти си добра на теория но с годините не можеш да наваксаш. След като искам да имам малки значи съм мислил и знам какво ще правя. Аз съм отрасъл на място където винаги съм имал поне по 4-5 кучета без порода, и съм ги оплождал без това да ме притеснява. на мен ми е ясно че с жена не се спори но все пак да си кажа мнението.

#536 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:25 PM

<dakel_fenka>, кучето ми се различава по много неща от добермана... Ти сериозно ли искаш да ти обясня? Ако е така - черепа не е на доберман, очите му са жълти, има бяло на гърдите, че няма граници няма да говоря... Пръстите му са доста разтворени и костите му са по различен начин структурирани на и около китките. Височината му е 64 см. Опашката му е доста по широка, ушите по-дебели, косъма с подкосъм и доста по гъст, но по-тънък, структурата на тялото е на доберман, но с не добри ъгли за породата, добри за индивида... Въобще екстериорно моето куче се различава много от добермана - все едно да сравнявам... Ами dakel_fenka, аз не съм човек който обича да живее във фантазиите си и не обичам да се самозалъгвам, ако друг го прави е отделен въпрос - сърдя се на него! Но сама със себе си не постъпвам така! Отчитам истината и продължавам напред! Аз не виждам нищо лошо в това да съм собственик на единствено и неповторимо куче със сърце на доберман, щом ти искаш да имаш "дакел" като всички останали собственици на дакели с родословия - добре, залъгвай се! Аз приемам нещата - такива, каквито са! Не протестирам, напротив! Имам очи за хубавите им страни и се възползвам от тях! Ти не желаеш да прогледнеш - добре, не дей! Друго е да обичаш... Кучето не се обижда от факта, че го наричаш куче вместо дакел - обиждаш се ти! За теб кучето задоволява егото ти! Няма смисъл да споря с теб, нито да ти обяснявам как стоят нещата! Казвам истина, а ти ако искаш я приемай! Не искам да променям никого, просто ви отварям прозореца да глътнете малко свеж въздух... Поздрави!

#537 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 28 November 2005 - 06:44 PM

Не !
Кучето е домашно животно, отговорността за която носи ЧОВЕКА ! Като такива ние, хората, носим отговорност за развитието на породите, за тяхното селектиране, поведение. Ние и само ние сме отговорни през тези, които обичаме. И тук не става дума за хартийка, става дума за гени. Основата на развъждането е генетика, гени, които са селектирани и които трябва да се развиват. Именно затова има доберман - да, той е такъв и такъв, с определен екстериор и поведение, което се обуславя от неговото родословие и произход - ДОБЕРМАН ! А не голямо кафяво куче с прави уши, а именно ДОБЕРМАН. За да продължат рода си, от мъжките кучета с родословие са избирани едва около 30 % - тези, които наистина са екземпляри, типични за породата. Не може да кажете, че думи като генетика, селекция, селектирано развъждане са глупости.

За повече подробности ще ви помоля да прочетете темите в Да пазим и ралвиваме породите. Надявам се да са ви интересни и да продължим дискусията там.

#538 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:50 PM

Дишам бавно: вдишвам, издишвам, броя до 20, защото до 10 не ми е достатъчно...
Първо: да, и тук за 1001 път започваме да се повтаряме с други теми на същата тематика. За породата и безпородието.
Мад Макс явно боледува в момента от фазата на "чистопородието" - само и единствено... Другите участници изобщо не са наясно за какво става дума...
И става весело.
ОК, просто и ясно е. Има кучета домашни любимци, които ПРИЛИЧАТ на някаква порода (до определена степен), но нямат документи и произходът им е неизвестен. Това, че някой си е видял майката и бащата още не прави дадено куче принадлежащо към определена порода. Просто никой не знае каква изненадка се крие по-назад. За сведение ще дам нашумелия пример с далматинците: едно време на някого в българия му хрумнала бодрата идея да кръстоса една лайка с далматинец. За щастие, хрумнала му и глупавата идея да издаде родословия на потомствата (което, откровено казано, по това време ставаше лесно). Което пък доведе до анулирането на огромен брой родословия и до съществуването на ДАЛМАТИНЦИ с лайка в 4-то или 5-то поколение. Абе, приличат на далматинци, ще знаете... не баш съвсем, но... приличат. Доколкото знам, хората не си ги обичат по-малко от това, че са останали без документи... и пак доколкото знам, продължават тук-там да си ги окучват. Това не ги прави по-малко нечистопородни обаче.
Има и родословни кучета, които СЪС СИГУРНОСТ принадлежат към дадена порода, защото предците им са известни в най-лошия случай 4 колена назад и съществува документ за това.
В някои случаи може да се окаже, че "неродословно" куче е по-красиво (спрямо описаното в стандарта) от такова с родословие. Това не прави "неродословното" по-полезно за "породата" си.
С ДРУГИ ДУМИ, да - Мад Макс е права, дакел-фенка. Ти имаш куче, което ПРИЛИЧА на дакел.
И аз приличам на бяла жена, но нямам как да докажа, че в 4-то поколение назад нямам негър примерно. Или в 8-мо.
99% от кучетата в България и навсякъде другаде по света са НЕРОДОСЛОВНИ и не принадлежат към елита на кучешкия свят, което не пречи на хората да си ги обичат. ПОВЕЧЕТО от тях обаче не страдат от идиотската мания да ги развъждат и си ги кастрират мирно и тихо. Тези, които не го правят, РАЗВАЛЯТ труда на поколения и поколения хора, работили за създаването на съответната порода, на която ПРИЛИЧАТ техните кучета.
Защо развалят? Защото получените от кучета с неизвестен произход кучета все по-малко приличат на описаното в стандарта и все повече и повече се отклоняват психически и физически от породния идеал.
90% от кучетата с родословия СЪЩО не бива да се развъждат, тъй като ще РАЗВАЛЯТ породата, към която принадлежат. По света тях СЪЩО ги кастрират в повечето случаи.
Останалите 10%, които съответстват на стандарта като физика и психика, имат потвърден произход и са истинска "гордост" за породата си, могат и трябва да бъдат развъждани правилно и разумно, за да продължи развитието на съответната порода.
КРАЙ НА ЛЕКЦИЯТА
---
От тази гледна точка, не е ЧЕСТНО спрямо другите хора и спрямо любителите на една порода, да се развъждат неродословни или посредствени като качество, макар и родословни кучета.
А оттам нататък всеки си прави сметката.
--
Тук ще приведа един друг забавен пример.
Обаждат ми се, защото търсят мъж за едно женско чау-чау. Давам координати на мъжки и изнасям стандартната лекция - женската трябва да има родословие, да има оценка от изложба, собственикът да си плати членския внос в клуба... Отсреща грубо ми заявяват, че те не щат родословия. И изобщо, пускат я, защото ТРЯБВАЛО да роди веднъж.
Обяснявам аз, че това е глупаво суеверие и всъщност НЕ БИВА да ражда нито веднъж, от това само ще пострада здравето й.
Отсреща ми заявяват, че общо-взето съм идиот и какво ли съм тръгнала да ги уча.
Ядосвам се аз и изврещявам на човека, че ТОЙ на МЕН ми се е обадил с молба за помощ, а не аз да го дърпам за ръкава да си заплоди кучката, и как може такова нещо! Трясвам телефона.
...
Е, аз съм идиот. b)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#539 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:51 PM

Цитат

За да е весело и приятно за това се прави всичко, пак вече кой от какво се дърви е отделен въпрос

l) b) l) Ох, много е весело да носиш и храниш в утробата си 12 парчета, особено заради стопанина си и чувството му за любов... 12 парчета по 50 лева.... А и за 600 кинта евентуално... Много е весело! А колко е приятно само!!! b) l) Особено раждането! Само за два часа температурата на женската се променя с 18 градуса... Много е приятно и здравословно дори! Да не говоря, че майката на Макс умря при раждане - оплитане на плацентата! Да не говоря за кучетата които спасяваме в дог.бг... Собственици на "хъски" оставили кашонче при ветеринарният лекар! Много е весело! Даже вицове се разказват за тези случаи... Сега сериозно! Не го казвам, за да те обидя, нито за да те засегна! Казвам го, за да разбереш, че не си на прав път, че ако всеки прави така - няма да му излезе края... Ако това беше доброто решение - до сега да сме разкарали породите и да сме седнали на лицето на ФЦИ-та разни и т.н. Нямаше да има учени, нямаше да има култура, нямаше да има кинология... Щеше да е... "ВЕСЕЛБА!" ;) Даже по твоята логика хората нямаше да правят секс ако беше така... Срещаме си кучетата и чрез тях... Няма да имат нужда от деца.. За кво са ни деца? l) Изобщо... Кучката да ражда два пъти в годината, голяма веселба!

#540 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2005 - 06:58 PM

Вабанк, за всичко сте права и се радвам, че ме подкрепяте!
С уважение!

• (208 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема