Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#4021 Потребителят е офлайн   Георги Симеонов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 July 2011 - 11:04 PM

Ако заплождаш в чужбина, по добре го направи на Кинт. Работните качества са най - важното. Хората и развъдчиците при НОК вече почват да го осъзнават, а в Германия, над 50 % от регистрираните кучета са от т.н. работни линии. Но ти си знаеш. Пожелавам, при добермана развъдчиците да се усетят по - навреме. И кьорунга не е достатъчен, за проверяване на работните качества и при НОК и при доберман и при другите работни породи. Правилната селекция за мен е, от работа към тип, а не от тип към работа. Поради една единствена причина, характера се предава генетично. Загубят ли се работните качества, няма от къде да се появят. За това, едно разплодно животно, трябва да има безкомпромисен характер и едва след това да се оценява екстериорът му. При ШОУ тип немско овчарско куче, се получи именно това. При тях се загубиха работните качества безвъзвратно и за винаги и сега няма от къде да ги вземат. А без характер, кучето се превръща в изложбен експонат - манекен - дефиле след дефиле по изложбените рингове и мастити корумпирани съдии определят кое е най - хубавото животно и кое животно да стане шампион. Критериите им не са ясни и точни и това е предпоставка и за корупция. На един работен изпит обаче, грешките се виждат. Вижда се как работи и кучето и не може да се каже на черното - бяло, за това нещата и класиранията там са много по реални, а критериите са точни и ясни.
Това е мое лично мнение и никой не е длъжен да се съобразява с него, ако неговото мнение и виждане е различно.
Поздрави на всички фенове на добермана! :rc_036:

#4022 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 05:44 AM

Поздрави и на теб! :rc_036:

Не знаех, че нещата с немските овчарки стоят толкова катастрофално.

Колкото повече го мисля, толкова повече се убеждавам, че ако се работи за популярност на породата, винаги ще надделява уклона към красив екстериор и мек характер, за да е желан и достъпен за всички домашен любимец добермана. А колкото повече се стремим към работни качества, толкова по-рядко ще се срещат добермани по улицата, защото работното куче не е домашен любимец, нито е за всеки.

А баланса е адски труден, защото дори и да кръстосаш неработеща, изложбена кучка с доказан работещ мъжки, резултата може би никога няма да бъде такъв, какъвто е на куче с такова родословие и наследственост.

П.П. Въпрос. Вчера срещнах нещо в страницата на един немски развъдник, което ме смути. В секцията "В памет на ... " имаше 2 годишен мъжки, за който обясняваха, че е бил приспан заради характера си, защото заради своята гордост и доминантност не можел и не искал да приеме своето подчинено положение в семейството, признавал само един за свой господар. Пишеше "провалих се в обучението на послушание и сбърках с теб" и пр. и накрая "бях принуден да го приспя". Възможно ли е такова нещо в Германия - куче без провинения да бъде приспано само заради характера си?
User's Signature

Качена снимка

#4023 Потребителят е офлайн   ATim Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:evmolpiamalinois.webs.com

Публикувано: 13 July 2011 - 07:33 AM

ЧИСЛОТО НА ИЗПОРТЕНИТЕ ОТ "ШОУТО" РАБОТНИ ПОРОДИ СЕ УВЕЛИЧАВА С ВСЯКА ГОДИНА

автор:
John Broadhurst

Числото на работните породи,изпортени от шоу развъждането се увеличава с всяка изминала година.
Пойнтерите вече не могат да намират дивеч.Басетът и Блъдхаунда не ходят по следа.Фокстериерите,някога малки и поврътливи се превърнаха в големи правокраки същества,неспособни да се шмугнат в лисича дупка.Някога силните и издръжливи Санбернари днес са толкова дисплазични,че е трудно да доживеят до старостта си без хирургическа намеса.Ирландските сетери-знаменитите търсачи са станали толкова разсеяни,че не са в състояние да открият дори и параден вход.А Кокер спаньолът,потресаващ в миналото ловец "джобен размер" се доближи до нивото на Мопс с козина на пудел,способен да се заблуди не само в полето,но и в собственото си пространство.
С изключение на шепа декоративни породи,които са създадени за да не вършат нищо,освен да топлят ръцете на своите стопани,няма нито една друга порода която виждаме по изложбения ринг способна да изпълнява задълженията за които е била създадена.
Фермерите които развъждат новите породи крави,свине или овце оценяват своите животни от икономическа гледна точка-количество месо или вълна имащи пазарна стойност която не се променя много,независимо дали една дузина съседи ще започнат да отглеждат овце и свине от същата порода.Развъждането на изложбени кучета също е вид работа,но тя се фокусира върху понятията "красив" и "моден"
Холандският генетик E.L. Hagedoorn,дългогодишен консултант на киноложките организации по цял свят предрече че шоу-ринговете ще унищожат работните породи и времето за съжаление доказа неговата правота.Още през 1939г. в една от своите книги той написа,че:"За много породи шоу-ринга е по скоро заплаха,отколкото помощ.Производителите започват да отделят все по голямо внимание само на тези точки от стандарта които са видими само на ринга и забравиха за по важните,чиято оценка е невъзможна в изложбена обстановка.Представянето на кучето на изложба няма никакво отношение към полезността на самото животно".
Организатори нееднократно са обявявали на всеослушание,че"Нашата изложба не е конкурс за красота.Ние имаме представа как трябва да изглеждат породите и какво трябва да умеят да правят..."Обяснете това на собственика на авганката изведена от изложбената си клетка,разресана прилежно и изсушена със сешуар,представена в ринга и после пак прибрана обратно в същата клетка.Обяснете това на селекционера на прекрасната Немска овчарка спечелила Best in Group,същият този,който с удивление наблюдаваше на същата изложба представлението на следовите овчарки от спасителната служба.Каквито и лозунги да издигат съвремените шоу привърженици-всичко си остава едно долнопробно театрално представление и нищо повече.
Теорията винаги завършва там,където започва реалността.И по всичко личи,че това е било винаги така.Някои от изложителите записват своите териери в клас "работен" само защото на няколко пъти са се шмугнали в дупка.Те претендират,че знаят що е "истинска работа".Само не ги питайте,как се измъква заклещено в дупката куче,или как се обработват раните след "битка".
Повечето съдии в ринга знаят много малко или почти нищо за реалната работа на породата която съдят.Почти никой от тях реално не е държал в ръцете си оръжие,не е виждал по ръцете си мазоли и не е пълзял по блатата...но за сметка на това по двадесет и повече години са държали за повода своите кучета,преодоляли са с тях хиляди мили,с една едничка цел- да прибягат по ринга в елегантни одежди.По някога са треперели по цели нощи по влакове и автомобили,спали са по лоши хотели и са се завръщали обратно.Но да проходят десет мили до лисича дупка,да видят какво прави тогава тяхното куче.НЕ,това те не са правили нито веднъж през живота си.
Изложбените линии фактически са отделени от работните.Така се случи с много ловни породи и продължава да се случва с всички останали работни породи.
През последните години,поддръжници на двете породи - Бордерколи и Джак ръсел териер обявиха война на АКС(рус) в опит да защитят работните качества на породите.За съжаление числото на селекционерите стремящи се да запазят генофонда и традициите в развъждането на работните породи от поколение на поколение намалява.В момента по иозложбените рингове все още е възможно да се видят работещи БордерКоли и ДжакРъсел териери,Но числото на реално работещите кучета по изложбените рингове от другите породи практически клони към нула.Лисицата и фазана не се интересуват от модерната екстравагантност.Тук цветът на козината,очите или носът няма никакво значение....У работните кучета красотата има собствено измерение което се определя с образно с думичката ПОЛЕЗНОСТ.
Повечето любители на кучета започващи да се занимават с развъждане имат опит с породата не повече от пет години.През цялото това време те са "събирали материал" и дори са прочели няколко книги за породата.Повечето не приемат развъждането за системна и отговорна работа.Размножават случайни кучета с една единствена цел-да произведат поредният победител.
Повечето никога не са тествали генетически своите кучета и когато биват запитани,не унищожават ли те със своето безотговорно развъждане работните породи,те отговарят:"ОК!Аз през живота си не съм изял нито една дива птица",или "На мен не ми е нужно куче за охрана на домът ми-имам си висока ограда и надеждна алармена инсталация" или "повече никой няма да ловува лисици,както знаете това е незаконно"
Ние никога не трябва да забравяме,че чудесните работни породи не са възникнали поради нашият каприз.Ние се явяваме само временни пазители на генофонда предоставен ни от предходните поколения развъдчици.Именно на нашите плещи лежи отговорността да съхраним най важното и най доброто и да го предадем на идните поколения.
Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода.Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност.Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия.Стандартът на породата се е родил не в ринга,а тамкъдето е истинската и сериозна работа.Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно,за това за кoeто е създададено.

#4024 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 07:41 AM

Благодарим ти за тази статия, която не е пускана 3-4 пъти в клуба вече :md_064:
User's Signature

Качена снимка

#4025 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 10:13 AM

Показване на мнениетоГеорги Симеонов, в 12 July 2011 - 10:04 PM, написа:

Ако заплождаш в чужбина, по добре го направи на Кинт. Работните качества са най - важното. Хората и развъдчиците при НОК вече почват да го осъзнават, а в Германия, над 50 % от регистрираните кучета са от т.н. работни линии. Но ти си знаеш. Пожелавам, при добермана развъдчиците да се усетят по - навреме. И кьорунга не е достатъчен, за проверяване на работните качества и при НОК и при доберман и при другите работни породи. Правилната селекция за мен е, от работа към тип, а не от тип към работа. Поради една единствена причина, характера се предава генетично. Загубят ли се работните качества, няма от къде да се появят. За това, едно разплодно животно, трябва да има безкомпромисен характер и едва след това да се оценява екстериорът му. При ШОУ тип немско овчарско куче, се получи именно това. При тях се загубиха работните качества безвъзвратно и за винаги и сега няма от къде да ги вземат. А без характер, кучето се превръща в изложбен експонат - манекен - дефиле след дефиле по изложбените рингове и мастити корумпирани съдии определят кое е най - хубавото животно и кое животно да стане шампион. Критериите им не са ясни и точни и това е предпоставка и за корупция. На един работен изпит обаче, грешките се виждат. Вижда се как работи и кучето и не може да се каже на черното - бяло, за това нещата и класиранията там са много по реални, а критериите са точни и ясни.
Това е мое лично мнение и никой не е длъжен да се съобразява с него, ако неговото мнение и виждане е различно.
Поздрави на всички фенове на добермана! :rc_036:

Ха :ab_041: ....Георги Симеонов, този израз ОТ РАБОТА КЪМ ТИП от къде го научи бе :ab_041:
Аз го знам от един приятел Тончо Милев се казва, който е на 50 метра от моя кучкарник и се занимава повече от 20 години с Драатхар и смея да твърдя, че неговите кучета са най-добрите в БГ, но не съм разбрал да си ходил при него...Щеше да ми каже, а за да стигнеш до него трябва да минеш покрай мен :ab_041: Аз не крия от къде какво съм научил и от кого...Хората, които ми отвориха очите винаги ще ги споменавам и не се тупам в гърдите, че едва ли не аз съм открил топлата вода. Тези хора аз ги почитам и уважавам и не мога да кажа лоша дума за тях, защото не съм неблагодарник ламтящ за слава.
Не знам доколко си разбрал това, което пишеш....Според мен има доста още да учиш.
И като съвет...Не се ограничавай само с една порода, работи и с други. Винаги има какво да научиш от хора развъждащи и други работни породи. Само тогава ще имаш по-реална преценка и съм сигурен, че ще се замислиш дали да продължиш да пишеш разказите с патос възхваляващ твоето куче.
User's Signature

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/

#4026 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 10:46 AM

Показване на мнениетоoppaaa, в 12 July 2011 - 11:28 AM, написа:

Quint и мен ме кара да настръхвам,но ние се борим за пополизация и според мен трябва да подобрим екстериора в България но това не значи да забравим за работните качества.
А Карлос почти бях сигурен че не работи за това настоявах за примери но явно няма как да даде такива.
Ако трябва да съберем работа и екстериор ето още един чудесен представител които е и в моя списък като разплодчик за Фиона

