Dog.bg Форуми : Проблеми с Аляски маламут

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проблеми с Аляски маламут Доминантност, възпитание, обучение - въпроси и съвети

#81 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 22 April 2012 - 10:48 AM

Finwe, isi_ar4i, много ми е приятно да чета коментарите и съветите, които давате!

Аз имам хъски и не знам дали по-лесно се възпитава от маламут, но няма такова нещо като "ще продължа да го уча докато не се научи наистина колкото и време да отнеме ", моят съм го почнала откакто е влязъл в нас ! Къде да пишка, какво да НЕ пипа и тн, като стана на два месеца станаха по-сериозни командите и сега - вече почти три години по-късно не съм спирала с възпитанието! И по тази причина където и да отидем съм спокойна да го пусна!
И въпреки послушанието му между смяната на сезоните когато вятърът започна да му носи разни миризми до нослето и концентрацията и послушанието му станаха под въпрос, отново почнах като на малко куче на терасата ела, спри, до мен и тн ! Това, което се опитвам да кажа е, че няма време, няма краен срок, а цял живот ще повтаряте едни и същи комадни докато не се научат до съвършенство и докато не почнат да ги зъпълняват още по-съвършено и най-важното докато и на вас и на кучето не му писне от тия команди и не си каже, абе я да я послушам, за да ме остави намира! :db_046:

Относно спането, мога да го погаля във всеки един момент и дори и да се стресне никога не е ръмжал или посягал, ами поглежда с очакване или се обръща по гръб да му чеша корема! Хората по улицата и малките деца идват изненадващо, от всяка посока и го пипат, идват му в гръб и го хващат за опашката и никога не е изръмжавал или дори не се е стряскал! Само поглежда какво става, може да даде някоя целувка и така . . .
User's Signature

Качена снимка

#82 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2012 - 04:20 PM

Показване на мнениетоFlawless, в 22 April 2012 - 08:48 AM, написа:

Това, което се опитвам да кажа е, че няма време, няма краен срок, а цял живот ще повтаряте едни и същи комадни докато не се научат до съвършенство и докато не почнат да ги зъпълняват още по-съвършено и най-важното докато и на вас и на кучето не му писне от тия команди и не си каже, абе я да я послушам, за да ме остави намира! :db_046:

Flawless - точно така, краен срок за възпитанието няма, почивка също, и животът с тях никога не е скучен :md_064: - вече чак като поостареят нещата стават доста по-лесни - кучетата помъдряват. Например Финве - той вече е на зряла възраст, команди не му трябват - разбира само с думи, дори и без думи какво трябва да направи, а и не е толкова любопитен и самонадеян, защото всичко е видял, опитал и т.н.. С него съм абсолютно спокойна, където и да отида. Но с младото поколение не е така. До към третата-четвъртата година са им най-буйните времена, хормона ги удря яко - едни по-рано, други по-късно, и са толкова самонадеяни, че дори и да са преминали най-доброто обучение, да са били много послушни, отпуснеш ли се дори за миг, и нещата могат да се върнат в начално положение, че и по-лошо. Разбира се не с всички кучета е така, има и много по-"лесни" маламути, но както казах и преди, те са рядкост и истински късмет за стопаните си - и това са предимно сред женските :md_064:

Показване на мнениетоFlawless, в 22 April 2012 - 08:48 AM, написа:

Относно спането, мога да го погаля във всеки един момент и дори и да се стресне никога не е ръмжал или посягал, ами поглежда с очакване или се обръща по гръб да му чеша корема! Хората по улицата и малките деца идват изненадващо, от всяка посока и го пипат, идват му в гръб и го хващат за опашката и никога не е изръмжавал или дори не се е стряскал! Само поглежда какво става, може да даде някоя целувка и така . . .

Такова трябва да е държанието на всяко впрегатно куче - желязна психика и без страх и съмнения от нищо, пълно доверие към хората :ba_025:
User's Signature

Щом Бог е създал глупака, значи има нужда от него

#83 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 22 April 2012 - 04:52 PM

според началното възпитание ( като първите 7 год. при човека) са почти решаващи. Както Финве ги описва, хормона ги бие яко. При хъскито сигурно е в мнг по-лека степен, но при маламута няма начин да си спокоен, където и да идеш, когато го пуснеш без повод. Това зависи и от кучето, но при нас е така. Просто става хищник, когато на съседната поляна има други животни. Дори се облизва.........

Ние също галим Арчи, когато спинка. Понякога ръмжи и това е сигнал, че не желае да бъде притесняван. За съжаление атмосферата по улиците мнг го плаши. И за тези животни стресът от шума наистина е голям, особено когато е живял на спокойно място. Затова градът не е тяхното мясти. Арчи се стряска от минаващ мотор или някоя кола със спукано гърне, от гърмежи и съвсем леки такива, от писъци и караници. Тогава панически се опитва да се прибере и тогава ако, се случи да дойде изневиделица дете...не знам какво ще стане. Освен това аз по принцип винаги заемам защитна позиция, когато някакви деца се прибллижават хипер бързо и не им позволявам веднага да го пипат. Първо му давам няколко секунди да свикне със ситуацията.
Арчи не знаем, как е живеял, но според мен не е имал мнг контакти с хора и особено с малки деца. Той и сега мнг им се дразни и ги отбягва. Това доверие към хората, за което пише Финве, го има само към хора, минали пубертета, но не им към по-малки :(. Но пък големите хора ги тъсри и ме дърпа към тях :)
Скоро ни се случи някакви деца да хвърлят нещо като пиратки в градинката, където ходим и той като тръгна към изхода...... в същия момент дойде един мъжкар, който му се завря .... да го души и нашия дори не изръмжа... просто си представете, колко се беше изплашил......
User's Signature

Качена снимка

#84 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 April 2012 - 08:23 PM

Алекс определено не обича малки деца , много му досаждат и им ръмжи имало е случаи и да трака със зъби като не се дърпат и продължават да му досаждат .
На мен никога не ми е ръмжал каквото ида съм го правил , но за сметка на това има няколко човека дето не ги обича , даже на единия се е хвърлял с доста голяма агресия / ма преди това въпросния го срита , че не искаше да слуша в един впряг /
User's Signature

Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2012 - 08:38 PM

Показване на мнениетоisi_ar4i, в 22 April 2012 - 02:52 PM, написа:

Това доверие към хората, за което пише Финве, го има само към хора, минали пубертета, но не им към по-малки :(. Но пък големите хора ги тъсри и ме дърпа към тях :)

Въпрос: "Трябва ли да пазим детето от маламута?"
Отговор: "До три години пазите детето от маламута, след третата - маламута от детето" :md_064:

Показване на мнениетоisi_ar4i, в 22 April 2012 - 02:52 PM, написа:

Скоро ни се случи някакви деца да хвърлят нещо като пиратки в градинката, където ходим и той като тръгна към изхода...... в същия момент дойде един мъжкар, който му се завря .... да го души и нашия дори не изръмжа... просто си представете, колко се беше изплашил......

Хаха, същия Фрей - много голям побойник, пък само нещо да тракне или гръмне и се завира на най-недостъпните места от панически страх :ab_041:

Показване на мнениетоdimy, в 22 April 2012 - 06:23 PM, написа:

Алекс определено не обича малки деца , много му досаждат и им ръмжи имало е случаи и да трака със зъби като не се дърпат и продължават да му досаждат .
На мен никога не ми е ръмжал каквото ида съм го правил , но за сметка на това има няколко човека дето не ги обича , даже на единия се е хвърлял с доста голяма агресия / ма преди това въпросния го срита , че не искаше да слуша в един впряг /

Децата наистина изнервят много често кучетата. Затова винаги предупреждавам да не правят резки движения, да не викат и да ги галят само по главите и ушите. Досега се е случило у нас само едно изръмжаване на дете, и то защото детето изненадващо стисна кучето за хълбоците - а те хич не обичат да ги пипаш там... иначе когато им досаждат деца, кучетата просто се изнасят и оттам нататък ги отбягват...
А когато доверието към определени хора е нарушено именно поради причините, които пише dimy (тормоз, удряне,побой и пр.) е напълно нормално да се отключи защитна реакция и кучето да реагира заплашително спрямо същия този човек... Да не говорим, че усещат енергията на хората, сканират ги веднага, и е нормално да не харесват определени индивиди... моите лаят по пияници и то много настървено, вероятно им миришат неприятно, нямам друга идея защо
User's Signature

#86 Потребителят е офлайн   peter_angelov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2012 - 02:09 AM

Моя умира за деца, а ръмжи само докато спи и се е излегнал. В началото винаги, а сега по-рядко. Иначе много обича да се гуши в някого като не му обръщаме внимание.

#87 Потребителят е офлайн   Markony Икона

• Member
  • PipPip
  • Interests:Мухарски риболов

Публикувано: 09 May 2012 - 01:35 PM

Здравейте,нов съм в форума и тепърва ще почвам да пиша.Отскоро съм "горд" водач на глутницата,Съжалявам за кавичките,надявам се до месец -2 да ги махна,но сега е такова положението :).Като ви чета перипетиите не зная с кой акъл сте си взели маламут.При мен се случи така,че трябваше да прибера възрастен мъжкар.Пет годишен,разглезен до безподобие,нападнал собственичката си...ситуация завършила с доста кръв и крясъци.Не искам да пиша повече за миналото му.Заел съм се да го върна в правия път ,дали ще успея е божа работа.Имам опит само с немски овчарки и разни дребни породи ,които спят на леглото.Новия ми приятел е повече предизвикателство отколкото домашен любимец.Постоянно сме на нож и това някак ме ентусиазира.Естествено той знае, че не аз съм му стопанина...и аз знам,но с времето някак почваме да се спогаждаме...като при брака :).Имам доста въпроси,но няма да ви досаждам с тях ....първо ще изчета всичко в нета,пък и едва ли някой от вас е попадал в подобна ситуация.За щастие имам помощник-15 годишна немска овчарка.
Обнадежден съм от малкия напредък ,който постигнах за 2 седмици обучение-не съм дресьор,ползвам статии,филмчета и личния си опит с овчарките.Разходка на повод,Спри,Седни,Легни без проблем.......Ела ,Донеси(Дай) липсват в речника му.Хора,деца,малки кучета,никакви проблеми.Едри породи...мастиф,боксер,овчарка,доберман-голям проблем...99% при най малкото озъбване или ръмжене отсреща следва атака.
Най съм озадачен от държанието си към себеподобните.Интерес към маламут нулев,освен естествено ако не го захапят.Види ли хъски пощурява.Страх ме че ще скъса повода или нашийника.Директно скачана на бой без душене и предигра.Най вероятно се дължи на нещо в миналото му и това обеснява тази агресия.
Относно родословието му няма подробна информация.В паспорта му пише хъски.Има всички белези на маламут,кафеви зеници и сини кръвоносни съдове на очите.Окло 35 кг,козината на гривата му е 15 см.Най вероятно е кръстоска между хъски и маламут,което само той си знае.В къщи се държи както вашите кучета,много нерви,комични ситуации,темперамент,изобретателност,инат,нежност и интилигентност на едно място.Не лае,вие като е вързан,а като ми се радва се опитва да ми говори,нещо между кашляне,кихане и лаене...по негов си начин.
Ми общо взето е това..наревах ви се.Като имам още впечетления ще пиша пак.

Забравих снимката естествено :)
Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   peter_angelov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2012 - 06:42 PM

Страхотно е! Кръстоска навярно. - едро с големи лапи, но сини очи. Като лъвче е ! Честито, а това , че е кръстоска не-го прави по-малко куче. Повече търпение с него

#89 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 09 May 2012 - 07:48 PM

нека собственика да сподели повечко инфо относно нападението към стопанката и тя какви точно грижи откъм възпитаие е полагала за кучето. За да придобием представа колко в възпитавано и как е свикнало да живее.

Нападението към другите кучета (навярно) се дължи на харатера, а не проблеми в миналото. За маламута мнг характерна черта е доминацията, в което вие ще се обедите, а не агресията. И (по всяка вероятност) кучето ви изпитва нужда да доминира над другите кучета ( това пощуряване, както го описвате), не е агресивно. Но това пък не го прави по-малко опасен за околните четирилапи, нали? Лошото е, че в опита си да подчини друго куче, може да го нарани или убие :(
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2012 - 08:18 PM

Показване на мнениетоMarkony, в 09 May 2012 - 11:35 AM, написа:

Здравейте,нов съм в форума и тепърва ще почвам да пиша.Отскоро съм "горд" водач на глутницата,Съжалявам за кавичките,надявам се до месец -2 да ги махна,но сега е такова положението :).Като ви чета перипетиите не зная с кой акъл сте си взели маламут.

Здравей Markony, добре сте дошли в нашия интересен форум. Как се казва вашия любимец?
Нещата, които разказвате са ни познати, и тук надявам се ще намерите съмишленици, надявам се и някакви идеи какво да правите оттук нататък. В работата с маламутите най-важни са търпението и любовта. Желая ви успех и ще се радваме много да пуснете повече снимки в темата "Фотогалерия".
User's Signature

#91 Потребителят е офлайн   Markony Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 May 2012 - 12:25 AM

Благодаря за топлото посрещане.Надявам да помагате, иначе ще помоля модераторите да сложат до маламут/не пускайте това в къщи/.Това е шега естествено,но аз ходих няколко дена с метална тръба и газов пистолет.Сега вече сме приятели,доколкото това е възможно с маламут.Даже му давам да ми ближе раните където ме ухапа.Историята на старите собственици не мога да коментирам понеже не съм присъствал и не е редно.Ако някой се интересува да пише на ЛС.Снимки ще пусна,даже видео имам.Нищо че не много фотогеничен...аз си го обичам.
Поздрави!

#92 Потребителят е офлайн   deedeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 May 2012 - 08:26 AM

Здравей Markony, добре дошъл надявам се, даже вярвам че ще се справите с този красив мече, защото моето наблюдение е, колкото и скромен да е опита ми, че маламутите може да са инати да искат да доминират но когато са обградени с много любов, постоянство и добро настроение стават едни от най-милите и пухкави кучета.
Много успех от мен :)

#93 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 May 2012 - 07:24 PM

Показване на мнениетоMarkony, в 09 May 2012 - 10:25 PM, написа:

....иначе ще помоля модераторите да сложат до маламут/не пускайте това в къщи/.
- подкрепям идеята :ba_025:

Показване на мнениетоMarkony, в 09 May 2012 - 10:25 PM, написа:

...,но аз ходих няколко дена с метална тръба и газов пистолет.Сега вече сме приятели,доколкото това е възможно с маламут.Даже му давам да ми ближе раните където ме ухапа.Историята на старите собственици не мога да коментирам понеже не съм присъствал и не е редно.Ако някой се интересува да пише на ЛС.Снимки ще пусна,даже видео имам.Нищо че не много фотогеничен...аз си го обичам.
Поздрави!

Това е страшно, което разказвате - дано повече да не се повтаря! Искам да питам дали Максимилиян е кастриран? Кастрацията помага в някаква степен да се успокои животното, разликата се усеща може би година след кастрацията, но е осезаема
User's Signature

#94 Потребителят е офлайн   Markony Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 May 2012 - 11:09 AM

Здравей Финве.Това което разказвам не е страшно ами нормално при прибиране на чуждо куче.Представи си теб да те приберат и да ти кажат,тука ще спиш ,тука ще ядеш и това ще правиш ,но това няма да пипаш...и ти ще хапеш :) .Ухапването не е толкова страшно,макар ,че още куцам.
Маратонките,чехлите и чорапите ги прежалих.То е ясно -досадно е,но в историята кучетата(вълците си са спели с стопаните да ги топлят.Това че Макс краде неща ,които миришат на моя пот ,можеби е пак израз на любов някаква тяхна си...Сега обяснявам очи в очи:"Макс .ще ходим на разходка,маратонката ми трябва.Следва леко ръмжене.....Добре,хайде донеси повода!Повода естествено е на 5 м.Почва едно двуомене.Отива към повода,но ме следи дали няма да взема маратонката.След като закачим повода,вече нищо друго не е интересно и мога да си прибера нешата.Всички са доволни,Без излишни нерви.
Само един път ме изкара извън нерви,по субективни причини.
Макс живее в автосервиз,по цял ден е с мен,краде ми инструменти,дърпа ми маркуча на компресора...това се търпи.Идва клиент да си вземе джипката,плаща ми,прибирам парите в портфейла.Вълчо скача,грабва портфейла с парите и се тика под колата на клиента,да не мога да го докопам.3 часа молби Макс излез,ще ходим на разходка,виж кой дойде...няма.Паля джипката,мърдам напред назад леко...никакаква реакция,Гумата му опира в главата не мърда.Отчаях се и казах на клиента да мине да си вземе колата след ден.Клиента си тръгна...след 5 мин Макс излеза сам без да го викам и ми върти опашка.Идеше ми да се гръмна.

Предполагам си отмъщава за всеки път в който съм го спрял като се хвърлял по някоя женска :)

Имаме поколение преди 6 месеца .Не е кастриран и малко съм против идеята ,като типичен представител на "топки между краката"

Аз ще се постаря да му стъпя на врата.Приемам го такъв какъвто е и малко ще направя компромис с нещата които не разбирам или ме дразнят.

Предпочитам намордник да ползвам вместо да го осакатя.От друга страна в парка има доста побойници от едрите и бойни породи,Аз не знам какво си приказват като се срешнат 2 кучета преди да почнат да се ръмжат.В никакъв случай няма да спра кучето си да се защитава ако бъде нападнато от друго.Това той го разбира прекрасно и знае че му пазя гърба.Случва ни се почти всеки ден.

Предполагам разговора е като в нормална кръчма след 4-5 питиета:

Ти знаеш ли кой съм аз?
Кво ме интересува?Тая територия е моя!
Не ,територията е моя!

И след това почва ръмженето...и боя :)

Приятен ден ви желая!Поставяйте се на мястото на любимците си от време на време.

#95 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 May 2012 - 08:41 PM

Показване на мнениетоMarkony, в 11 May 2012 - 09:09 AM, написа:

Имаме поколение преди 6 месеца .Не е кастриран и малко съм против идеята ,като типичен представител на "топки между краката"

Предпочитам намордник да ползвам вместо да го осакатя.От друга страна в парка има доста побойници от едрите и бойни породи,

Markony виждам, че не ви е скучно с Макс.
Колкото до кастрацията - смея да твърдя, че това не осакатява животното, а напротив - помага му много, както и на стопанина. Моите мъжки са кастрирани и разликата към по-добро в поведението и отношението към другите кучета е очевадна! Тестостерона у мъжките е причина да искат да доминират и да влизат в конфликти и постоянно ги държи нащрек, в напрежение, да се доказват какви са мъже. А и в много от случаите агресията се оказва наследствена, т.е. не знам доколко е добре Макс да дава поколение с такъв характер, който може да се предава и на следващите поколения
User's Signature

#96 Потребителят е офлайн   Markony Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 May 2012 - 12:57 AM

И съм съгласен и не съм.Възпитанието,респективно глезенето биха ли се предали на поколението.Почнах да чета общия форум за възпитанието и типовете агресия.Днес имам огромен напредък и характеризиране като агресивен вече ми е под въпрос.Наблюдавам много внимателно стадиите на една среща с мъжкар.Никаква агресия отначало,върти опашка,подушва преценява.След агресия от отсрещната страна чак реагира експлозивно.Насрочил съм консултация със специалист.Дано ми се изясни ситуацията.
Напредъка е в къщи.Реших да отстоявам моето докато стане.С ръмжене и цупене ,виене,днес му прибрах всичките играчки и храната му взех без да ми посегне.Естествено заплаших го и ме разбра прекрасно.После ми се търкаляше по гръб да го чеша.Май печеля битката...ама да не ме чуе ,че мног разбира :).

#97 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2012 - 07:37 AM

Показване на мнениетоMarkony, в 11 May 2012 - 10:57 PM, написа:

И съм съгласен и не съм.Възпитанието,респективно глезенето биха ли се предали на поколението.Почнах да чета общия форум за възпитанието и типовете агресия.Днес имам огромен напредък и характеризиране като агресивен вече ми е под въпрос.Наблюдавам много внимателно стадиите на една среща с мъжкар.Никаква агресия отначало,върти опашка,подушва преценява.След агресия от отсрещната страна чак реагира експлозивно.Насрочил съм консултация със специалист.Дано ми се изясни ситуацията.
Напредъка е в къщи.Реших да отстоявам моето докато стане.С ръмжене и цупене ,виене,днес му прибрах всичките играчки и храната му взех без да ми посегне.Естествено заплаших го и ме разбра прекрасно.После ми се търкаляше по гръб да го чеша.Май печеля битката...ама да не ме чуе ,че мног разбира :).

Разбира се, че агресията може да бъде придобита впоследствие, но има и наследствена. И трудно може да се определи от какво е агресивно кучето (особено ако не познаваме родителите) - дали не е носило в гените си агресия, която при определени обстоятелства се отключва...
User's Signature

#98 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2012 - 08:11 PM

Markony, рядко виждам такава решителност у човек да се занимава с куче и това ме радва! Дори и сега да се чудите как е възможно да се прецакате с това куче, после няма да можете да живеете без него, защото са много различни от овчарките, но така ти влизат под кожата, че е възможно да се замислите и за друго! Това е мания и за хъскитата и за маламутите важи!
Подходът е търпение, повтаряне и любов, ако имате възможност да подтичвате или да спортувате няма да е лошо - измореното куче е по- податливо на внушения и обучение!
Няма да е лесно, но там където той се инати, вие трябва да се инатите дори повече, като кажете, че няма да прави или ще прави нещо, не го питате, а го прави, естествено с добро и бавно, но не се отказвайте!
Притеснително е, че е хапал, но е хубаво, че това не ви спира! Ще ми бъде интересно да следя вашия случай! Те са безумно умни животни!

И знайте, че ако кучето не прави нещо както трябва или искате,е нужно да се замислите какво вие не обяснявате или правите добре!
User's Signature

Качена снимка

#99 Потребителят е офлайн   Markony Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 May 2012 - 09:51 PM

Ще се справя.Какви инжекции/ваксинации препоръчвате за ухапванията ,че вече съм доста перфориран.Борбата изисква жертви :)

#100 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 May 2012 - 03:21 PM

Показване на мнениетоMarkony, в 13 May 2012 - 09:51 PM, написа:

Ще се справя.Какви инжекции/ваксинации препоръчвате за ухапванията ,че вече съм доста перфориран.Борбата изисква жертви :)

Само против тетаност! Съмнявам се кучето има бяс, затова не е необходимо иначе при ухапване и бяс се прави!
User's Signature

Качена снимка

• (12 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема