Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#1941 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 May 2007 - 09:53 AM

Бих искала да попитам нещо, което може и да сте го коментирали по-напред в темата, но не съм я чела цялата, затова можете просто да ми посочите страниците. Как стои въпросът с цвета на космената покривка, в частност се интересувам за синия (или лилав - не знам как е определен) цвят. Преди около 6-7 години в Пловдив имаше такава двойка, в нашия квартал. После изчезнаха, но си спомням, че бяха доста ефектни. Предполагам, обаче, че е някаква мутация и съм чувала, че тя е в комбинация с други заболявания. Затова ли е премахнат този цвят от одобрените в стандарта?
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#1942 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 01 May 2007 - 11:12 AM

хубаво представяне 1super . и все пак промяна през гдините съвсем ли не е имало. например нок в началото са почти с прави задници ,а сега всички знаем как изглеждат. стандарти могат да се тълкуват малко различно, освен това дадена линия на породата развъждана в някоя страна дава облик на породата типичен за страната, който също търпи промяна с годините.

#1943 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 11:23 AM

Благодаря Akela! r)
Относно стандарта искам да кажа само едно и то е, че когато е написан стандарта за Добермана като физика и характер той все още не е бил такъв на 100%, а това е било идеализирания случай, който трябва да се търси занапред в развъждането. И само стриктното спазване на стандарта на Добермана през тези 100 години е довело до успешен етап в развитието на породата и той е - идеализираният случай се е превърнал в реалност. Така, че стандтарта е закон, който всички трябва да спазват, за да се запази труда на всички, които са се борили за да имаме налице това прекрасно куче - Доберманът!
Относно Руснаците пак казвам имат прекрасна школа и велики развъдчици, но имат и десетки (стотици, хиляди) пъти повече самозванци, които само могат да опорочат дадена порода. От тях трябва да се пазим всички. Но такива си има навсякъде като се замисля, малко или много...
Относно синият цвят... забранен е наистина защото това е генна мутация и не трябва да се развъжда. Но до какво може да доведе тази мутация не съм сигурен, но най-вероятно до други качествени отклонения.
Поздрави!

#1944 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 11:47 AM

Стандарта си е стандарт и е за това за да бъде спазван независимо в коя страна се отглежда дадена порода . Именно в това е смисъла всяко куче да да си има родословие. Разбира се различните кучета от една порода имат свои индивидуалности и всеки уважаващ себеси развъдник има тайни и собствени отличителни белези , но те не нарушават стандарта.
Относно сините добермани DessyD - те са извън стандарта защото страдат от разалични проблеми , като най - видимите са проблеми с кожа и козина. Ако пак видиш горе споменатата двойка сини кучета - разгледай ги внимателно и отблизо. За повече информация трябва да помолим Tyson , който отдавна не се е вкючвал тук .
User's Signature

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.

#1945 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 01 May 2007 - 12:02 PM

Цитат

Относно стандарта искам да кажа само едно и то е, че когато е написан стандарта за Добермана като физика и характер той все още не е бил такъв на 100%, а това е било идеализирания случай, който трябва да се търси занапред в развъжданетоИ само стриктното спазване на стандарта на Добермана през тези 100 години е довело до успешен етап в развитието на породата и той е - идеализираният случай се е превърнал в реалност.Така, че стандтарта е закон, който всички трябва да спазват, за да се запази труда на всички, които са се борили за да имаме налице това прекрасно куче - Доберманът!
ми моят въпрос беше свързан главно с представяне , по възможност със снимки, развитието на породата през годините. изобщо не мисля да говоря за някакви различни стандарти той е един. но винаги , или поне при повечето породи , които аз знам , има промени. допускат повече или по-малко гънки я на нос,я на крака, преминават в по-леки или по-тежки костни системи, по -плътни или по-виснали бърни.... . в случея не говоря за доберманите, но предполагах , че и при тях е имало промени. ако не са били много големи това е за мен един много добър знак ,че създателите на породата са си свършили отлично работната още в началото.

#1946 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 12:20 PM

Цитат

Стандарта си е стандарт и е за това за да бъде спазван независимо в коя страна се отглежда дадена порода . Именно в това е смисъла всяко куче да да си има родословие. Разбира се различните кучета от една порода имат свои индивидуалности и всеки уважаващ себеси развъдник има тайни и собствени отличителни белези , но те не нарушават стандарта.

Напълно съм съгласен с Akela.

Само обаче, като хвърлих един бърз поглед на стандарта по-горе, който си публикувал видях, че това не е пълната му версия. Не видях три-четири неща, за които изришно погледнах и това са - допустима разлика м/у дължина и височина в %, дължина на главата и съотношение горна част на черепа, муцуна и врат и най-важното квадратната форма на тялото. Не го прочетох обаче целия и може да съм изпуснал да видя някое от тях. Аз съм го чел на английски и затова трябва пак да погледна. Ще го погледна и ще допълня ако има нещо 1super

Благодаря и на Ancheto! 1super

Ще се постарая да кача и малко снимки по-нататък, заедно с информация за кучетата на тях, само да посваля малко от тях...

И пак относно стандарта. Да при Добермана наистина се забелязва едно сравнително запазване на една линия през годините, като пак подкрепям мнението на Акела по-горе. Има разлики, но те са там където стандарта мълчи. Сравнително еднаквата визия на хубавите добермани по света се дължи именно на сравнително например с НОК много по-малка популация при Доберманите. Както казах по-горе популярноста на породата в повечето страни се е променила положително едва преди 10 максимум 15 години. Преди това са били няколко големите и 90% са 5-6 страни в западна Европа.
За много кратък период се научих да деля Доберманите не по страни, а по развъдници и кръвни линии. Не е трудно да запомниш повечето кръвни линии като се поинтересуваш за историята на равъдниците и едновременно ги срещаш в повечето родословия. Колкото по назад в годините се връщаме (например 30 години назад) толкова повече нещата опират до 7-8 имена на развъдници, чиито потомци виждаме днес примесени по различен начин. И все пак годините са само 100 wink
Да живее Добермана и да пребъде във времето!
Поздрави на всички!

#1947 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 06:43 PM

Друго, което се сещам, че може да се добави е разделението (не знам с точност от кога се е започнало то, но не и преди втората световна война, даже мисля, че е доста след нея) на Доберманите на две групи, както при немските овчарки например или по-точно на работни и екстериорни. В първата група се намират страни като Германия и Холандия, а във втората Италия например.
Италианците казват главата е най-важното звено при селекцията на добермана.
Германците и др. пък казват добермана е това, което е, заради сърцето, което носи вътре в себе си.
Единият тип, този, който е съвсем близък до първите съвременни (т.е. след вторичната селекция на Ото Гьолер) добермани е т.нар. работен. Той е по-сух, по-атлетичен, но с по слабо развита (красива) глава и с изключително запазени работни качества.
Другият т.нар. екстериорен е този, който е с видимо по-красива глава и малко по крупни форми. За него казват, че едното е компромис със другото.
Но има и такъв, който е между двата.
И все пак става въпрос за много, много по-малка разлика м/у различните типове, отколкото при НОК.
А и при Добермана нещата са се развили в положителен аспект, за разлика от НОК, пак според моите наблюдения.
И пак според мен, истината е някъде по средата. И двата типа стават за работа. Най-добре е красива глава, атлетична и хармонична форма, с добре развита задница, за да е налице квадратната форма, правилни и елегантни движения (не да се носи като дърво).
И във повечето родословия на съвременните хубави Добермани, могат да се видят и от двата типа. Също така много малко са тези развъдчици, които са се ограничавали до границите на собствената си държава, когато са търсели най-добрият вариант за разплод.
И сега си спомням какво е казал един световно известен съдия по случая за красиви и работни и най-красивия доберман на света е лош доберман ако няма добър характер
И като заключение тези, които са създавали Добермана в самото началото, трябва да бъдат провъзгласени за гении. Свърши ли са си работата както трябва.
Дали са на добермана най-важното - СЪРЦЕТО worthy

#1948 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 06:45 PM

Това е Bissart

Прикачени файлове

User's Signature

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.

#1949 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 07:25 PM

.......началото - Graf Belling v. Gronland

Прикачени файлове

User's Signature

#1950 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 07:46 PM

Gravin Nancy v.Neеrlands Stam, родена 1971 в легендарният развъдник v.Neеrlands Stam основан през 1942

така наречения работен тип Доберман

Прикачени файлове

#1951 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 07:51 PM

Цитат

Дали са на добермана най-важното - СЪРЦЕТО worthy

tok4ev това е едно от най - прекрасните и лаконични обяснения които съм чел и чувал за тази прекрасна порода bravoS bravoS bravoS . Само човек който е изпитал любовта на един Доберман може да разбере кое дава тази сила и смелост на тези прекрасни кучета worthy
User's Signature

#1952 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 07:59 PM

30 години по-късно (наши дни) - Virginia Betelges - собственост на един от съвременните колоси - развъдникът "Betelges" - Сърбия

така нареченият 'екстериорен тип'

Прикачени файлове

#1953 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 08:02 PM

Цитат

Само човек който е изпитал любовта на един Доберман може да разбере кое дава тази сила и смелост на тези прекрасни кучета worthy

1super Изключително си прав!!!

#1954 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 08:14 PM

И някъде по средата - Oro di Campovalano (старша), 1984г. - собственост на един от колосите през последните 30 години - "di Campovalano"

Прикачени файлове

#1955 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 10:58 PM

Малка поправка r)
Горната снимка е на Oro di Campovalano (младша) l) , която е родена 10 години по-късно, през 1994 и е бабата на нашите млади хубавци - Юта, Дарк, и останалите да не объркам имената. Не се загледах и в Гугъл така ми излезе на изображения с 1984г. и се подведох.
Но тя също е подходящ пример за добре съчетани 'работни' и 'екстериорни' линии, ако изобщо може да се делят така, защото аз малко не го приемам това разделение, но все пак да речем, че е така.

#1956 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2007 - 10:03 AM

Ето един типичен представител на 'работните' линии - Castor v. d. Mooreiche
Не е много красив, но си представям какво е можело това куче.....
За тези които им говорят нещо тези съкращения, вижте сами:
* Int. Champion
* ZTP V 1A
* SchH III
* IPO III
* FH
* AdPr

Прикачени файлове

#1957 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 02 May 2007 - 10:10 AM

Благодаря момчета worthy cheers това исках да прочета . victoryVVV
Все се каня да отида да дам да ми сканират едни снимки на добермана на приятелката ми , който е син на Гери фон Кифхойзер . Жалко , че най-хубавите снимки , които съм му правила ги дадох всички на момичето и не си оставих за мен повече. Ако по онова време се бяхме разтърсили да мине за оценка ......ама изобщо не знаехме ,че може. ouu

#1958 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2007 - 10:13 AM

Ето и още един ВЕЛИК 'грозник' l)
В главата му е само 'работа... работа... работа... ей сега ще ви изям..."

Ето и неговите постижения... Както и горният бандит (този е таткото на Castor) и този е стигнал върха на обучението!!!

Name: Ali v. Langenhorst
Father: Guy's Hilo v. Norden Stamm
Mother: Biene v. Niederkassel
Color: Black and Fire

* Europa Sg 1984
* DV Sg 1983
* Bundes Sg 1982
* ZTP V 1A
* INT Champion
* VDH Champion
* SchH III
* IPO III