Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#4001 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 July 2011 - 05:02 PM

Показване на мнениетоoppaaa, в 06 July 2011 - 11:40 AM, написа:

От това което прочетох разбирам че ти си си взел куче с идеята да работиш с него,което наистина ме радва защото останаха малко такива хора които си вземат куче за работа,но примера който даваш не е уместен защото не виждам да има голямо развитие с тази породата.И за мен работна ли е породата трябва да работи никога не съм мислел че трябва да се гледат само екстериорните качества и тотално да се пренебрегнат работните,но за да има пополизация народа гледа външния вид иска да му хареса кучето на външен вид и тогава ще вземе куче и ако реши ще работи с него,работата на всеки клуб е да има качествени екстериорни екземпляри които да работят а не две три работни кучета които да си ги гледамесамо ние от клуба,според мен по голямана част от народа иска да напълни окото и тогава ще търси работните качества и това става ясно дори като погледниш колко кучета има на една изложба и колко такива са на полигона.Аз a и другите развъдчици в клуба предполагам милееем за породата и искаме да се срещат все повече добермани по улиците,а не само ние да си ги гледаме,за да има пополизация схемата е една и съща на всякъде а пополизацията води до комерсиализация това е жестоката истена според мен но пак казвам че никой не би пренебрегнал работните качества но аз лично не бих ги предпочел пред екстериора
Ето и два примера от които аз и почти всички от клуба биха избрали втория като куче за себе си,а на първия ще се зарадват много малка част от хора а именно хора които беха предпочели на първо място работните качества :ae_085:
Quint v. Edertal
Качена снимка

Ergebnis: ZTP 1A
Schaubewertung: SG
Ausbildungs-Kz.: VPG 3 - ÖPO 3 - ADPR.
Gesundheitsergebnisse: 1
69 cm, 35 kg
2006 BGH 1 = 96, ZTP = 1A-SG ,West Austria Cup = Sg, int.Expo Verona =g, 2007 - ADPR,- 1.x I.P.O 1 = außer Kontrolle, Verona I.P.O 1 = 96,88,90, Lana I.P.O 1 = 97,95,95 1.Platz, Vahrn I.P.O 2 = 94,79,82,ital.Meister
schaft I.P.O 2 =96,85,80-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger Ö.P.O 3 =93,90,91 -5.Platz,
2008=A.I.A.D Quali.f.WM = 93,92,88-2.Platz
WM-Judenburg=90,90,93-7.Platz, ital.Meister,
schaft=96,96,82-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger
=83,96,89-5.Platz - 2009 = A.I.A.D Qualif. WM = 96,92,84 - Raduno Triveneto ,SG,2.Platz - I.D.C WM Apolda 84,94,90 = Platz 6 - Int.Schutzhundeturnier 87,93,90 =Platz 3 - Grobnik Istrien 85,98,100 = Platz 1 - OG.Lana Jahressieger = 2.Platz

и
Zordan Zewi del Citone
Качена снимка

IDC Sieger 2007
World Winner, Best of Breed, Stockholm 2008
AIAD Sieger 2008
Trofeo Piero Caliandro Winner 2009
Junior Winner AIAD, Monteluco di Spoleto 2005
Working Class Winner, Special Dobermann Show, Padova 2007
Working Class Winer, Triveneto Trophy 2008
HD-1
IPO 3
ZTP V1A

Като развитие на породата какво разбираш-комерсиализация ли…не съм съгласен. Една порода щом се води работна, в каква посока мислиш, че трябва да се развива...работа или екстериор... :zz_218:
“…Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода.Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност.Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия.Стандартът на породата се е родил не в ринга,а там където е истинската и сериозна работа.Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно,за това за кoeто е създадено.”
John Broadhurst

Не разбирам какво не му харесваш на първото куче... :zz_218: Според мен първото куче е много по-правилно от второто като анатомия, която да му служи да бъде истинско работно куче.
Трябва ли да срезиляваме една истинска работна порода, за да се хареса на Бай Киро от с.Горно Нанадолнище, дето първо хал хабер си няма какво е доберман...Това ли смяташ за развъждане... Нали вие като развъждачи трябва да диктувате как трябва да изглежда и работи една работна порода, а не народа. Отговорността е във вас добермана да се запази като работна порода, не в купувачите на кученца.
Хубавото при добермана е, че в момента няма големи и фрапиращи разлики в анатомията, както е при Немската овчарка и все още има надежда за тази порода да не тръгне по хлъзгавия наклон към краха като работна порода.
User's Signature

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/

#4002 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 06 July 2011 - 09:18 PM

Никъде не пиша обратното на това което е от цитата на John Broadhurst а и Бай Киро не може да дектува каква трябва да бъде породата.Я кажи колко развъдника и каква е пополизацията при овчарките,може от части заради екстериора да са променили анатомията и работните им качества но я виж за каква пополизация става дума каде са те каде сме ние с теб,на светлинни години зад тях

#4003 Потребителят е офлайн   ongal Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2011 - 09:27 PM

DOGI_DOG навярно не си запознат с достатъчно с породата за да казваш кое куче е по-ценно и кое не.И мисля,че е по-добре е да не даваш съвети относно работните качества и развъждането.

#4004 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2011 - 10:34 AM

Показване на мнениетоoppaaa, в 06 July 2011 - 08:18 PM, написа:

Никъде не пиша обратното на това което е от цитата на John Broadhurst а и Бай Киро не може да дектува каква трябва да бъде породата.Я кажи колко развъдника и каква е пополизацията при овчарките,може от части заради екстериора да са променили анатомията и работните им качества но я виж за каква пополизация става дума каде са те каде сме ние с теб,на светлинни години зад тях

“….И за мен работна ли е породата трябва да работи никога не съм мислел че трябва да се гледат само екстериорните качества и тотално да се пренебрегнат работните,но за да има пополизация народа гледа външния вид иска да му хареса кучето на външен вид и тогава ще вземе куче и ако реши ще работи с него,работата на всеки клуб е да има качествени екстериорни екземпляри които да работят а не две три работни кучета които да си ги гледамесамо ние от клуба,според мен по голямана част от народа иска да напълни окото и тогава ще търси работните качества и това става ясно дори като погледниш колко кучета има на една изложба и колко такива са на полигона…..”

оррааа, това са твои думи…
Характера на дадена порода се предава генетично, анатомията също. Анатомията на една работна порода трябва да бъде такава, че представителите и да имат максимално добри работни качества що се отнася до физика. Бързина, гъвкавост, отскокливост, обща здравина, костна система, замускуленост, здрави стави…..
И като стана въпрос за здрави стави да те питам... При добермана снимките за дисплазия задължителни ли са ? И може ли доберман без снимки за дисплазия да е в разплод и на поколението му да се издават родословия ? Доколкото съм запознат изследват ги и за наследствени болести в САЩ…В БГ това правили се ?
User's Signature

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936

#4005 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 July 2011 - 10:54 PM

Ти май не искаш да ме разбереш - искам да кажа че грозно куче няма кой да си вземе и в следствие на това няма пополизация а като няма пополизация седя и си пиша в някой фором с някой който е решил че въпреки факта че добермана е на ръба на изчезването му в България трябва да работим и да развиваме работните качества за сметка на екстериора което води според мен до изчезването на породата както става при вашата,много работна а като екстериор нищо особенно (прелича на чакал) и в следствие на това я кажи колко кучета от вашата порода има в България като бройка в клуба ако имате такъв,не мисля че са повече от нашата.Имам може би общи познати които си взеха по едно такова куче гледаха го година и след това като ги попитах къде им е кучето отговора им беше Абе махни го тоя чакал,работи но на нищо не прелича и естествено минаха на овчарка за това моето мнение е екстериора на първо място и на второ работни качества за да има пополизация.
Относно снимките няма такива изисквания но и това ще приемем като изискване за развъждане
Аиде със здраве и дано тоя път да си ме разбрал :flagbg:

#4006 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 08 July 2011 - 03:46 PM