Leo vom Märkischen Land

oppaaa, за това дали работя или не, можеш да питаш един член на вашия клуб...Димо Йотов се казва. Почти всяка вечер сме заедно. Ветеринарният лекар Йотов освен, че е лекар е и фигурант и доста можеш да научиш от него. А кучето му е най-добрия доберман в БГ и като екстериор и като работни качества. Това смея да го кажа, защото фигурирам на кучето му.
Ще направиш огромна грешка, ако не се възползваш от това куче.
User's Signature

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936

#4027 Потребителят е офлайн   Георги Симеонов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 12:47 PM

Показване на мнениетоironic_, в 13 July 2011 - 05:44 AM, написа:

П.П. Въпрос. Вчера срещнах нещо в страницата на един немски развъдник, което ме смути. В секцията "В памет на ... " имаше 2 годишен мъжки, за който обясняваха, че е бил приспан заради характера си, защото заради своята гордост и доминантност не можел и не искал да приеме своето подчинено положение в семейството, признавал само един за свой господар. Пишеше "провалих се в обучението на послушание и сбърках с теб" и пр. и накрая "бях принуден да го приспя". Възможно ли е такова нещо в Германия - куче без провинения да бъде приспано само заради характера си?

Съжалявам за кучето. Не е виновно то, а немеца, които го е приспал. Било е страхотно куче и е трябвало да го дари в полицията или на човек, който има желание и знае как да се справи с него. Такива твърди и доминантни кучета са особено ценни за мен, защото се раждат рядко - на 500-600 кучета - по 1,2.
Далеч съм от мисълта, че трябва да се работи само и изключително с такъв тип кучета, защото тогава нещата ще станат катастрофални. Но на 3-4 поколения, е хубаво да има по едно такова куче в родословието, за да възстанови естествената агресия, там където е загубена безвъзвратно и е заменена изцяло с ловния инстинкт.
Това е моето мнение по въпроса. Поздрави.

P.S. Карлосе, не е важно, кое от къде съм чул, а дали съм го осмислил. За разлика от теб, не ме е срам да използвам и капчицата положителни знания и черти и в най - отрицателния човек, щом сметна за разумно и ми харесва. А дали съм неблагодарник или не, попитай истинските ми приятели. :ae_085:

#4028 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 10:14 PM

Показване на мнениетоГеорги Симеонов, в 13 July 2011 - 11:47 AM, написа:

P.S. Карлосе, не е важно, кое от къде съм чул, а дали съм го осмислил. За разлика от теб, не ме е срам да използвам и капчицата положителни знания и черти и в най - отрицателния човек, щом сметна за разумно и ми харесва. А дали съм неблагодарник или не, попитай истинските ми приятели. :ae_085:

Георги Симеонов, май приятели са ти тези, от които можеш да извлечеш полза...Като няма полза, няма приятелство...Не ми се постват тука твоите изказвания за приятелите ти...И не смятам да занимавам аудиторията с твойта личност...
User's Signature

#4029 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2011 - 10:31 PM

Ааааа, не внасяйте дрязги от други подфоруми, ние тука си имаме наши :db_046:
User's Signature

Качена снимка

#4030 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2011 - 08:20 AM

МОД: Темата е за породата Доберман, моля, придържайте се към нея!
User's Signature

#4031 Потребителят е офлайн   DOGI_DOG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2011 - 10:30 AM

МОД: Темата временно се заключва заради упоритостта на този потребител! Има си тема Говорилня за целта - словоизлеянията са за нея, тук е тема Доберман!
User's Signature

#4032 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2011 - 09:10 AM

Да си похваля кучката, каква е търпелива: вчера сме седнали на крайморско заведение и по едно време идват две момиченца (4-5 год.) и се хвърлят да я прегръщат. ("Ауууу, какво голямо куче, искам да спя с него!") Едното я милва, целува я, пипа й опашката и я жали кой й е бил взел, другата я прегърнала отгоре през шията и й клати главата насам-натам. А Инди мирува, душицата, че и се радва на вниманието :wc_055:

Само дето сервитьора беше решил, че понеже сме с куче, явно не е нужно много да се старае да ни обслужва :dry:
User's Signature

Качена снимка

#4033 Потребителят е офлайн   frenk white Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 July 2011 - 11:25 AM

трябвало е Инди да му привлече вниманието :D

#4034 Потребителят е офлайн   bubikopf Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 August 2011 - 03:49 PM

Здравейте, някой може ли да отдели време и да даде малко информация от първа ръка, от която се нуждая. Интерсува ме по какво се различават женския от мъжкия доберман? Знам единствено, че женската е с до 4кг. по-слаба и около 10 см. по-малка, но нищо повече. Чувал съм, че женските са по-агресивни, дали това е вярно?

#4035 Потребителят е офлайн   blackburn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:German Shepherd Dog

Публикувано: 02 August 2011 - 06:30 PM

Ами сега??? :ud_009:
User's Signature

Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг....... е посадил дърво.
http://www.nuadarits.net

#4036 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2011 - 06:41 PM

СТАНДАРТ ЗА ВИСОЧИНА И ТЕГЛО:

Височина при холката:
Мъжки: 68 – 72 cm.
Женски : 63 – 68 cm.

Желателен е среден ръст.

Тегло:
Мъжки: около 40 – 45 kg.
Женски : около 32 – 35 kg

От това, което съм чела - женската е по-семеен вариант, по-търпелива с деца, с по-мек характер, по-контролируема и лесна за гледане. Мъжките - по-независими, по-упорити, че искат човек с повече опит. Разбира се, всичко е индивидуално, като решиш да си вземеш и добрия развъдник ще те ориентира на всяко малко какъв му е характера и какво да очакваш.
User's Signature

Качена снимка

#4037 Потребителят е офлайн   bubikopf Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 August 2011 - 12:09 AM

Показване на мнениетоblackburn, в 02 August 2011 - 06:30 PM, написа:

Ами сега??? :ud_009:

Това към мен ли е насочено? Нещо не разбирам с каква цел е, но държа да ви усведомя, че не приемам и не толерирам някой да се опитва да ми се катери по нервите. С най-добри чувства и пожелания за хубав ден.

Показване на мнениетоironic_, в 02 August 2011 - 06:41 PM, написа:

СТАНДАРТ ЗА ВИСОЧИНА И ТЕГЛО:

Височина при холката:
Мъжки: 68 – 72 cm.
Женски : 63 – 68 cm.

Желателен е среден ръст.

Тегло:
Мъжки: около 40 – 45 kg.
Женски : около 32 – 35 kg

От това, което съм чела - женската е по-семеен вариант, по-търпелива с деца, с по-мек характер, по-контролируема и лесна за гледане. Мъжките - по-независими, по-упорити, че искат човек с повече опит. Разбира се, всичко е индивидуално, като решиш да си вземеш и добрия развъдник ще те ориентира на всяко малко какъв му е характера и какво да очакваш.
да, точното инфо, което сте дали съм го срещал в уикипедия, та тия разлики, които цитирах са същите, навярно. понеже аз съм бъдещ стопанин и в момента съм на етап образоване и менежиране на нужните средства за сдобиването с куче търся информация на всякакви езици. онзи ден намерих някакъв сайт с английска статия, в която се разглеждат разликите точно между мъжки-женски доберман. в него автора казва, че поради по-слабата си физика женската била малко по-агресивна с цел да отстоява себе си. това ставало още от както са малки сукалчета се научавали така да бъдат малко по-войнствени за да се "конкурирали" с братчетата си. но и аз мисля да си взема кучка, колкото повече информация имам обаче предварително - толкова по-добре. благодаря за постинга.

#4038 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2011 - 09:47 AM

Здравейте приятели, позволявам си да пусна линк на тази книга - статията много ми хареса. Въпреки че съм почитател на друга порода, все пак Втора FCI група ми е слабост, а също така и работещите породи. :be_107:

#4039 Потребителят е офлайн   Airyn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2011 - 12:33 PM

Благодарим,но на мен не ми отваря линка!
User's Signature

Hektor iz Ongal

#4040 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2011 - 12:42 PM

Това е само статия за книгата с извадки от нея. Самата книга се купува.
User's Signature

Качена снимка

• (208 Страници) +
  • « Първа
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема