Доберман
Публикувано: 09 March 2011 - 01:09 AM

Публикувано: 17 March 2011 - 12:30 AM
Интересно как реагират хората като ходим по улицата. Тези от по-предишното поколение, които помнят породата отбелязват, че отдавна не са виждали доберман и й се радват. Младежите понякога питат каква порода е, но почти винаги първия им въпрос е "Колко струва?". Няма "Здравей", "Какъв им е характера" или нещо друго, веднага - "Колко струва?". Тъпо ми става. Това ли е най-важното, колко струвало. Днес се разминахме с една групичка, които даже почнаха да се обзалагат за цената на кученцето.
Но пък има и весели моменти. На връщане от разходката тази вечер подминахме една група тийнове и чух единия как авторитетно разясни на другите за историята и особеностите на породата ... фараонска хрътка.

Публикувано: 24 March 2011 - 07:22 PM

При нас положението (пу пу) е много добре. Магарето е много послушно. Не е перфектна, но и аз не съм. Командите, които знаем, са доста. "Ела", "седни", "седни и стой", "донеси","не", "място", "редом" (което означава направо да ми седне на крака :crazy: - това го отработваме още - и да върви с мен, ако тръгна). Оставям я понякога да се дърпа (което означава да ме влачи), но кажа ли "стой!", замръзва на място. Това го използвам при пресичане на улиците.
От скоро учим и детето как да тренира с нея. Засега успешно я води на повод, без кучето да се дърпа. Разбира се, следим ги отблизо, защото тепърва сме започнали и ме е страх ако мине котка или куче да не повлече мъника.
Единствените проблеми, които аз виждам, са 1. виенето, когато е сама (работим по това) 2. страхува се, когато е в компанията на много кучета. Притеснена, свита. (Ако има само едно две кучета, няма никакви проблеми. Обича да играе с тях.)
Не се плаши от пиратки (нова година изобщо не я впечатли, независимо на какво разстояние от нея гърмяха). То газовата фурна избухна, тя спА като пън....
Страхува се от падащи китари. Изкарала си е акълите една тъмна вечер при вида на внезапно изникнал бял пудел. Та... бели пудели в тъмнината = паническа реакция. Не знам, не ме питайте.
Ще се опитам тези дни да кача едно клипче, дано юсб-то ми проработи, да му се не знае.

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 24 March 2011 - 09:30 PM
Инди е много добре социализирана, засега няма страх от нищо. Радва се на деца, но се хвърля да ги катери и ги плаши. Опитвам се да я отуча, коригирам я, но проблема е, че още е весело бебе, при това дребно за месеците си, много хора й се радват и я оставят да им скача, което ми проваля опитите да я вкарам в ред по тази линия. Играе си с кучета от всякакъв вид и големина, като я смотаят малко изскимтява и после се връща за още. Само дето от хулиганите по площадката се понаучи да ръмжи и хлопа с челюсти при играта, но е просто грубиянщина, не агресия. За слушане - като има лакомство гледа в очите и изпълнява, като няма ... оглушки си прави понякога.
Засега знае: Ела тук, Седни, Не!, Яж, Редом го спазва винаги като е добре уморена, в начало на разходката не толкова. Легни и Стой тепърва ще ги учим, че още е диване.
Има случаи, когато децата пищят и бягат като се разминаваме на 2 м. от тях, но се очакваше още като я взимах.
Миналата седмица имаше запрашено и възпалено оченце, секретираше доста грозно, но с малко Офталмосептонекс за 3 дни се оправи. Да чукна на дърво, други здравословни проблеми не сме имали.
Голямата ми мъка е, че е с чувствителен стомах, постоянно внимаваме с манджата и е много кльощава. Тази седмица набара и изяде пакет сух ориз, наду се много, изкара ми акъла, посра се зверски ... но сега е добре.
Сега отиваме на разходка ...

Публикувано: 24 March 2011 - 10:00 PM
Ние преди час се върнахме от последната ни разходка за деня. Пиша вече успокоена, но бях в изкл. лошо състояние на духа. Нападнаха ни. Отново. Тоя път беше един домашен дзвер, чийто имбецилен стопанин го води без повод, сякаш нарочно. Някакъв мелез с овчарка и каракачанка. ЗНам ги и къде живеят.
Опитвах се постоянно да застана между него и малката, но тази последната се въртеше на повода си и не успях... Абе, няма какво да го мисля пак. Утре - отдел екология и чешка тел. палка. Щот ми писнА на шапката и от бездомни (квартала гъмжи от тях) и от улави домашни! Хич не ме интересува чупи ли ребра, не чупи ли... Ще мисля за мене и моето семейство!

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 24 March 2011 - 11:56 PM

Тъкмо се връщаме, 2 пълни часа навън, а на зверо още му се беснее.
Прави каквото трябва да си защитиш кучето. Не трябва да остане с трайни увреди на психиката заради някой полуидиот.
Нас 2-3 пъти са ни лаяли улични кучета и са настъпвали към нас, но се е разминавало да стане патаклама. В този случай Инди започва да се дърпа на каишката и да се върти около мен. Особено мразя като се случи на кръстовище, понеже има опасност дори за секунда да слезе на платното, някой джигит да я удари. Аз реагирам, както съм чела, че трябва при нападение - ръмжа, карам се с нисък глас и настъпвам заплашително или се опитвам да отминем. Но при нас откъм бездомни кучета е в пъти по-добре отколкото в София, досега съм срещала само единични бройки и много малки глутници, а вие не знам как живеете там, честно.

Публикувано: 25 March 2011 - 03:03 PM

Публикувано: 28 April 2011 - 10:26 PM
Публикувано: 29 April 2011 - 06:17 PM

Публикувано: 02 May 2011 - 09:38 AM
Публикувано: 05 July 2011 - 01:53 PM
ongal, в 04 July 2011 - 08:45 PM, написа:
Той има за цел:
...
-да популяризира породите, да разяснява тяхната специфика и да насърчава тяхното опазване, чистопородно развъждане и селекция съгласно принципите на международните киноложки и фелиноложки организации;
6. Недоговорени рекламни теми, скрити и явни реклами. Забранено е и развиването на търговска дейност във форумите. За недопустими се считат:
...
б) обяви за търсене на партньори за нерегламентирано развъждане;
в) обяви за продажби на извънклубни кучила;
ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВЪЖДАНЕ НА КУЧЕТА ОТ ПОРОДАТА ДОБЕРМАН В СТРУКТУРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ РЕПУБЛИКАНСКИ ДОБЕРМАН КЛУБ
ГЛАВА ПЪРВА
1. Правата и задълженията на собствениците и притежателите на мъжки и женски кучета за разплод се определят съгласно приетите нормативни документи от Българската републиканска федерация по кинология (БРФК), въз основа на рамковите препоръки на Международната федерация по кинология (МФК), на които не могат да противоречат.
2. В клуба, наречен Български републикански доберман клуб ( БРДК) се провежда чистопородно развъждане само на кучета от породата доберман ( № 143 по класификацията на МФК) с доказан произход.
3. Всички развъдни мероприятия, провеждани от отделните собственици на кучета, се осъществяват със знанието на Управителния съвет на клуба и под контрола на отговорника по развъдната дейност или Председателя на клуба.
УСТАВ
НА БЪЛГАРСКИ РЕПУБЛИКАНСКИ ДОБЕРМАН КЛУБ
Чл.4.1. Български републикански доберман клуб има за цел да работи за развитието на киноложкото дело в България и да издига неговия престиж като:
а) повишава киноложката култура на своите членове и популяризира дейността им сред обществото;
б) подобрява племенните качества на породата, посредством целенасочена развъдна дейност и внос на чистопородни кучета;
в) развива полезните качества на кучетата с оглед приложението им за охрана на жилищни и нежилищни обекти, за персонална охрана на лица, в планинската и водноспасителната служби, спортни и други полезни качества
г) организира и усъвършенства защитата на чистопородните кучета и формира правилно отношение към тях.
Доколкото съм запознат с тази порода и нейната история, мисля че нищо не се прави в този клуб за запазването на работните качества на представителите на тази порода и нейната историческа мисия. Говори се само за някакви документчета, чистопородно развъждане, изложби и т.н. Колко от вашите кучета са минали някакъв изпит доказващ качествата на добермана, като куче за персонална защита, охрана, спорт....

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/
Публикувано: 05 July 2011 - 08:48 PM
Публикувано: 05 July 2011 - 09:44 PM
oppaaa, в 05 July 2011 - 07:48 PM, написа:
oppaaa, породата, с която работя в момента е тотално срезилена откъм работни качества. Има екземпляри, които отговарят на идеята за създаването и, но те стават все по-малко заради политиката водена от организацията, представляваща породата в световен мащаб.
The Split Between
Всички говорят за подобряване на породата, с която се занимават и развъждат...Задайте си въпроса какво подобрявате като качества и екстериор една работна порода, за да остане тя такава. Добермана за мен е едно от сериозните работни породи и за да остане такава, не трябва да се комерсиализира.
В момента вниманието ми е насочено към една слабо известна, некомерсиализирана порода и практиката на нейното развъждане според мен е доста правилна що се отнася до здраве и работни качества. Не и правя реклама... Материала, който ще постна е за историята на породата...Дано успеете да вникнете в него и да го разберете.
"Кратка история на Холандското овчарско куче.
“Холандската овчарка” или т.н. “Холандски Хердер” е широко известен в своята родина - Холандия и е порода регистрирана и призната от FCI. Официалния клуб на породата (Nederlandse Herdershonden Club’) е основан в Холандия през 1898 г. и макар и много близка до Белгийската овчарка, Холандската овчарка произлиза от различни разновидности кучета. Трите разновидности били с къс косъм, с дълъг косъм и с груба космена покривка. Късокосметите и дългокосметите кучета, били както златни на цвят, така и сиви на цвят. Докато кучетата с груба космена покривка били с цвят на сол и пипер.
В последната част на 1800-те години, не е имало голяма разлика между Белгийските, Немските и Холандските овчарки, въпреки големите различия между тях днес. Всички те били овчарски кучета и докато съществували различия в много аспекти, съществували множество кръстоски между тях. Някои от ранните Немски овчарски кучета били тигрови на цвят, но след няколко години на селекция, тигровият цвят е изхвърлен от генетичният басеин на тази порода.
Това се случило, след като през 1890-те години тези три породи тръгнали по своите отделни пътища и се превърнали в породи със свои собствени права и характеристики, а Холандската овчарка, се превърнала в тигровото овчарско куче на Холандия.
От 1898 до 1914 имало множество промени в стандарта на Холандската овчарка, докато нещата се успокоили и след това настъпили само няколко промени. След първата и втората световна война, бройката и състоянието на Холандската овчарка било застрашено, за това те били вторично кръстосани с Белгийското овчарско куче, за да се вкара нова кръв, а след края на първата световна война, били кръстосани отново с Немското овчарско куче, но резултатите били катастрофални, за това всички бъдещи кръстоски били направени с Белгийската овчарка. И след повече от 100 години развитие и рафинирано развъждане, ние имаме днешната модерна Холандска овчарка.
Въпреки че Холандската овчарка е порода със свое собствено право, съществуват два широко обсъждани различни типове на Холандската овчарка. Първият тип, това са FCI регистрираните холандски овчарки. Тези кучета, са развъждани по стандартите на FCI, с официални родословия и основно състезаващи се на екстериорните изложби или са тренирани в различни спортове с кучета, като IPO, Agility and SAR. Тези кучета, като повечето родословни кучета, са развъждани повече за да затвърдят типа и шоуто по стандартите на FCI, със само няколко развъдници, концентрирани да произвеждат кучета за робота. Регистрираната Холандска овчарка не е голяма порода, като се има предвид бройката от около приблизително 4000 кучета в момента регистрирани от FCI.
Вторият тип Холандски овчарки е този, който основно може да бъде намерен в Кралската Холандска тренировъчна програма за Полицейски Кучета или The “Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging” (KNPV). Тук в своята родина, Холандската овчарка е една от основните породи кучета, участващи на KNPV, заедно с популярната навсякъде Малиноа.
В действителност Холандската овчарка на име “Fritz” е победила на международното състезание за полицейски кучета в Германия през 1908г.
Истината е че двама от трима основни участници на KNPV също така са били членове в клуба за Холандското овчарско куче.
В програмата на KNPV, Холандската овчарка е оцеляла без влиянието и натиска и ограниченията в структурата, наложени от официалните родословия. Холандската овчарка от програма KNPV е и както винаги е била развъждана като работещо полицейско куче. Дори и вътре в прогмата за KNPV, Холандската овчарка има относително по - малка популация, сравнена с тази на Малиноа, но продължава да притежава такова наследство от работещи полицейски кучета, с каквото само няколко породи могат да се похвалят. От 2000-та година Холандката овчарка е побеждавала редовно на националните KNPV шампионати. През 2001 PH1, 2002 PH2, 2003 PH2, 2006 PH1 титлитеса били спечелени от Холандски овчарки, като без съмнение всички втори и трети места са спечелени от други високо качествени Холандски овчарки.
Коренно различна от други програми за спорт с кучета като IPO, Schutzhund, и дори Френски, в KNPV няма изискване кучетата да притежават официално FCI родословие. KNPV програмата вярва, че официални родословия не са необходими и не се изискват, за да се произведат качествени полицейски кучета и продължителният успех на тази програма е доказал, че това е истина. Като малка противоположност на това, повечето трябва да се съгласят, че като цяло повечето кучета, които успешно са придобили KNPV титла, са способни да придобият IPO и Schutzhund такава, докато това не не може да бъде казано за много кучета, придобили Schutzhund или IPO титли, че са способни да придобият титли на полицейски KNPV кучета.
Разликата с нерегистрирните Холандски овчарки, които можем да открием в KNPV програмата, е че те имат силно влияние на кръвта на Малиноа в тях. Без ограниченията на официално регистрираните родословия, кучетата биват разграничавани като Малиноа или Холандска овчарка, на първо място по техния външен вид и облик. Когато Малиноа се кръстоса с Холандска овчарка, някои от кучетата със бежов цвят, ще бъдат известни като малиноа, а останалите тигрови кучета, ще бъдат известни като Холандски овчарки. Една от легендарните KNPV Холандски овчарки е била Arras Pegge. Докато Arras е имал за майка Холандска овчарка, неговият баща е бил Малиноа. Този прост процес на класифициране, позволява на нерегистрираните Холандски овчарки (и на нерегистрираните Малинои по същата причина), да притежават и развиват голям басеин от гени, който да използват в развъдната програма. Докато нерегистрираните Холандски овчарки могат да носят един добър дял, на кръв от Малиноа, хората често коментират, че те често притежават желаното количество от черти и характеристики на Холандската овчарка, каквото е например лесната управляемост на инстинктите и понякога на крайно упорито куче, с по-голямо спокойствие от Малиноата. Много често са описвани като кучета, "като Малинои, с бутон изключи!"
Като заключение, нерегистрираните KNPV Холандски овчарки са по-едри кучета (мъжките могат да надхвърлят 70 cm при холката и тегло по-високо и достигащо до 55 kg, докато женските надхвърлят 65 cm и достигат до 40 kg), със мощна костна система и глава с размер по - голям този на FCI регистрираните кучета. Те също така имат далеч по - обширен и силен характер, що се отнася до работните възможности в сравнение с Холандската овчарка, развъждана по стандартите на FCI.
Интересен е и факта, че в някои Европейски страни като Белгия, официалните племенни книги не са затворени за Холандски овчарки и множество нерегистрирани Холандски овчарки от програмата на KNPV, са влезли в базата данни на FCI. Едно от тези кучета е националния KNPV PH2 шампион за 2002г. “Nico Van Neerland”. Тези кучета, ще добавят работни качества на регистрираните Холандски овчарки за в бъдеще.
Търсенето на качествени работни кучета за полицията, армията и висококачествени кучета за състезания по целия свят изисква широка употреба на Холандската овчарка като порода и тази порода ще става все по - разпространена за в бъдеще, като работно куче, в най - различните департаменти по света, по същия начин, както в своята родина - Холандия.
Едно клипче за по-нагледно

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/
Публикувано: 06 July 2011 - 12:40 PM
Ето и два примера от които аз и почти всички от клуба биха избрали втория като куче за себе си,а на първия ще се зарадват много малка част от хора а именно хора които беха предпочели на първо място работните качества

Quint v. Edertal

Ergebnis: ZTP 1A
Schaubewertung: SG
Ausbildungs-Kz.: VPG 3 - ÖPO 3 - ADPR.
Gesundheitsergebnisse: 1
69 cm, 35 kg
Ergebnis: ZTP 1A
Schaubewertung: SG
Ausbildungs-Kz.: VPG 3 - ÖPO 3 - ADPR.
Gesundheitsergebnisse: 1
2006 BGH 1 = 96, ZTP = 1A-SG ,West Austria Cup = Sg, int.Expo Verona =g, 2007 - ADPR,- 1.x I.P.O 1 = außer Kontrolle, Verona I.P.O 1 = 96,88,90, Lana I.P.O 1 = 97,95,95 1.Platz, Vahrn I.P.O 2 = 94,79,82,ital.Meister
schaft I.P.O 2 =96,85,80-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger Ö.P.O 3 =93,90,91 -5.Platz,
2008=A.I.A.D Quali.f.WM = 93,92,88-2.Platz
WM-Judenburg=90,90,93-7.Platz, ital.Meister,
schaft=96,96,82-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger
=83,96,89-5.Platz - 2009 = A.I.A.D Qualif. WM = 96,92,84 - Raduno Triveneto ,SG,2.Platz - I.D.C WM Apolda 84,94,90 = Platz 6 - Int.Schutzhundeturnier 87,93,90 =Platz 3 - Grobnik Istrien 85,98,100 = Platz 1 - OG.Lana Jahressieger = 2.Platz
и
Zordan Zewi del Citone

IDC Sieger 2007
World Winner, Best of Breed, Stockholm 2008
AIAD Sieger 2008
Trofeo Piero Caliandro Winner 2009
Junior Winner AIAD, Monteluco di Spoleto 2005
Working Class Winner, Special Dobermann Show, Padova 2007
Working Class Winer, Triveneto Trophy 2008
HD-1
IPO 3
ZTP V1A