Хм, който го интересува повече екстериора, отколкото другите качества (в частност - работните), дали ще избере доберман? Забелязала съм, че собствениците на добермани са една малко по-особена категория хора (за да няма обидени, пояснявам - и аз се слагам тук, нищо, че в момента гледам друго куче).
Не претендирам да съм експерт, но смятам, че за едни хора прекалено широкия гръден кош е нещо много красиво, а за други - дразнещо и нарушаващо хармоничния вид на добермана. Да оставим това, че влече след себе си и разни здравословни проблеми. По същия начин, както красивата и модерна ниска задница при НОК.
Точно хората от клуба би трябвало да са гарант за това, че няма да се забие в нездравословни крайности (обикновено породени от жаждата за по-бърза печалба, примери - много).
Ще ми е интересно да чуя и други мнения на хора от клуба по тази тема :mg_062:
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#4007 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2011 - 08:36 PM

Показване на мнениетоgabipap, в 08 July 2011 - 02:46 PM, написа:

Хм, който го интересува повече екстериора, отколкото другите качества (в частност - работните), дали ще избере доберман? Забелязала съм, че собствениците на добермани са една малко по-особена категория хора (за да няма обидени, пояснявам - и аз се слагам тук, нищо, че в момента гледам друго куче).
Не претендирам да съм експерт, но смятам, че за едни хора прекалено широкия гръден кош е нещо много красиво, а за други - дразнещо и нарушаващо хармоничния вид на добермана. Да оставим това, че влече след себе си и разни здравословни проблеми. По същия начин, както красивата и модерна ниска задница при НОК.
Точно хората от клуба би трябвало да са гарант за това, че няма да се забие в нездравословни крайности (обикновено породени от жаждата за по-бърза печалба, примери - много).
Ще ми е интересно да чуя и други мнения на хора от клуба по тази тема :mg_062:

:ba_025: gabipap, не е нужно да си "голям специалист", за да видиш нередностите и модните залитания вредящи на работните породи, превръщайки ги в големи, нехармонични, прекалено тежки, генетично предрезположени към болести и др.... плюшени играчки.
Кинологията отдавна не е такава, каквато трябва да е. Тя се превърна в мода и бизнес. За да се продава и да има печалба се развъжда това, което хората харесват, а не да се запази и подобри(до колкото е възможно) това, което е създадено.
Ще си позволя отново да цитирам
John Broadhurst

“…Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода.Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност.Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия.Стандартът на породата се е родил не в ринга,а там където е истинската и сериозна работа.Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно,за това за кoeто е създадено.”
John Broadhurst

User's Signature

#4008 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 July 2011 - 01:06 PM

Отново заявявам че аз ще се опитвам да развъждам възможно най добрите екстериорни Добермани като се стремя да запазя роботните им качества и съм искрен без да цитирам никой а само себе си.
Все още очаквам примери за да разберем как развъждаш ти и какво е развитието на вашата порода в България защото тия цитати съм ги виждал да ги постваш и в други фороми но нека да разберем реално как се развиваш и дали спазваш това което цитираш,защото всеки може да напише цитат от най големите развъдчици и в действителност да си гледа неговата изгода

#4009 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 09 July 2011 - 01:38 PM

ДОГИ, уважавам личните ти позиции,но това не означава ,че ги приемам.Като си голям разбирач кажи ти какво развъждаш,как го развъждаш щом имаш смелостта(или наглостта) да се месиш,да спориш и да критикуваш труда на уважаваните развъдчици тук във форума.Със кучета доказали качество,екстериор и работни качества.
Такива хора като теб са против БРФК,ФЦИ и др и не приемат родословия и развъдници по една причина(това съм забелязала) само и единствено,защото въдят кучета с цел печалба.
Ако не е така,то опровергай ме аргументирано
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4010 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2011 - 04:06 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 09 July 2011 - 12:38 PM, написа:

ДОГИ, уважавам личните ти позиции,но това не означава ,че ги приемам.Като си голям разбирач кажи ти какво развъждаш,как го развъждаш щом имаш смелостта(или наглостта) да се месиш,да спориш и да критикуваш труда на уважаваните развъдчици тук във форума.Със кучета доказали качество,екстериор и работни качества.
Такива хора като теб са против БРФК,ФЦИ и др и не приемат родословия и развъдници по една причина(това съм забелязала) само и единствено,защото въдят кучета с цел печалба.
Ако не е така,то опровергай ме аргументирано

ShiBumi_GirL, ще направя като вас...един и същи пост в два форума на различни породи...

ShiBumi_GirL, за пореден път с поста си доказвате, че документите са по-важни от самия индивид. Ако едно куче по външни белези и по характер отговаря на дадена порода, това правили го непородисто, само защото няма "хартийка".
ShiBumi_GirL, щом една порода се води работна, би трябвало да се развъжда в тази насока според мен.
Говорите за ДНК и дисплазия. За какво се използва ДНК теста...Най-вече да докаже, че няма измама в издадените от организацийките родословия. Дисплазията и генетично предаваните болести при кучетата ясно показва докъде се докараха работните породи от същата тази модна кинология. А всичко би било много просто, ако се спазва и следва това, което е заложено при създаването на една работна порода.
В полицията и армията куче без характер, нужната анатомия и здраве няма как да работи. Болните, кекавите и безхарактерните отпадат автоматично.
Бедния генофонд при чистопородните породи води до болести и проблеми със здравето. И това е доказан факт от ветеринари и генетици.
Имам пуснат един материал за историята на една порода, която е далеч от модата в кинологията, във форума на добермана. Прочетете го.
Що се отнася до мен. Уча се от хора на развъждане, на които имената едва ли сте чували, защото те са далеч от модните подиуми, наречени още изложби. Имам един мъжки и една женска снимани за дисплазия от породата НОК. Смятате ли, че по този начин бълвам кученца с цел печалба?
А какво ще кажете за развъдници регестрирани в FCI, с по 10 женски и с 3-4 мъжки екземпляра...Те какво правят?...Или те не произвеждат кучета с цел печалба, само защото са регестрирани в FCI и кученцата им имат родословие. Това са регестрирани ферми за кучета и по нищо не се различават от нерегистрираните...т.е. прави се бизнес, кинти...но не и нещо стойностно. Единици останаха от истинските и съвестни развъждачи, които наистина се опитват да запазят истинското и неомаскареното от организацийките събиращи пари, използвайки слабостите на хората. Тях няма да ги видите или чуете, защото не си правят реклама и са извън борда на потъващия кораб(модната кинология). За истинското и стойностното реклама не е нужна.
Изгледайте това филче и дано да ви стане ясно, на какво се гради истинската кинология...било то лов, защита, работа в полиция и армия, пастириски кучета...Така са създадени работните породи ShiBumi_GirL, не по модните подиуми.

П.С. Ако и това не вие достатъчно като изложение на моето мнение за сегашното състояние на кинологията...ще се постарая да ви дам още информация.
User's Signature

#4011 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2011 - 08:17 PM

ShiBumi_GirL, за пореден път с поста си доказвате, че документите са по-важни от самия индивид

Няма значение за мен кое е по-важно,в случая става въпрос за спазване на определени правила(на развъждане и на форума).И да смятам,че куче без документ е породо подобно или приличащо на такова.Което няма нищо общо с работните му качества.
Кучето на Пума е много красиво,но не мога да приема обявяването на кучилото!За това е и цялата дискусия дали или имали родословие.
Намесването на полиция,работни качества,следа, изнасилване и всякакви др са абсолютно безпочвени и далеч от зададените въпроси и темата.

ShiBumi_GirL, щом една порода се води работна, би трябвало да се развъжда в тази насока според мен.
Извинявайте ама Вие бяхте?Смятате ,че развъдчиците имат по-малко представа от вас как и какво развъждат?

Имам един мъжки и една женска снимани за дисплазия от породата НОК. Смятате ли, че по този начин бълвам кученца с цел печалба?
А какво ще кажете за развъдници регестрирани в FCI, с по 10 женски и с 3-4 мъжки екземпляра...Те какво правят?

Ако ги развъждате то с каква цел ги развъждате подобряване на породата или печалба?Щом сте против родословията то надали и вашите са такива и смятате ли,че имат какво да допринесат за развитието на НОК?
Развъдниците допускат до разплод само най-добрите представители на породата,които имат с какво да допринесат.И не всяко куче се допуска до разплод.Те,развъдниците развъждат чистопородни екземпляри с породна принадлежност доближавайки се максимално до стандарта на породата!
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#4012 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2011 - 10:37 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 09 July 2011 - 07:17 PM, написа:

ShiBumi_GirL, за пореден път с поста си доказвате, че документите са по-важни от самия индивид

Няма значение за мен кое е по-важно,в случая става въпрос за спазване на определени правила(на развъждане и на форума).И да смятам,че куче без документ е породо подобно или приличащо на такова.Което няма нищо общо с работните му качества.
Кучето на Пума е много красиво,но не мога да приема обявяването на кучилото!За това е и цялата дискусия дали или имали родословие.
Намесването на полиция,работни качества,следа, изнасилване и всякакви др са абсолютно безпочвени и далеч от зададените въпроси и темата.

Извинявайте ама Вие бяхте?Смятате ,че развъдчиците имат по-малко представа от вас как и какво развъждат?

Имам един мъжки и една женска снимани за дисплазия от породата НОК. Смятате ли, че по този начин бълвам кученца с цел печалба?
А какво ще кажете за развъдници регестрирани в FCI, с по 10 женски и с 3-4 мъжки екземпляра...Те какво правят?

Ако ги развъждате то с каква цел ги развъждате подобряване на породата или печалба?Щом сте против родословията то надали и вашите са такива и смятате ли,че имат какво да допринесат за развитието на НОК?
Развъдниците допускат до разплод само най-добрите представители на породата,които имат с какво да допринесат.И не всяко куче се допуска до разплод.Те,развъдниците развъждат чистопородни екземпляри с породна принадлежност доближавайки се максимално до стандарта на породата!

ShiBumi_GirL, отговорил съм ви в Източноевропейска овчарка...Не смятам да пускам отново един и същи пост два пъти...
User's Signature

#4013 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2011 - 10:43 PM

ok :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#4014 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2011 - 10:40 AM

Аз съм лаик и ще споделя своите наблюдения, от това, което съм разглеждала и чела.

Според мен има леко разделение в доберман популацията. Не толкова драматично, колкото при други породи, но дори за мен е видно, че има популярни развъдници, които вадят разкошни, масивни кучета, мулти-шампиони, и във родословието на всяко от тях имената са ни познати, понеже са известни кучета, с по едно ниво на работен изпит от кумова срама, а има и други развъдници, които като тръгна да гледам, имената са ми абсолютно непознати, в родословието също, обаче за сметка на това отдолу са наредени много повече резултати от здравни изследвания и работни изпити.

Обаче нещата далеч не са трагични, защото има примери за разкошни кучета с отлични работни качества, които просто не се появяват по ринговете толкова. До голяма степен впечетлнието за разлика в екстериора се дължи сякаш на факта, че повечето от тези работещи кучета са от страните, където купирането на ушите е забранено (и се спазва!)

Мнението ми е, че Доги не е прав, развитието на работните линии по никакъв начин не е в конфликт с родословното развъждане, напротив, то подсигурява правилата и рамката, в която се работи. Но тук вече опираме до визията на развъдниците за развитието на породата и тяхната съвест.

Не мисля, че някой може да упрекне българските доберман развъдници в печелбарство. Къде са тия примери с по 10 женски в развъдник, къде са нашите скромни доберман популации... А Defener of Bulgaria последното кучило му е от шампион с IPO3, значи, ако някой реши да работи с добермани, има материал.

Моята кучка е много кротка, с мек характер, идеален компаньон, но съм изтървала времето за работа с нея (развиване на захапката, работа по следа) и сигурно никога няма да вземе работен изпит. Но лично за себе си съм решила, ако някога се стигне до разплод с нея, поне да има максимално много здравни изследвания, вкл. генетични, и (ако имам право да решавам), да търсим мъжки с доказани работни качества, като този.
User's Signature

Качена снимка

#4015 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2011 - 11:51 AM

Показване на мнениетоironic_, в 10 July 2011 - 09:40 AM, написа:

Аз съм лаик и ще споделя своите наблюдения, от това, което съм разглеждала и чела.

Според мен има леко разделение в доберман популацията. Не толкова драматично, колкото при други породи, но дори за мен е видно, че има популярни развъдници, които вадят разкошни, масивни кучета, мулти-шампиони, и във родословието на всяко от тях имената са ни познати, понеже са известни кучета, с по едно ниво на работен изпит от кумова срама, а има и други развъдници, които като тръгна да гледам, имената са ми абсолютно непознати, в родословието също, обаче за сметка на това отдолу са наредени много повече резултати от здравни изследвания и работни изпити.

ironic, такива трябва да бъдат всички развъдници развъждащи тази порода...Здравни изследвания и изпитите са задължителни, за да се запази добермана като работна порода поне в спорта.

Обаче нещата далеч не са трагични, защото има примери за разкошни кучета с отлични работни качества, които просто не се появяват по ринговете толкова. До голяма степен впечетлнието за разлика в екстериора се дължи сякаш на факта, че повечето от тези работещи кучета са от страните, където купирането на ушите е забранено (и се спазва!)

ironic, не в ушите и опашките е проблема ....Просто визията на работните линии не е модна...Ама никой не си задава въпроса, защо точно тези добермани с немодна визия работят по-добре, по-бързи са, по- повратливи, по-издържливи.....Явно са с по-добра анатомия и характер, а това е смисъла при една работна порода....Анатомията да е такава, че кучето да може максимално да разгърне работните си възможности.

Мнението ми е, че Доги не е прав, развитието на работните линии по никакъв начин не е в конфликт с родословното развъждане, напротив, то подсигурява правилата и рамката, в която се работи. Но тук вече опираме до визията на развъдниците за развитието на породата и тяхната съвест.

Сега си дойдохме на думата...ironic, родословието е документ в помощ на развъдчика и нищо повече.Само че киноложките организации я превърнаха в размена монета без , която си извън борда...Т.е. кучето ти, ако няма родословие не е доберман, дори и да отговаря на стандарта на породата и като характер, който също е в стандарта.

Не мисля, че някой може да упрекне българските доберман развъдници в печелбарство. Къде са тия примери с по 10 женски в развъдник, къде са нашите скромни доберман популации... А Defener of Bulgaria последното кучило му е от шампион с IPO3, значи, ако някой реши да работи с добермани, има материал.

ironic, не ми се дават примери за взет изпит от куче от работните линии и куче развъждано по модата. Характера се предава генетично и ако това не е от значение за развъдчика то много скоро ще има доберман с характер на голдън.

Моята кучка е много кротка, с мек характер, идеален компаньон, но съм изтървала времето за работа с нея (развиване на захапката, работа по следа) и сигурно никога няма да вземе работен изпит. Но лично за себе си съм решила, ако някога се стигне до разплод с нея, поне да има максимално много здравни изследвания, вкл. генетични, и (ако имам право да решавам), да търсим мъжки с доказани работни качества, като този.

Както казах характера се предава генетично. Дори нищо да не правите с кучето то ще покаже склоността си да пази и охранява...а именно за това е създадена тази порода. На тази база развъждат истинските развъждачи милеещи за работните породи.
User's Signature

#4016 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 10 July 2011 - 06:48 PM

DOGI_DOG стига си ни поучавал а дай примери с това как развиваш и развъждаш твоята порода

#4017 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2011 - 01:33 PM

ironic_, Don Diego е невероятно куче, що се отнася до работни качества, което има и отличен екстериор. Имал съм удоволствието да го видя наживо и като човек, който внимателно е наблюдавал реакциите му мога да коментирам, че това куче наистина би минало през всичко и всеки за да защити водача си. Има само един проблем - най-вероятно е "хетеро-позитивен" носител на кардиомиопатия (DCM), съдейки от резултатите на потомството му. Затова женските при които се използва трябва да са доказано генетично чисти от това заболяване...
Другото, което искам да отбележа е, че много често, кучета без положен работен изпит или само с IPO-1, имат много по-добри работни качества от кучета с положен IPO-3.
Много по-добър критерий за вродените работни качества е немския Кьорунг при доберманите. Това е най-натоварващия и показателен изпит за психиката на един Доберман.

#4018 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2011 - 12:07 AM

Показване на мнениетоtok4ev, в 11 July 2011 - 11:33 AM, написа:

Много по-добър критерий за вродените работни качества е немския Кьорунг при доберманите. Това е най-натоварващия и показателен изпит за психиката на един Доберман.

Днес като отворих да видя правилата на Körung-a - о-ле-ле! Нищо чудно, че всички се вайкат за работните качества, такъв изпит може да се издържи само от напълно здраво и психически стабилно куче.

И като коментираме, ето един издържал от тази година:

Yankee vom Klingbach

Качена снимка

Грозно ли е кучето? Според мен - не. Съвсем по правилата развъдено, не прилича на чакал, нито е кривокрако, твърде слабо или каквото и да е. Нормален, красив доберман. Съвършенство, особено ако се доверим на онзи велик човек Max von Stephanitz, дето Доги все го цитира, че Gebrauchstüchtigkeit ist das einzige Kriterium für Schönheit (груб превод, че ми бяга думата) "Старанието в работата е единственият критерий за красота". Тъй че е рано още да жалим добермана. Има си и шоу кучета, има и работни линии.

И нещо любопитно (макар със сигурност да сте го видели вече): резултатите от тазгодишния изпит. Вижте имената и развъдниците ...
User's Signature

Качена снимка

#4019 Потребителят е офлайн   Георги Симеонов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2011 - 09:40 AM

Показване на мнениетоoppaaa, в 06 July 2011 - 11:40 AM, написа:

Quint v. Edertal
Качена снимка

69 cm, 35 kg
2006 BGH 1 = 96, ZTP = 1A-SG ,West Austria Cup = Sg, int.Expo Verona =g, 2007 - ADPR,- 1.x I.P.O 1 = außer Kontrolle, Verona I.P.O 1 = 96,88,90, Lana I.P.O 1 = 97,95,95 1.Platz, Vahrn I.P.O 2 = 94,79,82,ital.Meister
schaft I.P.O 2 =96,85,80-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger Ö.P.O 3 =93,90,91 -5.Platz,
2008=A.I.A.D Quali.f.WM = 93,92,88-2.Platz
WM-Judenburg=90,90,93-7.Platz, ital.Meister,
schaft=96,96,82-2.Platz,Turnier Tiroler Sieger
=83,96,89-5.Platz - 2009 = A.I.A.D Qualif. WM = 96,92,84 - Raduno Triveneto ,SG,2.Platz - I.D.C WM Apolda 84,94,90 = Platz 6 - Int.Schutzhundeturnier 87,93,90 =Platz 3 - Grobnik Istrien 85,98,100 = Platz 1 - OG.Lana Jahressieger = 2.Platz

Страхотен е Кинт, направо кърти. Невероятно куче. Направо ми напълни душата. :md_064: За мен, по този начин трябва да изглеждат доберманите. Другото куче, за мен не представлява интерес и за това, дори няма да го цитирам. Прав е Карлос, че трябва да работите с кучетата си и че спорта и работата трябва да са на първо място за вас.

Обаче, вие хубаво го питате, какво е направил той самия, колко изпита е взел, колко пъти е показал някакви умения на кучетата си, на обществени мероприятия. Аз ще ви кажа, нито един. Ту покрива трябвало да оправя, нямало фигурант, кучето му не било подготвено още и т.н. И го питайте вие, защо развъжда, без кучетата му д са покрили изпити? :re_037:
На Карлос му бе предложено дори, заедно да направим изпит на цял костюм, щото не харесва ИПО-то, специално за него, преведох американския полицейски изпит - К9.
Онази статия за холандската овчарка, която така упорито ви набутва в очите, пак е мой превод.
Карлосе, я си кажи, ама честно, защо така упорито бягаш от явяването на изпити и изпадна до там, Славея да ти вади за в бъдеще, родословия от БОГОК, където изпити не се изискват? Кажи си Карлосе, че те мързи да работиш с кучетата, че послушание и следа не тренираш, само пиянски хапания на целия костюм. Карлосе, кажи си, кой пречупи от бебе, черната кучка, която сега има малки?

#4020 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 12 July 2011 - 12:28 PM

Quint и мен ме кара да настръхвам,но ние се борим за пополизация и според мен трябва да подобрим екстериора в България но това не значи да забравим за работните качества.
А Карлос почти бях сигурен че не работи за това настоявах за примери но явно няма как да даде такива.
Ако трябва да съберем работа и екстериор ето още един чудесен представител които е и в моя списък като разплодчик за Фиона

Leo vom Märkischen Land

Снимка (и)

• Прикачена снимка

• (208 Страници) +
  • « Първа
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема