Йорданка Фандъкова: Докато има организации, които печелят от това да има бездомни кучета, този проблем никога няма да бъде разрешен
01 април 2012 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Агенция „Фокус” за предприетите мерки за справяне с проблема с бездомните кучета.
Фокус: Как върви работата на екипите по залавянето на глутницата в кв. „Малинова долина”?
Йорданка Фандъкова: Вече са заловени 14 от кучетата. Екипите на “Екоравновесие” са получили разпореждане да работят на терен дотогава докато бъде заловена цялата глутница. От служителите разбрах, че вчера цял ден след тях са вървели представители на организациите за защита на кучетата. Това в известна степен затруднява работата по залавянето. Категорична съм, че тези кучета трябва да бъдат заловени и евтаназирани. Настоях и получихме от РИОКОЗ разрешението, което е нужно. Изключително тежкият случай с проф. Тачков ясно показа, че трябва да насочим усилията си в залавяне и приспиване на агресивните кучета и глутниците. Проблемът е, че срещаме голяма трудност от представители на неправителствени организации в така наречената процедура по установяване на агресивност.
Фокус: Каква точно е тази процедура?
Йорданка Фандъкова: Процедурата за агресивността е записана в Закона за защита на животните. Каква е ситуацията - когато граждани извикат екип на “Екоравновесие”, защото има конкретен случай на пострадал от куче човек, там отива петчленна комисия. Това са екологът на района, служители на общинска полиция, областната дирекция по безопасност на храните, от Столичния инспекторат и представител на неправителствена организация. Десетки са случаите, в които представителя на НПО-то отказва да подпише протокола и това куче реално не се определя като агресивно. Повтарям, че това са случаи, при които гражданите доказват, че кучето е нападнало човек. Така те ни принуждават да отглеждаме кучета, за които е доказано, че са агресивни и опасни за хората. Такива кучета в момента са в приютите и за тях ръцете ни са вързани от НПО-ата. А това освен пари за изхранване, са и места в приютите за нови кучета. Споделяла съм, че имам куче и обичам кучетата, но това, за което става дума е криворазбрана хуманност. Трябва да се действа спрямо правилата, но да е ясно, че когато някой превишава правата си, той застрашава реално човешки живот.
Фокус: И днес граждани, определящи се като защитници на животните наблюдаваха отблизо работата на екипите и приюта в Сеславци?
Йорданка Фандъкова: Първото, което искам хората да чуят и да разберат е следното - докато има организации, които печелят от това да има бездомни кучета, този проблем никога няма да бъде разрешен. Затова заявявам, че искам подкрепата на гражданите. Съзнавам срещу какво се изправям и какъв отпор ще срещнем, но това е правилният път. Няма да допусна повече да се саботира работата, както от страна на общински служители, така и от страна на други организации. И тук искам да кажа, че има и организации, които работят заедно с нас и има резултати. Такива са и „Четири лапи”, и младите хора, който работят в Долни Богров.
Фокус: Вие лично сменихте двама директора на „Екоравновесие” за половин година. Смятате ли, че новият директор ще се справи?
Йорданка Фандъкова: Да, смених двама директори - единият заради злоупотреби, които назначена от мен проверка засече, а вторият - защото си позволи еднолично да намали ловните екипи. От днес удвояваме броя на ловните екипи. Казах на новия директор, че искам отчет всеки петък - колко кучета са хванати, колко кастрации са направени, какво е струвало това и т.н. Всеки месец „Екоравновесие” ще прави и публичен отчет за свършената работа. Казах, че взимам това общинско предприятие под мой пряк контрол. Искам резултати и хората очакват това. Настоявам и Министерство на земеделието и храните да преразгледа наредбата за строеж на приюти. Поискахме това още миналата година. Общината няма да даде 6 млн. за приют за 500 кучета. Ние сме готови с проектите за нови два приюта - искаме нормални условия за кучетата, но не луксозни. Целта ни е да можем да прибираме максимално голям брой от улиците. Казах, че сме готови да предоставим терени на неправителствени организации, които искат да отглеждат кучета - на тях те да построят приюти и там да се грижат за кучета.
Фокус: Вие предложихте в наредба да се запише, че гражданите нямат право да гледат кучета на улицата, но това определено не се приема от всички и няма да срещнете масова подкрепа?
Йорданка Фандъкова: Категорична съм, който иска да се грижи за куче в София, да го прибере в дома! Това трябва да стане ясно на всички. Вие медиите публикувахте разказите на хората от Малинова долина, че техни съседки отглеждали въпросните кучета от глутницата. Вчера служители на “Екоравновесие” ми докладваха за жена, която е отишла при тях и им е занесла пет паспорта на кучета, които гледа на улицата. Аз питам обаче каква е отговорността на тази жена в момента? Как тя се грижи за това кучетата да не са заплаха за хора, които не ги хранят? В програмата за безстопанствените кучета, която подготвихме миналата година сме записали текст, който забранява такива действия. Затова поисках и съветниците да се включат в решаването на този голям проблем и да приемат програмата. На първо място са сигурността и живота на хората. Няма да се поддам на натиск от страна на организации, които искат да печелят както на наш гръб, така и за сметка на здравето на хората. Затова отново казвам, че искам подкрепата на гражданите и на вас медиите.
http://www.focus-news.net/?id=f20853