Стопани-убийци легенди относно "опасните" породи
Публикувано: 09 March 2012 - 12:51 AM
В контекста на две теми пуснати в този същия подфорум Кучето ми се напикава.... и от същия автор Как се прави едно куче агресивно? ми се стори ненормално - а и неморално - да подмина дългогодишен социален феномен. Феноменът на стопаните - убийци на определени породи.
Не желая да нападам конкретно автора на двете теми, той не е важен. Важно е самото явление - човек взима куче от атрактивна, модерна порода, бие го до напикаване и след половин година на 9 месеца търси съвет как да го "озлоби" ( без да разбира всъщност какво иска).
Хора, и ние говорим за площадки, аджилити, канис-терапия на фона на това воинствено невежество?
Какви ти площадки, какви общ курс дресура или управляемо градско куче?
Докато не се избие от главата на хората стереотипа че кучета не са гердан да те украсяват - нищо няма да се получи. Ни-що. Няма значение чихи или йорки с панделка в чантичка на чалгаджийка или дого с намордник като в темите с въпросния младеж. Нищо няма да постигнем в повишаване на киноложко образование на обществото докато на воля вилнеят ей такива сладури.
Стериотип за една порода изниква благодарение точно за тях. Тези, които помнят кризата на началото на 90-те, помнят и истерията около бултериерите - хората масово се шашкаха от тях, а мутрите гордо-гордо ги водиха по заведенията и ги слагаха на столовете като хора, да им пипат холката и да цъкат на сервитьорката: "Я тука донеси една вода на моето момче".
Студенски град, началото на 90-те, лично бях свидетел няколко пъти. И като донесе водата плахо умореното девойче сервитьорче мутрата и шътка:
- Леко мааааа, тва куче апе, ти не знаеш ли на кайма ще те направи.
А ротвайлери? Прекрасни кучета ротвайлери, защо дълги години се шашкаха от тях:"АААА, помощ-помощ-помощ!" дори когато бебе-ротвайлерче на 6 месеца отива да оближе детето?
Защото благодарение на стопаните-убийци на породите нещо някъде е станало та милите медии са го раздухали. И са набедили цялата порода.
А питбули? Ако не знаете, питбули нямат агресия към хората. Питбул - истински питбул - е като лабрадор към хората. Истински питбул няма да ухапе човек. Друг е въпроса че стопани-убийци са накръстосвали питове с всичко дето шава. Питбул, ухапал човек подлежи на брак по психика също като лабрадор, ухапал човек.
Кой ти ги гледа тези тънки материи, важното е да задоволим егото си. Нали?
...дали?
В резултата на дейността на безотговорните стопани в "черния" списък на обществото ни се оказват редица породи без вина виновни. В резултата на дейността на стопаните-убийци много скоро ще ни натикат всичките кучета в намордници и всички разходки в клетки 2х3.
Ехххххххх, милите ми мутри, оказа се че още ви има. То не било класа, та било начин на мислене.
Ще ме питате как да ги променим?
Няма да е лесно и няма да е отведнъж. И винаги ще ги има.
Площадки (ходене до общината), усилена работа на клубове и непрекъснато повишаване на кинологическо образование, докато стигнем поне нивото всяко едно куче да знае Седни-Спри-Редом.
Знам че няма да проработи. Не и веднага. Но не виждам друг път да сr възвърнат стопаните на едни прекрасни породи доброто им име.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 09 March 2012 - 11:32 AM
Популяризирането на добрите черти на "дъмгосаните" породи е работа на клубовете - те трябва да бъдат активни, да поставят строги изисквания към новите стопани, да следят породите си и да сигнализират, когато има нередности в отглеждането на кучетата (независимо дали са клубни или породоподобни).
Проблемът, за който ти говориш, обаче касае всеки нормален човек - независимо дали има или не куче. Хората, които се отнасят по този начин с кучетата си - бият ги, стресират ги, използват ги за бой с кучета, отглеждат ги в лоши условия, убиват ги, застрашават други хора и животни, тези хора - те носят една агресия в себе си, която е изключително опасна. Психотерапевти от цял свят са доказали, че 99% от серийните убийци по света са започнали с агресия към животни. Хората, които бият жени и деца, се отнасят подобно и с техните животни. Границата от убийство на куче към убийство на човек не е толкова голяма, и ако някой днес тормози своето куче - утре ще тормози човека до себе си, хората, които се изправят на пътя му. Тези факти са основна причина да се създават наказания за хора, които тормозят животни. За съжаление в нашата държава приемането на закона за защита на животните, не включва задължителна психотерапия на човека сторил това. Всички тези деца, които гледам по видеа как бесят кучета и чиито мнения четем, имат нужда от терапевтична помощ - не защото са ненормални, а защото трябва да преосмислят тази агресия и да я трансформират, те не трябва да я подтискат, а да я култивират в нещо добро. Подминаването на това поведение е опасно. Тук идва ред на обществената дейност - когато някой стане свидетел на нещо такова, той трябва да подава сигнал. Тук е и ролята на природозащитните организации - грижата за животните, трябва да бъде грижа и за хората. Борейки се срещу агресията към животни, трябва да се борим и срещу агресията към хора, която много вероятно ще последва или е част от живота на извършителя. Ако нещата спират до там, че дадено животно бъде спасено, а човека, който го е наранил не бъде "терапевтиран" - проблема с мутрите ще е нищожен в сравнение с това, което може да се случи в нашата държава, в която липсва дейсостта на почти всички институции.
Публикувано: 09 March 2012 - 11:40 AM
А как да изкореним най-елементарното плиткоумно човешко понятие че кучето навън трябва преди всичко да е възпитано, дори откопчано? Как да научим некучкарите че не сме ние, стопаните на възпитани и обучени кучета, не сме заплаха и няма нужда да се шашкат от питбули, ротвайлери, дого и т.н.? Как да го убедим това изтерлясало общество, докато има стопани-убийци?
Днес видях едно бебе-ротвайлерче, стопанина сподели че пак имало по СМИ истерия относно тази порода. Как да го спрем това масово безумие, щом има стопани-убийци на породите, като горепосочения младеж?
Докато кучето му не изпохапе човек, де факто няма как да му се изземе кучето. Но за теста аз вече съм за.
Явно на 99.99% хора изобщо не трябва да им се доверява куче. Да си взимат тамагочи.

Публикувано: 09 March 2012 - 11:51 AM
Публикувано: 09 March 2012 - 12:19 PM
Сега надали някой чете вестници... Поне аз хартиен носител не съм пипвала от години, всички новини се разпостраняват по електроните СМИ - ютуб, фейсбук и т.н.
Ако някое електронно СМИ се заинтересува - ще го доразширя и доработя с допълнения. Това е позицията зад която заставам в крайна сметка в качеството си на стопанин и отговоренн кучкар.
Айде стига са раздували само на идиотите изпълненията. Защо не отразят и те поне веднъж позицията на нормалните стопани? Защото не сме им интересни понеже няма кръв и жертви?
deneva
Но ние не можем превантивно да лекуваме всички, пожелали да имат куче със страховита визия. Плюс към това страховитата визия си е чиста проба пропаганда, нищо повече.
Бих визирала твърди санкции като пожелателно за ей такива като въпросния младеж от гореспоменатите теми.

Публикувано: 09 March 2012 - 12:26 PM
Ev0luti0n, в 09 March 2012 - 10:21 AM, написа:

Заради такива като теб всичките кучета над 20 см в холката и над 10 кг тегло ще натикат в намордници. Диалога с теб приключих, не си ми интересен.
Лошото че сте много. Името ви е легион и покрай вас изгаряме всичките читави стопани и породите за съжаление...

Публикувано: 09 March 2012 - 12:29 PM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 09 March 2012 - 12:32 PM
Но те са много, крещящо мнозинство са. До кога ще мълчим и ще махаме с ръка "Няма да се занимавам, няма смисъл"?
Заради тяхната глупост, наглост, невежество, парвенющина и тъпотия всичките кучкари ни бъркат с тях.
Аз лично се разграничавам. Нямам нищо общо с тези индивиди, които взимат кучето за да им отива на потника. И държа да не ме бъркат с тях.

Публикувано: 09 March 2012 - 12:40 PM
Публикувано: 09 March 2012 - 12:43 PM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 09 March 2012 - 12:49 PM
Като за начало не трябва да те е страх. Те нали точно това целят. Ела им виж как им се вкисват физиономиите като разберат че не те е страх и не успяват да постигнат този ефект дори с помощта на кучето си. Ако ще и 10 кучета да вземат - като не те е страх тези мили надувки се спукват като сапунен мехур, какъвто и представляват всъщност.
Въобще не ме е страх. Лошото е че тези комплексарчета плашат другите, а после нормални стопани на питбули-ротвайлери-дого се чудят защо хората се шашкат от тях.

Публикувано: 09 March 2012 - 01:16 PM
Публикувано: 09 March 2012 - 01:26 PM
Стигнахме и до куче пазач и неговото обучение.Ето моето мнение по въпроса.Смятам,че такова обучение могат да предлагат само треньори оторизирани за това и то не на частни лица,а на други фирми.Освен това трябва много добре да се познава закона къде,как и защо могат да се използват такива кучета.Не е редно всеки средно статистически собственик на куче да иска като каже''дръж'' и кучето му да налита на хора.Ето откъде идва проблема,който засегна agalina още в първия си пост.Ако някой много му се иска да тренира кучето си и знае до каква степен са проявени и могат да се развият неговите инстинкти,да се захване със спорт.Клубовете по спорт не работят само с кучета на дадена организация.Ако иска да тренира само към определена организация,да се възползва от сдруженията за спорт към съответната.
Ако все пак се легализира като обучение на кучета на частни лица,то да се регистрират такива кучета като обучавани за пазачи/лична охрана и да се подписва декларация от собственика,че няма да бъдат ползвани против закона и ще се носи строга наказателна отговорност за нарушение,без значение нещастен случай,инцидент или провокация.
Публикувано: 09 March 2012 - 01:26 PM
На IA--- от нашия подфорум й се случи миналата година неприятна случка да ги атакува с кучето питбул. Питбула е бил насъскван и на хората и на кучета и на котките, стопанин някакъв наркоман откачалка. Отровиха му го кучето, а нанаркомана не му е първо питбулче е това. И предишното замина май по този начин.
Май този наркоман ми напомня някого като подход към кучетата. Аааа, да, сетих се кой пореден отворко и форумен герой ми напомня.
Ей за такива само яки санкции. Да си избиват комплексите другаде, но не и върху живи същества.
Galiadogs
От полза е, благодаря.

Публикувано: 09 March 2012 - 01:33 PM
Публикувано: 09 March 2012 - 02:22 PM
Защото всеки един истински стопанин много добре си дава ясната сметка че защитно-охранно куче, макар и да е обучено перфектно, това е отговорности е нож с две остриета. Няма да забравя случката на един младеж в Прибалтика с ротвайлера. Баща му умира, ротвайлера признаваше само него. Изложбен и обучен мъжкар. Месец след смъртта на стопанина си изпохапа жестоко майката, жената на починалия. След второто изпохапване просто го закараха за приспиване. 6-годишен. Ужасяваща история. Питах ги "Абе хора, аджеба защо не го предложихте на някакви служби в полиция и т.н.? Защо упойка бре, народ, вие не сте добре, кучето какво ви е виновно, нали това искахте и така го учихте?".
- Миии....не ни се занимава - това бе отговора.
Не им се занимава, моля ви се. И са прави. Това куче бе нужно само на стопанина му. След смъртта му - на никому не е притрябвало това неконтролируемо оръжие.
Друг пример. Истинска случка. Не тук, в Русия, случайно разбрах за нея. Мелез между лабрадор и питбул завършва курсове за кучета-водачи на слепи. Започва да води слепия си стопанин и се справя перфектно. И не щеш ли в семейството на слепия някой попрекалил с "Комисар Рекс" реши кучето-водач да го води на площадка за защита и охрана. Аз не знам с какъв акъл инструктора се е съгласил да го "озлобява" - явно е попрекалил със сериала "Комисар Рекс" и той, но кучето в крайна сметка отказа да води.
Браво на вас, любители на чудовищата! Съсипахте един огромен труд на сума ти народ - от приемни семейства до възпитатели, гледачи и инструктори в училището.
"Защита и охрана" като дисциплина на служебни породи в града не е панацея. А е гъзария. Оправдана е за служебни породи при сериозни развъдчици, които по изложби представят сертефикати за свършена работа, но ние тук говорим за обикновени хорица, които дори термина "породен темперамент" не го вдяват, ако нямат гугъл под ръка.
Не съществува такова чудо: кучето да ти носи вестника и чехли, да те защитава, да открива бомби и да е бавачка за бебета. Има подобни кучета-уникати, но са възпитани от грамотни професионалисти, а не всеки дето има нещо четирикрако на нашийника там в другия край на каишката да си въобразява че е гуру по дресура, защото гледа редовно Сизар Милан.
Другата беда в нашето урбанизирано общество е маса информация, която 99% стопани не желаят да я отсяват. Консумират всичко, което им падне, желателно през телевизия директно. Ами да, разсъждават те, защо ще ходя аз при инструктора, като ей го на по ТВ-то като цъкна на Анимал планет и Нейшънъл Джеографик дават сичко бре.
Тъпо, безсмислено, идиотски тези хора поемат менталния фаст-фуд от екрана и си мислят че нещо знаят.
Поколение click. Всъщност вече не само едно поколение - потребителското общество click. Искат всичко да става без труд, само с едно щракане на мишка. ЩРАК - кучето напада. ЩРАК - казахме му да спре и то спира. Ако може без някакъв зор и работа и да е в 3D формат.
Не става така. Ние не сме в сериал и не сме във филм. В реала сме. А в реала нещата са съвсем други, това не е мултипликация. И белята става за секунди, там няма монтаж и забавен каданс.
Както стана с нахапано 2-годишно дете в Люлин с ротвайлера, дето го пускаха "сам да се разходи".

Публикувано: 10 March 2012 - 12:42 AM
Публикувано: 10 March 2012 - 12:50 AM
marin4eto, в 09 March 2012 - 01:16 PM, написа:
Всъщност много добре си обясняваш поведението на момчето. Чудя се и аз от своя страна какво целиш с цялата тирада по темата?
Щом си толкова ЗА вземане на мерки срещу проблема подавай сигнали и се бори. Колкото и да са мудни все пак в тая държава съществуват полиция, съд и прокуратура. С палене по форумите нищо не става...