Искам да си взема куче
Публикувано: 04 February 2012 - 12:45 AM
Искам да си взема куче и имам нужда от съвет.
Ето някои неща, които мисля, че трябва да се има предвид:.
1. Живея в апартамент
2. Вече имам един домашен любимец - котка
3. В момента живея сам, така че кучето трябва да може да стои само през деня
Ето и някои идеи, които имам:
1. Мисля да си взема куче от улицата/приют (не държа на порода, даже предпочитам да няма:)
2. Мисля, че трябва да е поне на 5-6 месеца, за да може да стои само докато съм на работа. Представям си, че по-малките имат нужда от постоянни грижи, а аз не мога да ги осигуря.
3. Иска ми се да е среден размер (не много малко и не много много голямо)
Признавам, че нямям много опит, така че всякакъв съвет ще ми помогне.
Благодаря предварително!
Публикувано: 04 February 2012 - 08:38 AM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 04 February 2012 - 09:57 AM
-за храна,играчки,поводи,аксесоари
-ветеринар-редовно външно и вътрешно обезпаразитяване,ваксинации,недай Боже да се разболее.
Разгледайте раздела ''Без Дом''-там има много кученца отговарящи на вашите критерии,които са в приемен дом и за тяхната социализация вече се е погрижил(до някаква степен) приемния им стопанин.Ваксинирани,обезпаразитени.
Обричате на дълги разходки в студ и пек дори когато страшно много Ви се спи сутрин и такива когато вечер след работа сте скапани и единственото нещо,което искате е да се размажете на дивана-ама нъц то Ви чака с молещи очи-''Мамо искам да пишкам''-сега!
Публикувано: 04 February 2012 - 11:52 AM
Наистина - отговорност и ангажимент е - и от гледна точка на време, и от финансова. Наистина, някои кучовци са големи разрушители и беляджии. Обаче - колко е хубаво, когато се прибереш, да разбереш, че някой те е чакал с нетърпение. Колко е хубаво, когато ти е тъжно, някой да постави глава на коленете ти и да те гледа в очите. С колко нови и интересни хора се срещаш покрай разходките - дори и в най неприятното време.
misho12, чудесно е, че искаш да вземеш бездомно кученце. И по улиците, и в "Без дом", и в приютите има доста сладурковци, очакващи своя човек. Пожелавам ти да се намерите с твоя любимец и да сте щастливи дълги години заедно

Публикувано: 04 February 2012 - 02:16 PM
Хубаво е misho да е наясно с рисковете и отговорността, но отглеждането на куче, не е чак толкова непосилна задача.
Много ми харесва подхода му. Решението е добре обмислено, търси се предварителна информация
Аз се сетих за Рафи на DDG, но има и други подходящи из форума, сигурна съм. Вярвам, че животинчето, което изберете ще е добре гледано и щастливо. Успех!
Тук има малко информация за основните неща свързани с вземането на кученце.
Публикувано: 04 February 2012 - 04:28 PM
Oт лични наблюдения бих допълнила само:
1. Ако котката е всъщност котарак, по-добре си вземете женско куче. Cпоред мен по-добре ще се разбират. http://forum.dog.bg/...ost__p__1013685 (Женско куче и мъжко коте. Даже кучето може все още да е за осиновяване)
Ако котката е женска , мисля , че няма значение полът на кучето. Котараците като че ли са големи мачовци, дори ако са кастрирани.
2. Ако живеете сам и кучето ще е само дълго време, по-добре да е над годинка. Те пак са си млади и се държат като деца, но в периода когато сменят зъби и докъм една година май гризат всичко наред. Тa ако ще остава само за по-продължително, по- добре да е над годинка.
А по темперамент няма никаква разлика между 7 месечно и едногодишно. Даже и две
3. щом нямате опит , а и живеете в апартамент, най-добре потърсете в разделa без дом http://forum.dog.bg/...B4%D0%BE%D0%BC/ на този форум кученце с хигиенни навици. Много хора предлагат такива за осиновяване, които са точно от улицата или от приют, но някои ( с опит ) вече ги е научил на основните неща
Късмет ви желая и на вас и на кученцето.
#7 Guest_gorbyron_*
Публикувано: 05 February 2012 - 02:26 PM
Така, че аз няма да избързвам да те поздравявам (не че го очакваш точно от мен
A може би смяташ, че любимците ти ще могат да заместят евентуална жена... но в такъв случай, трябва да си вземеш и папагал - кучето ще ти ръмжи всяка сутрин; папагалът ще те кълне цял следобед; котката ще се прибира късно вечер...
Публикувано: 05 February 2012 - 02:36 PM
При нас в приют Богров ще намериш точно кучето, което търсиш!
Имаме 500 кучинки, за част от тях сме разказали тук, а останалите ще намериш на място:
http://arsofia.com/b.../bogrov-dogs-bg
И аз мисля, че е по-добра идея да си вземеш вече израстнало, кротко куче. 5-6 месеца обаче е малко, това е разгарът на кучешкото детство, игривостта и беличките са на най-високото си ниво в това време. За да се харесат и уважават с котката бих избрала женско кастрирано куче, което да е на 2+ години, вече успокоено и улегнало, с мирен и недоминантен характер.
Заповядай в приют Богров, за да намериш най-добрия си приятел, имаме наистина прекрасни животни:
http://arsofia.com/bg/bogrov-bg
Кучетата от приюта се дават на осиновителите си ваксинирани, микрочипирани, кастрирани, с ЕС паспорт, обезпаразитени и здрави. Осиновяването не струва пари.
Поздрав!
Публикувано: 06 February 2012 - 11:29 PM
Така, че Мишо - наистина е голяма отговорност да си вземеш приятелче но това което ще получиш в замяна не може да се изчисли.
Публикувано: 07 February 2012 - 01:17 AM
gorbyron, ето и някои отговори:
1. Защо куче - с куче човек може да прави много повече неща заедно отколкото с котка или друг домашен любимец, например да спортува, да се разхожда в парка и така нататък.
2. Защо миксирано - според мен, ако човек си търси куче за домашен любиец, няма значение как точно ще изглежда то. Смятам, че вече има достатъчно кучета, които са ничии и няма нужда да се създават нови. Да не говорим за биологичните недостатъци на селекцията... Та причината не е финансова - бих платил за куче, но предпочитам да не го правя, а да си взема "безплатно", което така или иначе съществува. По същите причини си взех и котка от улицата и тя е не по-малко зла, забавна, непредвидима, капризна и красива от породистите
3. За бъдещото ми семейство (дай Боже
insult, знам за приют Богров и се надявам, че когато дойде времето, ще можете да помогнете с избора на най-подходящото куче за мен.
Причината, поради която поисках съвет, е че не искам да избързвам с избора на куче. Има неща, за които сам си давам сметка (например, че не мога да се грижа за малко бебе, че кучето ми ще трябва да живее с други животни и т.н.), но може би има и такива, за които не съм се сетил. Отново благодаря за всички мнения и препоръки!
Обещавам да кача снимки на новия ми приятел, когато го намеря
Публикувано: 07 February 2012 - 10:28 AM

#13 Guest_gorbyron_*
Публикувано: 07 February 2012 - 11:33 AM
По отношение на спортуването с кучето, имам някои резерви - доколкото схващам, си млад човек, та не знам дали не би го заменил с креватен спорт при определени обстоятелства...
Също така, от нещата, които си написал, оставам с чувството, че ще си зает повече с други неща, отколкото с кучето... и през повечето време то ще е само с мишеловеца... Ето защо, ако те е грижа за психичното здраве на бъдещия ти любимец, ти препоръчвам, освен него, да си вземеш и второ(може и да е някакво миниатюрно, но с различен пол)... Няма да се впускам да ти обяснявам за предимствата..., тук има достатъчно компетентни хора... ако желаят, нека ти разяснят по-нашироко... само ще вметна, че кучетата са социални животни и че най-комфортно се чувстват сред СЕБЕподобните... Също така, ако се надяваш до някаква степен да ти опазват апартамента от чужди нашественици, ще е по-удачно да се спреш на вариант за мъжко куче, според твоите критерии, и на по-дребно женско... Предполагам, че ще искаш здраво куче, затова бих ти препоръчал да му се направят нужните изследвания и при ветеринар, необвързан с мястото, откъдето ще го вземеш кучо... Но и не забравяй да тестваш поведението на кучето към котки, както и на котката ти към кучета
Публикувано: 08 February 2012 - 12:00 AM
аз познавам ветеринар, на когото имам доверие и първата ни работа ще е да го посетим. Ако кучето, което ще си избера не е кастрирано, ще трябва да свършим и това...
Иначе котката съм я тествал с кучета, според мен е въпрос на дни да заобича някое куче
От тук нататък остава само да успея да с взема малко отпуск от работа, искам да отделя няколко дни на новия ми приятел, за да свикнем един с друг преди да започна да го оставям сам през деня. А иначе ми се струва, че има достатъчно подходящи кучето, които също си търсят нови приятели
Публикувано: 08 February 2012 - 01:11 AM

#16 Guest_gorbyron_*
Публикувано: 08 February 2012 - 09:43 PM
От мен, толкова,... с пожелания за "безаварийни" съвместни отношения с новите любимци...

Вход

Горе
Цитиране +