Dog.bg Форуми : Алергия към гранули ... Натурално хранене :-?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Алергия към гранули ... Натурално хранене :-? проблем

#1 Потребителят е офлайн   wather Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 23 March 2012 - 11:28 AM

Здравейте ! Проблемът е следният - кученцето ми има алергия към гранулите . Пробвахме и срия за алергични кученца , но не се повлия особено и се наложи да минем на т.н. Натурално хранене . Пускам обаче тази тема тук , а не в раздела "Хранене " , защото се нуждая от лекарско мнение , за това как и с какво точно да я храня . Къде мога да намеря за това повече информация ( клиника , лекар специалист по кучешка диатетика ) ... Изобщо всичко ,което е важно при нашият случай , ще се радвам да ме посъветвате .

#2 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 23 March 2012 - 11:37 AM

Бихте ли споделили как точно установихте, че кучето има алергия към гранули?
Благодаря предварително.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#3 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 23 March 2012 - 12:12 PM

Най добре посочете кои марки сте използвали,за да можем да ви препоръчаме подходящи.За съжаление повечето хипоалергенни храни съдържат, пиле,царевица глутен,които са в основата на алергията.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#4 Потребителят е офлайн   wather Икона

Публикувано: 23 March 2012 - 05:55 PM

Установи се ,че кучето има алергия и едно от нещата ,които бяха в листата на предполагаемите беше храната . Първо сменихме от гранули на гранули , имаше известна промяна , но отново алергията се проявяваше . След като минахме изцяло на натурална храна всичко стихна и няма и следа .
Има алергия или прави реакция към някоя съставка от гранулите , но не и самите храни , защото храните ако и дам в натурален вид ,всичко е наред ...
Докторът предполага ,че е някое от е-тата , но как да се справя с натуралното хранене , за да бъде максимално балансирано , каза да се обърна към специалист .

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 March 2012 - 06:26 PM

Най-честите алергени в гранулите са пилешка мазнина и глутен. Дори формулите, базирани на агнешко, често съдържат пилешка мазнина. Това е така, защото бройлерите се тъпчат с антибиотици и хормони и всички токсини се отлагат в мастната тъкан, а пък за да се оправи калорийността на гранулите те накрая се напръскват с мазнина и най-лесно е да е пилешка.
Щом нямате проблеми с натурална храна, значи спокойно си четете в раздела за натурално хранене - нищо по различно за вас от калории, мазнини, протеини, въглехидрати. Стремете се да спазвате следния принцип - като начало давайте храна без глутен и само с един-два източника на протеини. Примерно решавате, че ще храните само с телешко и ориз и храните така докато отшумят проблемите ви. Това значи - не се стремите към разнообразие, а напротив. Спокойно може да включвате растителни мазнини нерафинирани. Никакви добавки с неясен състав. Никакви млечни. Никакви наградки под масата. Може да си изберете и пилешко, не е страшно, само че трябва да е месо без кожа, мазнината на пилето е в кожата. Все пак ако имате финансова възможност, по-добре друго. После, когато сте сигурни, че нямате проблеми, включвате други неща едно по едно. Примерно яйца и чакате да не би да дойде проблем и тъй нататък.

Същността на принципа на хипоалергенното хранене е да се ограничат източниците до минимум, тоест възможните алергени да се елиминират. Щом порблемите отшумят, значи алергенът не присъства в настоящата храна. И после по метода проба-грешка може 1. или да се установи кой точно е алергенът, ако проблемът се появи 2. да се обогати достатъчно менюто, без да е ясно кой точно е алергенът, което също е ок.
Нужно е търпение и методичност.

#6 Потребителят е офлайн   wather Икона

Публикувано: 23 March 2012 - 07:05 PM

Нашият ветеринар е на мнение ,че така като гранулите човек не може да го направи - толкова хубаво ,толкова балансирано толкова позлено . Всъщност единственото хубаво за мен на гранулите е ,че са лесни . Всички други плюсове за мен си имат и равнопоставени минуси . Ок , балансирани са , но защо и какво пречи на лекар да направи балансиран режим ? Може да не е като компютър , но ще бъде също достатъчно добър . До сега аз правех нещо подобно по неща ,които изнамерих в интернет , но говорех с един студент по вет . Медицина и ме открехна ,че за кучетата имало специални таблици с калории не могло тези човешките , било различно , а и откри някой грешки в моя метод . Реших да пиша тук , за да ме насочи лекар към кого точно да се обърна . Колкото и добри и удобни да са гранулите липсата на достатъчно добра алтернатива макар и да изисква време и финанси не ми издига гранулите в очите , а тъкмо напротив .

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 March 2012 - 07:11 PM

Вижте, ветеринарните лекари не са диетолози. Много е различно. Много пъти съм пускала тук запитвания към ветовете за хранене. Никога, ама никога не съм получила отговор, дори по конкретен ветеринарномедицински или биохимичен казус. Затова, колкото и да ми е неловко, пиша в този раздел, защото от вет отговор няма да дочакате.
Никой вет няма да седне да ви изготвя режим на хранене. Няма професия кучешки диетолог, макар веднъж един такъв човек да написа пост в раздела за хранене, респект, но ако има такива - то е от интерес, нещо като залитане, с лупа да ги търсиш, у нас засега е така.
Има разработен раздел Хранене във форума, таблицата с калориите е още на първа страница в темата за натурално хранене и там можете да намерите всички таблици, които са ви нужни. Вярно, трудно е да се ориентира човек във форум, но все пак има много инфо, ще ви свърши работа и кучо ще се чувства добре.
Мнението ви за гранулите е съвсем правилно, значи можете да се справите, та това е хранене, не е ядрена физика, не е толкова трудно, пък и имате опит. Грешки - ами те се виждат по състоянието на кучо, достатъчно е да го наблюдавате.

#8 Потребителят е офлайн   wather Икона

Публикувано: 24 March 2012 - 12:13 PM

mil_ благодаря ви за отзивчивостта ! Разбирам разликата , но също зная ,че във ветеринарната медицина се изучава кучешка и котешка диетология и е много тъпо , ако някой е учил това и не иска да насочи нуждаещ се заради материални интереси . Все пак един лекар , независимо ,че не е специализирал в тази област , все повече ще знае за това от мене . Единственото ,което съм чула от лекари е ,как за гранулите се правят специални изследвания с месеци за да се установи какво би било най-точно , най-добре балансирано , за да бъде най-добро издържано и т.н. и т.н. Не оборвам това , но за масата хора / кучета при гранулите работата много се претупва и като качество на продуктите и с добавянето на други съставки . Едва ли кучето ми щеше да прави реакция , ако всичко беше " цветя и рози " . Писах тук с надеждата да има лекари ,които са хора и предвид обстоятелствата да могат да ме насочат към точна литература или специалист специализирал в тази област . Все пак при наличието на качествени продукти и не сложни формули за баланс едва ли би било чак толкова трудно да се направи нещо полезно . Мога да отнемам малко от перфектният баланс на гранулите давайки на кучето си натурална храна , но поне знам ,че няма консерванти и продуктите са качествени , нищо ,че ще ми отнема и време и средства . Аз правя сега нещата по тази тема за хранене , но разбрах ,че тези калории за хора не са подходящи за сметка на кучета и ,че има отделни таблици за кучета и котки . ( Това ми го каза един студент ) И понеже един лекар повече ще знае от мене , писах тук . Да видим ...
Още веднъж благодаря за това ,че се включи .

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни