Dog.bg Форуми : Искам да си взема куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Искам да си взема куче

#1 Потребителят е офлайн   misho12 Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 04 February 2012 - 12:45 AM

Здравейте,

Искам да си взема куче и имам нужда от съвет.

Ето някои неща, които мисля, че трябва да се има предвид:.
1. Живея в апартамент
2. Вече имам един домашен любимец - котка
3. В момента живея сам, така че кучето трябва да може да стои само през деня

Ето и някои идеи, които имам:
1. Мисля да си взема куче от улицата/приют (не държа на порода, даже предпочитам да няма:)
2. Мисля, че трябва да е поне на 5-6 месеца, за да може да стои само докато съм на работа. Представям си, че по-малките имат нужда от постоянни грижи, а аз не мога да ги осигуря.
3. Иска ми се да е среден размер (не много малко и не много много голямо)

Признавам, че нямям много опит, така че всякакъв съвет ще ми помогне.

Благодаря предварително!

#2 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2012 - 08:38 AM

Желанието Ви е прекрасно само по себе си, но идеята да имате куче, предполага, да имате достатъчно време, което ще отделяте за него.Помислете не само за себе си, но и как ще се чувства кучето само по цял ден без компания на човек.Ако го вземете от приют или улицата, в началото ще трябва да му обърнете дори повече внимание, защото едва ли то ще е достатъчно социализирано и с хигиенните навици, които Ви се иска.От скука може да почне да прави и пакости, да гризе мебели, да плаче или вие, да уринира дори тенденциозно в знак на протест.Преди работа и след нея пък ще трябва добре да го разхождате, за да предотвратите подобни прояви- поне по час на двете разходки.Ако всичко това сте го предвидили и можете да го овладеете, пишете и къде се намирате.
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#3 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 04 February 2012 - 09:57 AM

Плюс това трябва да предвидите разходи:
-за храна,играчки,поводи,аксесоари
-ветеринар-редовно външно и вътрешно обезпаразитяване,ваксинации,недай Боже да се разболее.
Разгледайте раздела ''Без Дом''-там има много кученца отговарящи на вашите критерии,които са в приемен дом и за тяхната социализация вече се е погрижил(до някаква степен) приемния им стопанин.Ваксинирани,обезпаразитени.
Обричате на дълги разходки в студ и пек дори когато страшно много Ви се спи сутрин и такива когато вечер след работа сте скапани и единственото нещо,което искате е да се размажете на дивана-ама нъц то Ви чака с молещи очи-''Мамо искам да пишкам''-сега!
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 04 February 2012 - 11:52 AM

Момичета, хайде да кажем на човека и хубавите страни :ab_041:
Наистина - отговорност и ангажимент е - и от гледна точка на време, и от финансова. Наистина, някои кучовци са големи разрушители и беляджии. Обаче - колко е хубаво, когато се прибереш, да разбереш, че някой те е чакал с нетърпение. Колко е хубаво, когато ти е тъжно, някой да постави глава на коленете ти и да те гледа в очите. С колко нови и интересни хора се срещаш покрай разходките - дори и в най неприятното време.
misho12, чудесно е, че искаш да вземеш бездомно кученце. И по улиците, и в "Без дом", и в приютите има доста сладурковци, очакващи своя човек. Пожелавам ти да се намерите с твоя любимец и да сте щастливи дълги години заедно :ba_025:
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#5 Потребителят е офлайн   nellidi Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
Публикувано: 04 February 2012 - 02:16 PM

Има чудесни , вече социализирани, та дори и с хигиенни навици, на малко по-голяма от бебешката възраст кученца от приемни домове. Повечето хора работят по цял ден. Или искате да кажете, че при вашите кучета има човек 24/7 Качена снимка
Хубаво е misho да е наясно с рисковете и отговорността, но отглеждането на куче, не е чак толкова непосилна задача. Качена снимка

Много ми харесва подхода му. Решението е добре обмислено, търси се предварителна информация Качена снимка

Аз се сетих за Рафи на DDG, но има и други подходящи из форума, сигурна съм. Вярвам, че животинчето, което изберете ще е добре гледано и щастливо. Успех!
Тук има малко информация за основните неща свързани с вземането на кученце.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2012 - 04:28 PM

Идеята ви е чудесна и наистина сте се сетили за най-важните неща.
Oт лични наблюдения бих допълнила само:

1. Ако котката е всъщност котарак, по-добре си вземете женско куче. Cпоред мен по-добре ще се разбират. http://forum.dog.bg/...ost__p__1013685 (Женско куче и мъжко коте. Даже кучето може все още да е за осиновяване)
Ако котката е женска , мисля , че няма значение полът на кучето. Котараците като че ли са големи мачовци, дори ако са кастрирани. :ab_041:

2. Ако живеете сам и кучето ще е само дълго време, по-добре да е над годинка. Те пак са си млади и се държат като деца, но в периода когато сменят зъби и докъм една година май гризат всичко наред. Тa ако ще остава само за по-продължително, по- добре да е над годинка.
А по темперамент няма никаква разлика между 7 месечно и едногодишно. Даже и две

3. щом нямате опит , а и живеете в апартамент, най-добре потърсете в разделa без дом http://forum.dog.bg/...B4%D0%BE%D0%BC/ на този форум кученце с хигиенни навици. Много хора предлагат такива за осиновяване, които са точно от улицата или от приют, но някои ( с опит ) вече ги е научил на основните неща

Късмет ви желая и на вас и на кученцето.

#7 Guest_gorbyron_*

• Група: Гости

Публикувано: 05 February 2012 - 02:26 PM

Мишо12, би ли могъл да разясниш на форумците тук, но искрено, защо си решил да се сдобиеш с нов лаещ домашен любимец? Предполагам, че ако хората са наясно с мотивите ти, биха могли да ти бъдат по-полезни със съветите... И в частност, защо държиш да си вземеш миксирано куче, след като вече имаш един мъркащ любимец? Предполагаш, че отговорността ли ще е по-малка...? Или се ръководиш от финансовата гледна точка...? Или не разбирайки от кучета, първоначално ще ти е по-удобно да ги изучаваш чрез нечистопородните...? Или пък нещо друго...? Може би пък с отговорите си би могъл да "заразиш" и други ентусиасти да си "осиновят" безпородно куче... Надявам се, че осъзнаваш отговорността, че ще си имаш работа не с лаещ предмет, а с ЖИВО същество, което на свой ред също ще си има свои потребности, с които трябва да се съобразяваш през следващите минимум 10-15 години... Готов ли си да поемеш такава отговорност, независимо от всякакви обстоятелства, предвидими и форсмажорни, които биха могли да настъпят...? Ами, ако се събереш с човек, който не може да понася кучета, какво би направил? Ако се сдобиеш с твое дете, факта, че кучето ти е било улично, няма ли да "приспи" съвестта ти, решавайки отново да го върнеш там, откъдето си го взел...?
Така, че аз няма да избързвам да те поздравявам (не че го очакваш точно от мен :md_064: ) за решението ти да си вземеш куче... поне докато не видя отговорите ти по повдигнатите горе въпроси...
A може би смяташ, че любимците ти ще могат да заместят евентуална жена... но в такъв случай, трябва да си вземеш и папагал - кучето ще ти ръмжи всяка сутрин; папагалът ще те кълне цял следобед; котката ще се прибира късно вечер... :md_064:

#8 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 February 2012 - 02:36 PM

Здрасти, Мишо :)
При нас в приют Богров ще намериш точно кучето, което търсиш!
Имаме 500 кучинки, за част от тях сме разказали тук, а останалите ще намериш на място:
http://arsofia.com/b.../bogrov-dogs-bg
И аз мисля, че е по-добра идея да си вземеш вече израстнало, кротко куче. 5-6 месеца обаче е малко, това е разгарът на кучешкото детство, игривостта и беличките са на най-високото си ниво в това време. За да се харесат и уважават с котката бих избрала женско кастрирано куче, което да е на 2+ години, вече успокоено и улегнало, с мирен и недоминантен характер.
Заповядай в приют Богров, за да намериш най-добрия си приятел, имаме наистина прекрасни животни:
http://arsofia.com/bg/bogrov-bg
Кучетата от приюта се дават на осиновителите си ваксинирани, микрочипирани, кастрирани, с ЕС паспорт, обезпаразитени и здрави. Осиновяването не струва пари.
Поздрав!
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 February 2012 - 02:54 PM

Много готина тема и отношение, но дали е за "Новини, събития.." това ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#10 Потребителят е офлайн   karakal Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2012 - 11:29 PM

Отгледал съм две кучета до сега. Кучето дава повече от колкото се влага в него. Няма такова същество, което буквално те залива с любов и преданост. Пак бих си взел домашно приятелче но за съжаление в момента положението е такова, че не мога да си го позволя. Ако е рекъл господ нещата да се оправят, пак ще си взема един косматко за да се радваме един на друг.
Така, че Мишо - наистина е голяма отговорност да си вземеш приятелче но това което ще получиш в замяна не може да се изчисли.

#11 Потребителят е офлайн   misho12 Икона

Публикувано: 07 February 2012 - 01:17 AM

Благодаря на всички за мненията!

gorbyron, ето и някои отговори:

1. Защо куче - с куче човек може да прави много повече неща заедно отколкото с котка или друг домашен любимец, например да спортува, да се разхожда в парка и така нататък.
2. Защо миксирано - според мен, ако човек си търси куче за домашен любиец, няма значение как точно ще изглежда то. Смятам, че вече има достатъчно кучета, които са ничии и няма нужда да се създават нови. Да не говорим за биологичните недостатъци на селекцията... Та причината не е финансова - бих платил за куче, но предпочитам да не го правя, а да си взема "безплатно", което така или иначе съществува. По същите причини си взех и котка от улицата и тя е не по-малко зла, забавна, непредвидима, капризна и красива от породистите :smile:
3. За бъдещото ми семейство (дай Боже :smile: ) - не се сещам за причина едно куче да е несъвместимо с жена или деца. Ако има такива, моля споделете.

insult, знам за приют Богров и се надявам, че когато дойде времето, ще можете да помогнете с избора на най-подходящото куче за мен.

Причината, поради която поисках съвет, е че не искам да избързвам с избора на куче. Има неща, за които сам си давам сметка (например, че не мога да се грижа за малко бебе, че кучето ми ще трябва да живее с други животни и т.н.), но може би има и такива, за които не съм се сетил. Отново благодаря за всички мнения и препоръки!

Обещавам да кача снимки на новия ми приятел, когато го намеря :ab_041:

#12 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2012 - 10:28 AM

Да е само Богров- ехеееех!Приюти и чакащи в тях своя Човек-има достатъчно кучета там.Има и в нета сайтове на фондации,които се грижат бездомните да намерят свой дом, частни лица, които също са приютили бедстващи душички и се надяват да им намерят най-подходящият стопанин.Конкретизирайте критерия си за ръст и натура на хайванчето.То се разбра, че трябва да е вече улегнало и излязло от пубертета- и ще видите колко колеги от форума ще Ви предложат кое от кое по-прекрасни и подходящи за осиновяване хайванчета.Кучето ще бъде задължително кастрирано-това трябва да Ви е ясно.Също така ваксинирано и чипирано,напълно здраво, със хигиенни навици, емоционално стабилно и социализирано.
User's Signature

#13 Guest_gorbyron_*

Публикувано: 07 February 2012 - 11:33 AM

Мишо, надявам се, че и за в бъдеще ще ги мислиш нещата, които си изброил... макар, че доста често се случва мисленето да претърпи и някаква метаморфоза... Дано, поне чувството за отговорността, която си поел за живота на тези невинни създания, да не се изпари някой ден...
По отношение на спортуването с кучето, имам някои резерви - доколкото схващам, си млад човек, та не знам дали не би го заменил с креватен спорт при определени обстоятелства... :md_064:
Също така, от нещата, които си написал, оставам с чувството, че ще си зает повече с други неща, отколкото с кучето... и през повечето време то ще е само с мишеловеца... Ето защо, ако те е грижа за психичното здраве на бъдещия ти любимец, ти препоръчвам, освен него, да си вземеш и второ(може и да е някакво миниатюрно, но с различен пол)... Няма да се впускам да ти обяснявам за предимствата..., тук има достатъчно компетентни хора... ако желаят, нека ти разяснят по-нашироко... само ще вметна, че кучетата са социални животни и че най-комфортно се чувстват сред СЕБЕподобните... Също така, ако се надяваш до някаква степен да ти опазват апартамента от чужди нашественици, ще е по-удачно да се спреш на вариант за мъжко куче, според твоите критерии, и на по-дребно женско... Предполагам, че ще искаш здраво куче, затова бих ти препоръчал да му се направят нужните изследвания и при ветеринар, необвързан с мястото, откъдето ще го вземеш кучо... Но и не забравяй да тестваш поведението на кучето към котки, както и на котката ти към кучета :md_064: ...

#14 Потребителят е офлайн   misho12 Икона

Публикувано: 08 February 2012 - 12:00 AM

gorbyron, благодаря за здравословния скептицизъм :smile: Наистина смятам, че човек трябва да си зададе въпросите, които ти задаваш - грижата за живо същество не е само забавления и игри. Благодаря за идеята за второ куче, струва си да се обмисли.

аз познавам ветеринар, на когото имам доверие и първата ни работа ще е да го посетим. Ако кучето, което ще си избера не е кастрирано, ще трябва да свършим и това...

Иначе котката съм я тествал с кучета, според мен е въпрос на дни да заобича някое куче :smile:

От тук нататък остава само да успея да с взема малко отпуск от работа, искам да отделя няколко дни на новия ми приятел, за да свикнем един с друг преди да започна да го оставям сам през деня. А иначе ми се струва, че има достатъчно подходящи кучето, които също си търсят нови приятели

#15 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 01:11 AM

Можеш ли на аудиторията да споделиш възраст, местоживеене, часове на ден извън дома по време на работа, тип характер?Нещо като asl?Тук влизаме и четем доста хора,членуващи или близки до организации, които се грижат бездомните да си намерят осиновители.Преди това тези кучета са били в приемни домове,кастрирани,социализирани.Всеки си знае своята "стока" сякаш са наши приятели, знаем им манталитета, предпочитания и темперамент.Така по-лесно ще те насочим кое куче би било подходящо за ритъма ти на живот, както и на натурата ти.
User's Signature

#16 Guest_gorbyron_*

Публикувано: 08 February 2012 - 09:43 PM

Мишо, относно изборът на куче, както и първоначалното му приспособяване, би било добре да се вслушаш в препоръките на Ариел, пък и предполагам, че по тези въпроси може да има някои теми из форумите тук... Не съм посещавал приюти, но мога да предположа, че взимайки куче от голям приют, вероятността то да е с лабилна психика е голяма... Ето защо, отредената роля на кучето като психолог, може да се наложи да я поемеш първо ти... А за стресирано възрастно куче не съм убеден, че е най-удачно да му натякваш присъствието си през първите няколко дни... Предполагам, че при избора ти, а и след това, трябва да следиш внимателно 'езикът на тялото", особено положението и евентуалното движение на опашката... Това са мои мнения, възможно е и да греша - не съм се занимавал с такива кучета, но поразгледай внимателно темите из форума..., поразпитай, ако трябва ... все пак има доста хора тук, занимаващи се с изоставени кучета...
От мен, толкова,... с пожелания за "безаварийни" съвместни отношения с новите любимци... :md_064:

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни