Проблеми с Аляски маламут Доминантност, възпитание, обучение - въпроси и съвети
Публикувано: 22 May 2012 - 10:46 PM

Публикувано: 23 May 2012 - 07:50 PM
Markony, в 22 May 2012 - 10:46 PM, написа:

Браво на вас! Браво за упоритостта, очевидно бързо се възнаграждава!
Публикувано: 03 July 2012 - 02:55 PM
Публикувано: 03 July 2012 - 07:20 PM
Не знам има ли рецепта да не го правят, освен да стои вързан и просто да не го водиш при тях. Котките хич не са безобидни и аз на твое място веднага бих го хващала, защото може със замятането на лапите им да одраскат или извадят някое око.
Така че това не е проблем :)
Иначе с другите кучета не създава проблеми като е пуснат? Ако види куче тръгва ли към него или се връща щом го повикаш?
Твоят приятел не бива да бъде авторитет за него. Авторитет трябва да си ти. Защото доколкото знам вие не живеете заедно :) и той не е повече с него от теб. Маламутите избират един да слушат, така са ми казвали, пък и го виждам в действителност и затова трябва да слуша теб или вашите ( някой с когото живее). Затова не позволявай той да се бърка във вашите взаимоотношения, макар да помага :)
По същия начин не позволявам на Боби (а и на всеки друг )да му се кара, когато аз държа повода и изобщо да ми иззема функциите, когато аз "командвам" :). Както казвам "Подронваш ми авторитета" :) Защото така той ме вижда слаба и само това чака!!!!!

Публикувано: 03 July 2012 - 08:34 PM
DiDemon_96, в 03 July 2012 - 12:55 PM, написа:
DiDemon_96 - мисля, че нямате проблем с възпитанието

Подкрепям всичко, което Иси е написала

Публикувано: 04 July 2012 - 11:09 AM

Мерси много на Иси и Финве за отговорите,ще се постараем да бъде така за напред. :)
Публикувано: 04 July 2012 - 02:42 PM
DiDemon_96, в 04 July 2012 - 09:09 AM, написа:

Мерси много на Иси и Финве за отговорите,ще се постараем да бъде така за напред. :)
Ако кучето се връща (дори и не веднага) - това е хубаво и не трябва да го наказваш. По-скоро да намериш начин да пресечеш още в зародиш хукването (преследването) на котката - което обаче ми се вижда много трудно. А щом се връща при теб - трябва да покажеш, че одобряваш , не обратното - ако наказваш, когато се е върнал при теб ще стане още по-лошо, защото кучето ще асоциира връщането с неприятно изживяване...
Това мнение е редактирано от Finwe: 04 July 2012 - 02:42 PM

Публикувано: 19 September 2012 - 10:00 AM

Мисля, че само иска да си играе, но става твърде нетърпелив понякога и веднъж за малко да ме събори от колелото, понеже не внимавах. Вие имали ли сте такъв проблем, и как сте се справяли с него?
П.П. съжалявам ако някой по-нагоре е писал за същото, просто нямам никакво време да прочета всички 6 страници в темата, понеже закъснявам за училище

Публикувано: 19 September 2012 - 07:31 PM
Hammerfall, в 19 September 2012 - 08:00 AM, написа:

Мисля, че само иска да си играе, но става твърде нетърпелив понякога и веднъж за малко да ме събори от колелото, понеже не внимавах. Вие имали ли сте такъв проблем, и как сте се справяли с него?
П.П. съжалявам ако някой по-нагоре е писал за същото, просто нямам никакво време да прочета всички 6 страници в темата, понеже закъснявам за училище

Намерете някое видео на Сизър Милан, в което той обяснява как се разхожда куче. Ползва се нашийник удушвач или по-ефективно е да се сложи обратния край на повода, прекаран като примка през врата, но сложена точно под брадичката и зад ушите, а не по средата на врата, за да може по този начин главата се контролира много лесно. В момента в който кучето спре да върви до вас (опъва се, дърпа и т.н.) дръпвате повода-удушвач нагоре и го коригирате. Не мисля, че при разходките трябва да го хващате за врата. Когато единия ми маламут види непознати кучета също се дърпа и скимти, затова силно дърпам повода нагоре, така докато той не седне и не ме погледне в очите - тогава го награждавам и тръгваме, ако пак се развълнува - повтарям, докато не му стане ясно, че няма да продължим ако се дърпа и не внимава. В началото беше много упорит, дърпах нагоре повода, докато той не изскимти от неприятно чувство (така сложен повода не може да го удуши, но им е много неприятно). Сега е достатъчно само рязко дръпване за секунди и той се успокоява.

Публикувано: 19 September 2012 - 08:06 PM
Hammerfall, в 19 September 2012 - 10:00 AM, написа:
А трябва да ти пречи това поведение мнг, защото като стане 40 кила, трудно ще го дърпаш за врата!!!! Хората те гледат като извънземно, не защото дърпаш кучето, а защото такова поведение говори за агресия (поне отстрани си представям куче, което ръмжи, стопанина му се опитва да го осмири, но то се дъра и ръмжи в посоки) от страна на кучето ти и твоята невъзможност да се справиш с нея.
Решението за мен е повод тип душач. Слагаш го и като започне да се дърпа, се души, мнг бързо ще схване, че така не трябва и ще спре да се дърпа и т.н.
И понеже явно си нов във форума, би ли ни дал някаква информация за вас с дивака. От къде е, как го взехте, как се справяте с обучението и т.н

Публикувано: 08 November 2012 - 04:37 PM
станахме вече на 11 месеца всичко върви добре но се появи малък проблем сменихме си тъпетите вкъщи и вече 3 ден подред нашия пуххх си гризка и си ги сваля докато е сам най странното от всичко е че досега никога нищо не е пипал вкъщи и се чудя какво да правя не мога да разбера осъзнава ли или....
дайте някакъв съвет :)))))
Публикувано: 11 November 2012 - 08:01 PM
Лошо, защото няма как да му се скарате, а когато се приберете и е изпокъсал всичко и да му се карате, смисъл няма. Защото казват, че вече е забравил и не знае за какво му се карате, че карането върши работа само, ако го хванеш на местропрестъплението :(
Макар че за сигурно ви гледа и знае, че е сгафил. Ние имаме подобен проблем, но с кутии и вестници. И по този повод са ми казвали, че кучетата харесват звука от късане на хартия....
Та какво се опитвам да кажа- според мен трудно ще го отучите, ако изобщо успеете. Ако намажете тапетите с люто и гадно- със сигурност. Аз бих му оставила парчета тапети на земята и да къса тях.. Дано схване, че тези от земята са по-достъпни..... и остави на мира стенните. Но пък ако изпокъса тях, може да реши, че му давате и тези по стената :(
Най-сигурно е да не го пускате сам в стаята с тапети известно време, а останалите да ги прежалите :( или пък сложите някакви прегради, мебели, който да му пречат. Примерно декоративните оградки за двор.....

Публикувано: 12 November 2012 - 09:30 AM
deedeto, в 08 November 2012 - 04:37 PM, написа:
станахме вече на 11 месеца всичко върви добре но се появи малък проблем сменихме си тъпетите вкъщи и вече 3 ден подред нашия пуххх си гризка и си ги сваля докато е сам най странното от всичко е че досега никога нищо не е пипал вкъщи и се чудя какво да правя не мога да разбера осъзнава ли или....
дайте някакъв съвет :)))))
Има специално спрейове, които отблъскват кучето от нещото, което е напръскано с него. Не пробвайте с люто, защото знам, че кучетата нямат същите вкусови рецептори като на хората и най-вероятно нищо няма да усети. Мога да ти покажа аз какъв спрей бях купила преди време, защото Рая хапваше краката на столовете понякога. Определено върши работа, но трябва периодично през 2-3 дни да се пръска. Предполагам, че бързо ще схване, че не трябва да пипа тапетите. Трябва да снимам нашия на коя марка беше, защото наистина имаше ефект от него. Аз имам още доста от него. Ако идвате към Варна мога да ти дам. Само трябва да му видя срока, но надали ще има проблем. Ако решиш да купуваш обърни внимание, че за котки и кучета мисля, че има разлика и освен това има такива за употреба у дома и такива за навън.
Публикувано: 01 February 2013 - 10:05 AM
Аз те първа мисля да пиша и да споделям мнения за тази сладурковци.Прочел съм доста теми от секцията за маламута.Аз моя го имам от една седмица и имам две притеснения.Първото е,че хапе за което е нормално.Взел съм му играчки ама нещо не се вЧипитлява.Иска все нещо като ръка,крак,дреха.Та така де играчките не са ни интересни.Някаква идея за нещо друго!?И второто по голямо притеснение е,че не мога да го накарам да лае.Чудя се това дали е проблем.Игрив е закача се бяга наляво,надясно остава сам за дълго,но ни вопъл ни стон.От време на време издава някакви кучешки звуци и това е.Мисля си ,че с нас ни е добре все пак защото върви като шеф на облаците...

the dog died
Публикувано: 01 February 2013 - 11:44 AM
Vitaneli, в 01 February 2013 - 10:05 AM, написа:
Аз те първа мисля да пиша и да споделям мнения за тази сладурковци.Прочел съм доста теми от секцията за маламута.Аз моя го имам от една седмица и имам две притеснения.Първото е,че хапе за което е нормално.Взел съм му играчки ама нещо не се вЧипитлява.Иска все нещо като ръка,крак,дреха.Та така де играчките не са ни интересни.Някаква идея за нещо друго!?И второто по голямо притеснение е,че не мога да го накарам да лае.Чудя се това дали е проблем.Игрив е закача се бяга наляво,надясно остава сам за дълго,но ни вопъл ни стон.От време на време издава някакви кучешки звуци и това е.Мисля си ,че с нас ни е добре все пак защото върви като шеф на облаците...

Аз не мисля, че е проблем. Предполагам, че все още не го изкарвате навън заради ваксините?
Нашият Ганди по принцип лае много рядко и то най-вече когато е навън, на каишка и вижда, че друго мъжко голямо куче си играе с "неговите" дребосъци или момичета. Т.е. когато е раздразнен само.
Иначе вие порядъчно и е страшно гръмогласен ;] До момента, поради оплакванията на една лабилна съседка, вкъщи идваха на проверка от Столичен инспекторат, Екология (районната община) и полицията ;] За щастие другите съседи са разбрани и нямаме сериозни проблеми. Пък и той вече вие доста рядко, извива по няколко пъти за тези 9 часа докато сме на работа. Обикновено е нещо средно между виене и говорене, едно жаловито "Айде бе, няма ли да се връщате вече."
Ние го взехме, когато беше на 2 месеца и доколкото се сещам първите 2-3 месеца у нас почти не му се чуваше гласа.

...Beauty without Vanity,
Strength without Insolence,
Courage without Ferocity,
And all the Virtues of Man without his Vices....
Inscription on the Monument of a Newfoundland Dog by Lord Byron
Публикувано: 01 February 2013 - 12:46 PM

Публикувано: 01 February 2013 - 08:53 PM